Lentigo, levervlekken, ouderdomsvlekken: gezicht, arm, hand

Lentigo, levervlekken, ouderdomsvlekken: gezicht, arm, hand Ouderdomsvlekken worden ook wel lentigines of levervlekken genoemd. Ouderdomsvlekken zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen (zie foto). Ze treden vooral op bij mensen van 60 jaar en ouder. De plekken zijn vaak een gevolg van een teveel aan zonnestralen en komen vooral voor op de rug van de hand, de armen en het gezicht - op delen die vaak direct zijn blootgesteld aan de zon. De meeste mensen laten ouderdomsvlekken niet behandelen en dat is ook niet nodig. Desgewenst kun je ouderdomsvlekken verwijderen door bevriezing of laseren.

Ouderdomsvlekken: gezicht, arm, hand verwijderen


Ouderdomsvlekken in het gelaat / Bron: Wk1003mike/Shutterstock.comOuderdomsvlekken in het gelaat / Bron: Wk1003mike/Shutterstock.com

Wat is lentigo?

Ouderdomsvlekken, ook wel lentigines of levervlekken genoemd, zijn vlakke, gepigmenteerde vlekken op de huid die vooral voorkomen bij ouderen. Deze vlekken worden veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan de zon. Voorkeursplekken zijn dan ook delen van het lichaam die veel aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, de handen en de armen.

Lentigo is een goedaardige huidafwijking, die wordt veroorzaakt door hyperpigmentatie van de basale cellaag van de epidermis (opperhuid). Hierbij ontstaan bruine, ovale of grillig begrensde laesies en dan vooral in het gelaat en op de handruggen. Er is een verband tussen het ontstaan van lentigines (meervoud van lentigo) en de mate van blootstelling aan zonlicht die een persoon in zijn leven heeft gehad.

Synoniemen

Lentigo noemt men ook wel:
 • lentigo solaris;
 • lentigo senilis;
 • lentigo benigna;
 • ouderdomsvlekken;
 • levervlekken (vanwege de kleur).

Wie krijgen ouderdomsvlekken?

Lentigo is een veelvoorkomende huidaandoening. Ongeveer 80% van de mensen die ouder zijn dan 65 jaar hebben één of meerdere plekken. Lentigo wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan de zon en het wordt vooral aangetroffen bij lichtere huidtypes. Mensen met een donkere huid hebben er nauwelijks last van. Het is een teken van huidveroudering bij een huid die zich frequent heeft moeten beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Door deze frequente blootstelling verandert de huidpigmentatie. Mannen en vrouwen worden even vaak getroffen. Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen.

Ouderdomsvlekken op de rug van de hand / Bron: Alain Gérard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Ouderdomsvlekken op de rug van de hand / Bron: Alain Gérard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Symptomen op gezicht, arm en hand

Doordat ouderdomsvlekken voortkomt aan overmatige blootstelling aan schadelijke UV-stralen, komen ze komen vooral voor op de gebieden die vaak blootgesteld zijn aan de zon, zoals de rug van de hand, de armen en het gezicht. Een ouderdomsvlek is egaal bruin gepigmenteerd en plat. De kleur varieert van licht- tot donkerbruin. Een lentigo heeft een ovale of grillig begrensde vorm en de diameter kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters groot. Ze worden niet donker(der) in zonlicht.

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt met het blote oog gesteld, waarbij gebruik gemaakt wordt van een speciale kijker die alles tien keer uitvergroot. Eventueel zal een huidbiopsie worden genomen om meer zekerheid te hebben over de diagnose.

Melanoom / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)Melanoom / Bron: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Lentigo maligna

Het komt soms voor dat zich kwaadaardige pigmentcellen ontwikkelen in lentigines. Dit wordt lentigo maligna genoemd. Dit is het laatste stadium vóór melanoom, een agressief groeiende huidkanker die de neiging heeft relatief snel uit te zaaien. Lentigo maligna is een grillig gevormde, onregelmatig bruin tot zwart gekleurde vlek.

Behandeling van ouderdomsvlekken

Behandelingsopties

Een lentigo is goedaardig en behoeft daarom niet behandeld te worden. Vanwege cosmetische bezwaren kan ervoor gekozen worden de lentigo te verwijderen. Er zijn dan grofweg drie mogelijkheden om ouderdomsvlekken te verwijderen:
 • Cryotherapie: aanstippen met vloeibare stikstof waardoor de plek bevriest. Dit dient kort te gebeuren, aangezien bij te lang doorvriezen een litteken kan ontstaan.
 • Lasertherapie: verwijdering van de vlek met een pigmentlaser.
 • IPL (Intense Pulsed Light): hierbij worden de pigmentvlekken met een IPL-lichtbundel gepenetreerd en door het pigment in de vlek opgenomen.

Lentigo maligna

Een lentigo maligna moet vanwege het kwaadaardige karakter van de plek, altijd behandeld worden. Deze wordt bij voorkeur middels een operatie verwijderd.

Prognose

Ouderdomsvlekken zijn in principe goedaardig en hoeven derhalve niet behandeld te worden. De prognose is dan ook goed. Ze veroorzaken geen pijn, jeuk of andere symptomen en hebben geen invloed op je gezondheid. Ze kunnen worden ervaren als een cosmetisch probleem ne om die reden behandeld worden.

Zonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.comZonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.com

Preventie

Er kunnen enkele voorzorgsmaatregelen genomen worden om te voorkomen dat je lentigo krijgt. Bescherm uzelf tegen de zon door uzelf in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, op die delen van de huid die direct zijn blootgesteld aan de zon. Draag beschermende kleding en een hoofddeksel.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bruine tot gele vlekken op de huid door ouderdomsvlekkenBruine tot gele vlekken op de huid door ouderdomsvlekkenHeb je last van bruine tot gele vlekken op de huid? Mogelijk heb je last van ouderdomsvlekken, ook wel lentigo senilis,…
Ouderdomsvlekken op de handen: symptomen en behandelingOuderdomsvlekken op de handen: symptomen en behandelingOuderdomsvlekken op de hand zijn kleine, donkerdere vlekken die, in tegenstelling tot hun naam, niet alleen op oudere le…
Huidverzorging: ouderdomsvlekkenHuidverzorging: ouderdomsvlekkenOuderdomsvlekken, met de medische benaming lentigo, is een afwijking in het pigment van de huid. Het zijn vlekken op de…
Zonnevlekken gezicht: ontstaan en verwijderen bruine vlekkenZonnevlekken gezicht: ontstaan en verwijderen bruine vlekkenHoe ontstaan zonnevlekken ofwel bruine vlekken in het gezicht en voorhoofd en hoe kan je deze donkere huidvlekken verwij…

Spierziekte FSHD: wetenschap biedt hoop voor de toekomstSpierziekte FSHD: wetenschap biedt hoop voor de toekomstFSHD. Een naam die lang niet iedereen kent. Maar FSHD is een van de meest voorkomende erfelijke spierziekten ter wereld.…
Obesitas bevorderd door nachtelijke verlichtingObesitas bevorderd door nachtelijke verlichtingEen zwakke maar constante verlichting 's nachts kan gewichtstoename versterken, zelfs wanneer er gelet wordt op voeding…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Invertzoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • http://www.huidinfo.nl
 • http://www.huidarts.com
 • MMC. Ouderdomsvlekken. https://www.mmc.nl/dermatologie/aandoeningen-en-behandelingen/ouderdomsvlekken/ (ingezien op 10-5-2023)
 • Afbeelding bron 1: Wk1003mike/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Alain Gérard, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 3: National Cancer Institute, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Asiandelight/Shutterstock.com
Reactie

Lydia Kasan, 31-10-2011
Ik heb ruim 3 weken volgens de bijsluiter de spotner-pen gebruikt. 2dd 'smorgens en 'savonds. Mijn lentigo (levervlekken) in mijn gezicht wordt steeds verergerd, donker en groter van omtrek. Ik voel me zo ontzettend ongelukkig. Aan li-zijde 2 vlekjes en re-zij 4 vlekjes en variert van een omtrek van 1-2cm. Graag advies voor behandelingsmogelijkheden van levervlekken. Reactie infoteur, 01-11-2011
Cryotherapie (kort) of lasertherapie zijn de twee behandelmogelijkheden. U kunt dit bespreken met uw huisarts of een dermatoloog.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.