Droge hoofdhuid: hoe kun je dit het beste behandelen

Droge hoofdhuid: hoe kun je dit het beste behandelen Veel mensen die een droge huid hebben, hebben ook last van een droge hoofdhuid. Het kan enorm gaan jeuken en door te krabben liggen er allemaal kleine witte schilfers op je schouders. Een droge hoofdhuid kan ontstaan als gevolg van een vochttekort veroorzaakt door agressieve shampoo, verven van het haar, veranderingen van het weer of door je haar te vaak te wassen. Het kan erg vervelend zijn, toch is er meestal op eenvoudige wijze wat aan te doen.

Droge huid

Mensen die last hebben van een droge hoofdhuid, hebben vaak ook een droge lichaamshuid en een droge gezichtshuid. Het komt voor bij één op de drie mensen en vooral bij vrouwen. Vrouwen gebruiken vaak meer haarproducten en zij verven hun haar vaker. Agressieve middelen kunnen zorgen voor een droge hoofdhuid waardoor er kleine witte schilfertjes ontstaan. De hoofdhuid kan enorm jeuken en door er steeds aan te krabben worden de klachten erger.

Oorzaken

Door agresssieve haarproducten te gebruiken, kan de hoofdhuid uitdrogen waardoor er jeuk ontstaat. Door het vochttekort gaat de huid schilferen. Bij mensen die hun haren te vaak wassen, verdwijnt de natuurlijke beschermlaag van de hoofdhuid en daardoor kunnen er irritaties ontstaan. Veranderingen van het weer kan ook invloed uitoefenen op de toestand van de hoofdhuid.

Verschil met roos

Schilfers door een droge hoofdhuid worden soms gezien als roos, toch zit er een verschil in. De symptomen lijken op elkaar, maar het verschil is dat er bij roos sprake is van schilfers die groter zijn en een gelere kleur hebben. Roos dat ook jeukklachten geeft, zit meer aan de hoofdhuid vastgeplakt en heeft een onfrisse geur.

Wat je eraan kunt doen

Bijna elke hoofdhuid heeft wel eens problemen. Hoewel het erg vervelend kan zijn, kun je er meestal gemakkelijk wat aan doen. Hier volgen wat tips om de conditie van je hoofdhuid te verbeteren:

Tips voor, tijdens en na het wassen

Was je haar niet te vaak omdat de natuurlijke beschermlaag dan wordt aangetast. Geef de hoofdhuid de kans om weer in balans te komen. Was je haar met lauwwarm water en spoel het na met koud water zodat de haarschubben kunnen sluiten. Spoel het goed uit, omdat shampooresten er voor kunnen zorgen dat het haar juist vet wordt. Borstel je hoofdhuid voorzichtig om dode huidcellen te verwijderen. Wanneer je hoofdhuid na het opdrogen van het haar strak en trekkerig aanvoelt, dan heb je een verkeerde shampoo gebruikt.

Vermijden van ingrediënten

Vermijd de haarreiniger Sodium Lauryl Sulfate. Deze reiniger wordt gebruikt om vet en vuil te verwijderen. Daarnaast worden ook natuurlijke vetten verwijderd, waardoor de huid kan uitdrogen. Cocamide Dea of Lauramide Dea zorgen voor schuim in de shampoo, maar kan zorgen voor een geïrriteerde hoofdhuid.

Voeding
Een tekort aan vitamine E, B en de omega-3 vetzuren kan de huid droger maken. Deze vitaminen komen vooral voor in vette vis, avocado’s, lijnzaad en noten. Haar is opgebouwd uit proteïnen. Zorg dat je een verantwoord voedingspatroon hebt, en dat je voldoende groente en fruit eet.

Haarmasker
Een haarmasker kan soms wonderen verrichten. Het verzorgt niet alleen je haren, maar ook de hoofdhuid. Je kunt een kant-en-masker kopen, maar je kunt ook op eenvoudige wijze zelf een masker maken. Hier volgen een paar voorbeelden:

Haarmasker van eieren:
Eieren bevatten veel proteïnen en vormen een goede basis voor een haarmasker. Meng het eigeel van twee eieren in een kom, voeg twee theelepels olijfolie toe en een klein beetje water. Maak hier een mengsel van het breng dit aan in het haar na het wassen op handdoekdroog haar. Laat het een kwartier intrekken en spoel het uit met lauwwarm water.

Haarmasker van avocado:
Avocado’s bevatten veel natuurlijke oliën en maken je haar glanzend, zacht en zorgen voor hydratatie. Maak een paar avocado’s tot een papje door een staafmixer en breng dit aan op droog haar en masseer je hoofdhuid goed in. Bedek je haar met een badmuts en spoel het na ongeveer een half uur met lauwwarm water.

Als het niet over gaat

Wanneer de klachten niet verbeteren, raadpleeg dan een huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar een dermatoloog. Door het veelvuldig krabben, kunnen er meer irritaties aan de hoofdhuid ontstaan en door de wondjes die ontstaan kunnen er infecties ontstaan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het behandelen van hoofdroosHet behandelen van hoofdroosIedereen heeft in zekere mate last van roos, al merk je het niet direct. Roos komt vooral voor op het hoofd. Het kan zic…
Remedies tegen droge hoofdhuid, schilfertjes, droge plekkenRemedies tegen droge hoofdhuid, schilfertjes, droge plekkenLast van een droge hoofdhuid, jeuk, schilfertjes en/of verdroogde plekken op het hoofd? Voor dit probleem zijn een aanta…
Vette hoofdhuidVette hoofdhuidEen vette hoofdhuid komt vaker voor dan een droge hoofdhuid. Vaak is het vet duidelijk voelbaar wanneer je met de vinger…
Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op de hoofdhuid en schilfers met jeuk op je hoofd zijn veel voorkomende klachten. Korstjes op hoofdhuid kunnen…

Oorpijn: oorzaken en oorpijn verzachten kind en volwasseneOorpijn: oorzaken en oorpijn verzachten kind en volwasseneOorpijn is een veelvoorkomende klacht. Bij kinderen en jonge mensen wijst oorpijn vaak op een ontsteking van het middeno…
Eiwitsplitsende spijsverteringsenzymenEiwitsplitsende spijsverteringsenzymenDeze enzymen (proteasen) zoals bromelaïne en papaïne breken voedseldeeltjes af, waardoor deze de darmwand niet meer irri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Katyalison, Pixabay
  • www.gezondnu.nl/dossiers/droge-huid/droge-hoofdhuid-check-het-etiket
  • http://nl.wikihow.com/Zo-kun-je-een-droge-hoofdhuid-en-droog-haar-succesvol-behandelen
Reactie

Saa, 19-05-2017
Mijn dochter van 6 heeft droge hoofdhuid en ze moet vaak krabben. Wat ik het beste doen_ Reactie infoteur, 22-05-2017
Mogelijk dat een vettige crème tegen een droge huid kan helpen. Laat uw kind niet te heet en te lang douchen omdat dit de huid ook uitdroogt.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.