Droge hoofdhuid: hoe kun je dit het beste behandelen
Veel mensen die een droge huid hebben, hebben ook last van een droge hoofdhuid. Het kan enorm gaan jeuken en door te krabben liggen er allemaal kleine witte schilfers op je schouders. Een droge hoofdhuid kan ontstaan als gevolg van een vochttekort veroorzaakt door agressieve shampoo, verven van het haar, veranderingen van het weer of door je haar te vaak te wassen. Het kan erg vervelend zijn, toch is er meestal op eenvoudige wijze wat aan te doen.
Droge huid
Mensen die last hebben van een droge hoofdhuid, hebben vaak ook een droge lichaamshuid en een droge gezichtshuid. Het komt voor bij één op de drie mensen en vooral bij vrouwen. Vrouwen gebruiken vaak meer haarproducten en zij verven hun haar vaker. Agressieve middelen kunnen zorgen voor een droge hoofdhuid waardoor er kleine witte schilfertjes ontstaan. De hoofdhuid kan enorm jeuken en door er steeds aan te krabben worden de klachten erger.
Oorzaken
Door agresssieve haarproducten te gebruiken, kan de hoofdhuid uitdrogen waardoor er jeuk ontstaat. Door het vochttekort gaat de huid schilferen. Bij mensen die hun haren te vaak wassen, verdwijnt de natuurlijke beschermlaag van de hoofdhuid en daardoor kunnen er irritaties ontstaan. Veranderingen van het weer kan ook invloed uitoefenen op de toestand van de hoofdhuid.
Verschil met roos
Schilfers door een droge hoofdhuid worden soms gezien als roos, toch zit er een verschil in. De symptomen lijken op elkaar, maar het verschil is dat er bij roos sprake is van schilfers die groter zijn en een gelere kleur hebben. Roos dat ook jeukklachten geeft, zit meer aan de hoofdhuid vastgeplakt en heeft een onfrisse geur.
Wat je eraan kunt doen
Bijna elke hoofdhuid heeft wel eens problemen. Hoewel het erg vervelend kan zijn, kun je er meestal gemakkelijk wat aan doen. Hier volgen wat tips om de conditie van je hoofdhuid te verbeteren:
Tips voor, tijdens en na het wassen
Was je haar niet te vaak omdat de natuurlijke beschermlaag dan wordt aangetast. Geef de hoofdhuid de kans om weer in balans te komen. Was je haar met lauwwarm water en spoel het na met koud water zodat de haarschubben kunnen sluiten. Spoel het goed uit, omdat shampooresten er voor kunnen zorgen dat het haar juist vet wordt. Borstel je hoofdhuid voorzichtig om dode huidcellen te verwijderen. Wanneer je hoofdhuid na het opdrogen van het haar strak en trekkerig aanvoelt, dan heb je een verkeerde shampoo gebruikt.
Vermijden van ingrediënten
Vermijd de haarreiniger Sodium Lauryl Sulfate. Deze reiniger wordt gebruikt om vet en vuil te verwijderen. Daarnaast worden ook natuurlijke vetten verwijderd, waardoor de huid kan uitdrogen. Cocamide Dea of Lauramide Dea zorgen voor schuim in de shampoo, maar kan zorgen voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Voeding
Een tekort aan vitamine E, B en de omega-3 vetzuren kan de huid droger maken. Deze vitaminen komen vooral voor in vette vis, avocado’s, lijnzaad en noten. Haar is opgebouwd uit proteïnen. Zorg dat je een verantwoord voedingspatroon hebt, en dat je voldoende groente en fruit eet.
Haarmasker
Een haarmasker kan soms wonderen verrichten. Het verzorgt niet alleen je haren, maar ook de hoofdhuid. Je kunt een kant-en-masker kopen, maar je kunt ook op eenvoudige wijze zelf een masker maken. Hier volgen een paar voorbeelden:
Haarmasker van eieren:
Eieren bevatten veel proteïnen en vormen een goede basis voor een haarmasker. Meng het eigeel van twee eieren in een kom, voeg twee theelepels olijfolie toe en een klein beetje water. Maak hier een mengsel van het breng dit aan in het haar na het wassen op handdoekdroog haar. Laat het een kwartier intrekken en spoel het uit met lauwwarm water.
Haarmasker van avocado:
Avocado’s bevatten veel natuurlijke oliën en maken je haar glanzend, zacht en zorgen voor hydratatie. Maak een paar avocado’s tot een papje door een staafmixer en breng dit aan op droog haar en masseer je hoofdhuid goed in. Bedek je haar met een badmuts en spoel het na ongeveer een half uur met lauwwarm water.
Als het niet over gaat
Wanneer de klachten niet verbeteren, raadpleeg dan een huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar een dermatoloog. Door het veelvuldig krabben, kunnen er meer irritaties aan de hoofdhuid ontstaan en door de wondjes die ontstaan kunnen er infecties ontstaan.
Lees verder