Korstjes achter het oor: korstjes met schilfers of jeuk
Last van korstjes achter het oor? Korstjes met roodheid en schilfering achter het oor kan wijzen op diverse huidaandoeningen. De huid vormt de buitenste bekleding van het lichaam en het is het grootste orgaan van het menselijk lichaam met een gemiddeld gewicht van bijna 11 kilogram. De hoofdhuid heeft dezelfde structuur als de gewone huid en heeft een oppervlakte van ongeveer 600 cm². Functies van de hoofdhuid zijn fysische barrière, immunologische bescherming en thermische isolatie. Er zijn diverse huidaandoeningen die zich kunnen ontwikkelen op de hoofdhuid, zoals atopisch eczeem, psoriasis en seborroïsch eczeem van de hoofdhuid. Deze aandoeningen kunnen klachten veroorzaken als korstjes, roodheid en jeuk. Een aantal huidaandoeningen hebben de neiging om hoofdzakelijk de hoofdhuid te beïnvloeden om zich vervolgens uit te breiden naar de nek en de huid achter de oren. Bij aanhoudende klachten is het alleszins raadzaam om medisch advies bij je huisarts in te winnen.
Korstjes achter het oor: wat zit daar nou weer?
Laten we even beginnen met het verhaal van Iris, een 32-jarige moeder van twee die op een ochtend achter haar oor een korstje voelde. “Ach, waarschijnlijk een muggenbeet,” dacht ze terwijl ze haar koffie dronk. Maar een week later begon het te jeuken en schilferde de huid steeds meer. Iris besloot toch maar naar de huisarts te gaan, en het bleek... seborroïsch eczeem. "Wie had gedacht dat een beetje jeuk zoveel kon zeggen over mijn huid?" zegt ze lachend achteraf.
Klinkt bekend? Korstjes achter het oor komen vaker voor dan je denkt, en ze kunnen een heleboel oorzaken hebben – van onschuldige irritaties tot iets dat om aandacht vraagt. Maar geen zorgen, we nemen je mee door wat dit allemaal kan betekenen en wat je eraan kunt doen.
Korstjes achter het oor: wat zijn de oorzaken?
Laten we even eerlijk zijn: een korstje hier of daar, wie maakt het niet mee? Maar als je ineens iets achter je oor voelt dat blijft jeuken, schilferen of zelfs pijn doet, kan dat je toch even laten fronsen. Misschien is het een klein wondje dat je zelf niet doorhad, maar het kan ook iets anders zijn. En dat is precies waar het spannend wordt. Wat probeert je huid je te vertellen?
Denk bijvoorbeeld aan Lisa, die tijdens het föhnen een schilferig plekje achter haar oor opmerkte. “Ach, vast niets,” dacht ze, maar weken later was het er nog steeds – en het jeukte! Na een bezoek aan de huisarts bleek het seborroïsch eczeem te zijn, iets wat vaker voorkomt dan je zou denken. “Had ik maar eerder actie ondernomen,” zegt ze nu. Gelukkig is het met een simpele shampoo en een crème snel onder controle gekomen.
Korstjes achter het oor kunnen allerlei oorzaken hebben, van een droge huid tot huidaandoeningen zoals eczeem of zelfs een infectie. Het goede nieuws? Meestal is het onschuldig en makkelijk te behandelen. Maar het is belangrijk om te begrijpen waar het vandaan komt, zodat je je huid weer happy kunt maken – zonder dat vervelende gekrab en gekriebel. Tijd om er eens goed naar te kijken!

Psoriasis achter het oor /
Bron: Claudia Pylinskaya/Shutterstock.comKorstjes achter de oren door psoriasis
Inflammatoire aandoening
Psoriasis is een chronische inflammatoire huidaandoening die kan leiden tot korstjes achter de oren. Het kan op elke leeftijd optreden en voorkeurslocaties zijn de ellebogen, knieën en hoofdhuid. Psoriasis lijkt een auto-immuunziekte te zijn, hoewel de exacte oorzaak onbekend is. In sommige families komt deze
huidaandoening vaker voor, maar er zijn ook omgevingsfactoren die een rol spelen bij de ontwikkeling ervan. Soms veroorzaakt het ook ontstekingsreuma waarbij de gewrichten van psoriasispatiënten ontsteken, hetgeen bekend staat als psoriatische artritis.
Psoriasis achter de oren
Psoriasis op de hoofdhuid kan zich uitbreiden tot het voorhoofd, de nek en de achterkant van de oren. De
huiduitslag verschijnt als dikke rode plaques die schilferig en jeukend zijn. De huid kan ook glad en glanzend lijken. Door krabben kunnen er korstjes verschijnen. Er kunnen afleveringen zijn van acute opflakkeringen gevolgd door perioden waarbij de symptomen bijna helemaal verdwijnen (remissie). Sommige gevallen van psoriasis zijn atypisch en zijn niet aanwezig op de hierboven genoemde karakteristieke manier. Het is meestal symmetrisch, wat betekent dat het aan beide zijden van het lichaam voorkomt.

Kies voor een milde shampoo /
Bron: Lakov Filimonov/Shutterstock.comBehandeling
Vaak schrijft de arts corticosteroïden voor om lokaal aan te brengen. Zalf met
vitamine D-achtige stoffen kan ook, evenals combinatiepreparaten. Bij
psoriasis van het behaarde hoofd kunnen ontschilfermiddelen die salicylzuur bevatten toegepast worden in geval van dikke plaques. Dit laat je een nacht zitten en de volgende ochtend was je de hoofdhuid met een milde shampoo of met een teer bevattende shampoo. Daarna kan corticosteroïd bevattend middel worden aangebracht op de plekken.
Atopisch eczeem achter het oor
Veel voorkomende huidaandoening
Atopisch eczeem is een vaak voorkomende huidaandoening bij kinderen die veelal kortweg wordt aangeduid als
eczeem. Atopisch eczeem komt weliswaar het meeste voor bij baby's en kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Mensen die in steden en droge klimaten wonen, hebben meer kans om deze aandoening te ontwikkelen. Wanneer kinderen met atopisch eczeem ouder worden, kunnen de klachten verbeteren of zelfs helemaal wegtrekken. Maar de huid kan
droog en kwetsbaar blijven en gemakkelijk geïrriteerd raken. Bij sommige mensen blijft atopisch eczeem evenwel aanwezig tot in de volwassenheid. De meest voorkomende symptomen van atopisch eczeem zijn:
- Droge en jeukende huid;
- Rode huiduitslag, zwellingen, vochtblaasjes en kloofjes;
- Eczeem kan aanwezig zijn op het gezicht, in de ellebogen, achter de knieën, en op de handen en voeten;
- Meestal begint bij een baby het eczeem op de wangen, achter de oren en op de behaarde hoofdhuid.
Atopisch eczeem bij een baby wordt '
dauwworm' genoemd.
Behandeling
De behandeling van atopisch eczeem bestaat vooral uit lokale behandeling met (corticosteroïd) crèmes en zalven. Bij ernstige vormen van eczeem vindt systemische behandeling met tabletten plaats.
Jeukende huiduitslag
Contacteczeem is een
jeukende huiduitslag als gevolg van contact met bepaalde irriterende stoffen of een allergeen. Het kan van invloed zijn op elk persoon van welke leeftijd dan ook. Bij contacteczeem reageert de huid op een irritant of een allergeen. Ortho-ergisch of irritatief (contact)eczeem kan zich voordoen bij een persoon als de huid in contact is gekomen met een irriterende stof. Allergisch contacteczeem komt voor bij mensen met allergieën, omdat het immuunsysteem abnormaal reageert op onschadelijke stoffen (allergenen). De uitslag blijft meestal beperkt tot het gebied waar bepaalde irriterende stoffen of een allergeen in contact is gekomen met de huid. Veel voorkomende irriterende stoffen of allergenen zijn haarverfmiddelen, shampoos, haarlotions en andere haarverzorgingsproducten, en oorringen. Soms is het niet duidelijk wat de reactie precies veroorzaakt. Het kan ook ontstaan bij beroepsmatige blootstelling aan bepaalde stoffen. De huiduitslag is typisch rood en schilferig. Soms ontstaan kleine, steriele
blaren, die open kunnen gaan en dan indrogen. Er kan ook een droge,
ruwe huid optreden.
Behandeling
Allereerst is het van belang om blootstelling aan irriterende stoffen of stoffen waar je allergisch voor bent te vermijden. Daarnaast kan de huisarts een zalf of crème met corticosteroïden voorschrijven.
Seborroïsch eczeem van de hoofdhuid
Rode, jeukende uitslag
Die rode, jeukende uitslag op je hoofdhuid met lichte fijne diffuse schilfering tot dikkere schilfers, kan seborroïsch eczeem zijn. Het is een veel voorkomende huidziekte die vergelijkbaar is met psoriasis, atopisch eczeem of een allergische reactie. En het kan zowel op je lichaam als op je hoofdhuid voorkomen.
Roos is een vorm van seborroïsch eczeem van de hoofdhuid, waarbij overgroei van Pityrosporum gisten een rol speelt
Wat te doen?
Anti-roos shampoo kan helpen om hoofdroos te bestrijden. Bij aanhoudende jeuk kan tijdelijk een corticosteroïdenhoudende lotion helpen.
Gele korstjes door huidinfecties
Achter het oor
Een aantal huidinfecties kunnen optreden in het gebied achter het oor, maar de twee meest waarschijnlijke zijn tinea capitis (schimmel) en impetigo (bacterieel).
Gele korstjes bij tinea capitis
Tinea capitis wordt veroorzaakt door dermatofyten, een soort schimmels die een voorliefde voor de menselijke huid hebben. Het kan overal op het lichaam optreden, maar de voeten, de lies en de hoofdhuid zijn vaak getroffen gebieden. De infectie is oppervlakkig, aangezien de schimmels zich voeden aan de buitenste eiwitlagen van de huid. De huid lijkt droog en schilferig, en het gaat vergezeld van jeuk. Bij een bepaalde inflammatoire vorm van hoofdschimmel kunnen er zelfs kleine, gele, schotelvormige, samenvloeiende korsten ontstaan. Bij een enkel huidletsel is een lokaal aangebracht antischimmelmiddel voldoende. De arts schrijft een oraal middel voor bij uitgebreide plekken.
Korstvorming bij impetigo
Impetigo is een oppervlakkige huidinfectie die vooral door door een stafylokokbacterie wordt veroorzaakt, hoewel ook andere bacteriële boosdoeners verantwoordelijk kunnen zijn. Meestal bevindt het zich rond de neus en de mond en daarom staat het ook bekend als '
krentenbaard'. Er ontstaan enkele wondjes, rode plekjes met blaar-, pus- of korstvorming. De eerste symptomen van krentenbaard steken één tot drie dagen nadat je besmet bent, de kop op. Impetigo kan ook voorkomen op de hoofdhuid, de oksels of de voetzolen. Behandeling vindt meestal plaats met fusidinezuurcrème.
Aanvullende oorzaken van korstjes achter de oren
Allergische reacties
- Bijvoorbeeld door shampoos, haarverf, sieraden of andere producten die de huid irriteren.
- Symptomen: Jeuk, roodheid, en soms vochtige, schilferige plekken.
Sebopsoriasis
- Een combinatie van psoriasis en seborroïsch eczeem.
- Symptomen: Schilferige, rode plekken met vette, gelige korstjes.
Huidinfecties door schimmels of gisten (bijv. Malassezia)
- Naast tinea capitis kunnen ook andere schimmels of gisten korstjes veroorzaken.
- Symptomen: Jeuk, roodheid, en schilfering, vaak gelokaliseerd bij de haarlijn of achter de oren.
Bacteriële infecties anders dan impetigo
- Bijvoorbeeld door stafylokokken of streptokokken, die kleine wondjes of geschaafde plekken kunnen infecteren.
- Symptomen: Zwelling, roodheid, en korstvorming met soms pus.
Huidirritatie door gehoorapparaten of oordoppen
- Langdurig gebruik van gehoorapparaten of oordoppen kan drukplekken en irritatie achter het oor veroorzaken.
- Symptomen: Roodheid, korstjes, en pijn.
Dermatitis veroorzaakt door zweet of warmte (zweetuitslag)
- Vooral bij warm weer of bij slechte ventilatie achter het oor.
- Symptomen: Kleine bultjes, roodheid, en soms korstjes door krabben.
Luieruitslag-achtige irritatie bij kinderen
- Door vochtophoping achter de oren, vooral bij baby's.
- Symptomen: Rode, schilferige huid met korstjes.
Systemische aandoeningen (bijv. lupus of andere auto-immuunziekten)
- Soms manifesteren auto-immuunziekten zich door korstvorming of uitslag achter de oren.
- Symptomen: Roodheid, schilfering, of pijnlijke plekken, vaak met andere systemische symptomen.
Insectenbeten of parasieten
- Insectenbeet, zoals beten van muggen, teken of zelfs luizen, die irritatie en krabben veroorzaken.
- Symptomen: Kleine, rode bultjes die kunnen korsten door krabben.
Huidletsel of krasjes door nagels
- Zelf veroorzaakt letsel, vaak onbewust, kan korstjes veroorzaken.
- Symptomen: Kleine wondjes of korstjes, vaak door constante krabben of wrijven.
Actinische keratose
- Door langdurige blootstelling aan de zon kan ruwe, korstachtige huid ontstaan achter de oren (actinische keratose).
- Symptomen: Ruw aanvoelende, droge plekken die soms bloeden of korsten.

Nodulair basaalcelcarcinoom: een glad, glazig knobbeltje met een parelmoerachtige glans, soms met bloedvaatjes /
Bron: Klaus D, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Huidkanker (zelden)
Onderzoek en diagnose
Als je korstjes achter je oor hebt die blijven terugkomen of erger worden, is het tijd om even verder te kijken. Je huid geeft signalen, en het is aan jou (en je huisarts) om uit te vogelen wat er precies aan de hand is. Het onderzoek is vaak simpel, maar er zijn ook innovatieve methoden om de oorzaak te vinden – zeker als het om minder bekende aandoeningen gaat.
De eerste stap: observatie en gesprek
Het begint altijd met een goed gesprek. Je huisarts zal vragen stellen zoals:
- Hoe lang heb je deze korstjes al?
- Is er sprake van jeuk, pijn of schilfering?
- Gebruik je nieuwe shampoos, sieraden of haarproducten?
Hiermee wordt al snel duidelijk of het bijvoorbeeld om contacteczeem, een allergie, of een huidinfectie gaat. Vaak kun je door deze vragen al 80% van de diagnose achterhalen.
De klassieke aanpak: lichamelijk onderzoek
De arts kijkt nauwkeurig naar het plekje achter je oor. Ze letten op:
- De kleur en structuur van de korstjes (rood, geel, zilverachtig?).
- Schilfers, vocht of zwelling.
- Of het plekje zich verspreidt naar andere delen van de huid.
Vaak is dit al genoeg om een diagnose te stellen zoals seborroïsch eczeem, psoriasis, of een bacteriële infectie zoals impetigo. Maar soms is er meer nodig.
De minder bekende methoden
Allergietest (plakproef)
Als contacteczeem wordt vermoed, kan een allergietest helpen. Hierbij worden kleine hoeveelheden van veelvoorkomende allergenen op je huid geplakt om te zien waar je op reageert. Handig als je denkt dat sieraden, haarproducten of parfum de boosdoener zijn.
Huidafkrabsel of biopt
Bij vermoeden van een schimmel (zoals tinea capitis) of psoriasis, kan een klein stukje huid worden afgenomen voor microscopisch onderzoek. Dit is snel en vrijwel pijnloos en geeft een duidelijk beeld van wat er op celniveau gebeurt.
Lichttherapie (Wood’s lamp)
Bij een schimmelinfectie zoals tinea capitis kan de arts een speciale lamp gebruiken om de schimmel te detecteren. Deze straalt een UV-licht uit dat sommige schimmels laat oplichten. Het is snel, pijnloos en innovatief.
Innovatieve onderzoeksmethoden
Naast de klassieke technieken zijn er steeds meer geavanceerde manieren om huidproblemen te onderzoeken:
- AI-gestuurde huidscanners: Sommige dermatologen gebruiken inmiddels AI om huidproblemen te analyseren. Een slimme camera maakt een foto van de aangedane huid en vergelijkt deze met een enorme database om snel tot een diagnose te komen.
- Genetisch profielonderzoek: Voor aandoeningen zoals psoriasis of atopisch eczeem kan genetische analyse nuttig zijn om een persoonlijke behandelaanpak te bepalen.
- Microbioom-analyse: Deze techniek onderzoekt de bacteriën en gisten op je huid. Het helpt te bepalen of een disbalans (zoals een overmaat aan de gist Malassezia) de oorzaak is.
Behandeling van korstjes achter het oor: wat kun je doen?
Goed nieuws: korstjes achter het oor zijn meestal goed te behandelen. Of het nu gaat om een droge huid, eczeem of een infectie, er is vrijwel altijd een oplossing die werkt. Hier lopen we door de meest gangbare en innovatieve behandelingen heen, zodat je weer zonder jeuk en ongemak door het leven kunt.
Stap 1: de oorzaak aanpakken
De behandeling hangt volledig af van de oorzaak. Een korstje door een allergie vraagt om iets anders dan een schimmelinfectie. Daarom is een goede diagnose belangrijk – zo weet je precies welke aanpak het beste werkt. Maar laten we even de meest voorkomende behandelingen bekijken:
Voorbeeldsituatie: Lisa met seborroïsch eczeem
Lisa merkte dat haar korstjes steeds erger werden, vooral bij warm weer. Haar arts adviseerde een speciale shampoo met ketoconazol, een antischimmelmiddel. Na twee weken gebruik merkte Lisa al dat de korstjes minder werden, en binnen een maand was haar huid helemaal rustig. "Ik had geen idee dat iets simpels als een shampoo zoveel verschil kon maken!" zegt ze.
Traditionele behandelingen per oorzaak
Seborroïsch eczeem
Behandeling:
- Antischimmelshampoo (bijv. ketoconazol of seleniumsulfide).
- Milde corticosteroïdencrème om ontsteking en jeuk te verminderen.
Tips: Gebruik lauw water bij het wassen en vermijd producten met veel parfum.
Psoriasis
Behandeling:
- Hydraterende crèmes met ureum of salicylzuur om schilfers te verminderen.
- Corticosteroïden of vitamine D-crèmes.
Tip: Regelmatige zonlichtblootstelling (met mate!) kan symptomen verlichten.
Atopisch eczeem (constitutioneel eczeem)
Behandeling:
- Parfumvrije moisturizers (denk aan cetomacrogolcrème).
- Corticosteroïden voor acute opflakkeringen.
- Antihistaminica tegen jeuk.
Tip: Zoek triggers zoals bepaalde voeding of wasmiddelen en vermijd deze.
Contacteczeem
Behandeling:
- Identificeer de boosdoener (bijv. nikkel in sieraden of parfum).
- Gebruik milde corticosteroïdencrème.
Tip: Schakel over op hypoallergene producten.
Huidinfecties zoals impetigo
Behandeling:
- Antibiotische zalf (bijv. fusidinezuur).
- Bij uitgebreide infecties: orale antibiotica.
Tip: Vermijd krabben en deel geen handdoeken of kussens.
Schimmelinfecties (tinea capitis)
Behandeling:
- Antischimmelshampoo én orale antischimmelmedicatie (bijv. terbinafine).
Tip: Was beddengoed en handdoeken regelmatig om herinfectie te voorkomen.
Innovatieve behandelingen: wat is nieuw?
Probiotische crèmes
- Hoe werkt het? Deze crèmes bevatten goede bacteriën die de huidflora herstellen en ontstekingen verminderen. Ze worden steeds vaker gebruikt bij eczeem en psoriasis.
- Voor wie? Vooral geschikt voor mensen met een gevoelige huid die niet tegen reguliere behandelingen kunnen.
Lichttherapie (fototherapie)
- Hoe werkt het? UVB-licht wordt gericht op de aangedane huid om ontstekingen en overmatige celdeling te remmen.
- Voor wie? Effectief bij hardnekkige psoriasis of eczeem.
Tip: Wordt vaak in klinieken aangeboden, maar er zijn ook thuisapparaten verkrijgbaar.
Biologische therapieën
- Hoe werkt het? Deze injecties remmen specifieke immuunprocessen die verantwoordelijk zijn voor huidaandoeningen zoals psoriasis.
- Voor wie? Voor mensen met ernstige psoriasis of eczeem die niet reageren op traditionele behandelingen.
AI-gestuurde huidbehandelingen
- Hoe werkt het? Apps en apparaten analyseren je huid en stellen een persoonlijke behandelroutine voor, inclusief productaanbevelingen en advies over triggers.
- Voor wie? Voor iedereen die graag technologie inzet om huidproblemen beter te begrijpen en te behandelen.
Zelfzorg en preventie
Naast medische behandelingen kun je ook zelf stappen ondernemen:
- Hydrateren: Een goede moisturizer doet wonderen.
- Vermijd irritatie: Gebruik milde, parfumvrije producten.
- Kijk naar je dieet: Voeding met veel omega-3 kan ontstekingen verminderen.
- Verminder stress: Probeer ontspanningsoefeningen, of gewoon een wandeling om je huid (en je geest) te kalmeren.
Lees verder