Hooikoorts door veranderde levensstijl

Hooikoorts door veranderde levensstijl Hooikoorts. Steeds meer mensen in de westerse wereld hebben er last van. De oorzaak van hooikoorst blijkt te liggen in het veranderde leven. Ons voedsel, het feit dat we voortdurend proberen bacteriën uit te bannen door allerlei hygiënemaatregelen en het teveel aan stress hebben een verandering in ons immuunsysteem teweeg gebracht. Alles ver hooikoorts en de oorzaken daarvan.

Wanneer beginnen hooikoortsklachten en tot wanneer duren ze?

Rond april van elk jaar bloeien allerlei grassen. Het is tevens de tijd dat mensen last beginnen te krijgen van hooikoorts. Elk jaar worden dat overigens meer mensen. In 2010 zullen zon 3 miljoen personen niezend en met rode ogen geconfronteerd worden in de bloeitijd van planten en grassen. Rond oktober eindigt het hooikoortsseizoen weer. Overigens is niet iedereen allergisch voor dezelfde pollen. Sommige mensen zijn er dus al in mei vanaf, omdat de plant waar zij klachten van krijgen dan is uitgebloeid.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem op de aanwezigheid van pollen. Mensen die lijden aan de aandoening reageren op onschuldige stoffen als stuifmeel. Een heel onnatuurlijke reactie, want dit stuifmeel doet in feite niets verkeerds met het lichaam. Maar omdat westerse mensen zo gebrand zijn op hygiëne, vaak voedsel gebruiken waardoor ze geen weerstand meer creëren en aan teveel stress lijden ziet het lichaam die stoffen toch als vreemd. Het lijf probeert ze vervolgens uit te schakelen met histamine.

Waar heb je last van bij hooikoorts?

Hooikoorts geeft een pakket van klachten. Die zijn onder andere:
 1. Irritatie van de slijmvliezen
 2. Zwelling van de slijmvliezen met name in neus, keel en bij de ogen
 3. Jeuk
 4. Branderige pijn
 5. Niesbuien
 6. Loopneus
 7. Rode ogen
 8. Moeheid
 9. Gebrek aan energie
 10. Moeilijk kunnen concentreren
 11. Minder presteren op school en op het werk

Op welke stoffen reageren hooikoortspatiënten?

Mensen die last hebben van hooikoorts reageren op de pollen van bepaalde planten. Grassen zijn de grootste boosdoener. Ook in grote mate verantwoordelijk voor de klachten zijn:
 • Berken
 • Elzen
 • Hazelaars
 • Populieren
 • De bijvoet

Waar komt de naam hooikoorts vandaan?

Eigenlijk is de naam hooikoorts heel vreemd gekozen. De aandoening heeft namelijk helemaal niets te maken met hooi of met koorts. Een Britse arts heeft het ongemak zo genoemd omdat de allergie optrad als er gehooid werd. Omdat mensen zich ook koortsig voelden combineerde hij de twee woorden en maakte er hooikoorts van.

Behandeling van hooikoorts

Als een arts constateert dat iemand aan hooikoorts lijdt, gebruikt hij de naam Pollinose. Mensen die aan een milde vorm van hooikoorts lijden kunnen gebruik maken van neusdruppeltjes om te klachten van te verzachten.
Mensen die in een veel zwaardere vorm aan de aandoening lijden hebben antihistaminica nodig. Dit is een middel dat de aanmaak van histamine remt of stopt. Juist deze aanmaak zorgt namelijk voor de klachten.

Hooikoorts is elk jaar een kostenpost

Doordat steeds meer mensen last hebben van hooikoorts wordt dat een steeds grotere kostenpost voor het land. De 10 procent van de mensen die daardoor minder presteert op werk of op school of die gewoon ziek is, kost zon 350 euro per maand per persoon. Dit bedrag wordt gevormd door ziekteverzuim en het feit dat mensen minder presteren op hun werk.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Hooikoorts Bestrijding: Tips tegen hooikoortsHooikoorts Bestrijding: Tips tegen hooikoortsHooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, struiken o…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…
Hooikoorts: hoe verlicht je de klachten op de juiste manier?Hooikoorts: hoe verlicht je de klachten op de juiste manier?Hooikoorts is een aandoening waar veel Nederlanders last van hebben. De symptomen van hooikoorts zijn verschillend, enke…

Uw voeding heeft effect op artritisVeel informatie over dieet en verschillende soorten van voedingssupplementen voor diverse vormen van artritis vind je op…
Operatie wortelpuntontstekingWanneer een zenuw in je kies of tand afsterft, zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Soms is het echter…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Doktersweb
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.