Hooikoorts: pollenkalender

Hooikoorts: pollenkalender Het hooikoortsseizoen duurt over het algemeen van maart tot september. Het seizoen hangt samen met de bloeitijd van bepaalde struiken, bomen, grassen en wilde planten. Hooikoortspatiënten zijn gevoelig voor de pollen die vrijkomen bij de stuifmeelproductie van de bomen, grassen en planten.

Hooikoorts en symptomen

Hooikoorts is een vorm van allergie. Hooikoortspatiënten zijn overgevoelig voor de pollen, ofwel stuifmeel, van bepaalde struiken, bomen, grassen en/of wilde planten. Een hooikoortspatiënt kan overgevoelig zijn voor een bepaalde groep, bijvoorbeeld alleen voor pollen van grassen, of voor meerdere groepen.

Hooikoorts wordt veelal gekenmerkt door de volgende symptomen:
  • Een waterige loopneus en heftige niesbuien
  • Opgezwollen oogleden en/of geïrriteerde ogen
  • Enorme jeuk aan de achterkant van het gehemelte

Weersinvloeden

Naast de mate van stuifmeelproductie heeft ook het weer invloed op de mate van gevoeligheid. Een droge en warme lente of zomer geeft meer hooikoortsklachten. Ook winderige dagen verergeren de klachten. Koele, natte en windstille dagen geven daarentegen minder klachten en zijn voor hooikoortspatiënten het prettigst.

Pollenkalender

Grassen

Ongeveer 29 van de in totaal 140 soorten grassen veroorzaken hooikoortssymptomen. Het stuifmeel verspreidt zich in de maanden mei tot september, met juni als topmaand.

Wilde planten

Wilde planten die hooikoortsymptomen geven zijn onder andere zuring, weegbree, brandnetel, melganzevoet en bijvoet.

Bomen in volgorde van bloeiperiode

HazelaarBloeit vanaf januari tot ongeveer eind maart. Grote hoeveelheden stuifmeel worden door de wind verspreid
ElsBloeit vanaf januari tot eind mei. Hoge stuifmeelproductie.
EsBloeit vanaf februari tot eind april. Matige stuifmeelproductie.
PopulierBloeit van half februari tot eind april. Hoge stuifmeelproductie.
BerkBloeit kort in de maand april. Hoge stuifmeelproductie.
WilgBloeit vanaf maart tot eind mei. Hoge stuifmeelproductie.
EikBloeit vanaf april tot begin juni. Matige stuifmeelproductie.
© 2009 - 2024 Ivan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Hooikoorst symptomenHooikoorst symptomenJammer genoeg komt het hooikoorts seizoen er weer aan, iets waar een groot deel van de bevolking last van heeft. Het iet…

Behandel zelf acne littekens in vier simpele stappenBehandel zelf acne littekens in vier simpele stappenNa puistjes ontstaan er vaak nare acne littekens. Deze acne littekens kun je sneller genezen in vier simpele stappen. Le…
Acne bij volwassenen. De meest voorkomende oorzakenAcne bij volwassenen. De meest voorkomende oorzakenAcne bij volwassen komt veel vaker voor dan men denkt. Één oorzaak van acne bij volwassen kan stress zijn. Lees hier de…
Ivan (33 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.