Oorontsteking van de gehoorgang, symptomen

Oorontsteking van de gehoorgang, symptomen De symptomen van een oorontsteking van de gehoorgang uiten zich in een pijnlijke rode gehoorgang. Vaak is de gehoorgang opgezwollen. Het behandelen van oorontsteking aan de gehoorgang moet zo snel mogelijk gebeuren. De huisarts kan oordruppels voorschrijven en eventueel pijnstillers tegen de pijn. Om de kans op een oorontsteking te verminderen maak je nooit je oren schoon! De oren zijn in staat om zichzelf schoon te houden.

Oorontsteking, gehoorgang of middenoor

Een oorontsteking kan zich op twee plaatsen in het oor voordoen. De ontsteking kan in de gehoorgang zitten, of in het middenoor. Het verschil tussen beide is dat een ontsteking van de gehoorgang zich voor het trommelvlies bevindt en de ontsteking van het middenoor achter het trommelvlies zit. Een ontsteking van het middenoor komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, terwijl een ontsteking van de gehoorgang vaker voor komt bij volwassenen.

Oorontsteking gehoorgang

Als je een oorontsteking in de gehoorgang hebt dan zijn meestal de huid en het trommelvlies aangetast. Verder dan het trommelvlies gaat een ontsteking van de gehoorgang niet, de ruimte erachter is niet aangetast door de ontsteking. Dit is wel het geval bij een middenoor ontsteking.

Symptomen en oorzaken van een oorontsteking

Een oorontsteking van de gehoorgang kan in droge of in natte vorm voor komen. De natte vorm houdt in dat de gehoorgang flink rood en pijnlijk is. Ook is de gehoorgang vochtig en kan er pus uit komen. Bij de droge vorm heb je last van jeuk en een opgezwollen gehoorgang. Ook dit is pijnlijk.

Doordat veel mensen hun oren schoonmaken met de vinger of een wattenstaafje verdwijnt langzaam het beschermde oorsmeer laag in de gehoorgang. Als je dus vaak je oren schoonmaakt dan loop je een grote kans op een oorontsteking van de gehoorgang. Door de droge schoongemaakte huid in het oor ontstaan scheurtjes waarin bacteriën en schimmels kans krijgen om een ontsteking te veroorzaken.

Een andere oorzaak van een oorontsteking kan zijn dat het oor te maken krijgt met stoffen waardoor het geïrriteerd raakt. Dit kan bijvoorbeeld komen door zwembadwater en grote temperatuur wisselingen in het oor.

Behandeling ontsteking gehoorgang

Als je een oorontsteking hebt dan moet je zo snel mogelijk in actie komen. De huisarts of de KNO-arts gaat eerst de gehoorgang schoonmaken. Daarna krijg je een recept voor oordruppels. De oordruppels zorgen er voor dat de bacteriën en de infectie verdwijnen. Als je erg veel pijn hebt dan kan de arts ook nog een pijnstiller voorschrijven. Tijdens het gebruik van de oordruppels om de infectie te bestrijden moet je er voor zorgen dat de gehoorgang niet nat wordt van binnen.

Als oordruppels niet meer helpen dan kan de arts een behandeling met een tampon toepassen. In de tampon zit antibiotische zalf en iets dat de jeuk en zwelling van de gehoorgang tegen gaat. Deze tampon blijft enkele dagen in je oor zitten.

Een oorontsteking van de gehoorgang duurt meestal tussen zeven en veertien dagen, waarbij de eerste paar dagen het meest pijnlijke zijn. Voor deze pijn kun je pijnstillers gebruiken om de eerste dagen door te komen.

Preventie van oorontsteking

Om de kans op een ontsteking van de gehoorgang te verminderen moet je absoluut niet de gehoorgang schoonmaken. Gebruik geen vingers, doekjes of wattenstaafjes! Het oor kan zich zelf uitstekend reinigen. Spuit er ook geen water in om de gehoorgang schoon te maken, want in water zitten bacteriën die een infectie in het oor kunnen veroorzaken. Een oorontsteking kun je beter voorkomen dan genezen!
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
Oorontsteking bij volwassenenOorontsteking bij volwassenenEen oorontsteking bij volwassenen komt minder vaak voor dan bij kinderen. De duur van een oorontsteking is even lang als…
Oorpijn: wat kun je er zelf tegen doenOorpijn: wat kun je er zelf tegen doenPijn in het oor wijst meestal op een ontsteking van het buitenoor of het middenoor. Bij kinderen is er meestal sprake va…
Kinderen met oorpijnKinderen met oorpijnKinderen kunnen erg vaak oorpijn hebben. Oorpijn doet dan ook erg pijn en kinderen kunnen soms niet meer stoppen met hui…

Het verschijnsel foetus in fetuFoetus in fetu is een zeldzame aandoening waar minder dan 200 gevallen van bekend zijn. Het wordt vaak verward met terat…
Lente-oren (juvenile spring eruption): symptomen en oorzaakLente-oren (juvenile spring eruption): symptomen en oorzaakLente-oren of juvenile spring eruption is een niet veel voorkomende, onder invloed van de zon veroorzaakte huidaandoenin…
Bronnen en referenties
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.