Infectie door mijten

Infectie door mijten Mijten veroorzaken vaak hevige jeuk bij huisdieren. Maar deze mijten kunnen ook op de mens terechtkomen, waar ze een infectie veroorzaken.

Acariasis of animale scabies

Dit zijn de moeilijke of de Latijnse namen voor deze infectie. Het gaat hierbij om mijten die op dieren voorkomen, meestal zijn dit huisdieren. Er ontstaat een infectie op de huid. Meestal wordt deze aandoening helemaal niet herkend of erkent. Dat maakt de behandeling vaak lastig.

Verschijnselen

Dieren kunnen mijten hebben. Vooral wanneer huisdieren deze hebben, komen we sneller in aanraking met mijten. Het is dan mogelijk dat deze mijten op de mensenhuid terecht komen. Deze mijten zijn niet geschikt om op de mens te overleven en houden het niet lang vol. Maar toch proberen ze het.

Er komt speeksel van de mijt in de huid terecht. Dit gebeurt tijdens het bijten van de mijt. Je moet dus eerst gebeten worden voordat het speeksel in de huid terecht komt. De meeste mensen reageren overgevoelig op het speeksel van deze mijten. Het gevolg is dat er een puntige, rode en sterk jeukende huiduitslag ontstaat.

Behandeling

Schurftmijt komt het meest voor bij de mens. Deze is niet alleen via dieren overdraagbaar maar ook van mens op mens. Alle overige mijten worden vaak via dieren overgedragen en deze kunnen zich dus maar kort handhaven op de mens. Omdat de schurftmijt vaak niet eens door artsen herkend wordt, is het logisch dat animale scabies, veroorzaakt door dieren, helemaal onherkenbaar is.

De schurftmijt graaft gangen in de huid van de mens, zichtbaar als witte streepjes op de huid. De mijt overgedragen door dieren komt vaak niet eens zover. Maar in beiden gevallen geven ze wel een allergische reactie. Vaak wordt er dan een gewone allergische reactie toegeschreven, oorzaak onbekend.

Belangrijk is dat de jeuk wordt weg genomen. Krabben schijnt wel te helpen, oudere mensen die niet kunnen krabben zijn er dan ook vaak erger aan toe. Of het komt omdat hun afweer minder is. Maar het krabben kan tot bloedens toe gebeuren. Er moet daarom een zalf of crème op de huid worden aangebracht. Deze bestaat uit een insecticide, eventueel bestaat er ook tabletvorm.

Voorkomen van mijten

Vooral cavia's zijn heel gevoelig voor schurftmijt. Maar ook honden en paarden hebben vaker mijt. Behandel het dier tegen de mijt en draag hierbij wegwerphandschoenen. Was daarna de handen altijd heel zorgvuldig. Raak het dier zo min mogelijk aan en was daarna altijd weer de handen. Zolang het dier mijt heeft, blijft het ook besmettelijk.

Krijg je na enkele dagen tot weken toch een rode huiduitslag, houdt dan rekening met een infectie door mijt. Blijf er niet mee doorlopen maar ga naar de huisarts. Breng de huisarts op de hoogte van het feit dat je in aanraking bent gekomen met dierlijke mijt. Laat je niet afschepen met een allergische reactie op zeep of iets anders.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenHond huidaandoeningen, hond huiduitslag: schurft bij hondenSchurft bij honden herkennen en behandelen. Huid- en vachtproblemen bij de hond zijn waarschijnlijk de meest voorkomende…
Schurft zeer besmettelijkSchurft zeer besmettelijkWat is schurft, scabiës? Pas op, schurft is vooral zeer besmettelijk en iedereen kan het krijgen, ook dieren. Wat is sch…
Demodicose bij hondenDemodicose bij hondenBij honden komen regelmatig parasitaire huidinfecties voor, veroorzaakt door een mijt met de naam Demodex Canis. Deze aa…
Mijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandelingMijten (allergie): symptomen, oorzaak en behandelingMijten zijn kleine spinachtige insecten die op gras, kruiden, planten en in struikgewas voorkomen. Ze hechten zich meest…

Van hoofdpijn tot kopzorgenVan hoofdpijn tot kopzorgenWe hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Dit is vaak een zeurend gevoel in je hoofd, die met een paracetamol wel te verhel…
Cellulite: symptomen, oorzaak en behandeling sinaasappelhuidCellulite: symptomen, oorzaak en behandeling sinaasappelhuidCellulite is een term dat wordt gebruikt om vetophopingen onder de huid, die naar buiten toe de huid een bobbelig effect…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.