Droge oren en schilfers: oorzaken, symptomen en behandeling

Droge oren en schilfers: oorzaken, symptomen en behandeling Klachten als droge oren, jeuk en/of schilfers in het oor, kunnen worden veroorzaak door huidaandoeningen, zoals psoriasis of eczeem. Droge oren en schilfers kunnen evenwel ook worden veroorzaakt door blootstelling aan warmte of het gebruik van (agressieve) zeep. Droge oren kunnen ook worden geassocieerd met allergieën. Droge en schilferige huid rond de ooringang kan ook komen doordat je je oren te veel reinigt. Een van de meest voorkomende oorzaken van droge oren, met name de gehoorgang, is te wijten aan overmatige reiniging. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoef je de gehoorgang niet handmatig schoon te maken. Het gebruik van een wattenstaafje wordt afgeraden. Er wordt constant oorsmeer aangemaakt. Het is belangrijk om geen oorsmeer uit de gehoorgang te halen, want de gezonde gehoorgang reinigt zichzelf. In de meeste gevallen kan het probleem gemakkelijk worden behandeld, vaak met zelfzorgmaatregelen maar soms is een bezoekje aan de huisarts geboden.

Bijkomende symptomen

Droge oren of droogheid van de gehoorgang is een symptoom dat gepaard kan gaan met verschillende andere tekenen en symptomen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Evenzo kan overmatige droogheid leiden tot andere symptomen omdat het de gehoorgang vatbaar maakt voor een groot aantal ziekten.
 • jeukende oor, met name van de gehoorgang
 • oorpijn of pijn in het oor.
 • geluiden kunnen vervormd klinken
 • gedeeltelijk of zelfs volledig gehoorverlies (meestal tijdelijk)
 • schilfers in de gehoorgang.
 • vieze geur uit het oor
 • ontstekingsvocht (pus) dat bij een loopoor uit het oor vloeit

Symptomen zoals duizeligheid, slechte coördinatie en verwardheid bij oorproblemen kunnen een teken zijn van een probleem met het middenoor of binnenoor. Het vereist onmiddellijk medisch onderzoek.

Oorzaken van droge oren en schilfers in het oor

Weersomstandigheden

Een droge huid in en rond je oren kan worden veroorzaakt door de omgeving. Warm of koud weer, bijvoorbeeld, kan de huid uitdrogen. Je huis is ook een omgeving. Als de temperatuur te hoog is of de lucht te droog is, kan dit van invloed zijn op je huid. Bij een te droge lucht, kan het verstandig zijn een luchtbevochtiger in huis te plaatsen.

Zeep en reinigingsmiddelen

Blootstelling aan agressieve zeep en reinigingsmiddelen kan ook bijdragen aan droge oren omdat het de beschermingslaag van de huid beschadigt. Parfums en warme baden kunnen ook je huid uitdrogen.

Allergie

Droge oren als gevolg van een allergische reactie is een andere mogelijkheid. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor nikkel, kun je een droge en schilferige huid op de oren krijgen als je oorbellen met nikkel erin draagt.

Huidziekten

Als je een chronische huidaandoening hebt, kunnen je oren ook droog en geïrriteerd aanvoelen als het zich op of rond de oren voordoet. Huidziekten die zich op de oren kunnen voordoen, zijn onder andere:
 • psoriasis, te herkennen aan platte plekken met rode, schilferige huid
 • eczeem, dat kan beginnen als een lichte droogheid en kan overgaan in lichte schilfering, jeuk en irritatie van zowel het binnen- als het buitenoor
 • seborroïsch eczeem, een jeukende huiduitslag waarbij de huid rood wordt en er gelige, vette schilfers ontstaan

Gehoorapparaten

Oorirritatie kan oren doen uitdrogen. Mensen die gehoorapparaten dragen, kunnen droge oren krijgen doordat het apparaat de huid ter plaatse irriteert is doordat het tegen de gevoelige huid in en rond het oor aanwrijft. De materialen waaruit hoorapparaten zijn gemaakt, kunnen ook een allergische reactie veroorzaken.Dat je allergisch reageert op het materiaal van je hoortoestel komt evenwel weinig voor.

Overmatig oor schoonmaken

Droge oren zijn ook vaak het gevolg van overmatig reinigen, wat een verstoring van de natuurlijke bescherming door oorsmeer veroorzaakt hetgeen voor irritatie kan zorgen.

Blootstelling aan de zon

Intense blootstelling aan de zon kan leiden tot uitdroging en zonnebrand, wat er ook toe kan leiden dat je droge oren krijgt.

Te weinig oorsmeer

Oorsmeer is bedoeld om de dunne kwetsbare gehoorganghuid tegen uitdroging te beschermen en als reinigingsmechanisme. Oorsmeer vormt een beschermingslaagje voor de kwetsbare huid in de gehoorgang. Het goedje vangt stofjes en vuil op en werkt dit naar buiten. Door de samenstelling van het oorsmeer, stoot het bacteriën en schimmels af. Oorsmeer heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen om oren gehydrateerd en vrij van ziekteverwekkers te houden. Hoewel teveel oorsmeer verschillende problemen kan veroorzaken, kan te weinig oorsmeer juist weer leiden tot droge oren.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van droge oren zijn:
 • zwemmen in een zwembad met chloor
 • uitdroging
 • roken
 • stress en spanning

Behandeling van droge oren

De juiste behandeling van droge oren hangt af van de oorzaak van de symptomen. Als je oren droog zijn als gevolg van leefstijl of andere omgevingsfactoren, dan volstaan vaak zelfzorgmaatregelen. Als je vermoedt dat je een chronische huidaandoening de oorzaak kan zijn van de klachten, dan is het verstandig je huisarts te raadplegen.

Controleer je gewoonten

Voordat je iets anders probeert, is het verstandig om na te gaan welke zepen, shampoo's en andere producten voor persoonlijke verzorging je gebruikt wat mogelijk de irritatie kan veroorzaken. Denk ook aan omgevingsfactoren die kunnen hebben bijgedragen aan de symptomen. Ben je onlangs in de zon geweest, heb je hete douches genomen of heb je in zwembaden met chloor gezwommen? Houd een dagboek bij van eventuele symptomen die je hebt en van alle producten of situaties die deze symptomen kunnen veroorzaken. Stop met het gebruik van reinigingsmiddelen of vermijd activiteiten die de klachten erger maken. Peuter niet in je oren met een wattenstaafje of andere materialen, zoals een paperclip.

Zalf en crème

Het behandelen van je droge oren houdt meestal in dat je een manier vindt om de vochtbalans van de huid te herstellen. Kies uit zalven, crèmes of lotions.
 • Zalven bevatten een mengsel van water in een olie, zoals lanoline of vaseline, en ze bieden de beste beschermingslaag.
 • Crèmes bevatten ook olie, maar hun hoofdbestanddeel is meestal water. Ze moeten vaker worden toegepast dan zalven.
 • Lotions voelen koeler aan op de huid, maar vergeleken met een crème bevat een lotion verhoudingsgewijs meer water. Je zult heel vaak lotions moeten gebruiken om je symptomen te verlichten.

De meeste van deze producten kunnen royaal worden aangebracht. Het is het beste om het direct na het baden/douchen te gebruiken. Wel eerst je oren goed droog deppen.

Als eenvoudige vochtinbrengende middelen niet werken, kun je desgewenst crèmes proberen die melkzuur of melkzuur en ureum bevatten. Deze middelen zijn vooral goed werkzaam als je huid erg droog of zeer schilferig is.

Wissel van zeep

Zelfs als je denkt dat je klachten niet worden veroorzaakt door de producten die je gebruikt, is het verstandig om over te schakelen naar lichaams- en huidverzorgingsproducten die de huid niet irriteren. Probeer milde, vochtinbrengende zeep en shampoos te gebruiken, die je huid niet uitdrogen als je onder de douche staat of je gezicht wast. Gebruik geen antibacteriële zeep of zeep met alcohol en parfums.

Bestrijding van jeuk

Een droge huid jeukt vaak, maar jeuk en irritatie kan leiden tot krabben en wondjes. Gebruik een koel kompres op je oren als ze flink jeuken. Een hydrocortison-bevattende crème of zalf kan helpen bij ontstekingen. Vraag je huisarts om advies.

Vermijd allergenen

Bij gevoeligheid of allergie voor nikkel, moet je geen oorbellen en andere sieraden dragen die nikkel bevatten. Schakel over naar sieraden die gemaakt zijn van een ander materiaal, zoals sterling zilver, geelgoud, roestvrij staal of plastic.

Zelfzorg bij droge oren

Er zijn een paar huismiddeltjes die kunnen helpen bij droge, schilferige oren. Het belangrijkste doel van de meeste van deze maatregelen, is om de huid te hydrateren zodat droogheid en schilfering achterwege blijven.

Olijfolie toepassen bij droge oren / Bron: Pau Noia0, PixabayOlijfolie toepassen bij droge oren / Bron: Pau Noia0, Pixabay

Olijfolie

Met olijfolie kun je (overtollig) oorsmeer verwijderen uit je oren. Pas geen olijfolie toe als je een andere aandoening aan je oren hebt. Je kunt bijvoorbeeld 3 keer per dag gedurende 2 of 3 dagen een paar druppeltjes olijfolie in je oor druppelen.

Vaseline

Dit zal niet werken voor elke oorzaak van droge oren, maar het helpen bij droge oren en schilfers die worden veroorzaakt door een droge omgeving. Neem een ​​beetje vaseline en wrijf het in het oor.

Wanneer huisarts inschakelen?

Als vochtinbrengende crèmes onvoldoende soelaas bieden of als de klachten verergeren, neem dan contact op met je huisarts. Mensen met huidaandoeningen zoals psoriasis hebben mogelijk een crème en zalf nodig. Een droge huid kan leiden tot een rode, jeukende huid die bekend staat als dermatitis. De huisarts kan een zalf of crème voorschrijven die hydrocortison bevat of voorschrijven om dit te behandelen. Mensen die vatbaarder zijn voor aandoeningen zoals psoriasis, eczeem of seborroïsch eczeem kunnen vatbaarder zijn voor infecties, omdat deze aandoeningen wondjes en scheurtjes kunnen veroorzaken en tot infectie kunnen leiden als ze niet worden behandeld.

Prognose

De klachten van droge oren moeten verbeteren nadat je de vochtbalans van de huid hebt hersteld en eenvoudige levensstijlwijzigingen hebt aangebracht. Neem contact op met je huisarts als je droge oren niet beter worden met zelfzorgmaatregelen of als je andere symptomen waarneemt. Je hebt dan mogelijk een chronische huidaandoening waarvoor een meer gespecialiseerde behandeling vereist is.

Preventie

Er zijn veel maatregelen die je kunt nemen om uitdroging en irritatie van de oren te voorkomen.
 • Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren.
 • Ga niet te heet baden of douchen. Water dat te heet is, kan de huid uitdrogen.
  Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Luchtbevochtiger / Bron: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Gebruik milde zeep en reinigingsmiddelen en gebruik geen zware parfums of kleurstoffen.
 • Smeer vóór het zwemmen (in chloorwater) de huid goed in met een vette zalf.
 • Gebruik bij het afdouchen na het zwemmen geen schuimende, zepende douchegel gebruiken, want dit is niet goed voor de natuurlijke huidvetten.
 • Gebruik een doucheproduct op oliebasis.
 • Bedek je oren met een hoed of breng zonnebrandcrème aan om zonnebrand te voorkomen.
 • Drink veel water om gehydrateerd te blijven.
 • Draag kleding of hoeden gemaakt van natuurlijke vezels, zoals linnen, zijde of katoen.
 • Vermijd oorbellen van nikkel.
 • Neem oorbellen van hypoallergene materialen, zoals sterling zilver, geelgoud of roestvrij staal.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droge oren: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde orenDroge oren: Oorzaken en symptomen van uitgedroogde orenHet hebben van droge oren is een veel voorkomend en vervelend probleem. Vaak is een ophoping van droge, dode huidschilfe…
Verstopte oren. Wat helpt ertegen?Verstopte oren. Wat helpt ertegen?Last van verstopte oren, oorproppen, oorpijn en/of verkoudheid? In de koelere maanden komen deze klachten het meeste voo…
Oorontsteking van de gehoorgang, symptomenOorontsteking van de gehoorgang, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van de gehoorgang uiten zich in een pijnlijke rode gehoorgang. Vaak is de gehoorgang…
Wat vertellen de oren van een paard u?Wat vertellen de oren van een paard u?De oren van een paard kunnen, in tegenstelling tot de oren van een mens, ons een hoop duidelijk maken door ze te bewegen…

Ruggenmergabces: Abces in ruggenmerg door infectie met pijnRuggenmergabces: Abces in ruggenmerg door infectie met pijnEen ruggenmergabces is een zeer zeldzame aandoening waarbij een zwelling en irritatie (ontsteking) van geïnfecteerd mate…
Sacro-iliacale gewrichtspijn: Pijn in lage rug en billenSacro-iliacale gewrichtspijn: Pijn in lage rug en billenHet sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht) is de plaats waar het sacrum (heiligbeen) en de iliacale botten samenkomen. He…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
 • https://www.healthhype.com/dry-ears-low-earwax-causes-of-dryness-in-the-ear-canal.html
 • https://www.healthline.com/health/skin-disorders/dry-ears
 • https://www.doctorshealthpress.com/general-health-articles/dry-ears-causes-and-remedies-you-can-use-to-fix-them/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/319248.php
 • https://www.thesinusdoctor.com/causes-treatment-and-prevention-of-dry-ears
 • https://www.kno.nl/patienten-informatie/oor/oorsmeer/
 • Afbeelding bron 1: Pau Noia0, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Juanra09, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.