Omgaan met hinderlijke plasklachten bij vergrote prostaat
Als je te vaak moet plassen vanwege een vergrote prostaat, is het niet handig veel te drinken vlak voor een lange autorit. En ook niet als je logeert bij bekenden, want die horen je dan een paar keer per nacht urineren. Je moet ook weten in welke bouwmarkten en winkels je kunt plassen. Een stadsbezoek kun je het beste in Amsterdam doen vanwege de vele openbare urinoirs (krullen). Tot het moment aanbreekt dat je die voortdurende plasdrang zat bent. En de terechte angst voor een volledige plasblokkade het wint van de onterechte angst voor een prostaatoperatie. Want hoewel een prostaatvergroting in principe goedaardig is, ligt dat anders als je vanwege een onverwachte plasblokkade met spoed naar het ziekenhuis moet.
Voorstanderklier: van medestander naar tegenstander
Zolang je een jonge man bent heb je alleen maar lol van je prostaat, de mannelijke voorstanderklier die het spermavocht produceert dat het lichaam via een ejaculatie verlaat. Maar boven de 50 jaar krijg je helaas vaak plasklachten vanwege een vergrote prostaat (prostaathypertrofie). In het begin merk je alleen dat je urinestraal wat minder krachtig is dan vroeger. Het enige nadeel daarvan is dat je geen plaswedstrijden meer kunt winnen. Maar helaas, door de prostaatklachten verandert je voorstanderklier op den duur toch van je medestander in je tegenstander.
Prostaatvergroting
Naarmate je verder boven de 50 komt, nemen de typische plasklachten vaak toe, zoals:
- plas niet meer goed kunnen ophouden,
- het urineren komt traag op gang,
- nadruppelen,
- niet goed kunnen uitplassen,
- plotselinge aandrang,
- zwakkere urinestraal.
En dat alles omdat die groeiende prostaat de plasbuis steeds verder gaat dichtdrukken.
De afnemende plaskracht is nog tot daar aan toe. Veel hinderlijker is dat je vaker, en dikwijls op de meest ongemakkelijke momenten, kleine plasjes moet doen:
- Enkele keren 's nachts, terwijl je bij iemand logeert en via een krakende trap het toilet bereikt, waardoor de hond aanslaat.
- Tijdens een vliegreis, bustrip, of treinreis, autorit (als je meerijdt met anderen).
- Als je een fietstochtje met anderen doet.
- Vlak voor de sportwedstrijd.
- Enz enz.
Snel opereren of juist niet
Wellicht kun je dat prostaatprobleem definitief verhelpen door je te laten opereren, maar niet iedereen heeft daar gelijk zin in. Dan de situatie nog maar een aantal jaren zien te rekken al dan niet met behulp van medicijnen, die overigens vaak maar gedeeltelijk verlichting bieden.
Totdat je die voortdurende plasbehoefte ten slotte echt zat bent en een operatie nog de enige oplossing is. Ook omdat je beseft dat zo'n vergrote prostaat wel eens tot een totale plasblokkade kan leiden, waardoor je met spoed naar het ziekenhuis moet om te worden geopereerd. Aan de andere kant gaat de prostaat ook na een operatie op den duur het plassen toch weer bemoeilijken. Want gemiddeld 15 jaar na zo'n TURP-operatie kunnen er opnieuw plasklachten optreden. Dat pleit er eigenlijk voor om de operatie zo lang mogelijk uit te stellen.
Hoe ga je met je plasklachten om
Hoe slim ben je met het omgaan met die voortdurende aandrang om de blaas te ledigen. Dat hangt in de eerste plaats af van wat je die dag gaat doen en waar je vertoeft. Een paar willekeurige voorbeelden:
Lange autorit
Als je in je eentje of met je partner rijdt, is het niet zo erg tijdens de rit een benzinestation te moeten aandoen voor toiletbezoek. Reis je met iemand mee, let dan op dat je vooraf zo weinig mogelijk drinkt, dan red je het misschien zonder, en ander met slechts een stop voor wc-bezoek. Je kunt altijd een flesje water mee nemen voor als je onderweg dorst krijgt.
Vliegreis
Ook niet verstandig overvloedig te hebben gedronken vlak voordat je instapt. Zorg dat je op het laatste moment nog naar het toilet gaat, wat niet moeilijk is omdat zich veel toiletten op de luchthavens bevinden. Het is sowieso handig om bij het inchecken een plaats aan het middenpad te vragen, zodat je niet naast twee wildvreemden tegen het raampje zit ingeklemd.
Je bent te logeren bij anderen
In een hotel maakt het natuurlijk niet uit dat je er drie keer uit moet ’s nachts, maar bij bekenden of in een pension is dat toch minder prettig. Ook dan geldt dat je de avond tevoren rekening moet houden met drankgebruik.
Stadsbezoek
Je wilt natuurlijk niet graag een café in alleen voor te plassen. Maar in een stad zijn gelukkig vaak hamburgerketens, bouwmarkten en grootwinkelbedrijven, waar het allemaal niet zo opvalt en de juffrouw van de retirade graag een paar dubbeltjes in ontvangst neemt.
Je neemt deel aan de Damtotdamloop
Of aan een andere grote hardloopwedstrijd. Je bent een half uur van te voren in het startvak omdat je mooi vooraan wilt starten. Je moet natuurlijk niet uitgedroogd aan zo´n wedstrijd deelnemen, maar eenmaal in het startvak zijn er geen toiletten meer. Je zou in dat geval voor de zekerheid een hoeveelheid keukenpapier of andere absorberende materie mee kunnen meenemen, waarin je het stiekem doet en de afval vervolgens in een dichtgeknoopte plastic zak doet. Maar je kunt ook even wijdbeens gaan staan en die vochtige plek in je broek voor lief nemen.
In het bos tijdens een wandeling
Uiteraard geen enkel probleem.
Hoelang kun je dit allemaal volhouden
Vergelijk het met het jarenlange traject: vanaf het moment dat je eerste haren uitvallen tot het uiteindelijk volledig kaal worden. Sommigen worden snel kaal en anderen uiteindelijk toch nooit.
Vakantietip
In warme landen kun je soms de hele dag drinken, zonder dat je naar de wc moet.
Lees verder