Homeopathie: Bindvliesontsteking (conjunctivitis)

De conjunctiva is de dunne, doorzichtige bekleding die de oogballen en de binnenkant van de oogleden bedekt. Infecties, allergieën of chemische stoffen kunnen zwelling en ontsteking van die conjunctiva tot gevolg hebben. Het betreffende oog blijft tranen en is bloed- doorlopen. Deze aandoening wordt conjunctivitis of bindvliesontsteking genoemd.

Beschrijving

Zowel een virus dat een kou veroorzaakt als diverse soorten bacteriën kunnen de conjunctiva doen ontsteken. Wanneer die ontstoken is door een virus, is de afscheiding uit het oog helder en waterig. Bacteriële infecties geven een dikke, geel- tot groenachtige afscheiding te zien.

Meestal beginnen de symptomen in één oog en wordt het andere oog na een paar dagen aangetast. Het betreffende oog is bloeddoorlopen en de oogleden zijn gezwollen en een beetje rood. De ogen voelen moe aan of geven het idee dat er zand in heeft gezeten. De oogleden plakken vaak aan elkaar wanneer de afscheiding op- droogt, vooral tijdens het slapen. Het gezichtsvermogen wordt niet aangetast. maar wel belemmerd doordat de afscheiding zich over de oogbol verspreidt.

Dergelijke infecties zijn niet gevaarlijk zolang ze niet verder doordringen in het oog, wat gelukkig niet vaak voorkomt. Zelfs zonder behandeling verbetert de kwaal binnen een dag of tien. Vanuit de conventionele geneeskunde geeft men vaak oogdruppels met antibiotica erin, wanneer men vermoedt dat bacteriën de veroorzakers zijn, maar er zijn geen doeltreffende middelen voor een gewone virale conjunctivitis.

Allergische reacties en irritatie door rook, smog of chemische stoffen kunnen ook symptomen als roodheid en tranen veroorzaken. In de meeste gevallen zijn de verschijnselen daarvan gemakkelijk te onderscheiden van de symptomen van een conjunctivitis. In het algemeen vertonen zich bij een ontsteking de symptomen van een kou of begint de infectie na contact met iemand die de infectie al had. Als de conjunctivitis veroorzaakt wordt door allergieën of chemische stoffen,kan men zich meestal wel herinneren dat men in aanraking is geweest met stuifmeel, stof. dampen of anderszins. Allergieën of overgevoeligheid herkent u meestal doordat beide ogen worden aangetast. De afscheiding ziet er typisch waterig of enigszins slijmerig uit. De allergische conjunctivitis is de enige die niet veel jeuk gepaard gaat.

Behandeling

Probeer te voorkomen dat er in de ogen wordt gewreven. omdat dat de ontstoken, verzwakte weefsels kan beschadigen en de infectie dieper in de oogweefsels kan doen doordringen. Door het ontstoken oog aan te raken kunnen via de hand de ziektekiemen in het andere oog of bij andere mensen terechtkomen. Maak het oog regelmatig schoon met warm water om de afscheiding en de korstjes weg te vegen. Raak het niet ontstoken oog niet aan en was telkens uw handen als u de ogen of het omliggende gebied toch hebt aangeraakt.

Als de conjunctivitis wordt veroorzaakt door een allergie of een irritatie, spoel het oog dan uit met kunstmatig traanvocht, een steriele normale zoutoplossing of gewone oogdruppels die bij de apotheek of drogist verkrijgbaar zijn.

Homeopathische geneesmiddelen

Geef drie of vier keer per dag gedurende drie dagen een dosis van het gekozen middel. Stop daarmee zodra de symptomen definitief verbeteren.

Belladonna kunt u geven in de eerste fase van conjunctivitis, waarbij het belangrijkste symptoom liet plotseling rode oog is, een bloed- doorlopen ontsteking van de slijmvliezen. Het oog voelt warm en kloppend aan. Er is een overvloedige, heldere tranenstroorn. De ogen hebben last van het licht (als dit symptoom heel hevig is, ga er dan mee naar de huisarts).

Euphrasia (ogentroost) heeft een welverdiende reputatie opgebouwd, zowel in de homeopathie als in de kruidenwereld,wat betreft de hulp aan mensen met oogaandoeningen. Een Euphrasia-conjunctivitis wordt gekenmerkt door een overvloed aan bittere, waterige tranen die het gezicht schraal maken. Na een tijdje wordt die af- scheiding dikker en slijrneriger maar niet ondoorzichtig of geelachtig groen. Vaak voelen de ogen droog aan alsof er stof of zand in zit. De ogen en ook vaak de oogleden (vooral de randen) zien rood. Soms gaat de ontsteking gepaard met een lopende neus.

Apis is het medicijn dat gebruikt kan worden als de zwelling van de conjunctiva extreem is en duidelijk toeneemt ten gevolge van warmte. Het bindvlies van het ooglid kan zo erg gezwollen zijn dat het vanachter het lid naar buiten steekt. De conjunctiva op de oogbol zelf kan zo gezwollen zijn dat het lijkt alsof de iris in een kuiltje ligt (raadpleeg uw huisarts als dit het geval is). De oogleden en de gebieden daarboven en daaronder kunnen ook opgezet en gezwollen zijn, alsof ze vol water zitten. De ogen en vaak ook de oogleden zijn tamelijk rood, Er volgt een overvloed aan warme tranen. De ogen steken of branden en dat wordt erger in een warme ruimte. Koude oogbaden kunnen hier verlichting brengen.

Pulsatilla kan genezend werken hij infecties die gekenmerkt worden door veel dikke, geel- tot groenachtige secretie uit de ogen. Die afscheiding irriteert meestal de huid niet, maar de ogen kunnen wel jeuken en branderig aandoen, met name s avonds, De oogleden en vooral de randen ervan kunnen ook vreselijk jeuken. Buitenlucht of koude oogbaden kunnen hierin verlichting brengen. Deze symptomen van het oog kunnen voorkomen hij een typische Pulsatilla-kou; de algemene symptomen van dit geneesmiddel kunnen zich dan ook voordoen.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van stijve ogentroostDe geneeskracht van stijve ogentroostStijve ogentroost geeft je mooie, heldere en jonge ogen. Wallen en rode ogen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je lanta…
Ogentroost: helpt bij rode en branderige ogenOgentroost: helpt bij rode en branderige ogenRode, branderige of jeukende ogen kunnen erg vervelend zijn. Veel mensen hebben hier echter weleens last van. Het kan ko…
Ogentroost: gezondheidsvoordelen, toepassingen van oogkruidOgentroost: gezondheidsvoordelen, toepassingen van oogkruidBeklierde of gewone ogentroost (Euprasia officinalis), ook bekend als 'oogkruid', is een beproefd geneeskrachtig kruid.…
Verschil tussen stijve ogentroost en echte stijve ogentroostVerschil tussen stijve ogentroost en echte stijve ogentroostEen kleine plant met prachtige kleine bloemen. Witte bloemen die naar mate ze langer bloeien, paars kleuren. Kleine bloe…

Homeopathie: MazelenMazelen is een van de besmettelijkste ziekten die wij kennen. In de westerse landen komt de ziekte niet vaak meer voor,…
Homeopathie: Voorhoofdsholten, SinusDe voorhoofdsholten zijn gelegen in de botten boven de ogen en rond de neus. Normaal zit er alleen lucht in. Maar hij ee…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.