Hoe gebruik je incontinentiemateriaal

Hoe gebruik je incontinentiemateriaal Als u last van incontinentie heeft, en voor de eerste keer begint met het gebruiken van incontinentiemateriaal is het heel normaal dat u daar verschillende vragen over heeft. Hier vindt u enkele veelvoorkomende vragen die regelmatig door gebruikers van incontinentiemateriaal gesteld worden. De verklarende antwoorden zijn van de apotheek.

Is er wat te doen aan urineverlies

Vraag altijd eerst advies aan uw huisarts, want het is natuurlijk belangrijk dat allereerst de oorzaak van het urineverlies opgespoord wordt. Soms zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om via gespecialiseerde fysiotherapeuten therapie te krijgen en op die manier het probleem (grotendeels) te verhelpen. Dan heeft u misschien helemaal geen verband nodig.

Wat kunt u er tevens zelf aan doen

Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden om ongewenst urineverlies te voorkomen:
 • Met regelmatig te eten en op gezette tijden het toilet te bezoeken, train je de blaas.
 • Het nuttigen van koffie, thee en alcohol bevordert de productie van urine. Wees daarmee dus matig.
 • Temperatuurschommelingen kunnen de urinedrang ook vergroten. Tracht daarom verschillen tussen koude en warmte te voorkomen.
 • Let er trouwens op dat u niet te weinig gaat drinken. Want die neiging krijg je natuurlijk, maar te weinig vocht kan leiden tot nierbeschadiging, uitdroging, een overgeprikkelde blaas en urineweginfecties.

Incontinentie

Er zijn verschillende vormen van incontinentie met eigen oorzaken en verschillende klachten. Een aantal nuttige tips en adviezen bij het gebruik van het juiste incontinentiemateriaal, die u uiteraard ook bij uw apotheek kunt inwinnen, vindt u hieronder.

Veelgestelde vragen en antwoorden inzake incontinentiemateriaal

Stress- of inspanningsincontinentie

Urineverlies bij tillen, niezen, hoesten en lachen, is een veelvoorkomend probleem, vooral bij vrouwen. Het wordt meestal veroorzaakt door een verslapping van de bekkenbodemspieren. Dat kan zijn ontstaan door overgewicht, gebrek aan beweging of na een bevalling. Hiervoor zijn verschillende kleine, dunne verbanden te gebruiken.

Het probleem kan trouwens vaak (gedeeltelijk) worden verholpen door oefeningen te doen met de bekkenbodemspieren, vaak onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Zijn er voor mannen speciale producten bij lichte incontinentie

Ja, zowel voor mannen als vrouwen zijn er speciale producten voor lichte en ernstige vormen van incontinentie. Bij mannen wil bijvoorbeeld ook na een prostaatoperatie wel eens tijdelijk incontinentie voorkomen. Uw apotheker kan u informeren hierover.

Hoe weet ik of ik het juiste product gebruik

Als u niet meer dan vijf verbanden per dag gebruikt, geen last van lekkages heeft, als het product comfortabel aanvoelt en voldoet aan uw eisen, dan heeft u de juiste keuze gemaakt. U kunt bij apotheek of drogist natuurlijk proefpakketjes vragen om uit te vinden welk verband het prettigst is.

Hoeveel producten zou je normaal gesproken per dag gebruiken

Een normaal gebruik ligt tussen de drie en vijf stuks per 24 uur.

Wat kun je er tegen doen als je vaak net te laat het toilet bereikt

U kunt tijd winnen door uw kleding te laten voorzien van klittenbandsluitingen, zodat het eenvoudiger wordt om uw kleding los te maken.

Op welke manier is het verband hygiënisch weg te gooien

De meeste verbanden zijn per stuk verpakt U kunt de verpakking gebruiken om het verband na gebruik in te wikkelen en zo hygiënisch weg te gooien.

Als het verband dat wordt gebruikt steeds verschuift

De meeste producten hebben aan de buitenzijde een plakstrook, waarmee u het verband in uw eigen ondergoed kunt plakken. Zorg altijd voor nauwsluitend ondergoed, dit kan helpen het verband op zín plaats te houden. Er zijn ook verbanden verkrijgbaar die als broek gedragen worden, uw heupwijdte is daarbij bepalend voor de maat.

Tips voor toiletgedrag om klachten te voorkomen

Soms ontstaan incontinentieklachten door onwetendheid en een verkeerde manier van plassen. Onderstaande tips kunnen helpen klachten te voorkomen;
 • Neem altijd de tijd om naar het toilet te gaan.
 • Drink anderhalf tot twee liter verdeeld over de dag.
 • Het is normaal om zes tot acht keer per etmaal te plassen.
 • Ga altijd op het toilet zitten. Zorg dat uw voeten plat op de grond steunen, anders ontstaat er veel spierspanning in de benen en de bekkenbodem en wordt het plassen bemoeilijkt.
 • Ontspan de bekkenbodemspieren en plas in één keer rustig en volledig uit.
 • Pers niet mee, laat uw blaas zelf het werk doen.
 • Wanneer de urine moeilijk of niet wil komen, kunt u uw bekkenbodemspieren rustig aanspannen en weer los laten.
 • Als u aandrang voelt ga dan gelijk naar het toilet en wacht liever niet.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nadruppelen, ongewild urineverlies bij mannenOndanks schudden en wachten toch nadruppelen. Maar liefst één op de vijf mannen heeft last van ongewild urineverlies in…
Multiple Sclerose: incontinentieMensen die lijden aan Multiple Sclerose krijgen te maken met incontinentie. Vaak betekend dit een beperking op het socia…
Urineverlies bij vrouwen: klachten, problemen en oplossingenUrineverlies bij vrouwen: klachten, problemen en oplossingenMeer dan de helft van alle vrouwen tussen de 30 en 65 heeft last van ongewenste urineverlies. Een kwart van de vrouwen m…
Oorzaken urineverlies en wat kun je eraan doen?Oorzaken urineverlies en wat kun je eraan doen?Er zijn veel vrouwen die last hebben van ongewild urineverlies. Er rust ook nog een taboe op waardoor sommigen er jarenl…

Angstaanval: InstortingsangstAngstaanval: InstortingsangstEr bestaan heel veel soorten angsten: claustrofobie, spinnenangst, pathofobie en nog veel meer... maar 1 angst komt niet…
Zoethout tegen maagzwerenZoethout tegen maagzweren2000 jaar geleden! In de Oudheid! Vroeger! Soms lijkt het wel alsof geneeskruiden alleen maar van vroeger en hopeloos ou…
Bronnen en referenties
Reactie

Trudy, 29-03-2012
Ik doe momenteel de opleiding verzorgende ig. Ik kom op mijn stages regelmatig tegen dat zorgvragers dubbel incontinentiemateriaal gebruiken bv tena pants met een inlegger erin. Of een tena flex met een grote inlegger. Wat is jullie advies hiervoor? Reactie infoteur, 01-04-2012
Niet doen want dan krijg je juist dat de luier overloopt. Je gebruikt dan ook te veel incomateriaal. Met de apotheek overleggen, of je in zo'n geval wellicht zwaarder materiaal moet toepassen, of vaker verschonen

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 14-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.