Slap en moe gevoel: vermoeidheid
Er is niets vervelender dan elke dag opstaan met het gevoel dat je niet lekker uitgerust bent. Het gevoel dat je eigenlijk nog wel een paar dagen door kunt slapen en dat je energie niveau ver beneden pijl zit. In Nederland zijn er veel mensen met vage klachten die niet altijd even duidelijk zijn. In veel gevallen komt vermoeidheid daar bij kijken. Wat er precies aan de hand is valt niet altijd even duidelijk te zeggen. Hier leest u mogelijke oorzaken van vermoeidheid.
Vitamine B12
Vitamine b12 is een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Bij een tekort aan deze vitamine kunnen er moeheidsverschijnselen optreden. Er zijn mensen die de vitamine niet goed opnemen in het lichaam. Dat komt doordat vitamine b12 niet zo maar in het bloed wordt opgenomen, er moet eerst eer proces aan vooraf gaan. Sommige mensen hebben daar dus problemen mee zonder dat ze het zelf door hebben. Een tekort kan worden aangetoond via een bloedtest. Als er een tekort is aangetoond kunt een vitamine b12 injectie krijgen. Deze wordt rechtstreeks in het lichaam gespoten zodat het tekort wordt aangevuld. Bent u vaak moe, heeft u last van ‘’
op wolken lopen’’ en bent u de laatste tijd flink vergeetachtig? Aarzel dan niet om een bloedtest bij uw dokter aan te vragen.
Stress
Een veelvoorkomende klacht in Nederland is stress. Stress op het werk, thuis, op school en tussen relaties kunnen allemaal fysieke klachten veroorzaken. Klachten in je nek en rug zijn veelvoorkomend. Ook slecht slapen kan een teken zijn van veel stress. Door het slechte slapen bent u vaak moe en dat werkt uiteindelijk niet ten goede om uw stress te verlagen. Probeer, als u stress ervaart, daarom altijd eerst de bron van de stress aan te pakken. Loop niet weg voor uw stress want dat heeft geen zin, u moet het namelijk zelf oplossen. Hulp van familie, vrienden of een professional biedt in veel gevallen een uitkomst.
ME / CVS
Een in Nederland vrij onbekende aandoening is het vermoeidheidssyndroom (ME) en CVS. Het woord zegt het natuurlijk al een beetje. Mensen met het vermoeidheidssyndroom zijn vaak erg moe en worden daardoor flink beperkt. Eigenlijk is de term een beetje verwarrend. Mensen met het vermoeidheidssyndroom zijn niet alleen moe. Ze hebben ook vaak het gevoel alsof ze een beetje ‘’aangeschoten’’ zijn, ze krijgen alles niet zo goed meer mee omdat niet alle prikkels vanuit de omgeving evengoed aankomen. Het wordt snel te veel. Mensen met deze klachten ervaren ook vaak een
duizelig gevoel, een gevoel alsof ze net ontwaken. Dat gevoel houden ze bijna de hele dag door. Er is nog niet heel erg veel bekend over deze aandoening. Vroeger vond men dat mensen met deze klachten zich aanstelden, maar tegenwoordig wordt daar gelukkig anders over gedacht. Onderzoek naar ME zet zich voort, maar het blijft nog altijd een groot mysterie. Voor mensen met deze aandoening is dat natuurlijk erg vervelend.
Ziekte van pfeiffer
De ziekte van pfeiffer is bij veel mensen wel bekend. Naar schatting hebben erg veel mensen in Nederland wel eens een pfeiffer infectie gehad. Je hoeft hier niets van te merken, dus niet iedereen krijgt klachten. Voorkomende klachten bij een pfeiffer infectie zijn keelontsteking, opgezwollen lymfeklieren en erg moe zijn. Vooral dat laatste is natuurlijk hier van belang. Vraag ook bij je huisarts om een bloedtest waar gekeken wordt naar het uitsluiten van de ziekte van pfeiffer. Dit wordt namelijk door middel van een bloedtest vastgesteld.
Fibromyalgie
Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. Je hebt dan vooral pijn in de spieren. Je spieren zijn stijf en doen de hele dag pijn. Een veel voorkomende klacht is extreme vermoeidheid en hoofdpijn. Ook
slecht slapen is een veelvoorkomende klacht. Het stellen van de diagnose fibromyalgie is een complex proces. De klachten zijn namelijk vaak van algemene aard en kunnen ook andere aandoeningen verklaren.
Onregelmatig slaappatroon
Bovenstaande mogelijke oorzaken van overdag moe zijn kan bij u spelen, maar verreweg het grootste probleem van moe en lusteloos zijn is het hebben van een onregelmatig slaappatroon. Gemiddeld gaan mensen rond half 12 ’s avonds naar bed en staan de volgende ochtend energiek op. Zo’n acht uur slaap is gemiddeld. Soms komt het voor dat je niet het zelfde patroon van slapen doorloopt. Denk bijvoorbeeld aan feestjes of aan andere momenten waardoor je niet op het zelfde tijdstip gaat slapen. Dit heeft gelijk invloed op je lichaam. Bij een veelvuldige herhaling van onregelmatig slapen wordt je lichaam nog meer verward. Wanneer moet je lichaam ontwaken en wanneer ga je moe worden? Alles loopt door elkaar.
Structuur is de sleutel tot succesvol slapen. Ga, als je het laat gemaakt hebt, de volgende dag gewoon vroeg uit bed. Je het dan maar weinig uur geslapen, toch blijf je wel in het zelfde ritme. Neem ook geen laptop mee naar bed en ga ’s nachts ook geen televisie kijken. Licht zorgt er voor dat je lichaam minder ‘’slaaphormoon’’ aanmaakt. Een donkere niet al te warme ruimte is ideaal om goed te kunnen slapen. Een goed ritme, structuur en diep slapen zorgen er voor dat je de volgende dag uitgerust wakker wordt en de dag energiek door kunt.
Tip: zoek op het internet naar ''
hypnogram''. Hier ziet u hoe een normaal slaappatroon eruit ziet.
Beperking
Vermoeidheid brengt veel beperkingen met zich mee. Fulltime werken of studeren lukt vaak niet en contacten leggen is vaak een erg planmatig proces. Zo lang er geen label is voor de aandoening die men heeft is er grote onduidelijkheid. Hoe gaat dit nou verder? Wanneer kan ik weer aan het werk? Wanneer stopt dit nou eens en word ik weer normaal! Dit zijn vragen die vaak opkomen bij mensen met vermoeidheidsklachten. Begrip en steun van vrienden en familie is er vaak wel, maar begrijpen ze het ook echt? Wat als ik nooit meer beter word?
Gelukkig is er in Nederland voldoende kennis over allerlei fysiologische en psychische aandoeningen die te maken kunnen hebben met aanhoudende vermoeidheid. Kijk zelf ook eens op het internet naar klinieken en gespecialiseerde ziekenhuizen. Als u bijvoorbeeld last heeft van aanhoudende duizeligheid bestaat er zelfs een
duizeligheidspoli. Hier wordt er met een team van specialisten uitgeplozen wat de oorzaak kan zijn. Laat u dus niet direct uit het veld slaan en maak gebruik van de kennis die er in Nederland te krijgen is.