Ouderdomsvlekken in gezicht: verwijderen en behandelen
Ouderdomsvlekken verwijderen kan op divers manieren plaatsvinden. Ouderdomsvlekken worden ook wel levervlekken genoemd. Ouderdomsvlekken zijn, bruine of zwarte vlekken. Bij het ouder worden verouderd ook de huid. Vooral de huid die in de loop der jaren veel is blootgesteld aan de zon, kan pigmentafwijkingen gaan vertonen. Bekend zijn de bruine vlekken ter hoogte van het gelaat, of bruine ouderdomsvlekken op de handruggen. De mate waarin een persoon hier last van krijgt, hangt af van erfelijke factoren maar bovenal van de mate van blootstelling aan zonlicht. Ouderdomsvlekken zijn onschuldig. Behandeling is medisch gezien niet nodig. Zo nodig kan men ouderdomsvlekken verwijderen met huidblekende crèmes, lasertherapie, bevriezen, microdermabrasie of chemische peeling. Er zijn ook huis tuin en keukenmiddelen voor het weghalen van ouderdomsvlekken op je hand, gezicht, arm, rug of been. De aanwezigheid van ouderdsomsvlekken zegt niets over je (algehele) gezondheid.
Ouderdomsvlekken
Ouderdomsvlekken - ook wel levervlekken genoemd en de officiële naam is lentigo - zijn platte bruinige
pigmentvlekjes op de huid (zie foto). Ze variëren in grootte en meestal verschijnen ze in het gezicht, de handen, de schouders en de armen - gebieden die het meest zijn blootgesteld aan de zon.
Wie krijgen levervlekken?
Hoewel ouderdomsvlekken vooral voorkomen bij volwassenen ouder dan 40 jaar, kunnen ze jongere mensen ze ook krijgen. Ouderdomsvlekken ontwikkelen zich vaak bij mensen met een lichte huidskleur, maar ze kunnen ook worden gezien bij mensen met een donkere huid. Mannen en vrouwen worden even vaak getroffen.
Ouderdomsvlekken in het gelaat /
Bron: Wk1003mike/Shutterstock.comSymptomen op gezicht, hand, benen en rug
Ouderdomspvlekken zijn vaak egaal lichtbruin tot donkerbruin gepigmenteerd en plat. De vorm van een ouderdomsvlek is ovaal en of grillig en de diameter kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Als ene vlek wat groter is, treedt deze wat meer op de voorgrond.
Voorkeurslocaties
Ouderdomsvlekken zijn vooral te vinden op huidgebieden die langdurig zijn blootgesteld aan de zon. Voorkeursplekken van ouderdomsvlekken zijn dan ook:
Maar ouderdomsvlekken kunnen ook elders voorkomen, zoals op je benen.
Ouderdomsvlek of melanoom?
Een oudersdomsvlek is volstrekt goedaardig, maar heel soms kan zo'n vlek toch ontaarden en kwaadaardig worden. De vlek verandert krijgt dan een grillige donkerbruine verkleuring en wordt soms zelfs zwart. Een lentigo of ouderdomsvlek die kwaadaardig verandert, wordt lentigo maligna genoemd. Het lentigo maligna is het voorstadium vóór
melanoom, welke wordt beschouwd als de meest kwaadaardige vorm van
huidkanker. Een melanoom die uit een lentigo (maligna) voortkomt, staat bekend als
lentigo maligna melanoma.
Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?
Ouderdomsvlekken worden in de eerste plaats veroorzaakt onder invloed van UV-straling dat in zonlicht zit. Het gebruik van commerciële bruiningslampen en zonnebanken kan ook bijdragen tot de ontwikkeling van ouderdomsvlekken. Door blootstelling aan UV-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de pigmentaanmaak toe, waardoor een bruine verkleuring van de huid optreedt. Bij overmatige zonlichtexpositie raken de cellen die pigment maken ontregeld, met als gevolg een opeenhoping van pigment, hetgeen ook wel hyperpigmentatie wordt genoemd. Iemands genetische make-up kan ook een rol spelen in hoe gevoelig hij of zij is voor de ontwikkeling van ouderdomsvlekken. Vooral mensen met een lichter huidtype hebben er last van.
Risicofactoren
Genetische factoren spelen een rol bij het krijgen van ouderdomsvlekken. Verder hebben mensen met een lichte huidskleur en fervente zonaanbidders meer kans om deze aandoening te ontwikkelen. Maar statistisch gezien kan iedereen kan ouderdomsvlekken krijgen. Ouderdomsvlekken is het gevolg van jarenlange blootstelling aan de zon en daarom owrden ze vooral gezien bij mensen van 40 jaar en ouder.
Draag een hoed ter bescherming tegen de zon /
Bron: Istock.com/RemainsPreventie
Ouderdomsvlekken zijn onschadelijk en behoeven geen behandeling. Vanuit cosmetische motieven kunnen ouderdomsvlekken worden behandeld. Het voorkómen van ouderdomsvlekken - door het vermijden van een overdaad aan zon en het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor - is de gemakkelijkste manier om de huid haar jeugdige uitstraling te laten behouden en om deze donkere huidvlekken te vermijden.
Ouderdomsvlekken behandelen
Pigmentvlekken zoals
moedervlekken, sproeten en ouderdomsvlekken komen bij iedereen voor. De meeste mensen storen zich niet of nauwelijks aan ouderdomsvlekken, maar voor sommige mensen vormen ze een onoverkomelijk cosmetisch probleem. Vaak hangt dat samen met het feit dat er grote en storende vlekken in het gezicht of armen ontstaan. Er zijn behandelingen beschikbaar om de pigmentvlekken te verlichten of te verwijderen als die als storend worden ervaren of een belemmering zijn in het dagelijks functioneren.
Drie lagen van de huid
De huid bestaat uit drie lagen:
- de bovenste laag van de huid, de 'opperhuid' (0.5-1 mm dik);
- de dieper liggende 'lederhuid' (1-2 mm dik); en
- 'het onderhuids vetweefsel'.
Pigment wordt aangemaakt door de pigmentcellen en deze bevinden zich in de onderste laag van de opperhuid. Pigmentcellen bevinden zich dus relatief oppervlakkig in de huid. Voor de behandeling geldt dat oppervlakkig gelegen pigmentaties in de regel goed kunnen worden behandeld en dat dieper gelegen pigment moeilijker is te verwijderen.
Ouderdomsvlekken verwijderen
Mogelijke behandelingen omvatten:
Huidblekende crèmes, zoals hydrochinon
Dit middel remt het ontstaan van pigment in de huid en heeft alzo een blekende werking. Het duurt normaal gesproken zo'n vier tot acht weken duren voordat de pigmentatie afneemt. Nadat de vlekken zijn verdwenen, wordt het middel vaak nog gebruikt om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.
Lasertherapie
Lasertherapie vernietigt melanine-producerende cellen (melanocyten) zonder beschadiging van het huidoppervlak. Behandelingen met een laser vergen doorgaans meerdere sessies. Na de behandeling vervagen de ouderdomsvlekken geleidelijk, gedurende enkele weken of maanden. Lasertherapie heeft weinig bijwerkingen, maar het kan resulteren in een lichte verkleuring van de huid.
IPL (Intense Pulsed Light)
Bij deze behandelmethode wordt gebruik gemaakt van een flitslamp die een krachtig flitslicht geeft. De pigmentvlekken worden met een IPL-lichtbundel gepenetreerd en door het pigment in de vlek opgenomen.
Bevriezen (cryotherapie)
Ouderdomsvlekken verwijderen met stikstof is een veelgebruikte behandeling. Voor het behandelen van ouderdomsvlekken wordt vooral cryospray gebruikt. Hierbij wordt met stikstof (-196°C) de opperhuid bevroren, waarna er een rode plek ontstaat, waar soms een korstje op komt. De roodheid verdwijnt geleidelijk en het eventuele korstje valt er er vanaf.
Microdermabrasie
Deze procedure bestaat uit het slijpen van de bovenlaag van de huid door een geregelde stroom van microkristallen. De kristallen verwijderen dode huidcellen. De specialiste behandeld de huid met heen en weer strijkende beweging van het microdermabrasie apparaat. Deze behandeling is één van de meest effectieve en minst kostbare methoden om een huidprobleem als ouderdomsvlekken te behandelen. Pigmentvlekken worden zichtbaar minder.
Chemische peeling
Een chemische peeling bestaat uit het aanbrengen van een zuur op de huid, waardoor de bovenste cellagen afschilferen. De huid gaat vervolgens nieuw
collageen en elastine aanmaken, zodat een gladdere, zachtere en frissere huid verschijnt.
Ouderdomsvlekken verwijderen met crème
Vaak wordt hydrochinon gebruikt om ouderdomsvlekken mee te behandelen. Deze crème bleekt donkere vlekken in de huid. Het middel ontkleurt de huid. Hydrochinon voorkomt dat pigment in de huid ontstaat en heeft op deze manier een blekende werking. Het kan ongeveer 4 tot 5 weken duren voordat de pigmentatie minder wordt. Soms treden er bijwerkingen op bij het gebruik van dit middel. De meestvoorkomende bijwerkingen zijn prikkeling of branderig gevoel meteen na aanbrengen, een geïrriteerde en droge huid wat jeuk, roodheid, schilfering en kloofjes tot gevolg kan hebben.
Ouderdomsvlekken verwijderen met appelazijn /
Bron: Wicherek, PixabayLevervlekken bleken met appelazijn
Appelazijn bevat van nature alpha hydroxy zuren, wat zorgt voor een uitstekende huidpeeling, vergelijkbaar met dure antiverouderingscrèmes. Breng een beetje appelazijn aan op de getroffen gebieden net voor het slapen gaan en laat gedurende de nacht gewoon op je huid zitten. Om de huid tegen uitdroging te voorkomen, kun je het mengen met een beetje olijfolie. Herhaal dit elke dag, en binnen drie tot vier weken zul je een merkbaar verschil zien.
Ouderdomsvlekken verwijderen met citroen
Citroenen zijn een van de meest effectieve remedies om je huid op natuurlijke wijze lichter te maken. Het wordt gebruikt bij ouderdomsvlekken,
sproeten en andere donkere vlekken op de huid. Citroenen bevatten citroenzuur dat helpt bij het veilig verwijderen van dode huidcellen, terwijl het ook zorgt voor een gezonde gloed. Het is belangrijk om direct na het aanbrengen niet naar buiten te gaan in de zon; dit heeft een averechts effect. Pas ook op als je een extra gevoelige huid hebt, want dan kan citroensap irritatie en roodheid veroorzaken. Verdun het eventueel met rozenwater.
Toepassing
Alles wat je nodig hebt voor deze remedie is een citroen en een mes. Snijd een plakje van een citroen af en wrijf een van de plakjes over je ouderdomsvlekken. Laat het sap gedurende ongeveer 15 minuten zitten, waarna je de plekken afspoelt. Bewaar de rest van de citroen in de koelkast voor later gebruik. Voor het beste resultaat, dien je dit twee tot drie keer per dag te doen.
Ouderdomsvlekken verwijderen met citroen /
Bron: Jaro N, PixabayOuderdomsvlekken verwijderen met aardappelschil
Het sap van een aardappel heeft enkele eigenschappen, waardoor het zeer geschikt is voor het verwijderen van ouderdomsvlekken, evenals andere huidvlekken en sproeten. Het meest effectieve recept voor het elimineren van die bruine vlekken vraagt om een mengsel van aardappelen, citroensap en honing. Was eerst een aardappel grondig, verwijderen alle groene vlekken of spruiten. Schil de aardappel en doe de schillen in een sapcentrifuge. Voeg drie druppels citroensap en een paar druppels biologische honing toe aan de aardappelsap en meng het goed. Breng het mengsel aan op je ouderdomsvlekken en laat het gedurende 20 minuten zitten voordat je het afspoelt.
Lees verder