Hooikoorts of allergische rhinitis

Hooikoorts of allergische rhinitis Rhinitis is de term die gebruikt wordt als wetenschappelijke naam voor een ontsteking van de neusslijmvliezen. De bekendste vorm van allergische rhinitis is hooikoorts, waarbij er symptomen worden vertoond van ontstoken neusslijmvliezen met niezen en een loopneus tot gevolg. Er zijn echter ook andere vormen van rhinitis zoals de chronische rhinitis, die veroorzaakt kan worden huismijt en de niet-allergische rhinitis, waarbij er dus geen sprake is van allergische rhinitis. Bij allergische rhinitis wordt er dus vooral gesproken over de seizoensgebonden allergie, zoals hooikoorts.

Allergische rhinitis

Hooikoorts of allergische rhinitis is een seizoensgebonden allergie en start zodra het stuifmeel van pollen, bomen en planten zich door de lucht kan verspreiden. Op droge en zonnige dagen zullen personen met een dergelijke allergie te maken krijgen met de symptomen van allergische rhinitis, maar op regenachtige dagen zal daar minder sprake van zijn. Als het regent is de concentratie van stuifmeel aanzienlijk minder en dat zal ook te merken zijn aan de verschijnselen van hooikoorts. Over het algemeen kan gesteld worden dat de hooikoortsperiode zich uitstrekt over de maanden februari tot september, met het hoogtepunt in de maanden mei en juni, want in deze periode is het gras bloeiend.

Hooikoorts symptomen

Allergische rhinitis is niet te voorkomen, maar wel kan er rekening mee worden gehouden door middelen aan te schaffen die de symptomen kunnen beperken, waardoor men minder last zal hebben van lichamelijke ongemakken. Op het moment dat er allergenen, zoals stuifmeel in de neus komen, zal bij allergische personen direct een reactie ontstaan in het neusslijmvlies. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een loopneus, er moet overmatig geniesd worden en de neus kan bovendien ook verstopt raken.

Seizoensgebonden allergie

Hooikoorts is een allergie die voorkomt op het moment dat het bloeiseizoen is aangebroken. Met het bloeiseizoen wordt de periode bedoeld, waarin het stuifmeel vrijkomt van bomen en planten en graspollen. De mate van klachten is weer afhankelijk van het weerstype, want bij droog weer zal de kracht van stuifmeel groter zijn, en nemen de klachten toe.

Klachten en symptomen van hooikoorts

De klachten en symptomen van hooikoorts kunnen zich bij elk persoon weer anders voordoen, maar neusklachten en oogklachten komen het meeste voor.

Neusklachten

Bij neusklachten als gevolg van hooikoorts is er het gevoel van een beginnende neusverkoudheid dat zich in snel tempo ontwikkelt. De slijmvliezen van de neus zullen opzwellen en veel niezen is een bekend verschijnsel. Boven de ogen en de neus kan er een zeurende hoofdpijn ontstaan door de ontstoken neusslijmvliezen.

Oogklachten

De verschijnselen die zich bij oogklachten zullen voordoen, zijn vooral jeuk en een branderig gevoel in de ogen. Het oogwit kan daarbij rood zijn en de oogleden kunnen opzwellen.

Keel, mond en longen

Bij weer andere personen kunnen de klachten als gevolg van hooikoorts zich voordoen in de keel, mond en zelfs in de longen.
Kortademigheid en hoesten zijn daarvan symptomen en in het ergste geval kan er astma ontstaan.

Huidirritatie

Naast deze klachten kan het ook nog voorkomen dat er huidirritatie ontstaat, zoals een zwelling van de mond of in het gezicht of rode jeukende bulten, dat ook wel netelroos wordt genoemd.

Behandeling allergische rhinitis

Er zijn verschillende middelen op de markt die gebruikt kunnen worden bij allergische rhinitis. Dit zijn zowel reguliere geneesmiddelen, waarvoor een voorschrift van de huisarts vereist is, als alternatieve middelen op bijvoorbeeld homeopathische basis. Bij allergische rhinitis is histamine de stof die in het lichaam aangemaakt wordt als reactie op de stof van buiten. Een van de soorten geneesmiddelen die daarvoor gebruikt kunnen worden zijn de antihistaminica. Dit soort geneesmiddelen heeft als doel en werking dat histamine in het lichaam geblokkeerd wordt, waardoor de allergische reactie wordt tegen gegaan. Andere geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden voor lokale ontstekingen zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen.

Allergiespecialist

Er zijn ontzettend veel mensen die in lichte mate of ernstige mate te maken krijgen met allergische rhinitis. In ernstige gevallen kan de allergische rhinitis een enorme invloed hebben op het dagelijkse leven, en in zeldzame gevallen kan dit zelfs leiden tot het ontwikkelen van meer ernstige allergische reacties, zoals astma. Indien dit het geval is, kan het raadzaam zijn om via de huisarts naar een allergiespecialist te worden verwezen, die verder onderzoek kan doen naar de allergische reactie en oorzaak, en op basis daarvan een behandeling vast kan stellen.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…
Allergie: allergieën in de neusSommige allergieën treffen voornamelijk de neus, en veroorzaken symptomen die vergelijkbaar zijn met die van een verkoud…
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…

Medicatie bij hoofdpijnMedicatie bij hoofdpijnAls er een middel tegen hoofdpijn zou zijn dat voor alle varianten van hoofdpijn succesvol zou zijn, worden er een heleb…
Allergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicillineAllergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicillineEen allergie kan zich voordoen naar aanleiding van allerlei oorzaken. Hooikoorts is bijvoorbeeld een bekende allergie, n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cenczi, Pixabay
  • www.pollennieuws.nl
  • www.hooikoorts.com
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.