Allergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicilline

Allergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicilline Een allergie kan zich voordoen naar aanleiding van allerlei oorzaken. Hooikoorts is bijvoorbeeld een bekende allergie, net als een allergie voor huisdieren, maar ook voor medicijnen kan er een allergie ontstaan. Een allergie voor bijvoorbeeld Ibuprofen en penicilline zijn bijvoorbeeld typische allergieën voor medicijnen en als deze zich voordoen, dan zal er altijd rekening mee moeten worden gehouden.

Allergie voor Ibuprofen

Ibuprofen is een van de soorten pijnstillers die in lage doseringen vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek of drogist. Ibuprofen is opgenomen in pijnstillers die van verschillende merken verkrijgbaar zijn, waarbij de hoeveelheid werkzame stof per soort kan variëren. Bekende soorten zijn Brufen, Nurofen en Zafen, maar Ibuprofen is ook verkrijgbaar onder de naam Ibuprofen van huismerken. Het is mogelijk dat er zich bij inname van Ibuprofen een allergie ontwikkelt. Die allergie voor Ibuprofen kan op verschillende manieren tot uiting komen en als daar sprake van is, dan is het raadzaam om direct te stoppen met de inname van deze pijnstiller.

Bijwerking of allergie

Bij het gebruik van Ibuprofen kunnen er bijwerkingen optreden zoals maag- en darmklachten, maar er kan ook een allergische reactie veroorzaakt worden door de werkzame stof. In de bijsluiter staat aangegeven wat de bijwerkingen van het middel kunnen zijn. Als er echter sprake is van een allergie, dan kan dit zich op andere manieren uiten. De allergische reactie die het gevolg kan zijn van deze pijnstiller, is huiduitslag en jeuk. Er kan dus een onderscheid gemaakt worden tussen de verschijnselen, die zich voordoen in de vorm van bijwerkingen of in de vorm van een allergie.

Symptomen allergie voor Ibuprofen

Zoals in het kot al even aangehaald zijn de verschijnselen die zich bij een allergische reactie voordoen, anders dan de verschijnselen door bijwerkingen. Over het algemeen geldt dat bij een allergie voor geneesmiddelen, huidproblemen een van de meest voorkomende symptomen is en dat geldt ook voor een allergie bij Ibuprofen. De huidproblemen kunnen zich in mindere mate of in hele sterke mate voordoen, waarbij de uitslag en jeuk over het hele lichaam is verspreid. Het kan ook voorkomen, maar gelukkig is dit maar zelden, dat de inname van het middel Ibuprofen leidt tot een acute astma-aanval.

Alternatieven voor Ibuprofen

Als er een allergie bestaat voor Ibuprofen, zal er naar een ander middel gezocht moeten worden om in voorkomende gevallen te kunnen gebruiken. Als duidelijk is dat de specifieke stof de allergie veroorzaakt, kan er naar een pijnstillend middel worden gezocht, waarin de stof niet voorkomt. Bij allergie voor het pijnstillend middel is het raadzaam om de huisarts te raadplegen, zodat deze kan aangeven welke pijnstillende middelen als alternatief voor Ibuprofen gebruikt kunnen worden. Bij een hevige allergische reactie is het bovendien altijd raadzaam om even contact op te nemen met de huisarts en direct te stoppen met het gebruik van het pijnstillende middel waarin Ibuprofen is opgenomen.

Penicilline allergie

De allergie voor penicilline kan zich uiten in onschuldige maar hinderlijke klachten, maar er moet ook rekening gehouden worden met mogelijke ernstige en bedreigende allergische reacties op het gebruik van penicilline. De exacte gegevens van hoeveel mensen last hebben van een penicilline allergie is onbekend. Dat er mensen zijn die een allergie hebben voor penicilline is wel zeker. Die allergische reactie kan zich uiten in verschillende vormen.
  • Er zijn mensen die huidproblemen krijgen, variërend van vlekjes tot een over het hele lichaam verspreide huiduitslag.
  • Er zijn echter ook meer ernstige en zelfs bedreigende verschijnselen, die veroorzaakt kunnen worden door penicillinegebruik. In dat geval is er sprake van een acute reactie, waaruit galbulten kunnen ontstaan, maar ook benauwdheid tot zelf een analytische shock.

De bedreigende allergie voor penicilline komt slechts bij een beperkt aantal mensen voor in verhouding tot de minder ernstige klachten.

Vaststellen van allergie voor penicilline

Voor het met zekerheid kunnen vaststellen van een allergie voor penicilline, is een huidtest noodzakelijk. Bloedonderzoek geeft namelijk niet altijd zekerheid over de mate van allergie. De test kan worden uitgevoerd door een klein beetje penicilline in de huid aan te brengen, en als er op die plek een allergische reactie ontstaat zoals een zwelling of roodheid, kan de conclusie van een allergie worden getrokken. Als de huidtest positief is, dan bestaat er altijd een kleine kans dat gebruik van penicilline kan leiden tot een bedreigende situatie en daarom wordt afgeraden om in dat geval penicilline te gebruiken. Er zijn echter altijd situaties waarin het gebruik van penicilline noodzakelijk is, maar dan wordt er bij mensen met een allergie anders mee omgegaan. Hierbij worden de dosis penicilline langzaam opgevoerd en als blijkt dat ernstige reacties uitblijven, wordt de dosis steeds verder opgevoerd.

Andere allergieën bij een allergie voor penicilline

Een beperkt deel van de mensen met een allergie voor penicilline heeft ook een allergie voor amoxicilline. Als dit vermoeden bestaat, dan zal er ook een test moeten worden uitgevoerd om te kunnen bepalen of deze stof ook een allergische reactie veroorzaakt bij de persoon met een allergie voor amoxicilline.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen hooikoorts - oftewel overgevoeligheid voor pollen. Wat zijn de klachten, symptomen en behandeling van hooikoor…
Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Een allergie is een afweerreactie van je lichaam. Dit kan zijn bij overgevoeligheid voor bijvoorbeeld, sigarettenrook, h…
Veelvoorkomende allergenen, de veroorzakers van allergieVeelvoorkomende allergenen, de veroorzakers van allergieSteeds meer mensen krijgen te maken met een allergie, soms geeft een allergie lichte klachten maar ze kunnen ook levensb…
Desloratadine: medicijn tegen allergische reactiesDesloratadine: medicijn tegen allergische reactiesBij een allergie reageert je lichaam overdreven sterk op prikkels. Meestal uit zich dit in niezen, snotterig zijn, rode…

Hooikoorts of allergische rhinitisHooikoorts of allergische rhinitisRhinitis is de term die gebruikt wordt als wetenschappelijke naam voor een ontsteking van de neusslijmvliezen. De bekend…
Soja-allergie: oorzaken en behandelingSoja-allergie: oorzaken en behandelingAllergieën komen in verschillende soorten en maten voor. De één heeft een hele erge allergie voor een bepaalde stof en d…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.