Signalen van een nakende of aankomende hartaanval
Een hartaanval kan men omschrijven als een onverwachte en volledige verstopping van een kransslagader. De verstopping ontstaat als gevolg van vetafzetting tegen de vaatwand, ook wel aderverkalking genoemd. Op een losgekomen plaquevetafzetting, gaat zich een bloedklonter vormen, waardoor de kransslagader wordt afgesloten. Een bepaald gebied van het hart krijgt hierdoor geen zuurstof meer en dreigt af te sterven. Pijn in de borststreek, griepsymptomen of kortademigheid zijn enkele van de signalen van een nakende of aankomende hartaanval. Via een hartmassage kan men een hartstilstand gaan behandelen.
Met een defibrillator kunnen personen met een hartaanval gereanimeerd worden. /
Bron: Yourschantz, PixabayWat is een hartaanval?
Een hartaanval wordt ook wel een hartinfarct genoemd. Een gedeelte van de hartspier zal afsterven als gevolg van een zuurstofgebrek in een bepaald gebied van de hartspier. Bij een hartaanval kunnen er dodelijke complicaties ontstaan, waaronder ventrikelfibrilleren. De hartkamers trekken op een ongecoördineerde manier samen, waardoor je hart niet meer kan pompen. Met elektrische schokken kan men het ventrikelfibrilleren doen stoppen. Om iemand te reanimeren worden er op openbare plaatsen AED (Automatische Externe Defibrillator) toestellen aangeboden, waardoor iedereen – die een dergelijk toestel kan bedienen – een elektrische schok kan toedienen. Daarnaast kan er bij een hartaanval ook een longembolie plaatsvinden. Een longader zal afgesloten worden door een bloedprop, waardoor een gedeelte van een long geen zuurstof meer zal krijgen. Een bloedprop kan ontstaan bij een hartinfarct.
Signalen die aanleiding kunnen geven tot een nakende of aankomende hartaanval
Ongemakkelijk gevoel in het bovenlichaam
Pijn of een ongemakkelijk gevoel in het bovenlichaam kan het signaal zijn van een nakende hartaanval. Voorbeelden hiervan zijn een zwaar of drukkend gevoel in de borst, rug, nek, armen of andere lichaamsdelen van het bovenlichaam. Uiteraard moet je realistisch blijven en niet bij elke pijnscheut denken dat je een hartinfarct zal krijgen. Je zou meer aandacht moeten schenken indien er een familiale belasting is, of de pijn maar niet wil weggaan.
Echte pijn in de borststreek
Een drukkende pijn of een ongemakkelijkheidsgevoel in de borststreek is het meest voorkomende symptoom van een hartaanval. Velen denken dat de pijn vanzelf zal weggaan, maar dat is niet het geval.
Kortademigheid als signaal van een aankomende hartaanval
Wie regelmatig naar adem moet snakken bij de minste beweging, loopt een groter risico op een hartaanval. Pijn in de borststreek hoeft daar niet mee gepaard gaan. Symptomen van kortademigheid moeten een belletje doen rinkelen dat er een kans bestaat op een nakende hartaanval.
Verschijnselen van griep
Symptomen van griep kunnen in feite ook hartproblemen zijn, zonder dat mensen dit eigenlijk weten. Vermoeidheid die niet weggaat of een algemeen gevoel van malaise zijn dan ook mogelijke symptomen van een hartaanval. Indien de symptomen van een griep ernstig lijken, dan mag je een nakende hartaanval helemaal niet uitsluiten.
Maag- en darmproblemen
Problemen met de darmen en maag kunnen ook een voorbode zijn van problemen met het hart. Indien je pijn anders aanvoelt dan bij gewone maag- en darmproblemen, dan doe je er goed aan om extra aandacht te schenken en op je hoede te zijn, zeker wanneer je een hoge bloeddruk of vaatproblemen hebt.
Waarom is een hartaanval zo gevaarlijk?
Ongeveer de helft van de mensen (50%) die te maken krijgt met een hartinfarct, overlijdt binnen de eerste maand na het hartinfarct. De helft van deze 50% sterft zelfs onmiddellijk. Indien echter een hartstilstand zou plaatsvinden in het ziekenhuis of in het bijzijn van een persoon die je kan reanimeren, dan is de kans op overleving echter meer dan 90%. Een hartaanval is dus een heel ernstige aandoening, met een risico op overlijden.
Een goede hartmassage kan een mensenleven redden. /
Bron: Imageneserik, PixabayHartmassage bij een hartstilstand
Indien er een persoon een hartstilstand krijgt (geen hartslag, geen ademhaling en bewusteloos), dan moet er onmiddellijk gestart worden met een hartmassage. Bij onvoldoende kennis over mond-op-mond-beademing kan je de hartmassage starten zonder deze beademing. Een hartmassage zorgt ervoor dat de bloedstroom naar de hersenen en het hart behouden blijft. Tot 2 minuten na de hartstilstand kan men nog reanimeren zonder mond-op-mond-beademing omdat het hart nog over voldoende zuurstof beschikt. Hartmassage moet worden volgehouden totdat er medische hulp is, of tot het hart weer gaat kloppen. De hartslag kan men dan voelen aan de pols, of nog beter aan de halsslagader. De mogelijkheid om te reanimeren zonder mond-op-mond-beademing geldt enkel bij een hartstilstand en gedurende de eerste twee minuten. Dit is niet voldoende voor drenkelingen en slachtoffers van een overdosis. Hier geldt de algemene regel om dertigmaal een hartmassage toe te passen, en dit af te wisselen door tweemaal te beademen.
Hoe doe je dan een goede hartmassage?
- Eerst en vooral leg je het slachtoffer op een plank of de vloer, en niet op een matras.
- Het is belangrijk om krachtig te masseren, door het borstbeen bij een volwassene vier à vijf centimeter in te drukken.
- Een hartmassage doe je met beide handen. Dit doe je door de muis van de ene hand op de handrug van de andere hand te leggen. De massage dient ondersteund te worden door het lichaamsgewicht.
- Indien het nodig blijkt te zijn omdat het te zwaar wordt, dan kan je de hartmassage afwisselen met een andere persoon om een optimale reanimatie te garanderen.