Huidverouderaars: bedreigingen voor je huid

Huidverouderaars: bedreigingen voor je huid Vanaf het dertigste levensjaar beginnen meestal de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar te worden. Naarmate je ouder wordt, zal de huid dunner, slapper en droger worden. Er zijn een aantal factoren die het verouderingsproces doen versnellen, zoals blootstelling aan zonlicht, roken, stress, suikers en overmatig alcoholgebruik. Het helpt om je huid goed te verzorgen met een crème, maar daarnaast spelen voeding, stress en voldoende nachtrust ook een rol.

Huidveroudering

De normale huidveroudering begint rond het dertigste levensjaar, waarbij de eerste tekenen zichtbaar worden. Het begint vaak met enkele kleine rimpeltjes rond de ogen, ook wel kraaienpootjes genoemd, waarna de rimpels groter worden na verloop van jaren en uiteindelijk over het hele gezicht ontstaan. Dat komt omdat de huid naarmate je ouder wordt, dunner, slapper en droger wordt. De huid wordt minder elastisch omdat er minder bindweefsel wordt aangemaakt, er komen minder bloedvaten in de huid en het aantal functionerende talgklieren zal afnemen. Er zijn een aantal factoren die huidveroudering doen toenemen.

De zon

Een van de grootste huidverouderaars is blootstelling aan de UV-straling van de zon. Hoewel je zonlicht nodig hebt voor de aanmaak van vitamine D, is een overmatige blootstelling gevaarlijk. Het vergroot de kans op rimpels, droge huid en pigmentvlekken. Jarenlange blootstelling aan veel zon kan leiden tot huidkanker. Vooral wie tijdens de jeugd veel aan de zon is blootgesteld, loopt een groter risico. Wie regelmatig onder de zonnebank ligt, kan wel een huidveroudering oplopen van maar liefst 20 jaar. Ongeveer 90 procent van rimpels ontstaan door de zon en slechts 10 procent is erfelijk bepaald. Wanneer je jezelf blootstelt aan de zon, is het beter om je in te smeren met een crème die een beschermende factor bevat, bijvoorbeeld factor 30.

Roken

Roken is ongezond, maar het kan je huid ook tot wel 15 tot 20 jaar ouder maken. In sigaretten zit een stof die de afbraak van het elastische bindweefsel bevordert. De huid wordt minder elastisch en dat leidt tot diepe rimpels. Rokers hebben vaak meer rimpels in het gezicht, met name boven de bovenlip door het veelvuldig zuigen aan de sigaret. Ook hebben zij een doffere en grauwere huidskleur. Roken vergroot bovendien de kans op het krijgen van huidkanker.

Stress

Langdurige stress doet meer met je dan je misschien denkt. Door stress wordt het verouderingsproces in je lichaam versneld omdat de vitamine B voorraad sneller wordt opgemaakt en dat heeft ook invloed op de huid. Je krijgt sneller rimpels en vroegtijdige vergrijzing van je haren. Door stress wordt er vaak meer talg aangemaakt, dat de huidporiën kan verstoppen. Hierdoor kun je op latere leeftijd last krijgen van puistjes in het gezicht. Verder kan stress zorgen voor een doffe huid en vlekjes.

Slaapgebrek

Wie te weinig slaapt, geeft het lichaam te weinig gelegenheid om te herstellen. Hierdoor kan het oxidatieproces, dat het verouderingsproces vertraagt, sneller gaan dan normaal. Tijdens de slaap vult het lichaam het vocht aan, waardoor de huid er gezond en stralend uitziet. Slaaptekort beïnvloedt je hormoonhuishouding, waardoor het groeihormoon wordt belemmerd en dit heeft invloed op je huid en haren. Slaap minimaal 7 uur per nacht voor een gezonde huid.

Pas op met suiker

Iedereen weet dat te veel suiker ongezond is. Je wordt er niet alleen dik van, maar het kan ook leiden tot diabetes of hoofdpijn. Suikers hechten zich in je huid aan collageen, dat je huid elastisch houdt, waardoor het minder elastisch wordt. Hierdoor zullen er sneller rimpels ontstaan, waardoor je er sneller ouder uitziet.

Crashdiëten

Snel gewicht verliezen is meestal geen oplossing voor overgewicht omdat je vaak net zo snel weer aankomt dan je afgevallen bent. Het zorgt voor het zogenaamde jojo-effect, waarbij je tijdens het lijnen een tekort opbouwt aan gezonde vetten die belangrijk zijn voor een gezonde huid. Je huid heeft vet nodig om soepel te blijven. Door streng te lijnen wordt je huid dof en door schommelende veranderingen in het gewicht kan de huid slap worden.

Beweging

Sporten is niet alleen goed voor je spieren en conditie, maar het zorgt ook voor een betere doorbloeding in de huid zodat je huid beter gevoed wordt. Door het zweten worden afvalstoffen naar buiten gewerkt zodat ze zich niet ophopen in je lichaam.

Alcohol

Wie regelmatig overmatig alcohol drinkt, zal merken dat de huid droger wordt. Alcohol onttrekt niet alleen vocht uit de huid, maar ook belangrijke vitaminen en mineralen. Wanneer je alcohol drinkt, is het beter om er veel water bij te drinken.

Huidveroudering remmen

Een deel van huidveroudering kun je zelf beïnvloeden. Wees voorzichtig in de zon, smeer je goed in en draag beschermende kleding. Wees matig met suikers en alcohol en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Slaap voldoende en als je rookt, stop hier dan mee. Zorg dat je voldoende vitamine C voor de aanmaak van collageen binnenkrijgt via je voeding en drink voldoende water. Wanneer je last van een droge huid hebt, breng een hydraterende crème aan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dag- en nachtcrème voor de rijpere huidDag- en nachtcrème voor de rijpere huidOnze huid heeft - net als andere lichaamsdelen - een andere verzorging nodig wanneer men ouder wordt. De huid vraagt om…
Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Hoe kun je het beste huidveroudering voorkomen?Huidveroudering is niet te voorkomen, wel te vertragen. Begin daarom vroeg met smeren en let op waar je je huid aan bloo…
Huidveroudering voorkomenDe huid kan op allerlei manieren verouderen. Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden om huidveroudering tegen te gaan.
Collageenproductie in de huid stimuleren90% van alle rimpels worden veroorzaakt door vroegtijdige huidveroudering en slechts 10% van de rimpels door daadwerkeli…

Lachen is gezond: waarom je absoluut moet lachenLachen is gezond: waarom je absoluut moet lachenLachen is fijn. Lachen moet je doen. Lachen is gezond. De clichés over lachen bestaan al jaar en dag. Uiteraard is het f…
Verklein jouw persoonlijke watervoetprintIn Nederland gebruiken we per jaar gemiddeld zon 2.300 m2 liter water per persoon. Dit is twee keer de hoeveelheid wate…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mito51, Pixabay
  • www.healthyvega.nl/tips/8-huidverouderaars/
  • www.huidinfo.nl/veroudering.html
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 20-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.