Ouderdomsvlekken in gezicht: verwijderen en behandelen

Ouderdomsvlekken in gezicht: verwijderen en behandelen Ouderdomsvlekken verwijderen kan op divers manieren plaatsvinden. Ouderdomsvlekken worden ook wel levervlekken genoemd. Ouderdomsvlekken zijn, bruine of zwarte vlekken. Bij het ouder worden verouderd ook de huid. Vooral de huid die in de loop der jaren veel is blootgesteld aan de zon, kan pigmentafwijkingen gaan vertonen. Bekend zijn de bruine vlekken ter hoogte van het gelaat, of bruine ouderdomsvlekken op de handruggen. De mate waarin een persoon hier last van krijgt, hangt af van erfelijke factoren maar bovenal van de mate van blootstelling aan zonlicht. Ouderdomsvlekken zijn onschuldig. Behandeling is medisch gezien niet nodig. Zo nodig kan men ouderdomsvlekken verwijderen met huidblekende crèmes, lasertherapie, bevriezen, microdermabrasie of chemische peeling. Er zijn ook huis tuin en keukenmiddelen voor het weghalen van ouderdomsvlekken op je hand, gezicht, arm, rug of been. De aanwezigheid van ouderdsomsvlekken zegt niets over je (algehele) gezondheid.
Ouderdomsvlekken op de rug van de hand / Bron: Alain Gérard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Ouderdomsvlekken op de rug van de hand / Bron: Alain Gérard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken - ook wel levervlekken genoemd en de officiële naam is lentigo - zijn platte bruinige pigmentvlekjes op de huid (zie foto). Ze variëren in grootte en meestal verschijnen ze in het gezicht, de handen, de schouders en de armen - gebieden die het meest zijn blootgesteld aan de zon.

Wie krijgen levervlekken?

Hoewel ouderdomsvlekken vooral voorkomen bij volwassenen ouder dan 40 jaar, kunnen ze jongere mensen ze ook krijgen. Ouderdomsvlekken ontwikkelen zich vaak bij mensen met een lichte huidskleur, maar ze kunnen ook worden gezien bij mensen met een donkere huid. Mannen en vrouwen worden even vaak getroffen.

Ouderdomsvlekken in het gelaat / Bron: Wk1003mike/Shutterstock.comOuderdomsvlekken in het gelaat / Bron: Wk1003mike/Shutterstock.com

Symptomen op gezicht, hand, benen en rug

Ouderdomspvlekken zijn vaak egaal lichtbruin tot donkerbruin gepigmenteerd en plat. De vorm van een ouderdomsvlek is ovaal en of grillig en de diameter kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Als ene vlek wat groter is, treedt deze wat meer op de voorgrond.

Voorkeurslocaties
Ouderdomsvlekken zijn vooral te vinden op huidgebieden die langdurig zijn blootgesteld aan de zon. Voorkeursplekken van ouderdomsvlekken zijn dan ook:

Maar ouderdomsvlekken kunnen ook elders voorkomen, zoals op je benen.

Melanoom / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)Melanoom / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Ouderdomsvlek of melanoom?

Een oudersdomsvlek is volstrekt goedaardig, maar heel soms kan zo'n vlek toch ontaarden en kwaadaardig worden. De vlek verandert krijgt dan een grillige donkerbruine verkleuring en wordt soms zelfs zwart. Een lentigo of ouderdomsvlek die kwaadaardig verandert, wordt lentigo maligna genoemd. Het lentigo maligna is het voorstadium vóór melanoom, welke wordt beschouwd als de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Een melanoom die uit een lentigo (maligna) voortkomt, staat bekend als lentigo maligna melanoma.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken worden in de eerste plaats veroorzaakt onder invloed van UV-straling dat in zonlicht zit. Het gebruik van commerciële bruiningslampen en zonnebanken kan ook bijdragen tot de ontwikkeling van ouderdomsvlekken. Door blootstelling aan UV-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de pigmentaanmaak toe, waardoor een bruine verkleuring van de huid optreedt. Bij overmatige zonlichtexpositie raken de cellen die pigment maken ontregeld, met als gevolg een opeenhoping van pigment, hetgeen ook wel hyperpigmentatie wordt genoemd. Iemands genetische make-up kan ook een rol spelen in hoe gevoelig hij of zij is voor de ontwikkeling van ouderdomsvlekken. Vooral mensen met een lichter huidtype hebben er last van.

Risicofactoren

Genetische factoren spelen een rol bij het krijgen van ouderdomsvlekken. Verder hebben mensen met een lichte huidskleur en fervente zonaanbidders meer kans om deze aandoening te ontwikkelen. Maar statistisch gezien kan iedereen kan ouderdomsvlekken krijgen. Ouderdomsvlekken is het gevolg van jarenlange blootstelling aan de zon en daarom owrden ze vooral gezien bij mensen van 40 jaar en ouder.

Draag een hoed ter bescherming tegen de zon / Bron: Istock.com/RemainsDraag een hoed ter bescherming tegen de zon / Bron: Istock.com/Remains

Preventie

Ouderdomsvlekken zijn onschadelijk en behoeven geen behandeling. Vanuit cosmetische motieven kunnen ouderdomsvlekken worden behandeld. Het voorkómen van ouderdomsvlekken - door het vermijden van een overdaad aan zon en het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor - is de gemakkelijkste manier om de huid haar jeugdige uitstraling te laten behouden en om deze donkere huidvlekken te vermijden.

Ouderdomsvlekken behandelen

Pigmentvlekken zoals moedervlekken, sproeten en ouderdomsvlekken komen bij iedereen voor. De meeste mensen storen zich niet of nauwelijks aan ouderdomsvlekken, maar voor sommige mensen vormen ze een onoverkomelijk cosmetisch probleem. Vaak hangt dat samen met het feit dat er grote en storende vlekken in het gezicht of armen ontstaan. Er zijn behandelingen beschikbaar om de pigmentvlekken te verlichten of te verwijderen als die als storend worden ervaren of een belemmering zijn in het dagelijks functioneren.

Drie lagen van de huid
De huid bestaat uit drie lagen:
 • de bovenste laag van de huid, de 'opperhuid' (0.5-1 mm dik);
 • de dieper liggende 'lederhuid' (1-2 mm dik); en
 • 'het onderhuids vetweefsel'.

Pigment wordt aangemaakt door de pigmentcellen en deze bevinden zich in de onderste laag van de opperhuid. Pigmentcellen bevinden zich dus relatief oppervlakkig in de huid. Voor de behandeling geldt dat oppervlakkig gelegen pigmentaties in de regel goed kunnen worden behandeld en dat dieper gelegen pigment moeilijker is te verwijderen.

Ouderdomsvlekken verwijderen

Mogelijke behandelingen omvatten:

Huidblekende crèmes, zoals hydrochinon

Dit middel remt het ontstaan van pigment in de huid en heeft alzo een blekende werking. Het duurt normaal gesproken zo'n vier tot acht weken duren voordat de pigmentatie afneemt. Nadat de vlekken zijn verdwenen, wordt het middel vaak nog gebruikt om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.

Lasertherapie

Lasertherapie vernietigt melanine-producerende cellen (melanocyten) zonder beschadiging van het huidoppervlak. Behandelingen met een laser vergen doorgaans meerdere sessies. Na de behandeling vervagen de ouderdomsvlekken geleidelijk, gedurende enkele weken of maanden. Lasertherapie heeft weinig bijwerkingen, maar het kan resulteren in een lichte verkleuring van de huid.

IPL (Intense Pulsed Light)

Bij deze behandelmethode wordt gebruik gemaakt van een flitslamp die een krachtig flitslicht geeft. De pigmentvlekken worden met een IPL-lichtbundel gepenetreerd en door het pigment in de vlek opgenomen.

Bevriezen (cryotherapie)

Ouderdomsvlekken verwijderen met stikstof is een veelgebruikte behandeling. Voor het behandelen van ouderdomsvlekken wordt vooral cryospray gebruikt. Hierbij wordt met stikstof (-196°C) de opperhuid bevroren, waarna er een rode plek ontstaat, waar soms een korstje op komt. De roodheid verdwijnt geleidelijk en het eventuele korstje valt er er vanaf.

Microdermabrasie

Deze procedure bestaat uit het slijpen van de bovenlaag van de huid door een geregelde stroom van microkristallen. De kristallen verwijderen dode huidcellen. De specialiste behandeld de huid met heen en weer strijkende beweging van het microdermabrasie apparaat. Deze behandeling is één van de meest effectieve en minst kostbare methoden om een huidprobleem als ouderdomsvlekken te behandelen. Pigmentvlekken worden zichtbaar minder.

Chemische peeling

Een chemische peeling bestaat uit het aanbrengen van een zuur op de huid, waardoor de bovenste cellagen afschilferen. De huid gaat vervolgens nieuw collageen en elastine aanmaken, zodat een gladdere, zachtere en frissere huid verschijnt.

Ouderdomsvlekken verwijderen met crème

Vaak wordt hydrochinon gebruikt om ouderdomsvlekken mee te behandelen. Deze crème bleekt donkere vlekken in de huid. Het middel ontkleurt de huid. Hydrochinon voorkomt dat pigment in de huid ontstaat en heeft op deze manier een blekende werking. Het kan ongeveer 4 tot 5 weken duren voordat de pigmentatie minder wordt. Soms treden er bijwerkingen op bij het gebruik van dit middel. De meestvoorkomende bijwerkingen zijn prikkeling of branderig gevoel meteen na aanbrengen, een geïrriteerde en droge huid wat jeuk, roodheid, schilfering en kloofjes tot gevolg kan hebben.

Ouderdomsvlekken verwijderen met appelazijn / Bron: Wicherek, PixabayOuderdomsvlekken verwijderen met appelazijn / Bron: Wicherek, Pixabay

Levervlekken bleken met appelazijn

Appelazijn bevat van nature alpha hydroxy zuren, wat zorgt voor een uitstekende huidpeeling, vergelijkbaar met dure antiverouderingscrèmes. Breng een beetje appelazijn aan op de getroffen gebieden net voor het slapen gaan en laat gedurende de nacht gewoon op je huid zitten. Om de huid tegen uitdroging te voorkomen, kun je het mengen met een beetje olijfolie. Herhaal dit elke dag, en binnen drie tot vier weken zul je een merkbaar verschil zien.

Ouderdomsvlekken verwijderen met citroen

Citroenen zijn een van de meest effectieve remedies om je huid op natuurlijke wijze lichter te maken. Het wordt gebruikt bij ouderdomsvlekken, sproeten en andere donkere vlekken op de huid. Citroenen bevatten citroenzuur dat helpt bij het veilig verwijderen van dode huidcellen, terwijl het ook zorgt voor een gezonde gloed. Het is belangrijk om direct na het aanbrengen niet naar buiten te gaan in de zon; dit heeft een averechts effect. Pas ook op als je een extra gevoelige huid hebt, want dan kan citroensap irritatie en roodheid veroorzaken. Verdun het eventueel met rozenwater.

Toepassing
Alles wat je nodig hebt voor deze remedie is een citroen en een mes. Snijd een plakje van een citroen af en wrijf een van de plakjes over je ouderdomsvlekken. Laat het sap gedurende ongeveer 15 minuten zitten, waarna je de plekken afspoelt. Bewaar de rest van de citroen in de koelkast voor later gebruik. Voor het beste resultaat, dien je dit twee tot drie keer per dag te doen.

Ouderdomsvlekken verwijderen met citroen / Bron: Jaro N, PixabayOuderdomsvlekken verwijderen met citroen / Bron: Jaro N, Pixabay

Ouderdomsvlekken verwijderen met aardappelschil

Het sap van een aardappel heeft enkele eigenschappen, waardoor het zeer geschikt is voor het verwijderen van ouderdomsvlekken, evenals andere huidvlekken en sproeten. Het meest effectieve recept voor het elimineren van die bruine vlekken vraagt ​​om een mengsel van aardappelen, citroensap en honing. Was eerst een aardappel grondig, verwijderen alle groene vlekken of spruiten. Schil de aardappel en doe de schillen in een sapcentrifuge. Voeg drie druppels citroensap en een paar druppels biologische honing toe aan de aardappelsap en meng het goed. Breng het mengsel aan op je ouderdomsvlekken en laat het gedurende 20 minuten zitten voordat je het afspoelt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidverzorging: ouderdomsvlekkenHuidverzorging: ouderdomsvlekkenOuderdomsvlekken, met de medische benaming lentigo, is een afwijking in het pigment van de huid. Het zijn vlekken op de…
Zonnevlekken gezicht: ontstaan en verwijderen bruine vlekkenZonnevlekken gezicht: ontstaan en verwijderen bruine vlekkenHoe ontstaan zonnevlekken ofwel bruine vlekken in het gezicht en voorhoofd en hoe kan je deze donkere huidvlekken verwij…
Spotner Pen: middel tegen ouderdomsvlekken (pigmentvlekken)Spotner Pen: middel tegen ouderdomsvlekken (pigmentvlekken)Voor de behandeling van ouderdomsvlekken ofwel pigmentvlekken is er nu de Spotner Pen. Dit middel wordt snel en simpel a…
Bruine vlekken op de huid: nek, hand, gezicht, schouder, armBruine vlekken op de huid: nek, hand, gezicht, schouder, armBruine vlekken op de huid kunnen ontstaan als gevolg van een overproductie van melanine (pigment). Pigment kleurt de hui…

Slap en moe gevoel: vermoeidheidSlap en moe gevoel: vermoeidheidEr is niets vervelender dan elke dag opstaan met het gevoel dat je niet lekker uitgerust bent. Het gevoel dat je eigenli…
Spierziekte FSHD: wetenschap biedt hoop voor de toekomstSpierziekte FSHD: wetenschap biedt hoop voor de toekomstFSHD. Een naam die lang niet iedereen kent. Maar FSHD is een van de meest voorkomende erfelijke spierziekten ter wereld.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
 • http://www.dermatologist.org.uk/age-spots.html
 • http://www.kliniekveldhoven.nl/pigmentvlekken-verwijderen.html
 • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/567/pigmentvlekken.html
 • http://www.livestrong.com/article/117953-remove-age-spots-home-remedy/
 • http://www.naturallivingideas.com/home-remedies-for-age-spots/
 • http://www.polikliniekdeblaak.nl/dermatologie_ouderdomsvlekken.php
 • http://www.beaulas.com/behandelingen/micro-dermabrasie-c-k
 • http://www.healthline.com/health/age-spots?s_con_rec=true#Overview1
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/age-spots/basics/definition/con-20030473
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/hydrochinon-op-de-huid#belangrijk-om-te-weten-over-hydrochinon-op-de-huid
 • Afbeelding bron 1: Alain Gérard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 2: Wk1003mike/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/Remains
 • Afbeelding bron 5: Wicherek, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Jaro N, Pixabay
Reacties

Mw Brugman, 15-02-2016
Wat zijn de kosten van ouderdomsvlekken verwijderen op de borst? Ikzelf denk aan dermabrasie en waar vindt de behandeling plaats? Ik heb 2 vragen graag uw antwoord svp. Bvd. Reactie infoteur, 15-02-2016
De kosten van een dermabrasiebehandeling bedragen gemiddeld € 100,-. Het kan zijn dat de plastisch chirurg je afraadt om dermabrasie te laten doen. U kunt er hier meer over lezen: https://goo.gl/iDhq1C.

A. Claesen, 28-08-2012
Hallo,
Ik heb een Lentigo Maligna, die wordt a.s. maandag weggesneden in mijn gezicht.
Is er nu geen andere oplossing? Reactie infoteur, 01-09-2012
De diverse behandelmogelijkheden staan opgesomd in het artikel.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 29-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.