Mijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandeling

Mijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandeling Mijten zijn kleine spinachtige insecten die op gras, kruiden, planten en in struikgewas voorkomen. Ze hechten zich meestal op de enkels en op de benen als men met blote benen buiten heeft gelopen. Ze geven de voorkeur aan een warme, vochtige omgeving en nestelen zich in lichaamsplooien of op plaatsen waar de kleding strak zit. Daar kan een beet zorgen voor een allergische reactie, gepaard met blaasjes, zwelling en/of hevige jeuk

Mijten en allergie

De mijten, maar ook hun larven, scheiden een enzym af dat de huid doet oplossen. Vervolgens steken ze een voedingsbuisje in de bloedstroom van hun slachtoffer en voeden zich een dag of vier met zijn bloed, tot ze helemaal vol zijn en van de huid vallen. De huid op de plek van de beet kan op verschillende manieren reageren. Meestal volgt er een allergische reactie, waardoor jeukende rode vlekken, blaasjes of zwelling verschijnen. Hoewel mijten in ons land meestal geen gevaar vormen, kunnen ze minder ernstige infecties veroorzaken, vooral als het slachtoffer de huid kapot krabt. De jeuk en het ongemak kunnen weken duren, maar de beten kunnen geen blijvende schade veroorzaken.

Symptomen

Wat kun je van mijten merken qua symptomen:
  • Hevig jeukende, rode bulten van ca. 1 cm in doorsnede. Soms zijn in het midden de mijten en/of laven te zien. De jeuk kan wekenlang duren.
  • Galbulten, blaren, zwelling of grote rode plekken op de plaats van de beet.

Raadpleeg een arts indien nodig. / Bron: TukTukDesign, PixabayRaadpleeg een arts indien nodig. / Bron: TukTukDesign, Pixabay

Oorzaak van het oplopen van mijten

Verblijf in de natuur, door te wandelen in het bos bos of door grasvelden, vooral in de zomer, maakt de kans op mijtenbeten groter.

Preventie van mijten

Wat kan ik doen ter preventie?
  • Gebruik een insectenwerend middel als je in de zomer buiten loopt.
  • Draag een lange broek en sokken als u in het bos wandelt.
  • Controleer na een verblijf in de natuur, bijvoorbeeld bij het douchen, de lichaamsplooien op de insecten.

Behandeling van mijten

Wat is de beste behandeling?
  • Niet krabben: door te krabben wordt de kans op infectie groter!
  • Calamine-lotion tegen de jeuk.
  • Een antihistamine, zoals iso-efedrine of difenhydramine, gebruiken tegen allergische reacties en de jeuk.
  • Corticosteroïdenzalf (hydrocortison) op de huid aanbrengen. Middelen zijn verkrijgbaar bij de gangbare drogisten. Sterkere middelen zijn alleen op recept leverbaar.
  • De dokter kan antibiotica voorschrijven tegen secundaire infectie. Een antibioticakuur moet helemaal afgemaakt worden.

Wanneer naar de dokter

Ga naar de dokter als u allergisch bent, en galbulten krijgt van een mijtenbeet of als de jeuk ondanks behandeling met zalf niet overgaat.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectie door mijtenInfectie door mijtenMijten veroorzaken vaak hevige jeuk bij huisdieren. Maar deze mijten kunnen ook op de mens terechtkomen, waar ze een inf…
Hond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenHond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenSchurft bij honden herkennen en behandelen. Huid- en vachtproblemen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende…
Haarzakjesmijt: Demodex folliculorumHaarzakjesmijt: Demodex folliculorumBij de meeste mensen komt de haarfollikelmijt (Demodex folliculorum) voor. Hij komt vooral voor in het gezicht rond de w…
Demodicose bij hondenDemodicose bij hondenBij honden komen regelmatig parasitaire huidinfecties voor, veroorzaakt door een mijt met de naam Demodex Canis. Deze aa…

Tandwortelpunt ontsteking & oorzaak en behandelingTandwortelpunt ontsteking & oorzaak en behandelingTandwortelpuntontsteking of tandwortelabces is een met pus gevulde holte in het weefsel rond de tandwortelpunt. Meestal…
Parodontitis: ontsteking van tandvlees rondom de tandenParodontitis: ontsteking van tandvlees rondom de tandenParodontitis is een ernstige ontsteking van het tandvlees in de mond. Als ontsteking van het tandvlees lang blijft besta…
Bronnen en referenties
  • Geneeswijzer
  • Wikipedia, zoeken naar mijten.
  • Afbeelding bron 1: TukTukDesign, Pixabay
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 30-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.