Een ontstoken oog

Een ontstoken oog Een ontstoken oog komt behoorlijk vaak voor en is erg vervelend. Het kan jeuk, pijn, nare irritatie en tranen opleveren en soms plakken de oogleden na een nacht slapen zelfs aan elkaar door pusvorming aan de binnenkant. Toch is het meestal een vrij onschuldige aandoening die gemakkelijk te behandelen is.

Een ontstoken oog (conjunctivitis)

Het oog is een gevoelig orgaan waardoor gemakkelijk ontstekingen of infecties kunnen optreden. Als je een ontstoken oog hebt is er meestal sprake van een bindvliesontsteking. Het bindvlies is een dun laagje weefsel dat aan de binnenkant van de oogleden zit en op het oogwit. Bij een ontsteking kleurt het bindvlies rood en gaat het irriteren in de vorm van jeuk of pijn. De roodheid ontstaat doordat de bloedvaatjes in het bindvlies uitzetten. Wanneer het lijkt alsof er iets in je oog zit zal je oog ook gaan tranen. Tevens kan er pus ontstaan waardoor soms je oogleden vastgeplakt kunnen raken, vooral als je 's morgens wakker wordt.

De oorzaken

Er zijn verschillende uiteenlopende oorzaken van een oogontsteking. De bekendste oorzaken zijn:
  • een allergie (bijvoorbeeld hooikoorts of allergie voor huisdieren)
  • een bacterie
  • een virus
  • overgevoeligheid voor make-up
  • contactlenzen
  • veel in de zon kijken
  • iets in je oog krijgen (hoornvliesontsteking)

Soms ontstaat een oogontsteking door een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je afweercellen delen van het eigen lichaam aanvallen, in dit geval een deel van het oog (bijvoorbeeld het hoornvlies of de iris). Verder kan een oog ook ontstoken raken als gevolg van andere ziekten zoals psoriasis, ontstekingsziekten van de darmen en gewrichtsontstekingen.

De symptomen

De belangrijkste kenmerken van een ontstoken oog zijn:
  • roodheid
  • gevoel dat er iets in het oog zit
  • tranen
  • jeuk
  • pijn
  • koorts
  • plakkerig of dichtgeplakt oog door pus
  • afname van het gezichtsvermogen
  • moeite met ogen knipperen

Eigenlijk is het al snel duidelijk dat je oog ontstoken is. Wanneer het oog bloed of beschadigd is, je zicht ernstig vermindert of je veel pijn hebt, is het van belang snel een arts te raadplegen! Na een beschadiging van het hoornvlies door een (hard) voorwerp kan er een hoornvliesontsteking optreden. Wanneer hier een bacteriële ontsteking bij komt, kan de ontsteking doorbreken naar de oogkamer. Dit moet behandeld worden anders kan dit in het uiterste geval tot verlies van het oog leiden.

De behandeling

In de meeste gevallen is een ontstoken oog onschuldig en bij de juiste behandeling kan het binnen een week genezen zijn. Je kunt het oog goed schoonmaken met een watje of gaasje. Gebruik hiervoor water dat eerst gekookt en afgekoeld is. Draag geen contactlenzen zolang het oog ontstoken is en gebruik geen make-up. Let er ook op dat je niet in je ogen wrijft. Je kunt op deze manier ook je gezonde oog besmetten.

Ook is het belangrijk om fel licht te vermijden, draag bijvoorbeeld een zonnebril om je oog te beschermen. Veel water drinken is altijd goed. Het heeft een positieve invloed op je immuunsysteem. Heb je moeite met knipperen, dan kun je je oog afplakken, zodat het rust krijgt. Bij veel last of complicaties is het altijd belangrijk contact op te nemen met je huisarts. Deze kan antibiotica voorschrijven.
© 2012 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogontsteking bij kinderenOogontsteking komt vrij vaak voor bij kinderen. Als ouder kun je hiervan schrikken, wat moet je doen als je kind een oog…
Het ontstoken oogHet ontstoken oogVeel mensen hebben wel eens last gehad van één of twee ontstoken ogen. Deze aandoening wordt conjunctivitis genoemd en i…
Ontstoken ogen bij een paardAls de herfst weer aanbreekt en het weer slaat weer om naar veel wind en een lage temperatuur kan het zijn dat uw paard…
Een ontstoken oog: Oorzaak en behandelingEen ontstoken oog: Oorzaak en behandelingBijna iedereen heeft wel eens last gehad van een ontstoken oog. Een ontstoken oog is niet alleen vervelend, maar kan ook…

Hoe kan atriumfibrilleren (hartkloppingen) worden behandeld?Hoe kan atriumfibrilleren (hartkloppingen) worden behandeld?Je wordt wakker met een zeer ongemakkelijk malaise gevoel alsof er iets op je longen of hart drukt. Dat zorgt ervoor dat…
Haarzakjesmijt: Demodex folliculorumHaarzakjesmijt: Demodex folliculorumBij de meeste mensen komt de haarfollikelmijt (Demodex folliculorum) voor. Hij komt vooral voor in het gezicht rond de w…
Bronnen en referenties
  • www.ontstokenoog.nl
  • www.zieknhuis.nl/ziektebeelden
Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.