Laserbehandeling in geval van huidaandoeningen
Tekenen van ouderdom of bepaalde huidaandoeningen zoals couperose (gesprongen bloedvaatjes in het gezicht) of pigmentvlekken kunnen erg ontsierend zijn en kunnen worden behandeld met een laserbehandeling. Hiermee kunnen bloedvaatjes worden dichtgebrand of er wordt een dun laagje van het huidoppervlak verwijderd zodat er weer nieuw huidweefsel kan terugkomen. Wat houdt een laserbehandeling in en waarvoor wordt het gebruikt?
Voordeel van een laserbehandeling
Een laserbehandeling vernietigt alleen het weefsel dat behandeld wordt. Hierdoor blijven bloedingen beperkt tot een minimum. Het kan worden toegepast bij diverse aandoeningen aan de huid en bloedvaten. Op deze wijze kan huidveroudering en de schadelijke effecten van blootstelling aan overmatig zonlicht behandeld worden. Er is een duidelijk zichtbaar resultaat te behalen waarbij de huid er een stuk frisser uit komt te zien.
Het effect van de behandeling
Dit is afhankelijk van de kracht, golflengte, duur van de blootstelling en het weefsel dat wordt behandeld. Het kan worden toepast bij diverse huidaandoeningen. Het wordt bijvoorbeeld toegepast als behandeling tegen rimpels, spataderen of couperose. Couperose is een aandoening waarbij er een netwerk van bloedvaatjes kort onder het huidoppervlak ontstaat waardoor het gezicht rood wordt. Ook kunnen pigmentvlekken of tatoeages worden verwijderd.
Soorten behandelingen
De soort laser en de golflengte ervan zijn bepalend voor de toepassing. Zo zijn er speciale lasers die bedoeld zijn om melanocyten (pigmentvormende cellen in de huid) aan te pakken om pigmentproblemen te behandelen. Kooldioxidelasers kunnen weefsel verdampen en worden gebruikt voor het wegwerken van oneffenheden in de huid. Er zijn ook lasers die vooral worden gebruikt voor het behandelen of dichtbranden van bloedvaten.
Vasculaire huidproblemen
Bij vasculaire aandoeningen zijn er problemen die verband houden met de bloedvaten. Dit zijn bijvoorbeeld spinnaevi (kleine rode plekje met kleine, uitstralende, spinvormige verwijde haarvaatjes), couperose, wijnvlekken en aardbeivlekken. Lasers om deze problemen te behandelingen richten zich op de hemoglobine in de rode bloedcellen. Er worden bloedvaatjes vernietigd doordat er warmte wordt opgewekt. Tegenwoordig bevatten deze lasers koelvoorzieningen waardoor de behandeling niet meer zo pijnlijk hoeft zijn en minder blauwe plekken worden veroorzaakt. Het dringt diep door in de huid, waardoor dieper gelegen bloedvaten ook behandeld kunnen worden en de bovenste huidlaag wordt niet beschadigd.
Laserbehandeling voor couperose
Couperose is een vorm van spataders in het gezicht. Het zijn gesprongen bloedvaatjes net onder het huidoppervlak waardoor er roodheid ontstaat in het gezicht. Vaak ontstaat het als gevolg van een overmatige blootstelling UV-straling van zonlicht. Vroeger liep de patiënt een risico dat er littekens achter zouden blijven na behandeling, maar tegenwoordig is het mogelijk de bloedvaatjes te verwijderen zonder al te veel bloeduitstortingen. Er bestaat een risico dat de couperose binnen een paar jaar terugkeert.
Ablatieve lasers
Deze lasers kunnen op hele exacte wijze weefsel verwijderen en zorgen voor verdamping of verwijdering van de bovenste laag van de huid. De onderliggende laag blijft intact. Ze kunnen worden gebruikt voor de behandeling van problemen aan de bloedvaten en overmatige pigmentatie, maar ook bij het verwijderen van wratten en onregelmatigheden als gevolg van acne, zonlicht of veroudering. Tijdens behandeling worden bloedingen tot een minimum beperkt. De kans op succes is groot bij deze behandeling en de huid ziet er beter uit.
Nadelen
Naast de voordelen, heeft deze behandeling ook enkele nadelen. Dit zijn:
- Het herstel kan maanden duren
- De huid kan lang rood blijven
- Er is een kans op verkleuring van de huid
- Het ziet er enkele weken vreemd uit, waardoor de patiënt liever niet buitenshuis komt
- De huid is na de ingreep erg ruw. Dit maakt de huid vatbaar voor infecties
- Patiënten met een donkere huidskleur hebben vaak last van een permanente ontkleuring van de huid
Niet ablatieve lasers
Bij een niet-ablatieve laser wordt de huid niet verdampt en er wordt geen hitte geproduceerd. Dit kan worden gebruikt voor een behandeling van rimpels of littekens. Het stimuleert de aanmaak van collageen waardoor de huid wordt opgevuld. Lichte onregelmatigheden worden zo gecorrigeerd, zodat de huid er beter uit gaat zien. Het voordeel van deze laserbehandelingen is dat de huid niet wordt beschadigd waardoor er geen hersteltijd nodig is en dat het voor alle huidtypen kan worden gebruikt. De nadelen zijn dat verbeteringen langzamer en minder zichtbaar kunnen zijn.
Laser bij andere huidaandoeningen
Een laserbehandeling kan ook worden toegepast bij bijvoorbeeld een gepigmenteerd gezwel zoals talgklierhyperplasie. Er bestaan aangepaste lasers voor de verwijdering van tatoeages en pigmentveranderingen. Een tatoeage laten verwijderen is niet altijd met succes. Het ligt aan de kleur van de tatoeage. Zo is een tatoeage met veel zwart en blauw is relatief gemakkelijker te verwijderen. Tatoeages met veel rood of geel zijn een stuk lastiger om weg te halen.
Lees verder