Koelen bij hartstilstand

Koelen bij hartstilstand Koelen bij hartstilstand: volwassen mensen die na een hartstilstand met succes zijn gereanimeerd, moeten 12 tot 24 uur daarna worden gekoeld. Dit koelen bij hartstilstand betekent dat hun lichaam op een temperatuur van tussen de 32 en 34 graden Celsius wordt gebracht. Maar in de ambulance gaat dat al bijna helemaal niet. Hoe gaat het koelen bij een hartstilstand in zijn werk, wat zijn de effecten en wat betekent het op de langere termijn?

Koeling na hersenstilstand: minder sterfte en minder schade

Onderzoek naar koeling na hartstilstand bracht aan het licht dat mensen die niet gekoeld werden de sterfte hoger was dan bij mensen die wel gekoeld waren. Ook werd bij hen meer hersenschade geconstateerd.

Waarom koelen na hartstilstand?

Helemaal duidelijk is het nog niet waarom er na een hartstilstand gekoeld moet worden. Volgens de wetenschappers kan dit zijn:
 • Een lagere stofwisseling in de hersenen
 • Koeling onderdrukt bepaalde schadelijke biochemische processen in het lichaam

De feiten over hartstilstand

 • Jaarlijks krijgen zon 15.000 16.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand
 • Dit levert per dag 43 overledenen op
 • Omstanders of hulpverleners moeten direct ingrijpen door binnen 6 minuten te starten met reanimeren
 • Wordt binnen die 6 minuten begonnen met reanimeren dan is de kans op overleving tussen de 50 en 70 procent

De praktijk bij hartstilstand

De praktijk wijst uit dat mensen met een hartstilstand bijna altijd pas in het ziekenhuis worden gekoeld. Dit gebeurt met:
 1. Koeldekens
 2. Koelmatrassen
 3. IJspakkingen
 4. Natte doeken
 5. Ventilatoren
 6. Koelhelmen

Koelen in de ambulance gaat bijna niet

Het koelen zou echter al eerder moeten gebeuren, namelijk in de ambulance. Maar daar werken al die apparaten niet of dat is te omslachtig.

Nieuwe oplossing voor koelen bij hartstilstand: koelvloeistof door de neus

In Amerika is nu een nieuw middel uitgevonden dat dit zou moeten vergemakkelijken. Een neusspray met twee sondes die RhinoChill heet. Het middel spuit het vluchtige perfluorcarbon in. Doordat het snel verdampt daalt de temperatuur van degene die net een hartstilstand heeft gehad. Er wordt heel plaatselijk gekoeld, want achter de neusholtes bevinden zich de hersenen. Die worden dus het eerst afgekoeld. Als het bloed weer begint te stromen, wordt de rest van het lichaam daardoor gekoeld.

Meer toepassingen RhinoChill

Het bedrijf dat de koelende neusspray heeft uitgevonden, denkt dat er meer dingen mee gedaan kunnen worden dan alleen koelen bij een hartstilstand. Bij een beroerte kan ook gekoeld worden zo is het idee. Maar ook bij hersentrauma, epilepsieaanvallen en bypassoperaties zou de spray dienst kunnen doen. Het middel is overigens waarschijnlijk pas in 2011 op de markt.

Wat is het verschil tussen een hartaanval of een hartstilstand?

Hartstilstand, hartaanval en hartinfarct. De woorden worden vaak door elkaar heen gebruikt en mensen weten in veel gevallen niet wat er nu precies mee wordt bedoeld.

Hartaanval is hetzelfde als hartinfarct

Hartaanval en hartinfarct betekenen hetzelfde. Bij een infarct of hartaanval gebeurt er dit:
 • Een stolsel sluit een bloedvat in het hart af.
 • Daardoor wordt de bloedtoevoer naar een deel van dat hart gestopt.
 • Dat deel sterft af, omdat het geen zuurstof meer krijgt.

Hartstilstand

Een hartstilstand kan het gevolg zijn van een infarct, maar dat hoeft niet. Een klein infarct zorgt er namelijk vaak voor dat het hart gewoon blijft pompen. Bij een hartstilstand gebeurt er dit: Het hart stopt met haar werkzaamheden, pompt geen bloed meer rond en daardoor valt de bloedsomloop stil

Hartstilstand door acuut hartinfarct

In veel gevallen wordt een hartstilstand wel degelijk veroorzaakt door een hartinfarct
Deze aandoening zorgt voor hartritmestoornissen
Bij heel erge hartritmestoornissen trilt het hart nog wel, maar het trekt niet meer samen. Het pompt dus ook het bloed niet meer rond

Hartstilstand door andere oorzaken

Een hartstilstand kan naast een infarct ook andere oorzaken hebben. Dit zijn:
 • Een hartspierziekte
 • Een hartontsteking
 • Hartfalen
 • Ademhalingsproblemen
 • Verdrinking
 • Elektrische shock
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hartstilstand: Symptomen, oorzaak en gevolgenHartstilstand: Symptomen, oorzaak en gevolgenWat is een hartstilstand precies en waaraan kun je die herkennen? Wat zijn de belangrijkste tekenen en symptomen? Is een…
Signalen van een nakende of aankomende hartaanvalSignalen van een nakende of aankomende hartaanvalEen hartaanval kan men omschrijven als een onverwachte en volledige verstopping van een kransslagader. De verstopping on…
Kun je een hartstilstand overleven? Wat zijn de symptomen?Kun je een hartstilstand overleven? Wat zijn de symptomen?Het hart stopt ineens met pompen. Wat zijn de symptomen bij een hartstilstand en waar wordt het door veroorzaakt? Wat is…
Hartinfarct: elke seconde teltHartinfarct: elke seconde teltJaarlijks komen 25.000 mensen in Nederland met een hartinfarct in het ziekenhuis te liggen. Een hartinfarct word ook wel…
Tomaat vermoedelijk ook goed voor je prostaatTomaat vermoedelijk ook goed voor je prostaatLycopeen is een antioxidant dat vermoedelijk prostaatkanker kan voorkomen. Deze voedingsstof komt vooral in tomaten van…
Bronnen en referenties
 • Sneon en Snein
 • www.6minuten.nl
Reactie

Hetty Govers, 08-08-2011
Kan een electrische koeldeken ook in een gewoon bed voor mensen die niet kunnen slapen doordat ze, door de warmte een branderig gevoel krijgen.
Dit heeft misschien te maken met chemo-tabletten is kankerpatient. Reactie infoteur, 09-08-2011
Dit zijn zulke specifieke vragen die u toch echt aan een arts moet stellen. Ik weet ook niet of een elektrische koeldeken zo vrij verkrijgbaar is. Ik zou uw arts vragen of een instelling als de thuiszorg.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 22-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.