Bruine tot gele vlekken op de huid door ouderdomsvlekken

Bruine tot gele vlekken op de huid door ouderdomsvlekken Heb je last van bruine tot gele vlekken op de huid? Mogelijk heb je last van ouderdomsvlekken, ook wel lentigo senilis, lentigo solaris of levervlekken genoemd. Ouderdomsvlekken zijn bruine tot gele vlekken die tot de pigmentvlekken horen. Net zoals bijvoorbeeld moedervlekken. Ouderdomsvlekken treden vooral op latere leeftijd op. Voorkeursplekken van deze bruine tot gele huidvlekken zijn huiddelen die veelvuldig aan de zon zijn blootgesteld, zoals de rug van je handen, je onderarm en je gelaat. De vlekken zijn scherp begrensd en ongeveer 2 mm tot 2 cm groot.

Ouderdomsvlekken


Ouderdomsvlekken in het gelaat / Bron: Wk1003mike/Shutterstock.comOuderdomsvlekken in het gelaat / Bron: Wk1003mike/Shutterstock.com

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken worden ook wel lentigo senilis, lentigo solaris of levervlekken genoemd. Het gaat hierbij om goedaardige bruine tot gele vlekken die voorkomen op aan de zon blootgestelde gebieden van het lichaam. Voorkeursplekken zijn daarom de rug van je handen en je gezicht. De laesies hebben de neiging om in aantal toe te nemen met het ouder worden, waardoor ze vaak voorkomen bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen. Ze kunnen 0,2 tot 2 cm. groot worden Deze vlakke laesies zijn meestal duidelijk begrensd en hebben een onregelmatige vorm.

Ouderdomsvlekken oorzaak

Deze licht gepigmenteerde vlekken worden veroorzaakt door een sterke toename van het aantal pigmentcellen in de oppervlakkige lagen van de huid. Het gaat specifiek om een ophoping van lipofuscine. Dit is een geel tot bruin pigment dat zich in de weefsels vorm als je wat ouder bent. Dit gebeurt onder invloed van oxidatieprocessen, welke vooral in de hand worden gewerkt door UV-straling. Daarom zie je ouderdomsplekken vooral optreden op die plekken van het lichaam die het meest blootgesteld zijn aan de zon:
 • de rug van de handen;
 • onderarmen;
 • gezicht;
 • decolleté.

Ouderdomsvlekken op de rug van de hand / Bron: Alain Gérard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Ouderdomsvlekken op de rug van de hand / Bron: Alain Gérard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Bruine tot gele vlekken op de huid

Een ouderdomsvlek is een platte, goed begrensde huidvlek. De laesie kan rond, ovaal of onregelmatig van vorm zijn. De kleur varieert van huidkleurig, geel, geelbruin tot donkerbruin of zwart en de grootte varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters in diameter. Ze kunnen enigszins schilferig zijn. Ouderdomsvlekken kunnen solitair voorkomen, maar kunnen ook worden aangetroffen in groepjes op de aan de zon blootgestelde gebieden, met name het gezicht of de rug van de handen. Dit is dan zichtbaar als bruine tot gele vlekken op de handen of het gelaat. Ouderdomsvlekken komen voor bij zowel mensen met een lichte als een donkere huid, maar worden vooral aangetroffen bij lichtere huidtypes. Mensen met een donkere huid hebben er veel minder vaak last van.

Onderzoek en diagnose

Dermatoscopie en biopsie

Een ouderdomsvlek kan vaak worden gediagnosticeerd op grond van het klinische beeld. Soms kan het moeilijk zijn om een onregelmatige ouderdomsvlek te onderscheiden van melanoom, een potentieel gevaarlijke vorm van huidkanker. Onderzoek met behulp van dermatoscopie kan helpen om de juiste diagnose te stellen. Hierbij wordt de laesie onderzocht met behulp van een dermatoscoop. Als er nog steeds diagnostische twijfel bestaat, kan een huidbiopsie worden uitgevoerd voor histologisch onderzoek.

Melanoom / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)Melanoom / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Huidkanker

Een biopsie moet worden overwogen als de huidafwijking een zeer onregelmatige grens ontwikkelt, er verandering optreedt in pigmentatie of in de dikte. In principe zijn ouderdomsvlekken onschadelijk, maar je moet deze huidvlekken wel in de gaten houden en regelmatig controleren. Ze kunnen namelijk sterke gelijkenis vertonen met kwaadaardige vlekken die kunnen uitgroeien tot huidkanker. In een ouderdomsvlek kunnen kwaadaardige cellen ontstaan. De afwijking gaat dan over in een lentigo maligna, een voorstadium van melanoom, een vorm van huidkanker.

Ouderdomsvlekken behandeling

Meerdere mogelijkheden

Ouderdomsvlekken zijn onschadelijk, maar ze kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren. Doordat ze goedaardig zijn, is behandeling vanuit medisch oogpunt niet noodzakelijk. Voor cosmetische doeleinden kan evenwel een behandeling overwogen worden. Mogelijke behandelingen omvatten: cryotherapie, hydrochinon-bevattende preparaten (bleekmiddelen), retinoïden (synthetische derivaten van vitamine A, retinol), chemische peelings, LPL-behandeling, of laserbehandeling.

LPL-behandeling

Zoals bij een laser, penetreert IPL (Intense Pulsed Light) lichtbundel de huid en wordt vervolgens geabsorbeerd door de pigmentvlekken. Dit vernietigt de cel en het pigment wordt verpulverd. Daardoor worden de bruine tot gele vlekjes verwijderd. Normaal gesproken zijn ouderdomsvlekken na gemiddeld drie behandelingen verdwenen of dusdanig vervaagd, dat ze nauwelijks meer opvallen. Niet al het pigment is volledig te verwijderen, maar door de behandeling wordt het pigment wel minder zichtbaar.

Chemische peeling

Een chemische peeling omvat het aanbrengen van zuur om de buitenste lagen van de huid te verwijderen. Er vormt zich nieuwe huid waar de oude lagen zijn weggehaald. De behandeling moet een paar keer herhaald worden om de resultaten te zien. Deze behandeling kan de huid irriteren. Direct na de behandeling moet je je huid tegen de zon beschermen.

Draag een hoed ter bescherming tegen de zon / Bron: Istock.com/RemainsDraag een hoed ter bescherming tegen de zon / Bron: Istock.com/Remains

Ouderdomsvlekken voorkomen

Ouderdomsvlekken is men vaak liever kwijt dan rijk. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen wil je op latere leeftijd geen ouderdomsvlekken krijgen. Beschermende maatregelen moeten worden genomen om overmatige blootstelling aan zonlicht te vermijden. Deze omvatten het gebruik van zonnebrandcrème en beschermende kleding, zoals hoeden en lange mouwen. Niet roken is ook belangrijk. Roken werkt ouderdomsvlekken namelijk in de hand.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gele zonnebrand vlekken uit kleding verwijderenGele zonnebrand vlekken uit kleding verwijderenInsmeren met een goede zonnebrandcrème of olie is belangrijk! Zo beschermen wij onze huid tegen schadelijke UV-straling.…
Gele vlekken uit witte kleding verwijderenGele vlekken uit witte kleding verwijderenNiets is zo vervelend dan een lelijke vlek in je mooie witte kleding. En juist in witte kleding is het verwijderen van v…
Zweetvlekken in je kledingZweetvlekken in je kledingHoe krijg je gele zweetvlekken in je kleding, wat kun je er tegen doen, en hoe krijg je het weer weg? Alles wordt uitgel…
Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn over…

Purpura van Henoch-Schönlein: Ontsteking van bloedvatenPurpura van Henoch-Schönlein: Ontsteking van bloedvatenHenoch-Schönlein purpura is een bloedvataandoening. Kenmerkend aan de auto-immuunaandoening zijn de paarsrode vlekken op…
Hemothorax: Verzameling van bloed in borstholteHemothorax: Verzameling van bloed in borstholteEen hemothorax is een verzameling van bloed in de ruimte tussen de borstwand en het longvlies (de pleuraholte). Meestal…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Invertzoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • http://www.natuurlijke-huidverzorging.com/ouderdomsvlekken.html
 • http://www.aocd.org/?page=Lentigines
 • http://www.dermnetnz.org/topics/solar-lentigo/
 • http://www.healthline.com/health/liver-spots#Overview1
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Levervlek_(aandoening)
 • Afbeelding bron 1: Wk1003mike/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Alain Gérard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/Remains
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.