Huidverzorging: ouderdomsvlekken

Huidverzorging: ouderdomsvlekken Ouderdomsvlekken, met de medische benaming lentigo, is een afwijking in het pigment van de huid. Het zijn vlekken op de huid die vooral op de handen en in het gezicht ontstaan op latere leeftijd. Ouderdomsvlekken behoren tot de zogenaamde zonnevlekken. Mensen met een lichte huid zijn vatbaarder omdat pigmentcellen gemakkelijker in de war kunnen raken, waardoor ze meer pigment aanmaken. Deze vlekken kunnen erg ontsierend zijn en ze zorgen ervoor dat je er ouder uitziet. Behandeling van pigmentvlekken kan bestaat uit een behandeling met stikstof of met laser.

Wat het is

Een ouderdomsvlek (lentigo), ook wel zonnevlekken genoemd, is een pigmentafwijking in de huid. De vlekjes zijn plat van vorm en geel, rood of bruin van kleur. Het is een goedaardige aandoening, maar vooral wanneer het in het gezicht ontstaat kan het erg ontsierend zijn. Mensen die een lichte huid hebben en veelvuldig zijn blootgesteld aan de UV-straling van de zon, lopen een verhoogd risico. Ouderdomsvlekken komen het meeste voor in het gezicht en op de rug van de handen, maar het kan ook op andere plekken ontstaan. Bij sommige mensen ontstaan ze al op jongere leeftijd. Ongeveer 80 procent van de mensen ouder dan 65 jaar heeft ouderdomsvlekken.

Zonlicht

De grootste oorzaak van het ontstaan van ouderdomsvlekken is de blootstelling aan zonlicht. Vooral wanneer je jarenlang veelvuldig onbeschermde blootstelling aan de UV-straling hebt gehad, loop je een verhoogd risico. In de opperhuid bevinden zich pigmentcellen (melanocyten). Deze zorgen voor pigment dat de huid tegen UV-straling beschermt. Mensen met een donkere huid hebben meer pigment (melanine) dan mensen met een lichte huid. Door blootstelling aan zonlicht, zal het pigment toenemen, waardoor de huid donkerder wordt. Door overmatige bloostelling aan de zon, kunnen de pigmentcellen in de war raken en overactief worden. Zij produceren meet pigment, waardoor er vlekjes ontstaan.

Slecht functionerende lever

Een andere oorzaak voor het ontstaan van deze ontsierende vlekken is een slecht functionerende lever. Door het ouder worden, kan de stofwisseling van het lichaam veranderen. De lever krijgt meer moeite om giftige stoffen af te breken en kan niet alles meer verwerken, waardoor er ouderdomsvlekken ontstaan.

Behandeling

Hoewel het een onschuldige aandoening is, besluiten sommige mensen er wat aan te doen. Door deze vlekken kun je er een stuk ouder uitzien. Ouderdomsvlekken zijn op twee manieren te verwijderen: met vloeibare stikstof of door middel van lasertherapie.

Laser

Behandeling met laser geeft de minste kans op littekens, maar dit wordt bijna niet vergoed en is erg kostbaar. Door de warmte en het licht worden de vlekjes afgebroken. Er zijn gemiddeld drie behandelingen nodig om deze vlekken te behandelen. Deze laserbehandeling wordt ook toegepast bij couperose en roodheid. Een behandeling duurt ongeveer een kwartier.

Vloeibare stikstof

Met vloeibare stikstof worden de aangedane pigmentcellen bevroren. Het lichaam maakt nieuwe pigmentcellen aan, die weer normaal functioneren. In sommige gevallen kan er een litteken ontstaan. Dat gebeurt vooral als er te lang aangestipt is met vloeibare stikstof, daarom moet dit heel voorzichtig gebeuren. Ga daarom hiervoor naar een arts die ervaren is.

Na de behandeling

Er is een kans dat de ouderdomsvlekken niet helemaal zijn verdwenen na de behandeling. Soms wordt er besloten de behandeling nog een keer te herhalen. Na de behandeling kan het plekje rood zijn en kan er een korstje op komen. Dit verdwijnt vanzelf weer na ongeveer een tot twee weken. Bij sommige mensen komen de ouderdomsvlekken na verloop van tijd weer terug.

Preventie

Een belangrijke factor om ouderdomsvlekken te voorkomen is dat je jezelf goed beschermt bij blootstelling aan zonlicht. Bescherm je huid met een zonnebrandcrème met de juiste factor, het liefst een hoge factor en gebruik het ook buiten de warme zomermaanden. Ook al is de temperatuur niet zo hoog, wanneer je in de zon bent word je blootgesteld aan UV-straling. Verder kun je zorgen dat je gezond eet voor een optimale gezondheid van je huid. Zorg dat er genoeg anti-oxidanten in je voeding zitten. Bij een gezond eetpatroon en gezonde leefstijl, krijg je hier voldoende van binnen.

Wanneer naar de dokter?

Ouderdomsvlekken zijn onschuldig en niet gevaarlijk voor je gezondheid. In een sommige gevallen is het een voorbode van huidkanker, hoewel dit niet vaak voorkomt. Wanneer er donkere vlekken ontstaan op de huid die snel groter worden, van vorm en structuur veranderen of van kleur veranderen, moet je zo snel mogelijk naar de dokter. Een dermatoloog zal bekijken of er sprake is van huidkanker.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bruine tot gele vlekken op de huid door ouderdomsvlekkenBruine tot gele vlekken op de huid door ouderdomsvlekkenHeb je last van bruine tot gele vlekken op de huid? Mogelijk heb je last van ouderdomsvlekken, ook wel lentigo senilis,…
Pigmentvlekken op de huidPigmentvlekken op de huidPigmentvlekken, of ook wel ouderdomsvlekken (lentigo) genoemd, zijn niet gevaarlijk. Alleen zijn pigmentvlekken niet alt…
Ouderdomsvlekken: Huidaandoening door blootstelling aan zonOuderdomsvlekken: Huidaandoening door blootstelling aan zonOuderdomsvlekken zijn platte, bruine of zwarte vlekken die op diverse huidgebieden verschijnen. Veelal krijgen mensen di…
Spotner Pen: middel tegen ouderdomsvlekken (pigmentvlekken)Spotner Pen: middel tegen ouderdomsvlekken (pigmentvlekken)Voor de behandeling van ouderdomsvlekken ofwel pigmentvlekken is er nu de Spotner Pen. Dit middel wordt snel en simpel a…

Hoe goed is scrubben?Hoe goed is scrubben?We scrubben wat af, want als je de sector moet geloven zijn de scrubmiddelen de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Heb…
Gebruik een oliespoeling voor mooi, glanzend krullend haarGebruik een oliespoeling voor mooi, glanzend krullend haarKroeshaar of krullend haar kan erg veel baat hebben bij een geregelde oliespoeling; vooral bij extreme temperaturen. (Kr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • www.huisartskliniek.nl/huid/ouderdomsvlekken-verwijderen
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-07-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.