Tomaat vermoedelijk ook goed voor je prostaat

Tomaat vermoedelijk ook goed voor je prostaat Lycopeen is een antioxidant dat vermoedelijk prostaatkanker kan voorkomen. Deze voedingsstof komt vooral in tomaten van goede kwaliteit voor. Waarom zou je daarom als man niet wat vaker tomaatproducten op het menu plaatsen om prostaatklachten uit te stellen. Baat het niet voor je prostaat dan schaadt het ook zeker niet, want de tomaat bevat nog tal van andere nuttige bouwstenen voor een gezond lichaam.

Prostaatklachten

De prostaat of voorstanderklier is het orgaan dat de vloeistof produceert waarin de zaadcellen zich thuis voelen en via een zaadlozing veilig het vrouwenlichaam binnen kunnen gaan. Deze klier bevindt zich bij de man vlak onder de blaas en zit om de urinebuis heen. Naarmate je als man ouder wordt heb je steeds minder plezier van je prostaat. Je kunt namelijk vanwege een vergrote prostaat op den duur plasproblemen krijgen en incidenteel zelfs een totale plasblokkade. En het risico op prostaatkanker neemt ook toe naarmate je ouder wordt. Via het meten van de PSA-waarde in het bloed, kan het risico op prostaatkanker worden geschat.

Lycopeen

Lycopeen is de voedingstof die onder andere de tomaat zo mooi rood van kleur maakt. Lycopeen is een essentiële antioxidant, die van nature in het menselijk weefsel voorkomt. Deze antioxidant komt vooral voor in tomaten. De opname door de darmen van deze stof is helaas niet optimaal indien de tomaat in rauwe vorm wordt genuttigd. Daarom wordt aanbevolen de tomaat te consumeren in bereide vorm zoals, tomatenpuree, ketchup of gebakken tomaten. Lycopeen biedt bescherming tegen kanker, is aangetoond. In het bijzonder tegen prostaatkanker, hoewel de verschillende onderzoeken geen eensluidende uitkomst laten zien.

Geen concreet voedingsadvies

De verschillende onderzoeken leveren echter nog niet voldoende bewijs om mannen een duidelijk voedingsadvies tegen prostaatkanker te kunnen geven. De bevindingen suggereren wel dat tomaten een belangrijke rol spelen in de preventie van prostaatkanker, maar een keiharde bevestiging daarvan is er nog niet. Maar als de tekenen er wel op wijzen dat tomaat het risico op prostaatkanker verkleint waarom zou je ze dan niet ruimschoots nuttigen. Uiteindelijk was de Aarde ook al bolvormig, lang voordat daartoe het bewijs werd geleverd.

Van de volgende tomatenproducten is het lycopeengehalte per 100 gram:

  • Tomaten 2,5 mg
  • Tomatenketchup 17 mg
  • Tomatensap 9 mg
  • Tomatensaus 15 mg
  • Tomatensoep 5 mg

De gegevens zijn van de USDA Nutrient databank. De gehaltes kunnen nogal variëren. Een diepe rode kleur is een aanwijzing dat het lycopeengehalte het gunstigst is. Aanbevolen wordt om er bij het eten van tomatensap een eetlepel olijfolie door te mengen. In de vorm van capsules is lycopeen overigens ook verkrijgbaar.

De kwaliteit van de tomaat

De typische smakeloze watertomaat zou het minste lycopeen bevatten. Volgens de USDA, bevat 100 gram tomatensap van redelijke kwaliteit minstens 9 mg. Volgens deskundigen is biologische tomatenpuree die o.a. in natuurwinkels verkrijgbaar is, aan te bevelen en moet je daarvan dagelijks zo’n 100-200 gram van gebruiken. Gemiddeld krijg je dan bijna 30 mg binnen.

De Prolyco tomaat

Onder de merknaam Prolyco wordt een kleine trostomaat op de markt gebracht die een gunstig lycopeengehalte zou bevatten. Het is niet duidelijk hoe een tomatenkweker extra Lycopeen in z’n tomaat zou kunnen stoppen. Het geheim zou schuilen in het feit, dat de tomaat niet in racetempo de grond wordt uitgetrokken, maar daarentegen alle tijd krijgt zich op natuurlijke wijze te vormen, mede doordat er spaarzaam met water wordt omgesprongen bij de kweek. Daardoor moet de tomaat een groter wortelstelsel vormen. En die vele wortels kunnen verhoudingsgewijs ook meer voedingsstoffen aan de aarde onttrekken, die uiteindelijk in de tomaat terechtkomen. De Prolyco wordt bemest met koemest en de insectenbestrijding vindt biologisch plaats.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatvergroting: klachten, behandelingProstaatvergroting: klachten, behandelingBij veel mannen groeit in de loop van de jaren de prostaat. Sommigen krijgen daardoor problemen met plassen, maar bij an…
Prostaatproblemen behandelenProstaatproblemen behandelenHet prostaat maakt deel uit van het mannelijk geslachtsorgaan. Prostaat problemen komen vaak voor bij mannen met de leef…
Een verhoogd PSADe afkorting PSA staat voor prostaat specifiek antigeen. Zoals de naam al aangeeft, is het een enzym dat specifiek door…

Koelen bij hartstilstandKoelen bij hartstilstandKoelen bij hartstilstand: volwassen mensen die na een hartstilstand met succes zijn gereanimeerd, moeten 12 tot 24 uur d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Palingzp, Flickr (CC BY-2.0)
  • HEALTH & FOOD " nummer 84
  • Vita-info.nl
  • Voedingenkankerinfo.nl (27-4-2016)
Reactie

Hennie, 07-08-2013
Dus als ik het goed begrijp is rauwe tomaat niet zo goed voor de prostaat? Reactie infoteur, 07-08-2013
Dat is te sterk uitgedrukt. Verschillende bronnen beweren alleen dat het gunstige effect het grootst is indien de tomaten rauw worden genuttigd.

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 29-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.