Tonny Jansma, 01-11-2016
Mijn man is bijna acht jaar geleden thuis overleden na 4 hartinfarcten. Hij was toen 2 dagen thuis nadat hij weer was gedotterd. Hij heeft na zijn tweede hartinfarct ook een openhartoperatie gehad waarbij hij vier omleidingen kreeg. De cardioloog zei dat het duidelijk is waaraan hij is overleden, nl. een hartstilstand. Maar ik begin steeds meer te twijfelen omdat de symptomen toch anders zijn na wat ik heb gelezen. Hij zat rustig op de bank toen hij opeens heel diep begon te grommen en te blazen. Zo hard dat zijn gebit tegen de muur vloog. Ook zijn ogen begonnen uit te puilen en hij kwam naar voren. Zijn spieren waren helemaal gespannen en zijn handen klauwden helemaal. Het was erg angstwekkend. De buurman heeft toen, tot de ambulance er was, hem gereanimeerd. Ik kan dat ook, maar ben in paniek geraakt. In het ziekenhuis heb ik niet verteld hoe het gebeurde omdat ik in een shock was. Was dit dan toch een hartstilstand of kan het iets anders zijn geweest? Ik begin steeds meer te twijfelen.
Reactie infoteur, 05-11-2016
Lieve Tonny, ik vind het heel erg om te horen dat je man is overleden. Ik kan me voorstellen dat los van de gevoelens die een rol spelen ook de onduidelijkheid over zijn doodsoorzaak je blijft bezig houden. Het punt is echter wel… Gaat een antwoord hierop jou de rust bieden die je nodig hebt en tot meer acceptatie leiden? Zelf geloof ik in een God en alleen die kent de precieze redenen waarom dit gebeurd is. Doet het "hoe" er dan eigenlijk nog toe? Jij bent hier namelijk nog steeds. Denk je dat je man wil dat je je dit blijft afvragen? Ik kan me voorstellen dat hij je graag wil zeggen dat je het leven dat je is gegeven moet proberen te leven, hoe moeilijk dat ook is. Door goed voor jezelf te zorgen, met positieve gevoelens aan hem terug te denken en door proberen te "leven". Kan iets van regressie je misschien helpen om de traumatische herinnering wat te verzachten?
Jacob de Jong, 10-03-2016
Wat zijn de gevolgen van het reanimeren van een werkend (kloppend) hart? In de nieuwe richtlijnen voor reanimatie hoef je niet meer te constateren of er nog een hartslag is. Volgens de instructie moet je een ademhaling constateren… maar als dat nu eens moeilijk gaat (buiten bij slecht weer)?
Reactie infoteur, 05-11-2016
Beste Jacob, als ik de informatie van de Hartstichting bekijk, zou reanimeren (manueel en in combinatie met hartmassage) altijd een positieve bijdrage moeten kunnen leveren, omdat het bijdraagt tot het stimuleren en in gang houden van de bloedsomloop. Het zou dan dus bij een kloppend hart geen negatieve werking moeten hebben. Ook begrijp ik dat het positief is bij een herseninfarct, omdat de hersenen in zo'n geval onvoldoende zuurstof krijgen en maar een noodvoorraad van 3 minuten hebben. Oftewel ik ben géén arts maar ik zou zeggen, wanneer je dit kunt en je kunt iemand zijn leven redden doe het dan naar beste kunnen op basis van de beschikbare informatie en op basis van je intuïtie.
Diana, 05-08-2015
Hallo,
Ik zit ergens mee en weet niet waar en aan wie ik het kan vragen. Mijn vriend hebben ze afgelopen maand dood gevonden (zeggen een hartstilstand). Maar nu hoorde ik ook dat hij schuim op de mond had staan. Wat betekent dat?
Reactie infoteur, 05-11-2016
Lieve Diana, wat vreselijk voor jou! Dat moet ontzettend traumatisch zijn voor jou! Ik ben zelf geen arts en baseer me op bronnen van informatie. Ik zou het aan een arts vragen, kun je bij je eigen huisarts terecht? Misschien is het ook een idee om ook in gesprek te gaan met een psycholoog… Want om dit te verwerken is er misschien meer nodig dan alleen een vraag aan de huisarts of een specialist. Het is ook belangrijk dat jij nu door moet leven en dat je misschien niet weet hoe je hier mee om kunt gaan. De hele gebeurtenis is natuurlijk traumatiserend voor jou en je moet jezelf toestaan om jezelf te laten helpen… Ik wens je ontzettend veel sterkte toe!
Michael Paquay, 24-07-2015
Ik zit namelijk met een onduidelijke vraag en die luidt: kan je een hartstilstand krijgen door middel van medicatie 1 keer over te slaan en daarop methadon te nemen? Deze vraag ligt mij nauw aan het hart.
M.V.G Michael
Reactie infoteur, 05-11-2016
Beste Michael, dit is een hele specifieke vraag, die ik niet kan beantwoorden. Ik ben geen arts en baseer me op de mij toegankelijke bronnen van informatie. Durf je met deze vraag naar je eigen huisarts te gaan? Zo niet, dan zou ik het online proberen… Online kun je namelijk ook aan een dokter een vraag stellen en volgens mij kan dat ook anoniem. Succes!
Joop, 24-04-2013
Tja diverse oorzaken in combinatie met een medicijn werden mijn vriendin fataal. Helaas ze leeft niet meer. Vooral de psychiatrie blijf deze gevaarlijke medicatie gewoon voorschrijven. Na zo n gebeurtenis alsof ze geen kwaad kunnen litium medicatie.
Reactie infoteur, 05-11-2016
Beste Joop, hierop kan ik alleen zeggen dat het heel erg is dat je vriendin is overleden! Ik hoop dat je haar ooit zal terug zien… Ik hoop dat jij het een beetje redt… En dat je beseft dat je haar niet meer kan redden… Ik weet niet wat de oorzaak is geweest, je zegt zelf dat er meerdere zijn, maar het is waar dat er bijwerkingen verbonden zijn aan medicatie. Dat is een moeilijk topic omdat sommige medicijnen ook weer levens redden en de mens gewoon eigenlijk niet genoeg weet… Dokters doen het (hoop ik) naar beste kunnen en weten… Zelf ben ik geen dokter… Weet je zeker dat Lithium de oorzaak kan zijn?