Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzaken
Korstjes op de hoofdhuid en schilfers met jeuk op je hoofd zijn veel voorkomende klachten. Korstjes op hoofdhuid kunnen wijzen op hoofdroos. Hoofdroos is een veel voorkomende chronische recidiverende huidaandoening, wat gekenmerkt wordt door rode kleurverandering van de huid met vettige, gele korsten of droge witte schilfering. Hoofdroos is een vorm van seborroïsch eczeem; hoofdroos is (een milde vorm van) seborroïsch eczeem van de hoofdhuid. Het komt vooral voor op plaatsen waar veel talgproductie is. Vaak krijg je voor het eerst last van hoofdroos in de puberteit. Grofweg de helft van de mensen van 20 jaar en ouder heeft regelmatig last van hoofdroos. Na het 50e levensjaar wordt het minder gezien. Roos is geen besmettelijke aandoening en het leidt niet tot kaalheid. Behandeling van roos kan door het gebruik van een speciale anti-roos shampoo.
Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk door hoofdroos
Roos is een vorm van
seborroïsch eczeem op het behaarde hoofd. Seborrhoïsch eczeem kan zich ook elders op het lichaam manifesteren. Heel veel mensen hebben last van. Er is sprake van een lichte ontsteking van het behaarde hoofd in de vorm van erytheem, als gevolg waarvan er witte (fijne of grovere) schilfers ontstaan en jeuk. Deze
schilfering is in cosmetisch en sociaal-maatschappelijk opzicht storend.
Wat zijn de symptomen van hoofdroos?
De belangrijkste klachten zijn jeuk, roodheid van de hoofdhuid en schilfering. Het kan gaan om fijne, droge schilfering, maar het kan ook voorkomen dat je last hebt van grote gele, vette korsten ter hoogte van de haargrens.
Vergelijkbare ziektebeelden
Hoofdroos moet niet verward worden met andere, vergelijkbare ziektebeelden:
Waardoor wordt hoofdroos veroorzaak?
De exacte oorzaak van hoofdroos is (nog) onbekend. Wel is bekend dat gisten, welke van nature op ieders huid aanwezig zijn, een belangrijke rol lijken te spelen. Bij mensen met hoofdroos zijn de gisten in veel grotere aantallen aanwezig dan bij mensen die geen last hebben van roos. Het bestrijden van deze gisten kan een sterke verbetering van de klachten opleveren. Ofschoon roos goed behandelbaar is, is het wel vaak recidiverend.

Kies een goede anti-roos shampoo /
Bron: Lakov Filimonov/Shutterstock.comHoe wordt hoofdroos behandeld?
Verschillende middelen kunnen de klachten doen verminderen. Anti-roos shampoos die ketoconazol, seleensulfide of zinkpyrithion bevatten, kunnen het probleem onder controle houden. Dergelijke shampoos zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek, of op recept via de huisarts of dermatoloog. Lees goed de gebruiksaanwijzing voor gebruik. Als je heel erg last hebt van aanhoudende jeuk, dan tijdelijk een corticosteroïd-houdende lotion worden voorgeschreven door de huisarts. Hoofdroos is een chronische aandoening en daarom zie je vaak dat na het staken van de therapie de roos vroeg of laat weer terugkomt.
Hoe roos te voorkomen?
Gisten gedijen goed in een vochtige, afgesloten en warme (broeierige) omgeving. Het is daarom verstandig om hoofdbedekking te voorkomen. Voorts kan het regelmatig wassen van de hoofdhuid met een neutrale shampoo een aanzienlijk vermindering van klachten van de hoofdhuid geven. Masseer daarbij de hoofdhuid, want dit vermindert de schilfering. Blootstelling aan zonlicht (UVB-straling) geeft verbetering. Ga daarom lekker naar buiten op zonnige dagen.
Lees verder