Korstjes achter het oor: korstjes met schilfers of jeuk
Last van korstjes achter het oor? Korstjes met roodheid en schilfering achter het oor kan wijzen op diverse huidaandoeningen. De huid vormt de buitenste bekleding van het lichaam en het is het grootste orgaan van het menselijk lichaam met een gemiddeld gewicht van bijna 11 kilogram. De hoofdhuid heeft dezelfde structuur als de gewone huid en heeft een oppervlakte van ongeveer 600 cm². Functies van de hoofdhuid zijn fysische barrière, immunologische bescherming en thermische isolatie. Er zijn diverse huidaandoeningen die zich kunnen ontwikkelen op de hoofdhuid, zoals atopisch eczeem, psoriasis en seborroïsch eczeem van de hoofdhuid. Deze aandoeningen kunnen klachten veroorzaken als korstjes, roodheid en jeuk. Een aantal huidaandoeningen hebben de neiging om hoofdzakelijk de hoofdhuid te beïnvloeden om zich vervolgens uit te breiden naar de nek en de huid achter de oren.

Psoriasis achter het oor /
Bron: Claudia Pylinskaya/Shutterstock.comKorstjes achter de oren door psoriasis
Inflammatoire aandoening
Psoriasis is een chronische inflammatoire huidaandoening die kan leiden tot korstjes achter de oren. Het kan op elke leeftijd optreden en voorkeurslocaties zijn de ellebogen, knieën en hoofdhuid. Psoriasis lijkt een auto-immuunziekte te zijn, hoewel de exacte oorzaak onbekend is. In sommige families komt deze
huidaandoening vaker voor, maar er zijn ook omgevingsfactoren die een rol spelen bij de ontwikkeling ervan. Soms veroorzaakt het ook ontstekingsreuma waarbij de gewrichten van psoriasispatiënten ontsteken, hetgeen bekend staat als psoriatische artritis.
Psoriasis achter de oren
Psoriasis op de hoofdhuid kan zich uitbreiden tot het voorhoofd, de nek en de achterkant van de oren. De
huiduitslag verschijnt als dikke rode plaques die schilferig en jeukend zijn. De huid kan ook glad en glanzend lijken. Door krabben kunnen er korstjes verschijnen. Er kunnen afleveringen zijn van acute opflakkeringen gevolgd door perioden waarbij de symptomen bijna helemaal verdwijnen (remissie). Sommige gevallen van psoriasis zijn atypisch en zijn niet aanwezig op de hierboven genoemde karakteristieke manier. Het is meestal symmetrisch, wat betekent dat het aan beide zijden van het lichaam voorkomt.

Kies voor een milde shampoo /
Bron: Lakov Filimonov/Shutterstock.comBehandeling
Vaak schrijft de arts corticosteroïden voor om lokaal aan te brengen. Zalf met
vitamine D-achtige stoffen kan ook, evenals combinatiepreparaten. Bij
psoriasis van het behaarde hoofd kunnen ontschilfermiddelen die salicylzuur bevatten toegepast worden in geval van dikke plaques. Dit laat je een nacht zitten en de volgende ochtend was je de hoofdhuid met een milde shampoo of met een teer bevattende shampoo. Daarna kan corticosteroïd bevattend middel worden aangebracht op de plekken.
Atopisch eczeem achter het oor
Veel voorkomende huidaandoening
Atopisch eczeem is een vaak voorkomende huidaandoening bij kinderen die veelal kortweg wordt aangeduid als
eczeem. Atopisch eczeem komt weliswaar het meeste voor bij baby's en kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Mensen die in steden en droge klimaten wonen, hebben meer kans om deze aandoening te ontwikkelen. Wanneer kinderen met atopisch eczeem ouder worden, kunnen de klachten verbeteren of zelfs helemaal wegtrekken. Maar de huid kan
droog en kwetsbaar blijven en gemakkelijk geïrriteerd raken. Bij sommige mensen blijft atopisch eczeem evenwel aanwezig tot in de volwassenheid. De meest voorkomende symptomen van atopisch eczeem zijn:
- Droge en jeukende huid;
- Rode huiduitslag, zwellingen, vochtblaasjes en kloofjes;
- Eczeem kan aanwezig zijn op het gezicht, in de ellebogen, achter de knieën, en op de handen en voeten;
- Meestal begint bij een baby het eczeem op de wangen, achter de oren en op de behaarde hoofdhuid.
Atopisch eczeem bij een baby wordt '
dauwworm' genoemd.
Behandeling
De behandeling van atopisch eczeem bestaat vooral uit lokale behandeling met (corticosteroïd) crèmes en zalven. Bij ernstige vormen van eczeem vindt systemische behandeling met tabletten plaats.
Jeukende huiduitslag
Contacteczeem is een
jeukende huiduitslag als gevolg van contact met bepaalde irriterende stoffen of een allergeen. Het kan van invloed zijn op elk persoon van welke leeftijd dan ook. Bij contacteczeem reageert de huid op een irritant of een allergeen. Ortho-ergisch of irritatief (contact)eczeem kan zich voordoen bij een persoon als de huid in contact is gekomen met een irriterende stof. Allergisch contacteczeem komt voor bij mensen met allergieën, omdat het immuunsysteem abnormaal reageert op onschadelijke stoffen (allergenen). De uitslag blijft meestal beperkt tot het gebied waar bepaalde irriterende stoffen of een allergeen in contact is gekomen met de huid. Veel voorkomende irriterende stoffen of allergenen zijn haarverfmiddelen, shampoos, haarlotions en andere haarverzorgingsproducten, en oorringen. Soms is het niet duidelijk wat de reactie precies veroorzaakt. Het kan ook ontstaan bij beroepsmatige blootstelling aan bepaalde stoffen. De huiduitslag is typisch rood en schilferig. Soms ontstaan kleine, steriele
blaren, die open kunnen gaan en dan indrogen. Er kan ook een droge,
ruwe huid optreden.
Behandeling
Allereerst is het van belang om blootstelling aan irriterende stoffen of stoffen waar je allergisch voor bent te vermijden. Daarnaast kan de huisarts een zalf of crème met corticosteroïden voorschrijven.
Seborroïsch eczeem van de hoofdhuid
Rode, jeukende uitslag
Die rode, jeukende uitslag op je hoofdhuid met lichte fijne diffuse schilfering tot dikkere schilfers, kan seborroïsch eczeem zijn. Het is een veel voorkomende huidziekte die vergelijkbaar is met psoriasis, atopisch eczeem of een allergische reactie. En het kan zowel op je lichaam als op je hoofdhuid voorkomen.
Roos is een vorm van seborroïsch eczeem van de hoofdhuid, waarbij overgroei van Pityrosporum gisten een rol speelt
Wat te doen?
Anti-roos shampoo kan helpen om hoofdroos te bestrijden. Bij aanhoudende jeuk kan tijdelijk een corticosteroïdenhoudende lotion helpen.
Gele korstjes door huidinfecties
Achter het oor
Een aantal huidinfecties kunnen optreden in het gebied achter het oor, maar de twee meest waarschijnlijke zijn tinea capitis (schimmel) en impetigo (bacterieel).
Gele korstjes bij tinea capitis
Tinea capitis wordt veroorzaakt door dermatofyten, een soort schimmels die een voorliefde voor de menselijke huid hebben. Het kan overal op het lichaam optreden, maar de voeten, de lies en de hoofdhuid zijn vaak getroffen gebieden. De infectie is oppervlakkig, aangezien de schimmels zich voeden aan de buitenste eiwitlagen van de huid. De huid lijkt droog en schilferig, en het gaat vergezeld van jeuk. Bij een bepaalde inflammatoire vorm van hoofdschimmel kunnen er zelfs kleine, gele, schotelvormige, samenvloeiende korsten ontstaan. Bij een enkel huidletsel is een lokaal aangebracht antischimmelmiddel voldoende. De arts schrijft een oraal middel voor bij uitgebreide plekken.
Korstvorming bij impetigo
Impetigo is een oppervlakkige huidinfectie die vooral door door een stafylokokbacterie wordt veroorzaakt, hoewel ook andere bacteriële boosdoeners verantwoordelijk kunnen zijn. Meestal bevindt het zich rond de neus en de mond en daarom staat het ook bekend als '
krentenbaard'. Er ontstaan enkele wondjes, rode plekjes met blaar-, pus- of korstvorming. De eerste symptomen van krentenbaard steken één tot drie dagen nadat je besmet bent, de kop op. Impetigo kan ook voorkomen op de hoofdhuid, de oksels of de voetzolen. Behandeling vindt meestal plaats met fusidinezuurcrème.
Lees verder