Hooikoorts en pollen: wat is het en wat kun je eraan doen

Het hooikoortsseizoen begint traditioneel zodra de eerste bomen beginnen te bloeien. De Els, Hazelaar en Populier zijn meestal de eerste bomen die gaan bloeien. En dat betekent veel ellende voor mensen die allergisch zijn voor pollen. Maar wat is hooikoorts eigenlijk? En wat zijn de symptomen?

Wat is hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie bij aanraking met pollen of stuifmeel. Een allergie is niets meer dan een overgevoelige reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen, ook wel allergenen genoemd. Hooikoorts kwam vroeger vaak voor tijdens het "hooien", vandaar dat de aandoening deze naam kreeg. Hooi zelf is dus geen oorzaak van hooikoorts.

De oorzaak van hooikoorts

De belangrijkste oorzaak van hooikoorts zijn pollen. Met name pollen van de volgende boomsoorten zorgen voor een allergische reactie:
 • ambrosia
 • berk
 • beuk
 • bijvoet
 • eik
 • els
 • grassen
 • hazelaar
 • iep
 • populier
 • rogge
 • weegbree
 • wilg
 • zuring

Pollen of stuifmeel is afkomstig van de meeldraden van bloemen. Dit stuifmeel is nodig voor de voortplanting van de planten, maar kan dus voor ernstige allergische reacties zorgen.

Symptomen en klachten

De symptomen van hooikoorts komen op het moment dat iemand in contact komt met pollen. De symptomen zelf en de hevigheid van de klachten verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben beperkt klachten of in lichte mate. Er zijn echter ook mensen die heel heftig reageren zodra ze in aanraking komen met pollen (bijvoorbeeld als ze langs een pas gemaaid grasveld lopen).

Wat zijn de meest voorkomende symptomen en klachten

De meest voorkomende symptomen en klachten zijn:
 • neusklachten (gevoeligheid, veel niezen)
 • oogklachten (rode opgezwollen ogen, gecombineerd met jeuk)
 • mond-, keel-, en oorklachten
 • longklachten / luchtwegklachten
 • huidklachten (jeuk / uitslag / gezwollen)

Algemene klachten en de gevolgen op lange termijn

Naast de specifieke klachten die genoemd zijn, zijn er ook een aantal algemene klachten. Dit zijn met name zwellingen, ïrritaties aan de huid en jeuk. Veel jeuk. En dat is juist wat hooikoorts zo een vervelende allergie maakt. Bovendien zijn mensen die hooikoorts hebben snel vermoeid, soms loom of lusteloos en hebben ze vaker last van hoofdpijn. Het is mogelijk dat de klachten op de lange termijn zorgen voor andere aandoeningen of klachten die in eerste instantie niets met hooikoorts te maken hebben. Longklachten kunnen leiden tot astma, hevige neusklachten en niesbuien kunnen leiden tot voorhoofdsholte- of bijholte-ontstekingen.

Het hooikoortsseizoen

Zoals gezegd begint het hooikoortsseizoen op het moment dat bomen of planten gaan bloeien. Afhankelijk van het weer is dit meestal rond februari, als de Els, Hazelaar en Iep beginnen te bloeien. Hoe lang en hoe hevig het hooikoortsseizoen duurt is afhankelijk van onder andere het weer en de bloei. Wel is het hooikoortsseizoen tegenwoordig maar liefst 2 maanden langer dan voorheen. Dit heeft te maken met de opkomst van de Noord Afrikaanse plant "Ambrosia". Deze plant bloeit pas in september en oktober.

Behandeling en remedie

Zodra je denkt de symptomen van hooikoorts te hebben, is het verstandig om naar een dokter te gaan. Hooikoorts is geen ziekte die te genezen is, het is een aandoening die veroorzaakt wordt door het menselijk afweersysteem. Een arts kan een algemeen onderzoek doen of, bij twijfel, bloed afnemen om de aandoening vast te stellen. In sommige gevallen zul je worden doorverwezen naar een specialist.

Zoals gezegd is de aandoening niet te genezen, maar wel goed te behandelen. Er zijn een aantal medicijnen die de klachten kunnen verminderen. De meeste medicijnen zijn geschikt voor meerdere allergieën, dus niet alleen voor hooikoorts. Dit zijn de zogenaamde "antihistaminica's. Bekende merken zijn onder andere Zyrtec en Aerius. Ook ontstekingsremmers, zoals Flixonase of Nasonex kunnen helpen.

Tot slot nog wat goed nieuws voor hooikoortspatiënten

Is er ook nog goed nieuws? Jazeker! Hooikoorts is een allergie die zich opbouwt. Dit gebeurt meestal zo tussen het 8e en 25 jaar. Daarna kunnen de symptomen minder hevig worden. Hoe ouder men wordt, des te minder last heeft met van hooikoorts.
© 2010 - 2024 Alex1911, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…
Hooikoorts: pollenkalenderHooikoorts: pollenkalenderHet hooikoortsseizoen duurt over het algemeen van maart tot september. Het seizoen hangt samen met de bloeitijd van bepa…
Hooikoorts Bestrijding: Tips tegen hooikoortsHooikoorts Bestrijding: Tips tegen hooikoortsHooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, struiken o…

Vaginale droogte, vervelend maar natuurlijk verschijnselVaginale droogte, vervelend maar natuurlijk verschijnselVaginale droogte is een natuurlijk verschijnsel dat echter wel klachten kan geven. Het kan irritatie en jeuk geven en oo…
Uw voeding heeft effect op artritisVeel informatie over dieet en verschillende soorten van voedingssupplementen voor diverse vormen van artritis vind je op…
Bronnen en referenties
 • Weeronline
Alex1911 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.