Droge oren en schilfers: oorzaken, symptomen en behandeling
Klachten als droge oren, jeuk en/of schilfers in het oor, kunnen worden veroorzaak door huidaandoeningen, zoals psoriasis of eczeem. Droge oren en schilfers kunnen evenwel ook worden veroorzaakt door blootstelling aan warmte of het gebruik van (agressieve) zeep. Droge oren kunnen ook worden geassocieerd met allergieën. Droge en schilferige huid rond de ooringang kan ook komen doordat je je oren te veel reinigt. Een van de meest voorkomende oorzaken van droge oren, met name de gehoorgang, is te wijten aan overmatige reiniging. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoef je de gehoorgang niet handmatig schoon te maken. Het gebruik van een wattenstaafje wordt afgeraden. Er wordt constant oorsmeer aangemaakt. Het is belangrijk om geen oorsmeer uit de gehoorgang te halen, want de gezonde gehoorgang reinigt zichzelf. In de meeste gevallen kan het probleem gemakkelijk worden behandeld, vaak met zelfzorgmaatregelen maar soms is een bezoekje aan de huisarts geboden.
Droge oren en schilfers: meer dan een klein ongemak
Het begon allemaal toen Maaike, moeder van twee, tijdens het avondeten zat te krabben achter haar oor. "Wat zit je nou toch steeds te doen?" vroeg haar man. Ze haalde haar schouders op, maar voelde het zelf ook: haar oor was droog en schilferig, en het jeukte alsof er een mierenhoop zat. Ze probeerde crème, stopte met oorbellen dragen en sloeg haar parfum over, maar niets leek te helpen. Wat was er aan de hand?
Droge oren en schilfers klinken misschien onschuldig, maar het kan behoorlijk irritant zijn en soms zelfs pijnlijk. Het is een kwaaltje dat je waarschijnlijk niet direct deelt op een verjaardagsfeestje, maar dat veel mensen treft. Vaak denk je aan een droge huid door kou of zeep, maar er speelt vaak veel meer. Deze schijnbaar kleine klacht kan een wereld van oorzaken hebben, van je leefstijl tot genetische aanleg.
Je oren zijn trouwens best bijzonder als het op huid aankomt. Ze bevatten relatief weinig talgklieren, die normaal gesproken je huid soepel en gehydrateerd houden. Voeg daar externe factoren zoals weer, zeep of zelfs stress aan toe, en je hebt de perfecte storm voor uitdroging. Het resultaat? Jeuk, schilfers en soms een geïrriteerd gevoel waar je maar moeilijk vanaf komt.
Het mooie is dat je aan veel oorzaken iets kunt doen. Of het nu gaat om de luchtvochtigheid in huis, je voeding of het gebruik van zachte huidvriendelijke producten, vaak zijn er simpele aanpassingen die wonderen doen. Maar voordat je de oplossing kunt vinden, is het belangrijk om te begrijpen wat er nu precies speelt.
Dus, of je nu krabt zoals Maaike of gewoon een trekkerig gevoel hebt dat niet verdwijnt, het is tijd om je oren wat extra aandacht te geven. Ze verdienen het! 😊
Epidemiologie van droge oren en schilfers
Droge oren en schilfers klinken misschien als een klein ongemak, maar het komt vaker voor dan je denkt. Wereldwijd zijn miljoenen mensen ermee bekend, en de precieze oorzaken en het voorkomen variëren enorm. Laten we erin duiken en kijken hoe dit ongemak zich verspreidt over leeftijdsgroepen, geslacht, klimaten, leefstijlen en zelfs geografische regio's.
![Meer vrouwen dan mannen klagen over droge oren / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay](/artikel-fotos/tartuffel/376945561527-thumb1.jpg)
Meer vrouwen dan mannen klagen over droge oren /
Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay suiker
Geslachtsverschillen: wie krijgt er vaker last?
Het lijkt erop dat vrouwen nét wat vaker klagen over droge oren dan mannen. Vrouwen besteden over het algemeen meer aandacht aan huidverzorging en merken problemen sneller op. Volgens een kleine Belgische studie krijgt ongeveer 8-10% van de vrouwen er jaarlijks mee te maken, tegenover 6% van de mannen. Mogelijk spelen hormonale factoren hier een rol, zoals tijdens de overgang of zwangerschap.
Kinderen versus volwassenen: een wereld van verschil
Droge oren komen bij volwassenen vaker voor dan bij kinderen. Dat heeft veel te maken met het feit dat kinderen doorgaans meer talg aanmaken, wat hun huid beschermt. Bij kinderen onder de 10 jaar ligt de prevalentie rond de 2-3%, terwijl dat bij volwassenen stijgt naar ongeveer 10%. Ouderen (65+) spannen de kroon: bijna 20% van hen heeft last van een droge huid, inclusief oren. Dit komt door een natuurlijke afname van talgproductie met de jaren.
- Casus: Neem bijvoorbeeld Karin (68), die jarenlang zonder problemen zonnebaadde. Sinds een paar jaar heeft ze ineens last van schilfers en jeuk achter haar oren. Haar dermatoloog vertelde haar dat haar huid dunner en droger wordt naarmate ze ouder wordt, iets waar ze eerder nooit bij stilstond.
Klimaat: de grote uitdrogende factor
Het klimaat speelt een hoofdrol bij droge oren. Droge, koude lucht in landen zoals Nederland en België tijdens de wintermaanden zorgt ervoor dat huidproblemen vaker voorkomen. In Nederland krijgt bijna 12% van de bevolking hiermee te maken tijdens een koude winter, terwijl dit in warmere maanden daalt naar 5%.
In tropische gebieden, zoals de Nederlandse Antillen of Suriname, speelt droge lucht minder een rol. Daar zie je juist dat mensen door warmte en vochtigheid sneller last krijgen van schimmelinfecties, die óók schilfers en droge plekken kunnen veroorzaken.
Voeding: wat je eet, zie je aan je huid
Droge oren kunnen een signaal zijn dat je dieet wat liefde nodig heeft. Tekorten aan essentiële vetzuren, vitamine A, vitamine D of zink komen vaak voor in landen met een Westers dieet, waar fastfood en bewerkte voeding een groot deel van het menu vormen. Een onderzoek uit 2020 toonde aan dat 14% van de volwassenen in Nederland een tekort heeft aan vitamine D, wat direct invloed kan hebben op de huid.
In landen waar het dieet rijk is aan vis, noten en groenten denk aan mediterrane regios komt dit probleem minder vaak voor.
Genetica: een kwestie van aanleg
Als je moeder of vader een droge huid heeft, is de kans groot dat jij er ook last van krijgt. Genetica speelt een grote rol in de aanmaak van talg en de gevoeligheid van de huid. Studies suggereren dat ongeveer 30% van de gevallen van een droge huid, inclusief oren, genetisch bepaald is. Vooral mensen met huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis hebben een verhoogd risico, en die aandoeningen worden vaak doorgegeven binnen families.
Leefstijl: wat doe je zelf?
Onze dagelijkse keuzes maken een groot verschil. Mensen die veel tijd doorbrengen in zwembaden met chloor, vaak hete douches nemen, of agressieve zepen gebruiken, hebben een hoger risico op droge oren. Daarnaast is roken een bekende boosdoener. Sigarettenrook kan de huid uitdrogen door de bloedtoevoer naar huidweefsel te verminderen.
Stress is een andere factor. Onderzoek toont aan dat mensen met chronische stress 20% vaker last hebben van huidproblemen, inclusief droge oren. Dit komt omdat stress de barrièrefunctie van de huid aantast, waardoor deze sneller vocht verliest.
Regionale verschillen: Nederland, België en de wereld
In Nederland en België zijn droge oren relatief veelvoorkomend door het gematigde klimaat. Vooral tijdens de wintermaanden melden veel mensen klachten. In de Nederlandse overzeese gebieden, zoals Curaçao en Aruba, ligt de situatie anders. Hier komt droogheid minder vaak voor, maar schilfers door schimmelinfecties zijn juist gebruikelijker vanwege de hoge luchtvochtigheid.
Wereldwijd zien we dat droge oren het meest voorkomen in landen met een koud of droog klimaat, zoals Noord-Europa, Rusland en Canada. In tropische regio's komt het minder vaak door droge lucht, maar zijn andere oorzaken zoals infecties weer dominant.
Droge oren en schilfers lijken misschien klein, maar ze vertellen vaak een groter verhaal over je gezondheid en leefstijl. Door naar de oorzaken te kijken of dat nu het klimaat, je voeding of je genen zijn kun je gericht stappen zetten om je huid weer in topvorm te krijgen. Dus, hoe zit het met jouw oren? Tijd voor een vochtinbrengende crème of wat vitamine D? 😊
Bijkomende symptomen
Droge oren of droogheid van de gehoorgang is een symptoom dat gepaard kan gaan met verschillende andere tekenen en symptomen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Evenzo kan overmatige droogheid leiden tot andere symptomen omdat het de gehoorgang vatbaar maakt voor een groot aantal ziekten.
- jeukende oor, met name van de gehoorgang
- oorpijn of pijn in het oor.
- geluiden kunnen vervormd klinken
- gedeeltelijk of zelfs volledig gehoorverlies (meestal tijdelijk)
- schilfers in de gehoorgang.
- vieze geur uit het oor
- ontstekingsvocht (pus) dat bij een loopoor uit het oor vloeit
Symptomen zoals duizeligheid, slechte coördinatie en
verwardheid bij oorproblemen kunnen een teken zijn van een probleem met het middenoor of binnenoor. Het vereist onmiddellijk medisch onderzoek.
Oorzaken van droge oren en schilfers in het oor
Je kent het vast wel: die irritante, droge plekjes in en rond je oren die maar niet lijken weg te gaan. Misschien denk je meteen aan een droge huid door het weer, maar de oorzaken kunnen veel breder zijn. Hier nemen we een diepe duik in de minder bekende boosdoeners die kunnen zorgen voor droge oren en vervelende schilfers.
Weersomstandigheden
Een droge huid in en rond je oren kan worden veroorzaakt door de omgeving. Warm of koud weer, bijvoorbeeld, kan de huid uitdrogen. Je huis is ook een omgeving. Als de temperatuur te hoog is of de lucht te droog is, kan dit van invloed zijn op je huid. Bij een te droge lucht, kan het verstandig zijn een
luchtbevochtiger in huis te plaatsen.
Zeep en reinigingsmiddelen
Blootstelling aan agressieve zeep en reinigingsmiddelen kan ook bijdragen aan droge oren omdat het de beschermingslaag van de huid beschadigt. Parfums en warme baden kunnen ook je huid uitdrogen.
Allergie
Droge oren als gevolg van een allergische reactie is een andere mogelijkheid. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor nikkel, kun je een droge en
schilferige huid op de oren krijgen als je oorbellen met nikkel erin draagt.
Huidziekten
Als je een chronische
huidaandoening hebt, kunnen je oren ook droog en geïrriteerd aanvoelen als het zich op of rond de oren voordoet. Huidziekten die zich op de oren kunnen voordoen, zijn onder andere:
- psoriasis, te herkennen aan platte plekken met rode, schilferige huid
- eczeem, dat kan beginnen als een lichte droogheid en kan overgaan in lichte schilfering, jeuk en irritatie van zowel het binnen- als het buitenoor
- seborroïsch eczeem, een jeukende huiduitslag waarbij de huid rood wordt en er gelige, vette schilfers ontstaan
Gehoorapparaten
Oorirritatie kan oren doen uitdrogen. Mensen die gehoorapparaten dragen, kunnen droge oren krijgen doordat het apparaat de huid ter plaatse irriteert is doordat het tegen de gevoelige huid in en rond het oor aanwrijft. De materialen waaruit hoorapparaten zijn gemaakt, kunnen ook een allergische reactie veroorzaken.Dat je allergisch reageert op het materiaal van je hoortoestel komt evenwel weinig voor.
Overmatig oor schoonmaken
Droge oren zijn ook vaak het gevolg van overmatig reinigen, wat een verstoring van de natuurlijke bescherming door oorsmeer veroorzaakt hetgeen voor irritatie kan zorgen.
Blootstelling aan de zon
Intense blootstelling aan de zon kan leiden tot uitdroging en
zonnebrand, wat er ook toe kan leiden dat je droge oren krijgt.
Te weinig oorsmeer
Oorsmeer is bedoeld om de dunne kwetsbare gehoorganghuid tegen uitdroging te beschermen en als reinigingsmechanisme. Oorsmeer vormt een beschermingslaagje voor de kwetsbare huid in de gehoorgang. Het goedje vangt stofjes en vuil op en werkt dit naar buiten. Door de samenstelling van het oorsmeer, stoot het bacteriën en schimmels af. Oorsmeer heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen om oren gehydrateerd en vrij van ziekteverwekkers te houden. Hoewel teveel oorsmeer verschillende problemen kan veroorzaken, kan te weinig oorsmeer juist weer leiden tot droge oren.
Hormonale schommelingen je huid uit balans
Of je nu door de overgang heen gaat, zwanger bent, of misschien worstelt met een schildklieraandoening, hormonale veranderingen kunnen je huid flink in de war schoppen. Een traag werkende schildklier (
hypothyreoïdie) bijvoorbeeld kan leiden tot een droge, trekkerige huid ook op plekken waar je het niet verwacht, zoals je oren.
Medicijnen een onverwachte uitdroging
Soms zit de boosdoener in een potje. Medicatie zoals plaspillen (diuretica), retinoïden (voor huidproblemen) of zelfs antihistaminica tegen allergieën kan de huid uitdrogen. Droge oren zijn dan vaak een bijwerking die stiekem op de loer ligt.
Schimmelinfecties een onverwachte kriebel
Niet fijn om aan te denken, maar schimmelinfecties in het oor (otomycosis) kunnen droogheid en schilfering veroorzaken. Deze komen vooral voor bij mensen die veel zwemmen of in een vochtig klimaat wonen. De schimmel voelt zich helemaal thuis in een warme, vochtige gehoorgang en kan ongemerkt de huid irriteren.
Voeding wat mist er op je bord?
Je huid heeft brandstof nodig, en niet zomaar wat. Essentiële vetzuren, vitamine A, vitamine D en zink spelen een sleutelrol in het soepel houden van je huid. Een dieet dat te weinig gezonde vetten bevat, kan ervoor zorgen dat je huid inclusief die rond je oren uitdroogt. Gezond eten is dus niet alleen goed voor je energie, maar ook voor je glow!
Auto-immuunziekten als je lichaam tegenwerkt
Soms valt je immuunsysteem je eigen huid aan, wat kan leiden tot aandoeningen zoals lupus of sclerodermie. Deze ziekten kunnen droge, schilferige plekken veroorzaken, ook op je oren. Het zijn complexe aandoeningen waarbij je huid letterlijk om hulp roept.
Klimaatverandering van tropen naar toendra
Ga je van een vochtig klimaat naar een droge omgeving, bijvoorbeeld tijdens een vakantie? Dan kan je huid zich niet snel genoeg aanpassen. Resultaat: een droge, geïrriteerde huid, zelfs op plekken zoals je oren, die je normaal niet eens opmerkt.
Contacteczeem klinkt misschien technisch, maar het komt vaker voor dan je denkt. Het ontstaat door contact met irriterende stoffen, zoals haarlak, shampoo, hoeden of zelfs je koptelefoon. Draag je oorbellen van nikkel? Grote kans dat je huid hier niet blij mee is en protesteert met droogheid en schilfers.
Veroudering natuurlijke droogte
Helaas ontkomen we er niet aan: hoe ouder je wordt, hoe minder talg (natuurlijke huidolie) je lichaam produceert. Dit betekent een drogere huid, inclusief die rond je oren. Het is een natuurlijk proces dat extra huidverzorging vraagt.
Alcohol geen vriend van je huid
Een lekker wijntje of biertje? Gezellig, maar alcohol droogt je lichaam en huid uit. Als je te vaak en te veel drinkt, merk je dat niet alleen aan je kater, maar ook aan een droge huid, inclusief je oren.
Wind en kou guur weer, gure huid
Als je oren vaak blootstaan aan harde wind of koude temperaturen zonder bescherming, kan dit uitdroging veroorzaken. Je huid raakt uit balans en je krijgt te maken met schilfers en droogheid. Tijd voor een warme muts of een lekkere sjaal!
Andere oorzaken
Andere oorzaken van droge oren zijn:
- zwemmen in een zwembad met chloor
- uitdroging
- roken
- stress en spanning
Wanneer huisarts inschakelen?
Als vochtinbrengende crèmes onvoldoende soelaas bieden of als de klachten verergeren, neem dan contact op met je huisarts. Mensen met huidaandoeningen zoals psoriasis hebben mogelijk een crème en zalf nodig. Een droge huid kan leiden tot een rode, jeukende huid die bekend staat als dermatitis. De huisarts kan een zalf of crème voorschrijven die hydrocortison bevat of voorschrijven om dit te behandelen. Mensen die vatbaarder zijn voor aandoeningen zoals psoriasis, eczeem of seborroïsch eczeem kunnen vatbaarder zijn voor infecties, omdat deze aandoeningen wondjes en scheurtjes kunnen veroorzaken en tot infectie kunnen leiden als ze niet worden behandeld.
Onderzoek en diagnose van droge oren: op zoek naar de boosdoener
Als je met droge oren en schilfers rondloopt, voelt het vaak alsof je de oplossing in een potje crème moet zoeken. Maar voordat je gaat smeren, is het handig om te weten wat er precies aan de hand is. Gelukkig kan een grondig onderzoek soms met verrassend innovatieve methoden veel inzicht geven. Hier lees je hoe artsen (en jijzelf) kunnen achterhalen wat de oorzaak is van die vervelende droge oren.
Het gesprek: een persoonlijke detective-actie
Het begint altijd met een goed gesprek. Een arts zal vragen stellen over je klachten: wanneer is het begonnen, wat heb je geprobeerd, en wat maakt het erger of juist beter? Misschien draag je nieuwe oorbellen of heb je een andere shampoo gebruikt. Zelfs je gewoontes, zoals zwemmen of het dragen van een koptelefoon, komen aan bod. Dit klinkt simpel, maar vaak komen tijdens dit gesprek de eerste aanwijzingen al boven water.
De visuele inspectie: ogen als onderzoekstool
Met een lampje en een otoscoop dat kleine apparaatje waarmee ze in je oor kijken kan een arts vaak veel zien. Zijn er schilfers, roodheid, of zelfs tekenen van een schimmelinfectie? Hoe ziet de huid achter je oor eruit? Soms is het zelfs mogelijk om met een speciale vergrootloep de kleinste details te bekijken, zoals minuscule barstjes in de huid of tekenen van een allergische reactie.
Huidtestjes: allergieën opsporen
Als er een vermoeden is van contacteczeem, wordt vaak een plaktest gedaan. Hierbij worden kleine plakkertjes met verschillende stoffen op je rug aangebracht. Denk aan nikkel, parfum of bepaalde conserveermiddelen in cosmetica. Na een paar dagen wordt gecontroleerd of je huid op een van die stoffen heeft gereageerd. Dit kan veel duidelijk maken, zeker als je veel verschillende producten gebruikt.
Microscopie: het kleinste detail telt
Voor schilfers of jeuk die niet meteen te verklaren is, kan de arts een stukje huid of een schilfer onder de microscoop bekijken. Dit kan bijvoorbeeld schimmels, bacteriën of ontstekingsreacties aan het licht brengen. Tegenwoordig zijn er zelfs draagbare dermatoscopen waarmee dermatologen direct op de huid kunnen inzoomen en deze gedetailleerd kunnen analyseren.
Innovatieve technologie: de toekomst is hier
Moderne dermatologie heeft allerlei nieuwe snufjes. Zo zijn er huidscanners die met behulp van lichtgolven je huidstructuur en vochtbalans meten. Een voorbeeld hiervan is de corneometrie, een techniek die meet hoeveel vocht je huid vasthoudt. Dit is vooral handig om te zien of er sprake is van ernstige uitdroging.
Daarnaast bestaat er Raman-spectroscopie, een techniek die veranderingen in de chemische samenstelling van de huid detecteert. Hiermee kan bijvoorbeeld onderscheid worden gemaakt tussen een droge huid door eczeem en een tekort aan talg. Dit soort technieken is nog niet overal beschikbaar, maar biedt hoop voor mensen met langdurige of mysterieuze huidklachten.
![Bloedonderzoek / Bron: WathanyuSowong/Shutterstock.com](/artikel-fotos/tartuffel/715314816183-thumb1.jpg)
Bloedonderzoek /
Bron: WathanyuSowong/Shutterstock.com Bloedonderzoek: soms zit het dieper
Als een droge huid onderdeel lijkt te zijn van een groter probleem, kan bloedonderzoek nuttig zijn. Denk aan het opsporen van tekorten aan vitamine D of zink, of het testen op schildklierproblemen. Sommige auto-immuunziekten, zoals lupus, kunnen ook invloed hebben op je huid en worden via bloedtests vastgesteld.
Digitale zelfdiagnose: thuis aan de slag
Hoewel niets een arts kan vervangen, zijn er tegenwoordig apps en wearables die je kunnen helpen je huidconditie te monitoren. Sommige huidverzorgingsapps gebruiken AI om een foto van je huid te analyseren en mogelijke problemen te identificeren. Dit kan een handig startpunt zijn voordat je naar een professional stapt.
Behandeling van droge oren
De juiste behandeling van droge oren hangt af van de oorzaak van de symptomen. Als je oren droog zijn als gevolg van leefstijl of andere omgevingsfactoren, dan volstaan vaak zelfzorgmaatregelen. Als je vermoedt dat je een chronische huidaandoening de oorzaak kan zijn van de klachten, dan is het verstandig je huisarts te raadplegen.
Controleer je gewoonten
Voordat je iets anders probeert, is het verstandig om na te gaan welke zepen, shampoo's en andere producten voor persoonlijke verzorging je gebruikt wat mogelijk de irritatie kan veroorzaken. Denk ook aan omgevingsfactoren die kunnen hebben bijgedragen aan de symptomen. Ben je onlangs in de zon geweest, heb je hete douches genomen of heb je in zwembaden met chloor gezwommen? Houd een dagboek bij van eventuele symptomen die je hebt en van alle producten of situaties die deze symptomen kunnen veroorzaken. Stop met het gebruik van reinigingsmiddelen of vermijd activiteiten die de klachten erger maken. Peuter niet in je oren met een wattenstaafje of andere materialen, zoals een paperclip.
Zalf en crème
Het behandelen van je droge oren houdt meestal in dat je een manier vindt om de vochtbalans van de huid te herstellen. Kies uit zalven, crèmes of lotions.
- Zalven bevatten een mengsel van water in een olie, zoals lanoline of vaseline, en ze bieden de beste beschermingslaag.
- Crèmes bevatten ook olie, maar hun hoofdbestanddeel is meestal water. Ze moeten vaker worden toegepast dan zalven.
- Lotions voelen koeler aan op de huid, maar vergeleken met een crème bevat een lotion verhoudingsgewijs meer water. Je zult heel vaak lotions moeten gebruiken om je symptomen te verlichten.
De meeste van deze producten kunnen royaal worden aangebracht. Het is het beste om het direct na het baden/douchen te gebruiken. Wel eerst je oren goed droog deppen.
Als eenvoudige vochtinbrengende middelen niet werken, kun je desgewenst crèmes proberen die melkzuur of melkzuur en ureum bevatten. Deze middelen zijn vooral goed werkzaam als je huid erg droog of zeer schilferig is.
Wissel van zeep
Zelfs als je denkt dat je klachten niet worden veroorzaakt door de producten die je gebruikt, is het verstandig om over te schakelen naar lichaams- en huidverzorgingsproducten die de huid niet irriteren. Probeer milde, vochtinbrengende zeep en shampoos te gebruiken, die je huid niet uitdrogen als je onder de douche staat of je gezicht wast. Gebruik geen antibacteriële zeep of zeep met alcohol en parfums.
Bestrijding van jeuk
Een
droge huid jeukt vaak, maar
jeuk en irritatie kan leiden tot krabben en wondjes. Gebruik een koel kompres op je oren als ze flink jeuken. Een hydrocortison-bevattende crème of zalf kan helpen bij ontstekingen. Vraag je huisarts om advies.
Vermijd allergenen
Bij gevoeligheid of
allergie voor nikkel, moet je geen oorbellen en andere sieraden dragen die nikkel bevatten. Schakel over naar sieraden die gemaakt zijn van een ander materiaal, zoals sterling zilver, geelgoud, roestvrij staal of plastic.
Medische crèmes en zalven: een boost voor je huid
Als standaard vochtinbrengende crèmes niet genoeg zijn, kunnen artsen zwaarder geschut inzetten. Denk aan crèmes op recept met werkzame stoffen zoals:
- Corticosteroïden: Voor hardnekkige ontsteking en roodheid. Denk aan triamcinolon of hydrocortisoncrème. Deze crèmes zijn vooral handig bij eczeem of psoriasis in en rond de oren.
- Calcineurineremmers: Middelen zoals tacrolimus of pimecrolimus zijn een alternatief voor steroïden en kunnen worden ingezet bij chronische huidaandoeningen. Ze werken ontstekingsremmend zonder de bijwerkingen van corticosteroïden.
- Ceramide-bevattende crèmes: Deze helpen de huidbarrière te herstellen en zijn ideaal voor langdurige droogheid of een gevoelige huid.
Fototherapie: licht op je probleem
Voor mensen met psoriasis of eczeem kan fototherapie (lichttherapie) een uitkomst zijn. Hierbij wordt UVB-licht gebruikt om ontstekingen en irritatie te verminderen. Dit gebeurt meestal in een kliniek, maar er bestaan ook draagbare apparaten die je thuis kunt gebruiken. Hoewel het niet specifiek voor oren wordt ingezet, kan een dermatoloog dit gericht toepassen op de aangedane huid rondom de oren.
Innovatieve technieken: wat brengt de toekomst?
De dermatologie heeft de afgelopen jaren flinke stappen gezet met geavanceerde behandelingen. Een paar opmerkelijke voorbeelden:
- Microneedling: Hoewel vooral bekend voor gezichtsverzorging, wordt deze techniek nu ook ingezet bij hardnekkige huidproblemen. Door kleine prikjes in de huid te maken, wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd, wat de huid sterker en beter gehydrateerd maakt.
- Topische probiotica: Deze crèmes bevatten levende bacteriën die de huidflora herstellen. Een gezonde microbiota kan irritatie verminderen en de huidbarrière versterken. Dit is nog in ontwikkeling, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.
Systemische behandelingen: als het dieper zit
Bij ernstige vormen van psoriasis of eczeem kan een arts systemische (inwendige) behandelingen overwegen, zoals:
- Biologicals: Dit zijn injecties of infusen die specifiek bepaalde ontstekingsprocessen in het lichaam blokkeren. Denk aan adalimumab of etanercept, die vaak worden voorgeschreven bij mensen met ernstige psoriasis.
- Immunosuppressiva: Medicijnen zoals methotrexaat of ciclosporine kunnen helpen bij ernstige, ontstekingsgerelateerde huidaandoeningen die niet reageren op andere behandelingen.
Vochtige verbanden: een simpele maar doeltreffende techniek
Bij een droge en schrale huid kunnen vochtige verbanden verlichting bieden. Dit werkt vooral goed bij eczeem. Je brengt een dikke laag crème aan, wikkelt het aangedane gebied in natte verbanden en daaroverheen een droge laag. Het resultaat? Directe hydratatie en verlichting van jeuk. Dit kun je zelfs thuis toepassen met eenvoudige materialen.
Allergietesten en immunotherapie
Als allergieën een rol spelen, zoals bij nikkel of parfum, kan een allergoloog naast plaktesten ook immunotherapie voorstellen. Hierbij wordt je immuunsysteem langzaam gewend aan de allergenen, waardoor de reacties in de toekomst minder hevig worden.
Lasertherapie: gericht en effectief
Bij verdikte huid of hardnekkige schilfers kan lasertherapie soms uitkomst bieden. Dit wordt gebruikt om beschadigde huidcellen te verwijderen en een gladder huidoppervlak te creëren. Lasertechnieken zoals fractionele lasers of CO2-lasers zijn effectief bij specifieke gevallen van droge huid door chronische aandoeningen.
Zelfzorg bij droge oren
Er zijn een paar huismiddeltjes die kunnen helpen bij droge, schilferige oren. Het belangrijkste doel van de meeste van deze maatregelen, is om de huid te hydrateren zodat droogheid en schilfering achterwege blijven.
![Olijfolie toepassen bij droge oren / Bron: Pau Noia0, Pixabay](/artikel-fotos/tartuffel/434715743456-thumb1.jpg)
Olijfolie toepassen bij droge oren /
Bron: Pau Noia0, PixabayOlijfolie
Met olijfolie kun je (overtollig) oorsmeer verwijderen uit je oren. Pas geen olijfolie toe als je een andere aandoening aan je oren hebt. Je kunt bijvoorbeeld 3 keer per dag gedurende 2 of 3 dagen een paar druppeltjes olijfolie in je oor druppelen.
Vaseline
Dit zal niet werken voor elke oorzaak van droge oren, maar het helpen bij droge oren en schilfers die worden veroorzaakt door een droge omgeving. Neem een beetje vaseline en wrijf het in het oor.
Praktische tips voor een zachte en gezonde huid
Je huid. Het grootste orgaan van je lichaam en een directe spiegel van hoe je voor jezelf zorgt. Maar eerlijk is eerlijk, we zijn er niet altijd even lief voor. Droge lucht, een gure winterwind of te hete doucheshet zijn vaak de kleine dingen die je huid in een crisismodus brengen. En wie wil er nou rondlopen met een trekkerige, schilferige huid? Niemand toch?
Gelukkig kun je veel doen om je huid te redden. Of je nu te maken hebt met een licht droog gevoel of een Sahara-achtige toestand, met een paar slimme aanpassingen wordt jouw huid weer zacht en soepel. Denk aan het vermijden van agressieve zepen, het inzetten van een luchtbevochtiger of simpelweg een voedende crème op de juiste momenten gebruiken. Het zijn die simpele, maar krachtige gewoontes die het verschil maken.
In dit artikel nemen we je mee door twaalf praktische tips, stuk voor stuk easy toe te passen en met direct resultaat. Of je nu een fanatieke buitenmens bent, zoals Emma, of gewoon de verwarming iets te hoog hebt staan: er is altijd een oplossing. Het is tijd om je huid die extra aandacht te geven die het verdient, zodat je weer straalt van binnen én buiten! 💧✨
Gebruik een hydraterende crème of lotion
Ah, de magie van een goede hydraterende crème! Neem nou Lisa, een drukke moeder van twee die 's ochtends tussen boterhammen smeren en gymtassen inpakken door haastig haar gezicht insmeert. Ze merkte dat haar huid vaak trekkerig aanvoelde, vooral na een douche. Met een simpele overstap naar een crème met ceramiden was dat probleem binnen no-time verleden tijd. Crèmes met ingrediënten zoals hyaluronzuur of glycerine werken trouwens ook top. Het geheim? Niet alleen smeren als je huid al droog is, maar preventief aanbrengen na elke douche of voordat je naar bed gaat. Dat laagje bescherming kan je huid net dat beetje extra geven om soepel te blijven, zelfs op gure winterdagen. En hé, wie houdt er niet van een huid die zacht aanvoelt als babybilletjes?
Vitamine E in veel crèmes helpt trouwens ook om je huid te voeden en herstellen, vooral als je te maken hebt met die vervelende schilfertjes. Lisa's tip? "Houd een mini-tube crème in je tas voor noodgevallen!"
Vermijd hete douches en baden
Oké, we snappen het: niets is verleidelijker dan een lange, stomende douche op een koude ochtend. Maar voor je huid is het alsof je een föhn op standje tornado zet. Ruben, een fanatieke sporter, was daar levende getuige van. Elke dag na het sporten sprong hij in een hete douche, alleen om te ontdekken dat zijn huid steeds meer begon te jeuken. Het bleek dat die hete waterval zijn natuurlijke huidoliën letterlijk wegspoelde. "Ik dacht dat het schilferen van het sporten kwam, maar het lag gewoon aan mijn douchegedrag," gaf hij toe.
De truc? Lauwwarm water en een douche van maximaal 10 minuten. Rubens bonus-tip: gebruik een milde, ongeparfumeerde douchegel en sluit je douche af met een vleugje koud water. Dit stimuleert niet alleen je doorbloeding, maar kan ook helpen je huidbarrière te versterken. En vergeet niet:
water van binnenuit is net zo belangrijk als dat wat je onder de douche gebruikt!
Droog de huid voorzichtig door te deppen, niet te wrijven
Ruwe handdoeken en wrijfbewegingen? Het ultieme recept voor irritatie, vooral als je al worstelt met een droge huid. Zie het voor je: een strijkplank waarop je steeds opnieuw een schuurpapiertje legt. Dat is wat je huid ervaart als je ruw droogt. Neem een voorbeeld aan Sophie, een yogadocent die zweert bij zachte katoenen handdoeken en deppende bewegingen. "Ik ben geduldig met mijn huid, net zoals ik dat ben met mijn yogastudenten," lachte ze.
Door te deppen in plaats van te schuren, blijft er een dun laagje vocht op je huid achter. En dát is de perfecte basis voor die hydraterende crème. Bonus? Een beetje extra
leefstijl-zorg kan ook wonderen doen; goed voor je huid én je gemoedsrust.
![Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com](/artikel-fotos/tartuffel/137982446684-thumb1.jpg)
Dagelijks voldoende drinken /
Bron: Luminast/Shutterstock.comDrink voldoende water gedurende de dag
Droge huid? Soms is het simpelweg een teken dat je van binnenuit wat extra aandacht nodig hebt. Neem eens een voorbeeld aan Mark, een grafisch ontwerper die tijdens drukke dagen standaard een waterfles binnen handbereik heeft. "Vroeger dronk ik vooral koffie, maar nu probeer ik minstens 2 liter water per dag te halen," zegt hij. Het verschil? Geen trekkerige huid meer en minder vermoeidheid aan het einde van de dag.
Waarom helpt het? Water hydrateert je lichaam van binnenuit en houdt je huid elastisch. Voeg een schijfje
citroen toe aan je water voor wat extra smaak en vitamine C een kleine moeite met groot effect. En hey, als zelfs Mark tijd vindt om te hydrateren, kun jij dat ook, toch?
Kies voor milde, parfumvrije zeep
Als je huid al droog aanvoelt, maak het dan niet erger door agressieve zepen te gebruiken. Tom, een kok met een voorliefde voor zelfgemaakte kruidenzepen, leerde dit op de harde manier. "Ik dacht dat natuurlijke zepen met geurtjes altijd beter waren, maar mijn huid werd alleen maar roder en schilferiger."
Wat je wilt, zijn zepen zonder parfum, sulfaten of alcohol. Ga voor iets met zachte ingrediënten zoals
Aloë Vera of havermoutextract. Deze kalmeren je huid in plaats van het natuurlijke vetlaagje weg te strippen. Voor Tom betekende deze switch het einde van zijn eeuwige jeuk. En, eerlijk is eerlijk, wie wil nou rondlopen met een huid die voelt als schuurpapier?
Breng een luchtbevochtiger in huis
Droge lucht? Daar wordt je huid echt niet blij van. Neem Anna, een fervente plantenliefhebber die dacht dat haar droge huid kwam door een tekort aan vochtige crèmes. Tot haar verbazing bleek haar woning met al die verwarming in de winter de grootste boosdoener. "Mijn planten hadden bruine randjes en ik voelde me net een slangenhuid," grinnikte ze. De oplossing? Een luchtbevochtiger.
Deze kleine gadget doet wonderen. Zet 'm in je slaapkamer of woonkamer, en je huid (én je planten) zullen je dankbaar zijn. Vergeet niet om het water regelmatig te verversen, anders krijg je een broedplaats voor bacteriën. Pro-tip van Anna: voeg een druppeltje
eucalyptus-olie toe aan de bevochtiger voor een frisse geur. Het voelt bijna alsof je in een Scandinavische spa bent, maar dan gewoon thuis.
Draag ademende kleding van natuurlijke stoffen
Niets is irritanter dan kleding die je huid irriteert. Laura, een modeontwerpster, kwam erachter dat haar liefde voor synthetische stoffen haar huidproblemen alleen maar erger maakte. "Die trendy polyester truien voelden meer als een zweetdeken dan iets zachts."
Kies liever voor katoen, linnen of bamboe. Natuurlijke stoffen laten je huid ademen en voorkomen dat irritatie de overhand krijgt. Voor de winter zijn wollen truien met een katoenen laag eronder ideaal. Lauras tip? Vermijd strakke kleding die over je huid schuurt, vooral op plekken waar je al last hebt van droogte. Oh, en als je toch bezig bent, gebruik een hypoallergeen wasmiddel. Je huid zal je erom prijzen.
![Zonnebrandcrème / Bron: Asiandelight/Shutterstock.com](/artikel-fotos/tartuffel/448776967415-thumb1.jpg)
Zonnebrandcrème /
Bron: Asiandelight/Shutterstock.comVermijd overmatige blootstelling aan de zon
Zonlicht kan fijn voelen, maar het is een wolf in schaapskleren voor je huid. Max, een fervent strandganger, ontdekte dit toen hij na elke zomervakantie rondliep met een huid die zo droog was als de Sahara. "Ik dacht dat zonnebrand alleen voor zonnebrandplekken was, maar het helpt ook tegen uitdroging!"
Gebruik altijd een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Producten met
vitamine C bieden extra bescherming tegen schadelijke vrije radicalen. En vergeet niet: ook in de winter kan de zon geniepig zijn. Max houdt nu altijd een klein flesje zonnebrand in zijn rugzak. Zijn motto? "Geen excuus voor een krokodillenhuid!"
Bescherm je huid tegen koude en wind
Het is een ijzige winterochtend, en Emma, een vroege vogel die graag buiten hardloopt, merkt dat haar huid steeds droger en strakker aanvoelt. Ze beseft dat ze de kou en wind onderschat heeft. "Mijn gezicht voelde aan alsof het in stukjes zou breken!" zegt ze. De oplossing? Een goede winddichte jas én een rijke gezichtscrème.
Koude lucht zuigt letterlijk al het vocht uit je huid. Vooral je handen en gezicht hebben het zwaar te verduren, want die zijn meestal onbedekt. Investeer in een beschermende crème met
vitamine E om een barrière te creëren. En vergeet je handschoenen niet! Emmas gouden tip: smeer een extra laagje crème op voordat je naar buiten gaat, vooral op winderige dagen. Zo hoef je na je ochtendrun niet bang te zijn voor een droge, schilferige huid.
Gebruik een exfoliant om dode huidcellen zacht te verwijderen
Kevin, een jonge IT'er, was altijd sceptisch over huidverzorging. "Scrubs en maskers? Dat is toch meer voor vrouwen?" dacht hij. Tot hij ontdekte dat exfoliëren wonderen doet voor zijn droge huid. "Na één keer scrubben voelde mijn gezicht eindelijk gladder, zonder al die schilfertjes," vertelt hij enthousiast.
Exfoliëren helpt dode huidcellen te verwijderen, waardoor hydraterende producten beter worden opgenomen. Maar let op: kies een milde exfoliant met enzymen of fruitzuren, zodat je huid niet geïrriteerd raakt. Gebruik het één à twee keer per week, niet dagelijks. Kevin ontdekte dat een scrub met natuurlijke ingrediënten zoals
citroen-extract perfect was voor zijn gevoelige huid. Zijn advies? "Probeer het gewoon eens. Je huid voelt daarna als nieuw!"
Kies huidverzorgingsproducten met ceramiden of glycerine
Nina, een drukbezette docent, zweert tegenwoordig bij huidverzorging met ceramiden. "Ik had altijd droge plekken op mijn wangen en ellebogen, totdat ik een crème met ceramiden probeerde. Het verschil is echt merkbaar!" Ceramiden vullen de natuurlijke huidbarrière aan en helpen vocht vast te houden.
Daarnaast is glycerine een fantastische vochtinbrenger. Het trekt water uit de lucht naar je huid, waardoor die gehydrateerd blijft, zelfs in droge omstandigheden. Ninas favoriete truc? "Smeer direct na het douchen, als je huid nog een beetje vochtig is. Dat sluit het vocht echt in." Producten met
zink kunnen ook helpen om irritatie te kalmeren, vooral bij schrale plekken. Combineer het met je favoriete dagcrème, en je bent klaar om de dag te trotseren.
Vermijd producten met alcohol of agressieve chemicaliën
Sanne, een student geneeskunde, merkte dat haar huid steeds droger werd, ondanks haar uitgebreide huidverzorgingsroutine. Toen ze de ingrediëntenlijst van haar producten eens goed bekeek, viel haar op dat ze vol alcohol en parabenen zaten. "Geen wonder dat mijn huid protesteerde!"
Producten met alcohol of agressieve chemicaliën strippen je huid van haar natuurlijke oliën. Kies liever voor zachte, natuurlijke alternatieven, bijvoorbeeld crèmes met
aloë vera of calendula. Sannes gouden tip: "Als de ingrediëntenlijst onbegrijpelijk lang is, laat het dan staan. Hoe simpeler, hoe beter." Sinds haar overstap naar milde producten voelt haar huid niet alleen beter, maar ziet het er ook stralender uit.
Prognose
De klachten van droge oren moeten verbeteren nadat je de vochtbalans van de huid hebt hersteld en eenvoudige levensstijlwijzigingen hebt aangebracht. Neem contact op met je huisarts als je droge oren niet beter worden met zelfzorgmaatregelen of als je andere symptomen waarneemt. Je hebt dan mogelijk een chronische huidaandoening waarvoor een meer gespecialiseerde behandeling vereist is.
Preventie
Er zijn veel maatregelen die je kunt nemen om uitdroging en irritatie van de oren te voorkomen.
- Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren.
- Ga niet te heet baden of douchen. Water dat te heet is, kan de huid uitdrogen.
- Gebruik milde zeep en reinigingsmiddelen en gebruik geen zware parfums of kleurstoffen.
- Smeer vóór het zwemmen (in chloorwater) de huid goed in met een vette zalf.
- Gebruik bij het afdouchen na het zwemmen geen schuimende, zepende douchegel gebruiken, want dit is niet goed voor de natuurlijke huidvetten.
- Gebruik een doucheproduct op oliebasis.
- Bedek je oren met een hoed of breng zonnebrandcrème aan om zonnebrand te voorkomen.
- Drink veel water om gehydrateerd te blijven.
- Draag kleding of hoeden gemaakt van natuurlijke vezels, zoals linnen, zijde of katoen.
- Vermijd oorbellen van nikkel.
- Neem oorbellen van hypoallergene materialen, zoals sterling zilver, geelgoud of roestvrij staal.
Lees verder