Verstopte oren. Wat helpt ertegen?

Verstopte oren. Wat helpt ertegen? Last van verstopte oren, oorproppen, oorpijn en/of verkoudheid? In de koelere maanden komen deze klachten het meeste voor. Vaak zitten de oren dicht als gevolg van verkoudheid of griep. De oren kunnen verstopt zitten, maar je kunt ook last krijgen van oorpijn. De oren staan in contact met de keel en o.a. de neusholtes. Vaak is bij een verkoudheid het hele gebied geïrriteerd. Je hebt dan bijvoorbeeld niet alleen last van verkoudheid, oorpijn, verstopte oren en keelpijn, maar ook van tranende ogen, vaak moeten niezen en een luchtweginfectie. Verstopte oren en verkoudheid komen vaak voor. Het is dan een kwestie van uitzieken. Je kunt echter ook verstopte oren hebben door (oud) oorsmeer. De oren zitten dan verstopt door oorproppen.

Verstopte oren bij verkoudheid

Ben je verkouden of heb je meerdere griepachtige klachten? In het voor- en najaar, maar ook in de winter, komen deze klachten erg veel voor. Wat begint met een verkoudheid en loopneus kan uitgroeien tot een vermoeiende griep. Veel infecties van de luchtwegen verlopen echter zonder koorts. Je moet veel niezen en hoesten, en je oren kunnen kriebelen en/of verstopt zitten. Wat verlichting kan geven is stomen met stoomdruppels, en de oren en neus met neus- en oordruppels vrijhouden. Bij pijn in het oor is het verstandig om de huisarts in het oor te laten kijken. Er kan sprake zijn van oorontsteking. Ook bij flinke koorts of andere klachten die opvallen kan de huisarts in zo'n geval het beste adviseren.

Verstopte oren door oorsmeer

Heb je last van verstopte oren terwijl je niet verkouden of grieperig bent, dan is de kans groot dat je oren verstopt zijn door oud oorsmeer. Het oorsmeer hoopt zich op en droogt in waardoor het lang in het oor blijft zitten. Het gevolg is dat de oren verstopt raken, je kan dan ook vaak wat slechter horen. Heb je last van propjes in de oren, dan kan je dus ook verstopte oren hebben terwijl je niet verkouden bent. Oorsmeer heeft zich dan in de loop der tijd opgehoopt. Een propje oorsmeer kan voor vervelende klachten zorgen, zoals:
  • oorsuizen.
  • drukkend gevoel in het oor.
  • slechter horen.
  • verstopt oor.
  • irritatie in het oor.
  • ploppend geluid.
  • lichte duizeligheid.
  • loopoor (kan voorkomen).

Oren laten uitspuiten

Een dokter kan het oor voor je uitspuiten. Als je geen pijn hebt in de oren kan je ook eerst zelf proberen de oren schoon te maken, maar doe dit niet met wattenstaafjes. Wattenstaafjes staan erom bekend dat ze (bij verkeerd gebruik) juist het oorsmeer dieper in het oor duwen, waardoor de klachten erger kunnen worden. Beter is om een paar druppeltjes lauwe slaolie in je oor te druppelen en het oor af te dekken met een watje (niet diep erin duwen). Laat het oorsmeer een half uurtje zacht worden en doe dit driemaal per dag. De volgende dag kan je de verstopte oren gemakkelijker schoonmaken door ze te spoelen met lauw water onder de douche. Een dokter kan je oren gemakkelijker uitspuiten als je een nachtje vooraf wat olie in de oren hebt gehad. Je kunt ook zelf je oren uitzuigen, met een speciale orenreiniger.

Orenreiniger

Gemakkelijker om oorsmeer te verwijderen is het gebruik van een zogenaamde oorsmeerverwijderaar of orenreiniger. Dit is een machientje speciaal ontworpen om het oorsmeer uit de oren weg te zuigen. Het apparaatje werkt op batterijen. Een elektrische orenreiniger is veilig voor het oor. Het rubberen slangetje weekt het oorsmeer los en zuigt het oorsmeer direct op. Geen last meer van verstopte oren. Het apparaatje is gemakkelijk schoon te houden. Voorbeelden van dergelijke elektrische oren reinigers zijn bijvoorbeeld:
  • Nonowax.
  • Dr. WaxVac Vacu Ear.

Tips tegen verstopte oren

Verstopte oren voorkomen, hoe doe je dat? Als je verkouden bent en je hebt verstopte oren, dan kan je de oren het beste met rust laten. Stomen boven warm water met stoomdruppels kan verlichting geven. Oor- en neusdruppels houden de holtes doorgankelijk en kunnen daardoor pijn en verstopping verminderen. Bij oorpijn (en/of koorts) is contact opnemen met de huisarts het beste. Bij gewone lichte oorpijn kan paracetamol (gebruiken volgens gebruiksaanwijzing) verlichting geven. Heb je verstopte oren terwijl je niet verkouden bent? Dan kan dit bijvoorbeeld liggen aan:
  • water in de oren (bijvoorbeeld na zwemmen of douchen).
  • oorsmeerproppen.

Water in je oren?

Zit er water in je oren, geef het dan de tijd om de gehoorgang weer te verlaten. Soms kan dat wel een paar uurtjes duren. Droog de oren uit met bijvoorbeeld papieren zakdoekjes. Op je zij gaan liggen kan helpen.

Oorsmeer in de oren?

Niet iedereen maakt evenveel oorsmeer aan. Oorsmeer in het oor is normaal en nodig om de oren te beschermen tegen o.a. vocht, insecten, stof, bacteriën, uitdroging van de gehoorgang en tegen schimmels. Een teveel aan oorsmeer is echter hinderlijk, terwijl ingedroogd oorsmeer hard wordt en erom bekendstaat dat droge schilfers en korrels oorsmeer vervelende klachten kunnen veroorzaken. Verstopte oren en een drukkend gevoel in de gehoorgang komen dan het meest voor. Om deze klachten te voorkomen kan je het beste:
  • geen wattenstaafjes in de gehoorgang duwen.
  • verwijder alleen oorsmeer dat je zien kunt en gebruik hiervoor een tissue.
  • droog oorsmeer of oorproppen verdunnen met een paar druppels olijfolie of sla-olie in het oor. Ook wordt wel glycerine gebruikt.
  • daarna het oor uitzuigen met bijvoorbeeld een elektrische oorsmeerreiniger, of de oren uit laten spuiten door de huisarts.

Buisjes in de oren?

Heb je buisjes in de oren, kom dan zelf niet aan de oren. Bespreek de klachten met je huisarts. Ook bij beschadigingen van het trommelvlies of bij andere klachten aan het oor kan je het beste met je huisarts de klachten bespreken.
© 2016 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openOren dicht of verstopt? Zo krijg je ze weer openAls je oren dicht of verstopt zijn kan dat heel vervelend zijn. Je kan jezelf wel goed horen, maar je moet veel moeite d…
Oorzaak en oplossingen bij dichte orenOorzaak en oplossingen bij dichte orenDichte oren zijn erg vervelend! De buitenwereld lijkt heel ver weg, terwijl je jezelf maar al te goed kan horen. Ook kan…
Last van verstopte oren?Wellicht heeft iedereen het wel al eens meegemaakt: zo een vervelende druk in de oren. Alsof ze als het ware 'verstopt'…
Verstopt oor; oorzaak en behandelingVerstopt oor; oorzaak en behandelingEen verstopt oor is lastig, je hoort bijna niets meer en de geluiden van binnenuit, zoals je hartslag en je eigen stem z…

Signalen van een nakende of aankomende hartaanvalSignalen van een nakende of aankomende hartaanvalEen hartaanval kan men omschrijven als een onverwachte en volledige verstopping van een kransslagader. De verstopping on…
Microcefalie - oorzaken, symptomen en behandelingMicrocefalie - oorzaken, symptomen en behandelingMicrocefalie is een ernstige aandoening van het centraal zenuwstelsel. Hierbij zijn de hersenen onvoldoende gegroeid waa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.koopjedeal.nl/oor-oren-reiniger-aanbieding.html
  • https://omaweetraad.nl/gezondheid/verstopt-oor
  • https://www.thuisarts.nl/verstopt-oor/ik-heb-last-van-verstopt-oor
  • http://www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/oor/oorsmeer/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 03-04-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.