Jeuk achter de oren: oorzaken, symptomen en behandeling

Jeuk achter de oren: oorzaken, symptomen en behandeling Jeuk achter de oren kan het gevolg zijn van een aantal oorzaken, variërend van allergieën tot infecties. Om jeuk, ook wel pruritis genoemd, goed te behandelen, moet je je huisarts raadplegen zodat er een diagnose gesteld kan worden en daarna een passende behandeling ingezet kan worden. Als jeuk achter de oren niet goed wordt behandeld, kan dit leiden tot schade aan de huid, verergering van de infectie of verspreiding van de aandoening. Vaak leidt het ook tot krabeffecten en mogelijke een secundaire (bacteriële) infectie.

Symptomen van jeuk achter de oren

Afhankelijk van de oorzaak kan jeuk achter de oren gepaard gaan met andere symptomen:

Oorzaken van jeuk achter de oren

Seborrhoïsch eczeem

Een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk achter de oren bij volwassenen is roos of seborrhoïsch eczeem, een chronische goedaardige, niet besmettelijke huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid en schilfering. De aandoening veroorzaakt schilferige, jeukende huid op de hoofdhuid en kan achter de oren voorkomen.

Contacteczeem

Wanneer de huid achter de oren in contact komt met irriterende stoffen zoals chemicaliën, metalen, of bepaalde stoffen in haarverf, kan dit leiden tot jeuk en huiduitslag. Bij een contacteczeem zie je eczeemplekken op de plaats waar de stof in contact komt met de huid.

Droge huid

Een veelvoorkomende oorzaak van jeuk is een droge huid. De huid achter de oren is gevoelig voor uitdroging, vooral bij koud weer of blootstelling aan droge lucht.

Allergieën

Allergische reacties op haarproducten, oorbellen, shampoos, lotions, of andere huidverzorgingsproducten kunnen leiden tot jeuk achter de oren.

Ringworm

Ringworm is een schimmelinfectie van de huid die de huid achter de oren kan aantasten. Ringworm veroorzaakt roodheid en jeuk en treft gewoonlijk peuters en kinderen in de schoolgaande leeftijd.

Hoofdluis / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Hoofdluis / Bron: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Hoofdluis

Hoofdluizen kunnen intense jeuk achter de oren en op de hoofdhuid veroorzaken. Hoofdluizen zijn uiterst besmettelijk.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte die ook op de hoofdhuid kan voorkomen, met name achter de oren. Symptomen van milde psoriasis op de hoofdhuid kunnen slechts bestaan uit een lichte, fijne schilfering. Symptomen van matige tot ernstige psoriasis op de hoofdhuid zijn:
 • schilferige, rode, hobbelige plekken
 • zilverachtig witte schubben
 • schilferigheid
 • droge hoofdhuid
 • jeuk
 • branderigheid of pijn
  Psoriasis achter het oor / Bron: Claudia Pylinskaya/Shutterstock.comPsoriasis achter het oor / Bron: Claudia Pylinskaya/Shutterstock.com
 • haaruitval

Hoofdhuid psoriasis zelf veroorzaakt geen haaruitval, maar veel of heel hard krabben of vaak pulken op de schilferige plekken kan tijdelijk haarverlies veroorzaken.

Vuil en zweet

Een ophoping van vuil en zweet achter de orden kan ook jeuk veroorzaken, evenals vieze geurtjes. Het is belangrijk om de huid achter de oren regelmatig te wassen met water en daarna goed droog te deppen.

Stress

Stress kan huidaandoeningen verergeren of jeuk veroorzaken. Het kan je huid gevoeliger maken voor irritaties.

Andere aandoeningen

Er zijn andere aandoeningen die jeuk achter de oren kunnen veroorzaken, waaronder netelroos of urticaria, en andere dermatologische aandoeningen. Raadpleeg je huisarts voor een goede diagnose.

Risicofactoren

Risicofactoren van seborrhoïsch eczeem zijn stress, kou en droogte, en als je veel zeep gebruikt of petten draagt. Ringworm krijg je meestal door schimmels die van een ander mens of dier afkomstig zijn, via direct huidcontact of door huidschimmelsporen op haar en huidschilfers via kleren, een kam, handdoeken, beddengoed en stoelbekleding. Luizen kan iedereen oplopen, maar kinderen van 3 tot 11 jaar worden het vaakst getroffen. Meisjes krijgen meestal vaker luizen dan jongens, en mensen met steil haar zijn gevoeliger dan mensen met krullend haar. Bij psoriasis kunnen de klachten aanvangen of verergeren door beschadiging van de huid, stress en infecties.

Behandeling

Behandeling van jeuk achter de oren hangt af van de oorzaak. Crèmes en zalven worden soms voorgeschreven voor huidaandoeningen als eczeem of psoriasis. Bij seborroïsch eczeem kun je een speciale shampoo, gel, lotion en crème gebruiken. Bij hoofdluis is het belangrijk om elke dag het haar te kammen met een luizenkam, 2 weken lang. Zo nodig kun je een antiluizenlotion gebruiken om de lastpakken te bestrijden. De behandeling van ringworm bestaat uit twee keer per dag antischimmelcrème smeren totdat de huid genezen is.

Prognose

De meeste oorzaken van jeuk achter de oren kunnen goed worden behandeld of onder controle worden gebracht. Seborrhoïsch eczeem kan een levenslange aandoening zijn die kan terugkeren wanneer de behandeling eindigt. Psoriasis is een chronische aandoening die soms kan opflakkeren. Huidschimmel is goed te genezen en van hoofdluizen kun je binnen enkele weken verlost zijn.

Complicaties

Wanneer de jeuk ernstig is, kan krabben leiden tot een secundaire (bacteriële) infectie, die meestal wordt gekenmerkt door pijn, zwelling en pusvorming (met korstjes achter het aangedane oor). Neem onmiddellijk contact op met een arts als er tekenen van infectie aanwezig zijn.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk in je oren, wat het kan zijn?Als je geregeld erg veel jeuk hebt in je oor, of aan allebei je oren, kan dat heel hinderlijk zijn. Door krabben en wrij…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Jeukende oren: Oorzaken, symptomen en behandelingenJeukende oren: Oorzaken, symptomen en behandelingenNet zoals andere lichaamsgebieden, zijn ook de oren onderhevig aan jeuk. En krabben brengt geen soelaas, want dit leidt…
Oorontsteking van de gehoorgang, symptomenOorontsteking van de gehoorgang, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van de gehoorgang uiten zich in een pijnlijke rode gehoorgang. Vaak is de gehoorgang…

Bloedonderzoek: Soorten testen en resultaten van bloedtestBloedonderzoek: Soorten testen en resultaten van bloedtestEen bloedonderzoek is een laboratoriumonderzoek van een bloedmonster. Een bloedtest controleert de functie van bepaalde…
Babyeczeem: Huidaandoening bij baby's en jonge kinderenBabyeczeem: Huidaandoening bij baby's en jonge kinderenEczeem is een huidaandoening die mogelijk ook baby’s treft in de eerste paar maanden van het leven. Babyeczeem tast moge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Counselling, Pixabay
 • https://www.thuisarts.nl/psoriasis/ik-heb-psoriasis
 • https://www.hear.com/useful-knowledge/itchy-ears/
 • https://www.livestrong.com/article/293609-itchiness-behind-the-ears/
 • https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/why-do-my-ears-itch
 • http://www.sooooitchy.com/itchy-behind-ears/
 • https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/scalp-psoriasis
 • NVDV. Contacteczeem. https://nvdv.nl/patienten/dermatologie/zoek-een-huidaandoening/contacteczeem (ingezien op 12-9-2023)
 • Afbeelding bron 1: Gilles San Martin, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Claudia Pylinskaya/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 10-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.