Hooikoorst symptomen

Hooikoorst symptomen Jammer genoeg komt het hooikoorts seizoen er weer aan, iets waar een groot deel van de bevolking last van heeft. Het iets wat op elke leeftijd voor kan komen, maar hoe weet je nou zeker dat je echt hooikoorts hebt? Hier een overzicht van de symptomen.

Hooikoorts

Hooikoorts is in Nederland de meest voorkomende chronische ziekte want ongeveer 34% van de Nederlanders heeft er last van. In andere landen komt het net zo goed voor, over de hele wereld heeft ook meer dan 27% van de bevolking er last van. Hooikoorts komt het meest voor bij kinderen en jong volwassenen. Toch zijn er ook nog vele ouderen die er nog steeds last van hebben.

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel en pollen van grassen, planten en bomen. Het gaat om de pollen van planten die hun stuifmeel door de wind verspreiden. Hooikoorts is bij de meeste mensen alleen een last in de lente en zomer. Het is dus een seizoensgebonden kwaal.

Risicogroep

Hooikoorts heeft een erg grote risicogroep. Het kan genetisch overgedragen worden, maar kan daarbij ook een hele generatie overslaan. Mensen waarbij de moeder gerookt heeft tijdens de zwangerschap hebben ook meer kans. Verder kan het ook puur pech zijn.

Hoe weet je dat je hooikoorts hebt?

Bij Hooikoorts wordt vaak gekeken naar de geschiedenis van een persoon qua symptomen. Veel mensen kunnen een verkoudheid namelijk vaak verwarren met deze allergie. Het makkelijkste is langs de dokter te gaan om daar een test te laten doen op allergieën. Een aantal dingen die kunnen wijzen op een echte allergie zijn: de aanwezigheid van andere atopische ziektes, veel allergieën in de familie, symptomen die in bepaalde seizoen opkomen, verbetering van de symptomen bij bepaalde medicijnen, de aanwezigheid van jeuk op verscheidene plekken.

De huisarts of dokter zal een lichamelijk onderzoek willen doen. Hierbij kan hij/zij in de oren, neus en mond willen kijken. De huisarts weet waar hij naar moet kijken en kan misschien kleine symptomen zien die je niet bij jezelf kan zien. Er zijn namelijk een aantal dingen die je misschien niet meteen aan een allergie koppelt. Een voorbeeld hiervan is donkere kringen onder de ogen. Mensen zien het vaak als wallen van slaaptekort, maar het kan ook te maken hebben met een allergie die de ogen irriteert.

Het snelste en duidelijkste is natuurlijk gewoon de allergietest. Misschien heeft u wel geen hooikoorts, maar een allergie die ergens anders mee te maken heeft. Een allergie test wordt met een huid- of bloedtest gedaan. De huid test wordt het vaakst gedaan, hierbij worden kleine krassen gemaakt met verschillende stoffen.

Hieronder nog een duidelijk overzicht van de klachten:
 • Veelvuldig niezen
 • Pijnlijke en jeukende neus
 • Loopneus
 • Bloedneus
 • Verstopte neus
 • Rode ogen met jeukend/branderig gevoel
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Tranende ogen en gezwollen oogleden
 • Kriebelhoest
 • Opgezwollen keel
 • Astma
 • Eczeem
 • Jeukend gehemelte
 • Aders van ogen kunnen kapotspringen
 • Er kan wat pus ontstaan in de ogen
 • Verstopte oren (holtes)
© 2011 - 2024 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…
Symptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen hooikoorts - oftewel overgevoeligheid voor pollen. Wat zijn de klachten, symptomen en behandeling van hooikoor…
Hooikoorts door veranderde levensstijlHooikoorts door veranderde levensstijlHooikoorts. Steeds meer mensen in de westerse wereld hebben er last van. De oorzaak van hooikoorst blijkt te liggen in h…

Misselijkheid: wat kun je eraan doen?Bij misselijkheid heb je vaak het gevoel dat er iets in je maag zit dat er dringend uit wil. Toch is het niet verstandig…
Het behandelen van sinusitusHet behandelen van sinusitusAls je sinusitis hebt, lijkt het net of je de symptomen van zware verkoudheid hebt. Je krijgt een bepaalde druk op je ge…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hooikoorts
Sfinx (51 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.