Ogentroost: helpt bij rode en branderige ogen

Ogentroost: helpt bij rode en branderige ogen Rode, branderige of jeukende ogen kunnen erg vervelend zijn. Veel mensen hebben hier echter weleens last van. Het kan komen door iets dat in de lucht zit of als gevolg van bijvoorbeeld een verkoudheid. Sommige mensen hebben daarnaast van zichzelf gevoelige ogen. Ogentroost kan in dit geval soelaas bieden. Door de heilzame werking voor de ogen verkiezen veel mensen het gebruik van ogentroost-oogdruppels bij klachten als rode, branderige, jeukende of anderszins geïrriteerde ogen.

Ogentroost gebruiken


Waardoor kun je last krijgen van rode of branderige ogen?

Veel mensen hebben weleens last van rode, branderige of jeukende ogen. Dit kan tal van oorzaken hebben. Zo kunnen er vuildeeltjes uit de lucht in de ogen komen waardoor deze gaan irriteren. Ook van contact met chloorwater is bekend dat het deze klachten kan geven. Daarnaast zijn klachten van de ogen vaak een gevolg van ziekte of allergie. Rode en tranende ogen kunnen een symptoom zijn bij griep en verkoudheid. Daarnaast is het één van de meest voorkomende klachten als gevolg van allergie zoals hooikoorts of een allergie voor katten of huisstofmijt. Ook het dragen van contactlenzen kan voor irritatie van het oog zorgen. Als je veel buiten bent met harde wind dan kan dit zorgen voor uitgedroogde ogen, wat vervolgens ook voor irritatie zorgt.

Heb je last van jeukende of branderige ogen dan is een eerste reflex vaak om met de handen in de ogen te gaan wrijven. Dit wordt echter afgeraden. Door in de ogen te wrijven kunnen er bacteriën via de handen in het oog komen. Het wrijven geeft daarnaast slechts kort verlichting. Na het wrijven nemen de roodheid en de jeuk vaak juist alleen maar toe waardoor het averechts werkt.

Wat is ogentroost?

Ogentroost is een kruidachtige plant met tweelippige bloemen die behoort tot de bremraapfamilie. De Latijnse benaming - die ook in het Engels wordt gebruikt - is euphrasia. De plant woekert vaak op grasvelden en cypergrassen en worden gezien als semi-parasitair. Van de plant bestaan diverse soorten, waarvan er drie ook in Nederland voorkomen, te weten de stijve ogentroost, beklierde ogentroost en vierrijige ogentroost. Men onderscheidt ook de rode ogentroost en kleverige ogentroost maar deze behoren tot een ander geslacht.

Het gebruik van ogentroost in de natuurgeneeskunde kan al worden herleidt tot de veertiende eeuw. Nadat het tijden lang is ingezet 'ter versterking van het brein', is men het al snel hoofdzakelijk gaan gebruiken om oogklachten te bestrijden zoals rode ogen, branderige ogen, jeukende ogen, tranende ogen en andere klachten van de ogen gerelateerd aan verkoudheid en allergie, waaronder hooikoorts.

Gebruik van ogentroost bij oogklachten

Heb je last van rode, branderige of jeukende ogen dan kan ogentroost verlichting geven. De plant dankt zijn Nederlandse naam zelfs aan de heilzame werking voor de ogen. Naar de werkzaamheid bij verschillende oogklachten is onvoldoende medische onderzoek gedaan om conclusies te kunnen trekken. Uit wetenschappelijk onderzoek is wel gebleken dat dat ogentroost anti-oxidante, ontstekingsremmende en anti-microbe eigenschappen heeft (Novy et al, 2015). Daarnaast wordt het natuurproduct in vele publicaties uit de homeopathie genoemd. In de natuurgeneeskunde wordt het al eeuwen toegepast en ogentroost is ook niet meer weg te denken uit de natuurwinkel. Het is overigens ook gewoon in ampulvorm bij de drogist verkrijgbaar.

Ogentroost kan op twee verschillende manieren worden gebruikt: inwendig en uitwendig. Ogentroost voor inwendig gebruik kan ingenomen worden in de vorm van thee. Van de gedroogde ogentroost kan thee getrokken worden die naar behoeve koud of warm gedronken kan worden. Daarnaast kun je ogentroost in de vorm van oogdruppels gebruiken. Een isotone oplossing op basis van ogentroost kan rechtstreeks vanuit een ampul in de ogen worden gedruppeld om directe verlichting te geven. Geadviseerd wordt om drie maal per dag te druppelen. Het is daarbij belangrijk om voor gebruik altijd eerst de bijsluiter goed door te lezen.

Verkrijgbaarheid ogentroost

Ogentroostdruppels zijn in Nederland onder meer verkrijgbaar van de merken Weleda, Natura Sanat, Cruydhof en Newpharma. Verkies je het gebruik van ogentroost in de vorm van thee dan kun je dit kopen van het merk Jacob Hooy. Het merk Dr. Hauschka biedt daarnaast kant-en-klare oogcompressen op basis van ogentroost, venkel en zwarte thee die gebruikt kunnen worden om de ogen verlichting te geven.
© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan helpen tegen jeukende ogen?Wat kan helpen tegen jeukende ogen?Heb je vaak last van jeukende ogen? Merk je dat wrijven het alleen maar erger maakt en is het toch moeilijk te stoppen m…
Allergie voor katten? Doe de zelftestAllergie voor katten? Doe de zelftestHeb je last van klachten als niezen, jeukende ogen of benauwdheid en heb je het vermoeden dat dit weleens veroorzaakt zo…
Jeukende oogledenJeukende oogledenJeukende oogleden zijn erg vervelend. Soms zijn de oogleden opgezwollen of is de huid op en om de oogleden juist heel er…
Hooikoorts of allergische rhinitisHooikoorts of allergische rhinitisRhinitis is de term die gebruikt wordt als wetenschappelijke naam voor een ontsteking van de neusslijmvliezen. De bekend…

Moederkruid tegen migraine bij hormonale schommelingenMoederkruid tegen migraine bij hormonale schommelingenMoederkruid wordt in supplementvorm ingezet bij de bestrijding van migraine. Moederkruid is zo effectief tegen migrainea…
Citroenmelisse: gezondheidsvoordelen, bijwerkingen, receptenCitroenmelisse: gezondheidsvoordelen, bijwerkingen, receptenDe citroenmelisse (Melissa officinalis) is een van de klassieke culinaire en medicinale kruiden die in geen enkele tuin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Comedy Nose, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4427012/ (Novy et al, 2015)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ogentroost
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Euphrasia
  • https://www.weleda.nl/product/zelfzorg/ogentroost-oogdruppels
  • https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/euphrasia
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 01-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.