Jeukend schaamhaar: Oorzaken jeukende huid in schaamstreek

Jeukend schaamhaar: Oorzaken jeukende huid in schaamstreek Niets zo vervelend als jeuk te hebben op de huid ter hoogte van de schaamharen. De schaamhaarjeuk kent tal van oorzaken, zoals irritatie door kledij of schaamluizen. Meestal zijn deze oorzaken vrij goed en snel op te lossen en zijn ze ook makkelijk te voorkomen. Bij een aanhoudende jeukende huid of andere aanwezige symptomen ter hoogte van de schaamregio, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Hij bekijkt het schaamgebied, bestelt eventueel nog bijkomende onderzoeken, stelt een diagnose en geeft daarna adviezen inzake de behandeling van de jeukende schaamstreek. De behandeling bestaat meestal uit medicatie, al vereisen sommige oorzaken zoals huidkanker mogelijk intensievere behandelingen.

Contactdermatitis en jeukende huid bij schaamhaar

Oorzaken
Bepaalde stoffen veroorzaken huidirritatie of een allergische reactie met huidgerelateerde symptomen. Hierdoor kampt een patiënt met contactdermatitis (allergisch eczeem). Deze huidontsteking komt mogelijk ook tot stand in de lies en veroorzaakt dan schaamhaarjeuk.

Volgende uitlokkende stoffen zijn bekend:
 • chemicaliën in zeep, lotion of andere huidverzorgingsproducten
 • latex in condooms of handschoenen
 • maandverband
 • parfums of geuren
 • seksueel glijmiddel
 • wasmiddelen, kleurstoffen of wasverzachters in het ondergoed

Symptomen
Contactdermatitis veroorzaakt een huidontsteking waarbij naast een jeukende huid ook nog andere tekenen verschijnen, zoals netelroos, een schilferige huid of een jeukende rode huiduitslag.

Behandeling
Patiënten vermijden indien mogelijk de uitlokkende stoffen en schakelen dan over naar hypoallergene producten, milde zepen enzovoort. Antihistaminica behandelen voorts een allergische reactie. Bij twijfel is het verstandig om een arts te raadplegen zodat hij via een allergietest kan uitzoeken welke stoffen huidproblemen veroorzaken.

Eczeem

Oorzaken
Eczeem, een vorm van dermatitis (huidontsteking), tast meestal jonge kinderen aan. Af en toe zijn ook volwassenen getroffen door terugkerende vormen van de chronische huidziekte. Diverse huidaandoeningen bootsten de symptomen van eczeem na. De aandoening ontstaat door veel van dezelfde mogelijke irriterende stoffen als contactdermatitis.

Symptomen
Meestal kampt de patiënt met een droge huid, jeukende huid en gevoelige huid op het lichaam, bijvoorbeeld op de lies.

Behandeling
Vrij verkrijgbare crèmes verminderen de jeuk en andere symptomen. Verder gebruiken patiënten het best hypoallergene producten om de symptomen op de lange termijn te verlichten.

Genitale psoriasis

Symptomen
Patiënten met de auto-immuunaandoening psoriasis krijgen mogelijk te maken met plaques in de lies en dijen. Ongeveer 33-66% van de patiënten met psoriasis ervaart op een bepaalt moment genitale psoriasis. Dit gaat gepaard met jeukend schaamhaar en een rode, schilferige huid in het gebied.

Behandeling
Genitale psoriasis behandelt de arts met:
 • biologische medicijnen (meestal voor patiënten wier aandoeningen niet reageren op andere behandelingen)
 • fototherapie (behandeling via licht) met behulp van ultraviolet B-licht
 • orale (via de mond ingenomen) medicijnen
 • topische (op de huid toegepaste) medicijnen

Huidkanker

Oorzaken
Af en toe leiden bepaalde soorten huidkanker tot jeuk in de lies waardoor het schaamhaar gaat jeuken. Huidkanker op de penis of de vulva resulteert in dikke, rode huidplekken die constant jeuken. Andere symptomen zijn een etterende huid, gevoeligheid en huidbloedingen.

Behandeling
Diverse mogelijke (combinaties van) behandelingen zijn beschikbaar voor huidkanker zoals:

Intertrigo

Oorzaken
Intertrigo, een mogelijke complicatie van dermatitis, is een huidaandoening waarbij een patiënt een rode uitslag ontwikkelt in vochtige lichaamsdelen, zoals de huidplooien, de oksels en het liesgebied. Het vocht en de hitte in de buurt van de lies veroorzaken mogelijk een overgroei van bacteriën en schimmels.

Symptomen
Bij de huidaandoening ontstaan smetplekken in de huidplooien. De jeukende en stinkende huiduitslag is donker van kleur.

Behandeling
Antibacteriële crèmes verminderen de overgroei van bacteriën, terwijl antischimmelcrèmes de overgroei van schimmels verminderen.

Liesschimmel

Oorzaken
Liesschimmel (tinea cruris) is een schimmelinfectie die mogelijk jeuk in de schaamstreek veroorzaakt. Liesschimmel komt het tot uiting in vochtige, warme omgevingen, zoals de lies van een patiënt die heeft gesport. Dit gebied raakt dan mogelijk ontstoken en geïrriteerd.

Symptomen
Patiënten kampen met een rode, schilferige plek op de huid en extreme jeuk aan de schaamharen.

Behandeling
Antischimmelzalven behandelen liesschimmel.

Schaamluizen

Schaamluizen bevinden zich mogelijk op handdoeken; het is daarom afgeraden om handdoeken met anderen te delen / Bron: Pexels, PixabaySchaamluizen bevinden zich mogelijk op handdoeken; het is daarom afgeraden om handdoeken met anderen te delen / Bron: Pexels, Pixabay
Oorzaken
Schaamluizen voeden zich met menselijk bloed en hechten zich vast aan het schaamhaar ter ondersteuning. Deze kleine insecten verspreiden zich via seks, maar iedereen krijgt mogelijk te maken met schaamluizen. Ze overleven namelijk tot 24 uur buiten een menselijke gastheer. Het delen van handdoeken, beddengoed of kledij is dus niet aanbevolen.

Symptomen
Luizenbeten veroorzaken een huidreactie wat leidt tot aanhoudende jeuk in de schaamstreek. De patiënt kampt mogelijk ook met irritatie of vermoeidheid. Ook bemerkt hij mogelijk heel kleine insecten in zijn schaamhaar of kleine, ovale eieren aan de onderkant van de haren.

Behandeling
Crèmes en shampoos behandelen schaamluizen. Indien nodig schrijft de arts sterkere voorgeschreven behandelingen voor. Verder moet het beddengoed op de hoogst mogelijke temperatuur gewassen worden om de resterende luizen of eieren te doden.

Scheerbrand en jeukende huid ter hoogte van schaamgebied

Oorzaken
Scheerbrand leidt bij veel patiënten tot jeuk ter hoogte van de schaamregio. Te snel scheren, te vaak scheren, een bot scheermes gebruiken en onvoldoende scheerschuim of zeep gebruiken, zijn mogelijke oorzaken van scheerbrand.

Symptomen
Scheerbrand verschijnt meestal als roodheid van de huid, gevoelige en pijnlijke rode bultjes en een jeukende huid.

Patiënten gebruiken best nieuwe, scherpe scheermesjes om scheerbrand te voorkomen / Bron: Stevepb, PixabayPatiënten gebruiken best nieuwe, scherpe scheermesjes om scheerbrand te voorkomen / Bron: Stevepb, Pixabay
Behandeling
Patiënten moeten de juiste scheertechnieken gebruiken zodat er geen huidirritatie tot stand komt:
 • een scherp, nieuw scheermes gebruiken
 • hypoallergene scheercrèmes of gels gebruiken
 • langere haren knippen voor het scheren
 • langzaam en gelijkmatig scheren in de richting van de haargroei
 • scheren met warm water om het haar te verzachten

Vaginale candidiasis en huidjeuk aan schaamstreek

Oorzaken
Vaginale candidiasis, een schimmelinfectie aan het vaginale gebied, ontstaat wanneer er een overgroei is van de gist Candida, een natuurlijk voorkomende schimmel op de huid.

Symptomen
Vaginale candidiasis veroorzaakt meestal volgende mogelijke tekenen:

Antischimmelmedicijnen behandelen schimmelinfecties / Bron: Stevepb, PixabayAntischimmelmedicijnen behandelen schimmelinfecties / Bron: Stevepb, Pixabay
Behandeling
Antischimmelmedicijnen bestrijden schimmelinfecties zoals candidiasis.

Preventie van huid die jeukt bij de schaamharen

Meestal zijn de oorzaken van jeuk aan de schaamharen eenvoudig te voorkomen.

Allergenen vermijden

Hypoallergene producten zoals wasmiddelen, zeep en lotions verminderen de blootstelling aan allergenen (uitlokkende stoffen van een allergische reactie) waardoor geen irritatie en jeuk in de schaamstreek tot stand komt.

Krabben voorkomen

Krabben aan de jeukende huid is geen goed idee, omdat dit meer irritatie en schade veroorzaakt, waardoor de symptomen verergeren. Voorts veroorzaakt het krabben mogelijk snijwonden of secundaire bacteriële huidinfecties.

Gebied droog houden

Indien mogelijk moet het lies- en bekkengebied droog blijven na het reinigen. Het dragen van loszittende, natuurlijke materialen bevordert de luchtcirculatie. De huid goed afdrogen met een handdoek na het douchen of zwemmen is eveneens nodig. Verder mogen mensen geen natte kledij dragen (badpak, trainingskleding, ).

Goede hygiëne beoefenen

Het regelmatig wassen van de lies en het lichaam voorkomt de opbouw van bepaalde kiemen die irritatie veroorzaken.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk in je schaamhaarJeuk in je schaamhaarJeuk is heel erg vervelend. En helemaal als het op een intieme plek zit waar je niet steeds kunt krabben. Wanneer je jeu…
Schaamhaarmode en trendsSchaamhaarmode en trendsHet scheren van schaamhaar is geen taboe meer. Het lijkt erop dat alle vrouwen het schaamhaar scheren. Het is niet lange…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Schaamhaar verzorging bij vrouwenSchaamhaar verzorging bij vrouwenSchaamhaar is het haar wat zich bevindt op de geslachtsdelen, in het kruis en bovenaan tussen de benen. Meestal begint d…

Vermoeide benen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseVermoeide benen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseVermoeide benen zijn een bekend alledaags fenomeen waar veel mensen wel eens last van hebben gehad. Meestal treedt deze…
Zware benen: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieZware benen: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieZware benen is een onaangename sensatie in de benen, waarbij je benen zwaar en vermoeid aanvoelen. Deze klacht treft zek…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 6 augustus 2019:
 • Why Is My Pubic Area Itchy and How Can I Treat It?, https://www.healthline.com/health/itchy-pubic-hair
 • What to do about itchy pubic hair, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325901.php
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.