Veelvoorkomende allergenen, de veroorzakers van allergie

Veelvoorkomende allergenen, de veroorzakers van allergie Steeds meer mensen krijgen te maken met een allergie, soms geeft een allergie lichte klachten maar ze kunnen ook levensbedreigend zijn. Een allergie kan veroorzaakt worden door duizenden verschillende stoffen, deze stoffen noemt men allergenen. Welke allergenen komen erg vaak voor en veroorzaken bij zeer veel mensen een allergische reactie? In onderstaand artikel een aantal veelvoorkomende allergenen willekeurig voor u op een rij gezet.

Wat is allergie

Bij allergie reageert het menselijk afweersysteem overgevoelig op bepaalde stoffen (allergenen) die in onze leefomgeving aanwezig zijn. Dit kan zich o.a uiten in irritatie van de slijmvliezen, huidproblemen, luchtwegproblemen of intestinale problemen.
Sommige allergische reacties kunnen zo heftig zijn dat ze voor levensbedreigende situaties kunnen zorgen.

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn stoffen die kunnen zorgen voor een allergische reactie. Mensen kunnen allemaal verschillend reageren, waar de één een allergische reactie van krijgt daar kan de ander bijvoorbeeld in baden zonder een allergische reactie te ontwikkelen. Over het algemeen zijn dit stoffen die onder normale omstandigheden niet schadelijk voor het menselijk lichaam zijn. Maar welke allergenen komen erg vaak voor? Hieronder worden in willekeurige volgorde enkele voorbeelden genoemd.

Medicijnen

Medicijnen kunnen voor een behoorlijke heftige allergische reactie zorgen. De klachten kunnen sterk variëren van huidproblemen, slijmvlies irritatie, diarree tot duizelingen. Maar ook ernstige klachten zoals een opgezette keel, hartritme stoornissen en flauwvallen horen in het rijtje thuis van allergische reacties op medicijnen.
Medicijnen die bekend staan voor het opwekken van allergische reacties zijn:
 • Penicilline en amoxicilline (antibiotica)
 • Pijnstillers zoals aspirine, naproxen en ibuprofen
 • Insuline
Klachten kunnen behandelt worden met steroïden en antihistamine, bij zeer ernstige klachten is soms een injectie met epinefrine nodig.

Huisdieren

Huidschilfers, haren en veren van onze trouwe vrienden zijn sterke allergenen die vervelende allergiën kunnen veroorzaken. De allergenen kunnen jeuk, slijmvlies irritaties en irritaties aan de luchtwegen veroorzaken. Een paar voorbeelden van (huis)dieren die regelmatig een allergische reactie veroorzaken zijn: katten, honden, paarden, duiven, kanaries, parkieten en papegaaien.
Probeer in het geval van een allergie zoveel mogelijk direct contact met huisdieren te vermijden.

Insecten

Insecten kunnen door middel van hun steken en beten sommige mensen in een levensbedreigende situatie brengen. Insectengif is een veel voorkomende allergeen die lichte tot ernstige klachten kan geven. In het geval van lichte klachten kan er jeuk, roodheid van de huid of een zwelling ontstaan. Bij ernstige klachten moet men denken aan netelroos, duizeligheid en (extreme) benauwdheid. De klachten zijn meestal op te heffen met antihistamine of een injectie. Wespen, vlooien, kevers, luizen, wantsen, muggen en vliegen zijn insecten die regelmatig een allergische reactie veroorzaken.

Pollen

Hooikoorts wordt veroorzaakt door pollen, dit zijn stuifmeelkorrels die zorg dragen voor de voorplanting van bomen en planten. Niet alle stuifmeelkorrels zorgen voor een allergische reactie, het zijn voornamelijk de korrels die door de wind vervoert worden en soms met grote aantallen in de lucht zweven. Doordat de pollen zeer klein zijn kunnen ze gemakkelijk problemen veroorzaken bij het inademen. Veel pollen komen, vooral in het voorjaar, in de lucht terecht door bloeiende bomen en grassen. Bij planten is de ambrosia erg berucht, deze wordt ook wel "hooikoortsplant" genoemd. Hooikoorts uit zich met niezen, tranende en/of jeukende ogen en een verstopte of lopende neus. Tegenwoordig zijn hooikoorts klachten goed te onderdrukken met medicijnen.

Schimmel

Schimmels kunnen door middel van schimmeldraden en sporen dezelfde klachten geven als pollen waardoor het lijkt op hooikoorts. Maar daarnaast kan schimmel ook vervelende huidproblemen opleveren. Schimmel is een allergeen waar veel mensen gevoelig voor zijn. Bij een schimmelallergie is het belangrijk om contact zo veel mogelijk te vermijden. Om schimmelgroei in huis (deels) te voorkomen moet men goed ventileren. Zijn er reeds schimmels aanwezig? Dan is een gerichte behandeling tegen de schimmel noodzakelijk.

Voeding

Voedsel is in de meeste gevallen gezond voor ons maar het kan ook als een allergeen werken. Vooral noten, schelpdieren, melkproducten en tarwe (gluten) kunnen voor problemen zorgen. Klachten kunnen variëren van jeuk, huiduitslag, ademhalingsproblemen tot gastro-intestinale problemen. Om klachten te voorkomen moeten voedingsmiddelen die een allergische reactie veroorzaken, zoveel mogelijk worden vermeden. Komt men er toch mee in aanraking, dan is in sommige gevallen behandeling van levensbelang.

Geurstoffen

Heerlijk ruikend wasgoed, douchegel, bodylotion en overige verzorgingsproducten voor het lichaam zijn een weldaad voor de neus maar niet altijd voor onze huid. Geurstoffen in wasmiddelen en verzorgingsproducten kunnen klachten zoals jeuk en huiduitslag veroorzaken. In zo'n geval zijn producten zonder parfum en andere geurstoffen de beste keus om een allergische reactie te voorkomen.

Huisstofmijt

Huisstofmijt komt in elke huishouden voor, het beestje is zeer klein en is met het blote oog niet zichtbaar. Huisstofmijt voedt zich met huidschilfers van mens en dier en zit graag in matrassen, dekbedden, kussens en stoffen bankstellen. Huisstofmijt zelf zorgt niet voor een allergische reactie, het zijn de uitwerpselen van de stofmijt die allergeen zijn. De uitwerpselen kunnen voor de volgende klachten zorgen:
 • Jeuk
 • Niezen
 • Tranende ogen
 • Benauwdheid
 • Eczeem
 • Lopende neus
Indien er daadwerkelijk sprake is van een huisstofmijt allergie, dan is het belangrijk om treffende voorzorgsmaatregelen te nemen. Zijn klachten zeer ernstig dan kan een huisarts antihistamine voorschrijven.

Latex

Steeds meer mensen een ontwikkelen een allergie voor latex. Latex is een allergeen die te vinden is in o.a (onderzoeks)handschoenen en condooms maar ook in allerlei (gebruiks)voorwerpen kan latex zitten. Latex kan jeuk, huiduitslag, irritatie van de slijmvliezen, ademhalingsproblemen, galbulten en maag- en darmklachten veroorzaken.
Bij latexallergie moet men zoveel mogelijk het product mijden om problemen te voorkomen.

Tot slot

Bij ernstige allergische klachten moet men altijd een medical altert penning of een medisch paspoort bij zich dragen waarop vermeld staat waar men allergisch voor is. Hiermee kan in geval van nood, direct de juiste medische behandeling gestart worden.
© 2011 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts of pollenallergieHooikoorts of pollenallergieRuim 25 procent van de bevolking heeft een allergie voor één of meerdere stoffen. In de helft van de gevallen wordt de a…
Leven met een allergie in huisAllergieën kunnen een aantal symptomen veroorzaken, uiteenlopend van irritaties tot levensbedreigende symptomen, zoals e…
Hooikoorts en pollen: wat is het en wat kun je eraan doenHet hooikoortsseizoen begint traditioneel zodra de eerste bomen beginnen te bloeien. De Els, Hazelaar en Populier zijn m…
Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Een allergie is een afweerreactie van je lichaam. Dit kan zijn bij overgevoeligheid voor bijvoorbeeld, sigarettenrook, h…

Hoe kun je een zonnesteek voorkomen en genezen?Hoe kun je een zonnesteek voorkomen en genezen?Wie houdt er nou niet van de zon? Het is zo heerlijk om lekker te luieren aan het strand tijdens een zonnige dag. Bruin…
Slap en moe gevoel: vermoeidheidSlap en moe gevoel: vermoeidheidEr is niets vervelender dan elke dag opstaan met het gevoel dat je niet lekker uitgerust bent. Het gevoel dat je eigenli…
Bronnen en referenties
 • www.allergenenconsultancy.nl
 • www.rivm.nl
 • www.huidinfo.nl
El-ja (113 artikelen)
Gepubliceerd: 26-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.