Haarzakjesmijt: Demodex folliculorum

Haarzakjesmijt: Demodex folliculorum Bij de meeste mensen komt de haarfollikelmijt (Demodex folliculorum) voor. Hij komt vooral voor in het gezicht rond de wenkbrauwen en de neus, maar kan ook in de haarzakjes en talgklieren op andere plaatsen worden aangetroffen. Meestal geeft besmetting van deze mijt geen klachten. In enkele gevallen kunnen er huidklachten ontstaan zoals een rode huid. Wat houdt deze besmetting precies in en moet je er wat aan doen als er toch huidklachten komen?

Algemeen

De haarfollikelmijt (Demodex folliculorum) is een mijt die bij mensen in haarzakjes en talgklieren kan worden aangetroffen, met name in het gezicht rond de wenkbrauwen en rond de neus. Verder is de mijt te vinden bij de mens op het behaarde hoofd, uitwendige oor, ooghaarfollikels en de wangen. Dit zijn plaatsen waar er veel talgklieren aanwezig zijn. Besmetting wordt “demodicose” genoemd en geeft meestal geen klachten. Soms kan er als gevolg van deze besmetting een ontstekingsreactie in de huid ontstaan waardoor de huid rood wordt.

Over de mijt Demodex folliculorum

Het is een klein diertje en een volwassen exemplaar is tussen de 0,1 en 0,4 millimeter lang. Hij heeft vier paar korte pootjes. Hij leeft met zijn kop inwaarts waarbij de staart soms uit de follikels steekt. Er kunnen wel tot 25 mijten leven in een haarfollikel. Hij wordt ongeveer twee weken oud en hij voedt zich met de inhoud van de talgklieren of met huidcellen. De vrouwtjes wachten op de mannetjes die hun in de nachtelijke uren komen opzoeken. Ze doen dit ’s nachts omdat ze lichtschuw zijn. Je merkt dit verder niet, maar deze mijten kunnen ’s nachts over het gezicht wandelen.

Welke klachten kunnen er ontstaan?

Het is niet zeker in hoeverre de haarfollikelmijt verantwoordelijk is voor huidklachten. Het is wel zo dat in het weefsel van puisten in het gezicht de demodex folliculorum wordt aangetroffen als dit pathologisch wordt onderzocht. Ook in gezichtshuid zonder puistjes wordt deze mijt aangetroffen. Deze mijt wordt wel in verband gebracht met acne rosacea en ontsteking van de oogranden (blepharitis). Als er sprake is van uitval van wimperharen, wordt er vaak ook een groot aantal mijten in de haarfollikels aangetroffen.

Diagnose

Om vast te stellen of je besmet bent, kun je wat talgkliertjes uit knijpen en de talg dat hieruit komt onder de microscoop te laten bekijken. De haarfollikelmijt komt bij ongeveer 80% van de volwassen mensen voor. Bij pasgeboren kinderen komt de mijt nog niet voor.

Oorzaak

Uit onderzoek is gebleken dat bij de ouder wordende huid, bij stress of ziekte het aantal mijten kan toenemen. Mensen met de aandoening rosacea hebben meer last van mijten dan mensen zonder deze aandoening. Dit is een chronische aandoening waarbij de huidklieren in het gezicht zijn ontstoken.

Behandeling

Omdat het bij de meeste huidklachten niet zeker is of de Demodex folliculorum een rol speelt, zal de arts meestal terughoudend zijn met het voorschrijven van medicijnen. Een goede huidverzorging maakt het mogelijk om het aantal mijten onder controle te houden. Het is niet goed om een vette huid te hebben en daarom moet de huid goed gereinigd worden.

Demodex bij dieren

Honden kunnen last hebben van een vergelijkbare besmetting die veroorzaakt wordt door de Demodex Canis.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haarzakjesmijt (Demodex folliculorum): Symptomen huid & ogenHaarzakjesmijt (Demodex folliculorum): Symptomen huid & ogenDe mijt Demodex folliculorum is een parasiet die leeft op mensen. Meestal veroorzaken deze mijten geen symptomen en zijn…
Demodicose bij hondenDemodicose bij hondenBij honden komen regelmatig parasitaire huidinfecties voor, veroorzaakt door een mijt met de naam Demodex Canis. Deze aa…
Huismiddeltjes tegen puistjesHuismiddeltjes tegen puistjesJeugdpuistjes, ook wel acne vulgaris genoemd, zijn vervelende ontstekingen van de talgklieren en komen vooral op de gezi…
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…

Een ontstoken oogEen ontstoken oogEen ontstoken oog komt behoorlijk vaak voor en is erg vervelend. Het kan jeuk, pijn, nare irritatie en tranen opleveren…
Bloedarmoede: uitleg, herkenning en behandelingBloedarmoede: uitleg, herkenning en behandelingDe meesten hebben wel een algemeen beeld van wat bloedarmoede inhoudt. Maar wat is het precies? Wat zijn de symptomen va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jeluning, Pixabay
  • www.wikipedia.nl
  • www.medirecord.eu
  • www.huidinfo.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 11-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.