Het ontstoken oog

Het ontstoken oog Veel mensen hebben wel eens last gehad van één of twee ontstoken ogen. Deze aandoening wordt conjunctivitis genoemd en is onschuldig.

Conjunctivitis

Een conjuntivitis is een ontsteking van het bindvlies van het oog. Dit bindvlies zit over de oogbol en aan de binnenkant van de oogleden. Als dit bindvlies gaat ontsteken gaat het oog of beide ogen er rood uit zien. Vaak wordt er aan de binnekant van het oog ook pus en etter geproduceerd. Dit wordt vooral sóchtends gemerkt als bij het wakker worden de ogen vastgeplakt zitten. Vaak geeft het ook een branderig of jeukend gevoel. Ook kun je het gevoel hebben dat er iets in de oog zit.

Meestal zijn de klachten binnen drie tot vijf dagen over. Een conjunctivitis is zeer zelden gevaarlijk.

oorzaak

Meestal is een virus of bacterie de oorzaak van een conjunctivitis, maar er kunnen ook anderer oorzaken zijn zoals hooikoorts of een overgevoeligheidsreactie op oog make-up. Ook zie je vaak dat mensen die lenzen dragen vaker een oogontsteking hebben, en zeker als ze hun lensen niet goed of met speeksel schoonmaken. Lenzen moeten altijd schoongemaakt worden met de daarvoor bestemde vloeistof. Soms is te lang in de zon of lassen ook de oorzaak van een oogontsteking. Het is zelfs mogelijk om echte brandwondjes op het bindvlies ontstaan bij te lang in de zon of lasstralen te kijken.

Andere aandoeningen.

Er zijn nog veel meer andere aandoeningen dan alleen de conjunctivitis. Het is wel belangrijkom een ernstige oogaandoening uit te sluiten. Zie hiervoor plotseling heftige pijn aan één oog en plotseling slecht zien met één oog.

Adviezen bij een conjunctivitis

  • Ogen schoonmaken met een wattestaafje of een gaasjes met gewoon kraanwater, hierbij van de buitenste ooghoek naar binnen wrijven.
  • Warmte geeft vaak verlichting van de klachten. Bv een washandje met warm water nat maken en het op het oog houden.
  • Pas weer lenzen gaan dragen als de oogontsteking weer voorbij is.
  • Probeer niet in het oog te wrijven, dit iriiteert en kan zo ook het andere oog besmetten als je daarna weer met je vingers per ongeluk in het andere oog zit.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Conjunctivitis (pink eye), een ontsteking van de conjunctivaConjunctivitis (pink eye), een ontsteking van de conjunctivaConjunctivitis is een ontsteking van de conjunctiva, dit is de slijmvlieslaag die de binnenkant van de oogleden en de bu…
Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)Conjunctivitis (Bindvliesontsteking)Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies. Het bindvlies is een slijmvlies wat buiten het oog zit. Lees hierond…
Homeopathie: Bindvliesontsteking (conjunctivitis)De conjunctiva is de dunne, doorzichtige bekleding die de oogballen en de binnenkant van de oogleden bedekt. Infecties,…
Een ontstoken oogEen ontstoken oogEen ontstoken oog komt behoorlijk vaak voor en is erg vervelend. Het kan jeuk, pijn, nare irritatie en tranen opleveren…

Glutenintolerantie of coeliakieMensen die last hebben van coeliakie of glutenintolerantie weten dat dit een zeer moeilijke ziekte is.. Je moet alles in…
Keelpijn, een vlijmend ongemakKeelpijn, een vlijmend ongemakMet behulp van de keel eet u, praat u en krijgt u lucht. De keel is van alle markten thuis maar het slijmvlies wordt gem…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.