Kinderen met oorpijn

Kinderen met oorpijn Kinderen kunnen erg vaak oorpijn hebben. Oorpijn doet dan ook erg pijn en kinderen kunnen soms niet meer stoppen met huilen. Toch is oorpijn in de meeste gevallen onschuldig en hoeft er zelfs geen arts geraadpleegd worden.

Oorpijn in het algemeen

Oorpijn is bijna altijd een ontsteking van het middenoor en ontstaat meestal na een verkoudheid of een griep. In meer dan de helft van de gevallen komt het voor bij kinderen onder de vier jaar. Er komt dan een ophoping van etter achter het trommelvlies te zitten. Dit drukt soms zo hard tegen het trommelvlies aan dat deze bol komt te staan. Dit veroorzaakt ook de pijn bij kinderen. Oorontsteking is een onschuldige aandoening. Ook als het kind erg veel pijn heeft. De klachten gaan meestal binnen drie dagen vanzelf weer over. En is er alleen goede pijnstilling nodig.
In zeldzame gevallen is wel een antibiotica nodig.

Oorpijn bij hele kleine kinderen

Vaak zijn bij erg kleine kinderen de klachten niet duidelijk. Dit komt of omdat ze het zelf nog niet kunnen aanwijzen of kunnen vertellen. Maar vaak ook omdat kinderen de pijn vaak op een andere plek voelen. Zo kunnen zo buikpijn aangeven en toch een oorontsteking hebben. Zo'n kind moet bij de dokter dan ook helemaal onderzocht worden om zeker te weten waar de klachten nou vandaan komen. ls een baby slecht gaat drinken of prikkelbaar is, wordt ook vaak als eerste de oren na gekeken.

Loopoor

Soms gebeurt het dat de druk van het etter achter het trommelvlies zo hoog oploopt dat het trommelvlies knapt. Dan spreken we van een loopoor. Dit is niet erg. Als een kind een loopoor krijgt is het vaak wel grotendeels van de klachten af omdat er geen druk meer op de trommelvliezen staat. Een loopoor mag ongeveer twee weken duren, dan moet het gaatje in het trommelvlies vanzelf weer dichtgegaan zijn. Gedurende tijd dat het kind een loopoor heeft mag het niet met het hoofd onder water. Door het gaatje in het trommelvlies kan er dan water diep het oor inlopen. Douchen mag wel.

Wat kun je doen

Om te beginnen genoeg paracetamol geven ( houdt je wel de maximum dosering) en de neus druppelen met een zoutoplossing. Vaak is voldoende pijnstilling al goed, ook als het kind erg veel pijn heeft. Vaak krijgen kinderen met een oorontsteking meer pijn als ze moeten gaan slapen. Dit komt omdat ze gaan liggen. Bij een liggende houding komt er meer druk op de oren, dus hebben ze ook meer pijn. Door een kussen onder het matras te stoppen brengt u het hoofdeinde omhoog en staat er niet zo'n druk op de oren.

Ontsteking van de gehoorgang

Bij volwassenen zijn de oorzaken van oorpijn vaak een ontsteking van de gehoorgang, en niet van het trommelvlies. Dit kan komen doordat er teveel oorsmeer in zit, of omdat de huid aan de binnenkant van het oor wat kapot is of er zit wat eczeem. Ook kan door het krabben in het oor ofhet verkeerd gebruik van wattestaafjes een gehoorgangontsteking ontstaan. Door het verle oorsmeer of door het zwellen van de huid in de gehoorgang kan de oor dicht gaan zitten en kun je tijdelijk minder horen. Vaak voelt de pijn net zo aan als bij een oorontsteking.

Oorsmeer (cerumen)

Oorsmeer is een vettige substantie die door je gehoorgang wordt geproduceerd. De functie van oorsmeer is het beschermen van de gehoorgang tegen binnendringend vuil en uitdroging. Soms maakt het oor veel oorsmeer aan en kan het lichaam het niet zo snel afvoeren. Je oren gaan dan dicht zitten als gevolg van opgepropt oorsmeer. Dit kan soms pijnlijk zijn omdat het tegen de wanden van de gehoorgang drukt. Sommigen ervaren het als niet prettig en anderen kunnen er weer duizelig en misselijk van worden. Bij de assistente kun je je oren na laten kijken en evt uit laten spuiten. Je bent dan direkt van je probleem verholpen.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopte oren. Wat helpt ertegen?Verstopte oren. Wat helpt ertegen?Last van verstopte oren, oorproppen, oorpijn en/of verkoudheid? In de koelere maanden komen deze klachten het meeste voo…
Loopoor, afscheiding uit het oorLoopoor, afscheiding uit het oorBij een loopoor is er sprake van een etterige afscheiding uit het oor. Vaak is de afscheiding afkomstig van een ontsteki…
Acute middenoorontsteking bij kind: symptomen en diagnoseAcute middenoorontsteking bij kind: symptomen en diagnoseKinderen tussen de nul en acht jaar oud krijgen geregeld te maken met een acute middenoorontsteking. Het is één van de m…
Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Pijn in één oor of beide oren kan erg pijnlijk zijn. Kinderen worden vaak getroffen door oorpijn. Meestal wordt de pijn…

Vergiftiging bij kinderenJe kan op verschillende manieren vergiftigd raken. Via de luchtwegen en longen, denk maar eens aan het inademen van rook…
Koorts bij volwassenenKoorts bij volwassenenBij koorts is je lichaamstemperatuur gelijk of hoger dan 38 graden, rectaal gemeten. Andere manieren van de temperatuur…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.