Nadruppelen, ongewild urineverlies bij mannen

Ondanks schudden en wachten toch nadruppelen. Maar liefst één op de vijf mannen heeft last van ongewild urineverlies in de vorm van nadruppelen. Vlekken en geurtjes hebben een negatieve invloed op het sociale leven. Er zijn producten op de markt waarbij dit ongemak kan worden tegengegaan.

Schaamte bij natte vlek en geurtjes

Maar liefst één op de vijf mannen heeft last van nadruppelen. Het is zeker geen ongemak dat alleen maar bij oudere mannen voorkomt. Het komt voor bij mannen van alle leeftijden, van 30 tot 80 jaar oud. Ondanks schudden en wachten openbaart zich vaak een natte vlek na het toiletbezoek. Dit en eventuele geurtjes zorgen ervoor dat veel mannen zich schamen en waardoor hun sociale leven wordt beïnvloed.

Post Micturition Dribbling

Post Micturition Dribbling (PMD) is de medische term voor nadruppelen waarbij slechts sprake is van een paar druppels urineverlies na het toiletbezoek. Het gebeurt meestal wanneer de penis wordt teruggeplaatst en de kleding weer wordt aangetrokken. Een kleine hoeveelheid urine blijft achter op een laag punt in de urinebuis omdat de urinebuis zich niet volledig leegt door de omliggende spier. PMD is de meest voorkomende vorm van incontinentie bij mannen.

Incontinentie

Andere vormen van incontinentie bij mannen zijn:

Ontlastingsincontinentie

Wanneer er sprake is van onvrijwillig ontlastingverlies

Overloopincontinentie

Onvrijwillig urineverlies, meestal in kleine scheuten zonder dat de blaas daadwerkelijk geleegd wordt.

Urge incontinentie

Of aandrangincontinentie. De urine kan niet worden opgehouden waardoor soms hele urinelozingen plaatsvinden.

Volledige incontinentie

Wanneer er geen controle meer is over blaas- en darmfunctie

Bescherming

Naast het “zware werk” aan incontinentiemateriaal is er ook tegen PMD een goede oplossing.
Binnen het aanbod van incontinentiemateriaal voor volwassenen bieden onder andere de merken Attends en Tena een inlegger speciaal voor mannen die bescherming biedt tegen nadruppelen en bovendien nare geurtjes tegenhoudt.

De inleggers zijn speciaal ontworpen voor mannen en kan op een onopvallende en comfortabele manier gedragen worden waarbij de bewegingsvrijheid niet wordt beperkt. Door een plakstrip blijft het goed in het ondergoed zitten en het volgt de lijnen van het lichaam.

Een ongemakkelijk gevoel over vlekken en geurtjes is hierdoor uit den boze.
© 2009 - 2024 Zalomeya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ongewenst urineverlies bij vrouwenOngewenst urineverlies bij vrouwenErg vervelend! Urine 'verliezen' op een moment dat je het helemaal niet wilt, bijvoorbeeld als je aan het sporten bent o…
Nadruppelen van urine: symptomen, oorzaak en behandelingNadruppelen van urine: symptomen, oorzaak en behandelingNadruppelen is een vervelend fenomeen. Nadruppelen kan zowel mannen als vrouwen treffen. Nadruppelen van urine wordt ver…
Urine incontinentie, een vervelende kwaalUrine incontinentie, een vervelende kwaalUrine incontinentie is een kwaal, die vaak op latere leeftijd een rol gaat spelen. Het komt vooral bij vrouwen voor. Uri…

Burnout risicotestBurnout risicotestEen burn-out komt meestal onaangekondigd, als de eerste signalen die duiden op een opkomende burn out niet worden opgeme…
Ballote en verdrietGlanzend herfstweer! Op weg naar Goetsenhoven, waar mijn moeder is opgenomen in een rust- en verzorgingshotel zoals ze d…
Zalomeya (41 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.