Huismiddeltjes tegen puistjes

Huismiddeltjes tegen puistjes Jeugdpuistjes, ook wel acne vulgaris genoemd, zijn vervelende ontstekingen van de talgklieren en komen vooral op de gezichtshuid voor. Puistjes bij volwassenen komen echter ook voor. Er bestaan diverse huismiddeltjes tegen puistjes, zoals thee tegen acne en gezichtsmaskers. Wanneer de puistjes erg hardnekkig zijn, kun je eens een afspraak met de huisarts maken.

Puistjes

Puistjes, vrijwel iedereen heeft er weleens mee te maken gehad en weet hoe gezichtsontsierend en hardnekkig deze ontstekingen van talgkliertjes kunnen zijn. Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen twee soorten puistjes:
 • Acne vulgaris: jeugdpuistjes
 • Puistjes bij volwassenen

Jeugdpuistjes worden over het algemeen veroorzaakt door hormonale veranderingen en komen met name voor op lichaamsgebieden waar zich veel talgkliertjes bevinden, zoals het gezicht, de rug en de schouders. Puistjes komen - in tegenstelling tot wat veel mensen denken - ook bij volwassenen voor en worden dan vaak veroorzaakt door aanleg, voeding, stress en slaaptekort.

Gezichtsmaskers

 • Papaja-masker: papaja is een exotische vrucht die puistjes, mee-eters en een onzuivere huid helpt te bestrijden. Maak een masker van papaja door 1 geschilde papaja (let op dat je de pitten verwijdert) met een vork fijn te prakken en te mengen met 2 tot 3 eetlepels room. Breng het masker op het gezicht aan en laat het masker 30 minuten zitten.
 • Kamillekompres: kamille staat bekend om haar ontstekingsremmende werking. Een kompres van warme kamillethee op het gezicht kan dan ook wonderen verrichten wanneer je last van acne hebt. Breng het kompres drie- tot viermaal daags aan.

Thee tegen acne

 • Brandnetelthee: wanneer je last hebt van jeugdpuistjes, doe je er goed aan de huid van binnenuit te reinigen. Brandnetelthee is hier uitermate geschikt voor. Je kunt de brandnetelthee zelf maken met verse brandnetelbladeren of kant-en-klare brandnetelthee in de supermarkt kopen.
 • Acne-thee: meng 20 gram driekleurig viooltje met 20 gram ogentroost, 10 gram IJslands mos en 10 gram akkerpaardenstaart. Giet hier een halve liter kokend water op en laat het geheel tien minuten trekken. Zeef het geheel en neem driemaal daags een kop.

Zalf tegen acne

 • Arnica: arnica is een ontstekingsremmende zalf
 • Quendelzalf: meng 30 gram geplette quendel (ook wel wilde tijm genoemd) met 70 gram au bain marie verwarmd schapen- of rundervet. Breng het afgekoelde mengsel vervolgens op de puistjes aan en laat het intrekken.

Puistjes voorkomen

De eerste indruk is veelbepalend en een gezonde, schone huid draagt absoluut bij aan een goede eerste indruk. Maar hoe kun je onzuiverheden van de huid zoals puistjes voorkomen? Zeer belangrijk: knijp eenmaal ontstane puistjes níet uit. Hiermee zorg je ervoor dat de infectie zich naar de rest van de gezichtshuid uitbreidt. Puistjes voorkomen doe je door rekening te houden met je voeding. Vermijd producten als alcohol, cafeïne en scherpe kruiden. Stop bovendien met roken. Vrouwen die een sterk vermoeden hebben dat de puistjes door hormoonschommelingen veroorzaakt worden kunnen proberen hun hormonen wat meer te reguleren, bijvoorbeeld door een hormonaal anticonceptiemiddel uit te proberen of, indien men al een hormonaal anticonceptiemiddel gebruikt, door over te stappen op een ander anticonceptiemiddel.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer je puistjes erg hardnekkig zijn kun een afspraak met de huisarts overwegen. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog, die je nog veel meer op jouw huid afgestemde tips en trucs kan meegeven. Ook kan de huisarts je in bepaalde gevallen speciale zalfjes en crèmes meegeven.
© 2012 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes en chocoladePuistjes en chocoladeEr wordt altijd gezegd dat je moet oppassen met het eten van chocolade, want je krijgt er puistjes van. In hoeverre klop…
Wat te doen bij jeugdpuistjes (Acne)?Wat zijn jeugdpuistjes? Jeugdpuistjes, ook wel Acne genoemd, is een ontstekingsreactie binnenin een talgkliertje. Jeugdp…
Huismiddeltjes tegen acnéHuismiddeltjes tegen acnéAcné is een vervelende aandoening die veel mensen leed toebrengt. De puistjes zijn echter over het algemeen vrij goed te…
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…

Ontspannende kruidenthee, muntthee, JeneverbesolieOntspannende kruidenthee, muntthee, JeneverbesolieOntspannende kruidenthee: Rozenblaadjes zijn rustgevend en rozenbottels werken stimulerend. Tijm zorgt er voor dat de sp…
Manuka of Leptospermum scopariumManuka, een traditioneel medicijn van de Maori, is ook in Europa, vooral als etherische olie en als honing aan een opmar…
Bronnen en referenties
 • Cavelius, A. & Frohn, B. (2006). Het grote boek van de volksgeneeskunde: genezen met de krachten van de natuur. Uitgeverij Deltas.
 • (2000) Grootmoeders beste tips: beproefde huismiddeltjes en recepten opnieuw ontdekt. Uitgeverij Reader's Digest.
 • Evans, M. (1997) Handboek voor een natuurlijke gezondheid. Uitgeverij Zuid Boekproducties
 • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/1630/jeugdpuistjes-acne-vulgaris
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.