Omgaan met hinderlijke plasklachten bij vergrote prostaat

Omgaan met hinderlijke plasklachten bij vergrote prostaat Als je te vaak moet plassen vanwege een vergrote prostaat, is het niet handig veel te drinken vlak voor een lange autorit. En ook niet als je logeert bij bekenden, want die horen je dan een paar keer per nacht urineren. Je moet ook weten in welke bouwmarkten en winkels je kunt plassen. Een stadsbezoek kun je het beste in Amsterdam doen vanwege de vele openbare urinoirs (krullen). Tot het moment aanbreekt dat je die voortdurende plasdrang zat bent. En de terechte angst voor een volledige plasblokkade het wint van de onterechte angst voor een prostaatoperatie. Want hoewel een prostaatvergroting in principe goedaardig is, ligt dat anders als je vanwege een onverwachte plasblokkade met spoed naar het ziekenhuis moet.

Voorstanderklier: van medestander naar tegenstander

Zolang je een jonge man bent heb je alleen maar lol van je prostaat, de mannelijke voorstanderklier die het spermavocht produceert dat het lichaam via een ejaculatie verlaat. Maar boven de 50 jaar krijg je helaas vaak plasklachten vanwege een vergrote prostaat (prostaathypertrofie). In het begin merk je alleen dat je urinestraal wat minder krachtig is dan vroeger. Het enige nadeel daarvan is dat je geen plaswedstrijden meer kunt winnen. Maar helaas, door de prostaatklachten verandert je voorstanderklier op den duur toch van je medestander in je tegenstander.

Prostaatvergroting

Naarmate je verder boven de 50 komt, nemen de typische plasklachten vaak toe, zoals:
 • plas niet meer goed kunnen ophouden,
 • het urineren komt traag op gang,
 • nadruppelen,
 • niet goed kunnen uitplassen,
 • plotselinge aandrang,
 • zwakkere urinestraal.

En dat alles omdat die groeiende prostaat de plasbuis steeds verder gaat dichtdrukken.

De afnemende plaskracht is nog tot daar aan toe. Veel hinderlijker is dat je vaker, en dikwijls op de meest ongemakkelijke momenten, kleine plasjes moet doen:
 • Enkele keren 's nachts, terwijl je bij iemand logeert en via een krakende trap het toilet bereikt, waardoor de hond aanslaat.
 • Tijdens een vliegreis, bustrip, of treinreis, autorit (als je meerijdt met anderen).
 • Als je een fietstochtje met anderen doet.
 • Vlak voor de sportwedstrijd.
 • Enz enz.

Snel opereren of juist niet

Wellicht kun je dat prostaatprobleem definitief verhelpen door je te laten opereren, maar niet iedereen heeft daar gelijk zin in. Dan de situatie nog maar een aantal jaren zien te rekken al dan niet met behulp van medicijnen, die overigens vaak maar gedeeltelijk verlichting bieden.

Totdat je die voortdurende plasbehoefte ten slotte echt zat bent en een operatie nog de enige oplossing is. Ook omdat je beseft dat zo'n vergrote prostaat wel eens tot een totale plasblokkade kan leiden, waardoor je met spoed naar het ziekenhuis moet om te worden geopereerd. Aan de andere kant gaat de prostaat ook na een operatie op den duur het plassen toch weer bemoeilijken. Want gemiddeld 15 jaar na zo'n TURP-operatie kunnen er opnieuw plasklachten optreden. Dat pleit er eigenlijk voor om de operatie zo lang mogelijk uit te stellen.

Hoe ga je met je plasklachten om

Hoe slim ben je met het omgaan met die voortdurende aandrang om de blaas te ledigen. Dat hangt in de eerste plaats af van wat je die dag gaat doen en waar je vertoeft. Een paar willekeurige voorbeelden:

Lange autorit

Als je in je eentje of met je partner rijdt, is het niet zo erg tijdens de rit een benzinestation te moeten aandoen voor toiletbezoek. Reis je met iemand mee, let dan op dat je vooraf zo weinig mogelijk drinkt, dan red je het misschien zonder, en ander met slechts een stop voor wc-bezoek. Je kunt altijd een flesje water mee nemen voor als je onderweg dorst krijgt.

Vliegreis

Ook niet verstandig overvloedig te hebben gedronken vlak voordat je instapt. Zorg dat je op het laatste moment nog naar het toilet gaat, wat niet moeilijk is omdat zich veel toiletten op de luchthavens bevinden. Het is sowieso handig om bij het inchecken een plaats aan het middenpad te vragen, zodat je niet naast twee wildvreemden tegen het raampje zit ingeklemd.

Je bent te logeren bij anderen

In een hotel maakt het natuurlijk niet uit dat je er drie keer uit moet ís nachts, maar bij bekenden of in een pension is dat toch minder prettig. Ook dan geldt dat je de avond tevoren rekening moet houden met drankgebruik.

Stadsbezoek

Je wilt natuurlijk niet graag een café in alleen voor te plassen. Maar in een stad zijn gelukkig vaak hamburgerketens, bouwmarkten en grootwinkelbedrijven, waar het allemaal niet zo opvalt en de juffrouw van de retirade graag een paar dubbeltjes in ontvangst neemt.

Je neemt deel aan de Damtotdamloop

Of aan een andere grote hardloopwedstrijd. Je bent een half uur van te voren in het startvak omdat je mooi vooraan wilt starten. Je moet natuurlijk niet uitgedroogd aan zo´n wedstrijd deelnemen, maar eenmaal in het startvak zijn er geen toiletten meer. Je zou in dat geval voor de zekerheid een hoeveelheid keukenpapier of andere absorberende materie mee kunnen meenemen, waarin je het stiekem doet en de afval vervolgens in een dichtgeknoopte plastic zak doet. Maar je kunt ook even wijdbeens gaan staan en die vochtige plek in je broek voor lief nemen.

In het bos tijdens een wandeling

Uiteraard geen enkel probleem.

Hoelang kun je dit allemaal volhouden

Vergelijk het met het jarenlange traject: vanaf het moment dat je eerste haren uitvallen tot het uiteindelijk volledig kaal worden. Sommigen worden snel kaal en anderen uiteindelijk toch nooit.

Vakantietip

In warme landen kun je soms de hele dag drinken, zonder dat je naar de wc moet.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatproblemen? Zittend plassen is beter!Er wordt gesuggereerd dat het uitmaakt hoe je je lichaam houdt tijdens het plassen. De ene houding is namelijk 'urodynam…
Prostaatvergroting: klachten, behandelingProstaatvergroting: klachten, behandelingBij veel mannen groeit in de loop van de jaren de prostaat. Sommigen krijgen daardoor problemen met plassen, maar bij an…
Natuurlijke middelen en kruiden tegen vergrote prostaatNatuurlijke middelen en kruiden tegen vergrote prostaatBenigne prostaathyperplasie (BPH) is een goedaardige vergroting van de prostaat. Het is een normaal verschijnsel bij man…
Prostaatvergroting: symptomen en behandelingProstaatvergroting: symptomen en behandelingProstaatvergroting is een natuurlijk verschijnsel, dat bij iedere man op den duur kan voorkomen. Voor de meeste mannen g…

Hoe gaat een colonoscopie in zijn werk?Hoe gaat een colonoscopie in zijn werk?Er is iets mis met uw darmen en daarom moet er een colonoscopie gedaan worden. Een colonoscopie is nodig om uw dikke dar…
Slaapapneu - slaapapneusyndroomApneu is een slaapziekte waarbij men sínachts meerdere ademstilstanden krijgt. Deze slaapziekte kan ernstige gevolgen he…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 08-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.