Jeukend schaamhaar: Oorzaken jeukende huid in schaamstreek

Jeukend schaamhaar: Oorzaken jeukende huid in schaamstreek Niets is zo vervelend als jeuk in het schaamhaar. Deze jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals irritatie door kleding of schaamluizen. Meestal zijn deze oorzaken vrij eenvoudig en snel op te lossen en zijn ze gemakkelijk te voorkomen. Bij aanhoudende jeuk of andere symptomen in de schaamstreek is het belangrijk om een arts te raadplegen. De arts zal het gebied onderzoeken, eventueel aanvullende tests aanvragen, een diagnose stellen en advies geven over de behandeling van de jeuk in de schaamstreek. De behandeling bestaat meestal uit medicatie, maar bij sommige oorzaken, zoals huidkanker, kan intensievere behandeling nodig zijn.

Contactdermatitis en jeuk in het schaamhaar

Oorzaken
Contactdermatitis, ook wel bekend als allergisch eczeem, wordt veroorzaakt door stoffen die huidirritatie of een allergische reactie veroorzaken. Deze huidontsteking kan zich ook in de liesregio voordoen en leiden tot jeuk in het schaamhaar.

Veelvoorkomende uitlokkende stoffen zijn:
  • Chemicaliën in zeep, lotion of andere huidverzorgingsproducten
  • Latex in condooms of handschoenen
  • Maandverband
  • Parfums of geuren
  • Seksueel glijmiddel
  • Wasmiddelen, kleurstoffen of wasverzachters in het ondergoed

Symptomen
Contactdermatitis kan leiden tot een ontsteking van de huid met symptomen zoals jeuk, netelroos, schilferige huid, en een jeukende rode huiduitslag.

Behandeling
De behandeling omvat het vermijden van de uitlokkende stoffen en het overstappen op hypoallergene producten, zoals milde zepen. Antihistaminica kunnen helpen bij allergische reacties. Bij twijfel is het raadzaam om een arts te raadplegen voor allergietests om te bepalen welke stoffen de huidproblemen veroorzaken.

Eczeem

Oorzaken
Eczeem, een vorm van huidontsteking, treft vaak jonge kinderen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen, vooral in de chronische vorm. Eczeem wordt veroorzaakt door veel van dezelfde irriterende stoffen die ook contactdermatitis veroorzaken.

Symptomen
Symptomen van eczeem omvatten meestal een droge huid, jeuk en een gevoelige huid, vooral in de lies.

Behandeling
Vrij verkrijgbare crèmes kunnen jeuk en andere symptomen verlichten. Het gebruik van hypoallergene producten kan helpen om de symptomen op lange termijn te verminderen.

Genitale psoriasis

Symptomen
Patiënten met de auto-immuunziekte psoriasis kunnen plaques in de lies en dijen ontwikkelen. Ongeveer 33-66% van de patiënten met psoriasis ervaart op een bepaald moment genitale psoriasis, wat kan leiden tot jeuk in het schaamhaar en een rode, schilferige huid in het gebied.

Behandeling
De behandeling van genitale psoriasis kan bestaan uit:
  • Biologische medicijnen (meestal voor patiënten bij wie andere behandelingen niet effectief zijn)
  • Fototherapie (behandeling met ultraviolet B-licht)
  • Orale (via de mond ingenomen) medicijnen
  • Topische (op de huid aangebrachte) medicijnen

Huidkanker

Oorzaken
Soms kan huidkanker leiden tot jeuk in de lies, wat kan resulteren in jeukend schaamhaar. Huidkanker op de penis of vulva kan zich uiten in dikke, rode huidplekken die constant jeuken. Andere symptomen zijn etterende huid, gevoeligheid en huidbloedingen.

Behandeling
Mogelijke behandelingen voor huidkanker zijn:

Intertrigo

Oorzaken
Intertrigo is een huidaandoening die optreedt in vochtige lichaamsdelen zoals huidplooien, de oksels, en het liesgebied. Deze aandoening kan ontstaan door een overgroei van bacteriën en schimmels door vocht en warmte in de lies.

Symptomen
De symptomen van intertrigo omvatten smetplekken in de huidplooien, met een jeukende en stinkende uitslag die donker van kleur is.

Behandeling
Antibacteriële crèmes kunnen helpen bij het verminderen van de bacteriële overgroei, terwijl antischimmelcrèmes effectief zijn tegen schimmelovergroei.

Liesschimmel

Oorzaken
Liesschimmel (tinea cruris) is een schimmelinfectie die vaak jeuk in de schaamstreek veroorzaakt. Het komt vooral voor in warme, vochtige omgevingen zoals die ontstaan na lichamelijke activiteit.

Symptomen
Patiënten ervaren een rode, schilferige huidplek en extreme jeuk in de schaamstreek.

Behandeling
Antischimmelzalven zijn effectief in de behandeling van liesschimmel.

Schaamluizen

Schaamluizen kunnen zich verspreiden via handdoeken, dus het is raadzaam om handdoeken niet te delen. / Bron: Pexels, PixabaySchaamluizen kunnen zich verspreiden via handdoeken, dus het is raadzaam om handdoeken niet te delen. / Bron: Pexels, Pixabay
Oorzaken
Schaamluizen voeden zich met menselijk bloed en hechten zich aan schaamhaar. Deze kleine insecten verspreiden zich voornamelijk via seksueel contact, maar kunnen ook door het delen van handdoeken, beddengoed of kleding worden overgedragen. Ze kunnen tot 24 uur buiten een menselijke gastheer overleven.

Symptomen
De beten van schaamluizen veroorzaken jeuk in de schaamstreek, irritatie, en mogelijk vermoeidheid. Kleine insecten of ovale eieren kunnen in het schaamhaar worden aangetroffen.

Behandeling
Behandeling van schaamluizen omvat het gebruik van crèmes en shampoos. Indien nodig kan de arts sterkere voorgeschreven behandelingen aanbevelen. Het beddengoed moet op hoge temperatuur gewassen worden om resterende luizen en eieren te doden.

Scheerbrand en jeuk in de schaamstreek

Oorzaken
Scheerbrand kan jeuk veroorzaken in de schaamregio door te snel scheren, een bot scheermes gebruiken, te frequent scheren, of onvoldoende scheerschuim of zeep gebruiken.

Symptomen
Scheerbrand verschijnt meestal als roodheid van de huid, gevoelige en pijnlijke rode bultjes, en een jeukende huid.

Gebruik altijd een scherp scheermes om scheerbrand te voorkomen. / Bron: Stevepb, PixabayGebruik altijd een scherp scheermes om scheerbrand te voorkomen. / Bron: Stevepb, Pixabay
Behandeling
Om scheerbrand te voorkomen, gebruik de volgende technieken:
  • Een scherp, nieuw scheermes gebruiken
  • Hypoallergene scheercrèmes of gels gebruiken
  • Langere haren knippen voordat je gaat scheren
  • Langzaam en gelijkmatig scheren in de richting van de haargroei
  • Scheer met warm water om het haar te verzachten

Vaginale candidiasis en huidjeuk in de schaamstreek

Oorzaken
Vaginale candidiasis is een schimmelinfectie van het vaginale gebied veroorzaakt door een overgroei van de gist Candida, die van nature op de huid voorkomt.

Symptomen
Vaginale candidiasis kan de volgende symptomen veroorzaken:

Antischimmelmedicijnen zijn effectief tegen schimmelinfecties zoals candidiasis. / Bron: Stevepb, PixabayAntischimmelmedicijnen zijn effectief tegen schimmelinfecties zoals candidiasis. / Bron: Stevepb, Pixabay
Behandeling
Antischimmelmedicijnen worden gebruikt om schimmelinfecties zoals candidiasis te behandelen.

Preventie van jeuk in de schaamstreek

Veel oorzaken van jeuk in de schaamstreek zijn eenvoudig te voorkomen.

Allergenen vermijden

Gebruik hypoallergene producten zoals wasmiddelen, zeep en lotions om de blootstelling aan allergenen te verminderen, wat kan helpen bij het voorkomen van irritatie en jeuk in de schaamstreek.

Krabben voorkomen

Krabben aan een jeukende huid kan de irritatie verergeren en schade veroorzaken, wat kan leiden tot snijwonden of secundaire bacteriële huidinfecties.

Gebied droog houden

Houd het lies- en bekkengebied droog na het reinigen. Draag loszittende kleding van natuurlijke materialen om de luchtcirculatie te bevorderen. Droog de huid goed af na douchen of zwemmen en vermijd het dragen van natte kleding zoals badpakken of sportkleding.

Goede hygiëne beoefenen

Regelmatig wassen van de lies en het lichaam voorkomt de opbouw van kiemen die huidirritatie kunnen veroorzaken.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk in je schaamhaarJeuk in je schaamhaarJeuk is heel erg vervelend. En helemaal als het op een intieme plek zit waar je niet steeds kunt krabben. Wanneer je jeu…
Schaamhaarmode en trendsSchaamhaarmode en trendsHet scheren van schaamhaar is geen taboe meer. Het lijkt erop dat alle vrouwen het schaamhaar scheren. Het is niet lange…
Schaamhaar verzorging bij vrouwenSchaamhaar verzorging bij vrouwenSchaamhaar is het haar wat zich bevindt op de geslachtsdelen, in het kruis en bovenaan tussen de benen. Meestal begint d…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…

Vermoeide benen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseVermoeide benen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseVermoeide benen zijn een bekend alledaags fenomeen waar veel mensen wel eens last van hebben gehad. Meestal treedt deze…
Zware benen: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieZware benen: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieZware benen is een onaangename sensatie in de benen, waarbij je benen zwaar en vermoeid aanvoelen. Deze klacht treft zek…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 6 augustus 2019:
  • Why Is My Pubic Area Itchy and How Can I Treat It?, https://www.healthline.com/health/itchy-pubic-hair
  • What to do about itchy pubic hair, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325901.php
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.