Bruine tot gele vlekken op de huid door ouderdomsvlekken
Heb je last van bruine tot gele vlekken op de huid? Mogelijk heb je last van ouderdomsvlekken, ook wel lentigo senilis, lentigo solaris of levervlekken genoemd. Ouderdomsvlekken zijn bruine tot gele vlekken die tot de pigmentvlekken horen. Net zoals bijvoorbeeld moedervlekken. Ouderdomsvlekken treden vooral op latere leeftijd op. Voorkeursplekken van deze bruine tot gele huidvlekken zijn huiddelen die veelvuldig aan de zon zijn blootgesteld, zoals de rug van je handen, je onderarm en je gelaat. De vlekken zijn scherp begrensd en ongeveer 2 mm tot 2 cm groot.
Ouderdomsvlekken
Ouderdomsvlekken in het gelaat /
Bron: Wk1003mike/Shutterstock.comWat zijn ouderdomsvlekken?
Ouderdomsvlekken worden ook wel lentigo senilis, lentigo solaris of levervlekken genoemd. Het gaat hierbij om goedaardige bruine tot gele vlekken die voorkomen op aan de zon blootgestelde gebieden van het lichaam. Voorkeursplekken zijn daarom de rug van je handen en je gezicht. De laesies hebben de neiging om in aantal toe te nemen met het ouder worden, waardoor ze vaak voorkomen bij mensen van middelbare leeftijd en ouderen. Ze kunnen 0,2 tot 2 cm. groot worden Deze vlakke laesies zijn meestal duidelijk begrensd en hebben een onregelmatige vorm.
Ouderdomsvlekken oorzaak
Deze licht gepigmenteerde vlekken worden veroorzaakt door een sterke toename van het aantal pigmentcellen in de oppervlakkige lagen van de huid. Het gaat specifiek om een ophoping van lipofuscine. Dit is een geel tot bruin pigment dat zich in de weefsels vorm als je wat ouder bent. Dit gebeurt onder invloed van oxidatieprocessen, welke vooral in de hand worden gewerkt door UV-straling. Daarom zie je ouderdomsplekken vooral optreden op die plekken van het lichaam die het meest blootgesteld zijn aan de zon:
- de rug van de handen;
- onderarmen;
- gezicht;
- decolleté.
Bruine tot gele vlekken op de huid
Een ouderdomsvlek is een platte, goed begrensde huidvlek. De laesie kan rond, ovaal of onregelmatig van vorm zijn. De kleur varieert van huidkleurig, geel, geelbruin tot donkerbruin of zwart en de grootte varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters in diameter. Ze kunnen enigszins schilferig zijn. Ouderdomsvlekken kunnen solitair voorkomen, maar kunnen ook worden aangetroffen in groepjes op de aan de zon blootgestelde gebieden, met name het gezicht of de rug van de handen. Dit is dan zichtbaar als bruine tot gele vlekken op de handen of het gelaat. Ouderdomsvlekken komen voor bij zowel mensen met een lichte als een donkere huid, maar worden vooral aangetroffen bij lichtere huidtypes. Mensen met een donkere huid hebben er veel minder vaak last van.
Onderzoek en diagnose
Dermatoscopie en biopsie
Een ouderdomsvlek kan vaak worden gediagnosticeerd op grond van het klinische beeld. Soms kan het moeilijk zijn om een onregelmatige ouderdomsvlek te onderscheiden van melanoom, een potentieel gevaarlijke vorm van huidkanker. Onderzoek met behulp van dermatoscopie kan helpen om de juiste diagnose te stellen. Hierbij wordt de laesie onderzocht met behulp van een dermatoscoop. Als er nog steeds diagnostische twijfel bestaat, kan een huidbiopsie worden uitgevoerd voor histologisch onderzoek.
Huidkanker
Een biopsie moet worden overwogen als de huidafwijking een zeer onregelmatige grens ontwikkelt, er verandering optreedt in pigmentatie of in de dikte. In principe zijn ouderdomsvlekken onschadelijk, maar je moet deze huidvlekken wel in de gaten houden en regelmatig controleren. Ze kunnen namelijk sterke gelijkenis vertonen met kwaadaardige vlekken die kunnen uitgroeien tot
huidkanker. In een ouderdomsvlek kunnen kwaadaardige cellen ontstaan. De afwijking gaat dan over in een
lentigo maligna, een voorstadium van
melanoom, een vorm van huidkanker.
Ouderdomsvlekken behandeling
Meerdere mogelijkheden
Ouderdomsvlekken zijn onschadelijk, maar ze kunnen wel als cosmetisch storend worden ervaren. Doordat ze goedaardig zijn, is behandeling vanuit medisch oogpunt niet noodzakelijk. Voor cosmetische doeleinden kan evenwel een behandeling overwogen worden. Mogelijke behandelingen omvatten: cryotherapie, hydrochinon-bevattende preparaten (bleekmiddelen), retinoïden (synthetische derivaten van
vitamine A,
retinol), chemische peelings, LPL-behandeling, of laserbehandeling.
LPL-behandeling
Zoals bij een laser, penetreert IPL (Intense Pulsed Light) lichtbundel de huid en wordt vervolgens geabsorbeerd door de pigmentvlekken. Dit vernietigt de cel en het pigment wordt verpulverd. Daardoor worden de bruine tot gele vlekjes verwijderd. Normaal gesproken zijn ouderdomsvlekken na gemiddeld drie behandelingen verdwenen of dusdanig vervaagd, dat ze nauwelijks meer opvallen. Niet al het pigment is volledig te verwijderen, maar door de behandeling wordt het pigment wel minder zichtbaar.
Chemische peeling
Een chemische peeling omvat het aanbrengen van zuur om de buitenste lagen van de huid te verwijderen. Er vormt zich nieuwe huid waar de oude lagen zijn weggehaald. De behandeling moet een paar keer herhaald worden om de resultaten te zien. Deze behandeling kan de huid irriteren. Direct na de behandeling moet je je huid tegen de zon beschermen.
Draag een hoed ter bescherming tegen de zon /
Bron: Istock.com/RemainsOuderdomsvlekken voorkomen
Ouderdomsvlekken is men vaak liever kwijt dan rijk. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen wil je op latere leeftijd geen ouderdomsvlekken krijgen. Beschermende maatregelen moeten worden genomen om overmatige blootstelling aan zonlicht te vermijden. Deze omvatten het gebruik van zonnebrandcrème en beschermende kleding, zoals hoeden en lange mouwen. Niet roken is ook belangrijk. Roken werkt ouderdomsvlekken namelijk in de hand.
Lees verder