Jeukende huid: oorzaken & behandeling

Een jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid. Jeuk kan variëren van milde jeuk tot ernstige jeuk, die het leven ondraaglijk maakt. Wat zijn de oorzaken van jeuk? Hoe kan jeuk het beste worden behandeld? Welke behandeling is het meest effectief?

Oorzaken jeukende huid

De oorzaak van jeuk staat niet vast en is in de meeste gevallen niet duidelijk. Bij jeuk worden er bepaalde “jeukzenuwen” geprikkeld. De uiteinden van deze zenuwen liggen op de grens tussen opperhuid en lederhuid. Duidelijke oorzaken van jeuk zijn steken van een mug en brandnetelprikkels. Andere mogelijke oorzaken van jeuk die niet direct aanwijsbaar zijn, zijn de volgende:
  • Droge huid
  • Huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis
  • Galbulten
  • Schimmelinfectie van de huid
  • Parasieteninfecties
  • Lokale jeuk aan de armen of aan de rug
  • allergische reacties die rode plekken, bultjes of blaasjes veroorzaken, bijvoorbeeld een reactie op cosmetica of voedselintolerantie
  • Hooikoorts

Bij jeuk kan er ook sprake zijn van een inwendige oorzaak, zoals suikerziekte, nier – en leverstoornissen en darmparasieten. Onderzoek van bloed en ontlasting kan de oorzaak van de jeuk aan de oppervlakte brengen.

Stress & jeuk

Ook psychische factoren kunnen jeuk veroorzaken, zoals stress. Er kan dan een vicieuze cirkel ontstaan. Door stress verergert de jeuk, de jeuk leidt tot meer stress, de jeuk verergert et cetera.

Medicijnen en jeuk

Bepaalde medicijnen hebben jeuk als bijwerking. Een overgevoeligheid voor stoffen in geneesmiddelen kan leiden tot een droge, jeukende huid of rode/witte bultjes.

Behandeling van jeuk

Als je jeuk hebt, zul je de haast onbedwingbare neiging hebben om te krabben. Krabben verergert echter de jeuk en maakt de huid kapot. Welke behandeling effectief is bij het bestrijden van jeuk, is afhankelijk van de oorzaak. Sommige vormen van jeuk kunnen worden behandeld met crèmes en mentholgel.

Crème en zalf tegen jeuk

Smeer met een crème zonder medicijn en zonder kleur – of hulpstoffen. De crème voorkomt dat de huid verder uitdroogt en kan de jeuk verlichten
Smeer met een lichtverdovende zalf, gel of crème. Deze middelen zijn geschikt voor plekken op de huid zoals muggenbeten, galbulten, waterpokken, omdat ze de huid verdoven en het jeukende gevoel verminderen.

Medicijnen tegen jeuk

Als jeuk veroorzaakt wordt door een allergie, kunnen tabletjes die de allergische reactie tegengaan, worden ingenomen. Ernstiger vormen van jeuk kunnen worden bestreden met corticosteroïdcrèmes en in sommige gevallen door antihistaminica.

De huid koelen

Jeuk kan ook worden behandeld door de huid te koelen. Dat kan door de jeukende huid in te smeren met een ijsklontje, door het deppen van de huid met water en een scheutje azijn of door een koude pakking op de jeukende plek te leggen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeuken…
Jeuk op onderbenen: Oorzaken van jeukende huid op onderbeenJeuk op onderbenen: Oorzaken van jeukende huid op onderbeenJeuk op het onderbeen of op de onderbenen is een heel vervelend symptoom. De jeukende huid kent veel mogelijke oorzaken,…
Mijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandelingMijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandelingMijten zijn kleine spinachtige insecten die op gras, kruiden, planten en in struikgewas voorkomen. Ze hechten zich meest…
Zwangerschapsjeuk: Jeukende bultjes op huid bij zwangerschapZwangerschapsjeuk: Jeukende bultjes op huid bij zwangerschapRelatief vaak krijgen zwangere vrouwen te maken met zwangerschapsjeuk. De oorzaak van de zwangerschapsaandoening is niet…

Stress en stressverwerking: de invloed op het immuunsysteemStress en stressverwerking: de invloed op het immuunsysteemDat negatieve stress een slechte invloed kan hebben op ons immuunsysteem is redelijk logisch te voorspellen. Ons immuuns…
Nierkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseNierkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseNierkanker symptomen ontstaan vaak later in het ziekteproces. De symptomen van nierkanker kunnen bestaan uit bloed in de…
Bronnen en referenties
  • Huidinfo.nl
  • Apotheek.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.