Prostaatproblemen? Zittend plassen is beter!

Er wordt gesuggereerd dat het uitmaakt hoe je je lichaam houdt tijdens het plassen. De ene houding is namelijk 'urodynamischer' dan de andere. Daarnaast zijn er nog persoonlijke voorkeuren, de één staat liever, terwijl de ander liever zittend plast.

De prostaat

Alleen mannen hebben een prostaat. Het is een klier (of eigenlijk miljarden kleine kliertjes) die vlak onder de blaas om de urinebuis heen zit. Een andere naam voor de prostaat is de voorstanderklier en de prostaat wordt gezien als de beschermer.
De prostaat is een spil in de mannelijke voortplanting. Het zit naast het rectum en maakt een aantal hulpstoffen aan, die aan het sperma worden toegevoegd. Wanneer een man klaarkomt, worden de zaadcellen naar de prostaat gepompt. Daar worden de hulpstoffen toegevoegd. De hulpstoffen zorgen ervoor dat de zure omgeving van de vagina wordt geneutraliseerd, zodat het sperma langer in leven blijft en dus beter wordt getransporteerd. Hierdoor komen de sterke spermacellen makkelijker bij de eicel om deze te bevruchten.Ook zorgt de prostaat ervoor dat er geen sperma in de blaas kan stromen, waardoor infecties worden voorkomen.

Goedaardige vergroting van de prostaat

Wanneer cellen in de prostaat zich gaan vermeerderen en het gladde spierweefsel van de prostaat zich gaat aanspannen, speken we van een goedaardige vergroting van de prostaat, ook bekend als benigne prostaathyperplasie. Doordat er meer cellen zijn en het weefsel te strak staat, is het moeilijker om te plassen.
Mannen tussen de 60 en 69 jaar hebben zo'n 10-20% kans op een goedaardige vergroting van de prostaat. Bij mannen van 70 tot 79 jaar komt dit al 25-35% voor en bij mannen van boven de 80 jaar bij de helft. Zij hebben vooral last van een zwakke urinestraal die moeilijk op gang komt, vaak moeten plassen, niet leeg kunnen plassen, nadruppelen en soms incontinentieproblemen. Ook is het vaak zo dat oudere mensen bang zijn om te vallen en daardoor hun spieren (vooral in de bekkenbodem) extra aanspannen, waardoor ze minder goed kunnen uitplassen.
De oorzaken zijn nog niet echt bekend. Met het toenemen van de leeftijd komen er hormonale veranderingen op gang, die een rol spelen bij de groei van bepaalde cellen in de prostaat. Ook zijn veranderingen in groeifactoren vanaf een bepaalde leeftijd van invloed. Dihydrotestosteron is het belangrijkste hormoon wat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van prostaatvergroting. Welke hoeveelheden hormonen en groeifactoren verband houden met het ontwikkelen van een vergrote prostaat, is niet bekend.

Zittend plassen helpt en voorkomt

Omdat de penis flexibel is en uitsteekt, kunnen mannen makkelijk hun urinestraal richten en daarom is het voor hen gemakkelijk om staand te urineren. De meeste mannen doen dit dan ook. Wanneer de voorhuid in de weg zit, is het ook eenvoudiger om deze weg te schuiven wanneer de man staat.
Een methode om de klachten van de prostaat te verminderen (naast het gebruik van medicatie), is het zittend urineren. Door de vergroting van de prostaat is het moeilijker voor een man om krachtig te urineren en om helemaal uit te plassen. Door te gaan zitten tijdens het urineren, ligt de blaas in een betere positie en is het makkelijker om deze helemaal leeg te plassen, zelfs met een minder krachtige straal. De straal lijkt zittend overigens krachtiger te zijn dan wanneer een man staat. Dit voorkomt klachten als nadruppelen, blaasstenen, blaasontsteking en snel het gevoel hebben nog een keer te moeten gaan.
Onderzoek in 2014 heeft uitgewezen dat het zittend plassen net zo effectief is als het gebruiken van medicatie bij een goedaardige vergroting van de prostaat.

Vooral in het Midden-Oosten en in Azië is het normaal voor mannen om zittend of hurkend te urineren. In deze gebieden komt prostaatkanker veel minder voor dan in westerse landen, waar mannen meer staand plassen. In West-Europa komt prostaatkanker bij 16% van de mannen voor, terwijl dat in het Midden-Oosten bij minder dan 6% van de mannen voor komt, net als in Azië.
© 2014 - 2024 Bucket, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prostaatproblemen behandelenProstaatproblemen behandelenHet prostaat maakt deel uit van het mannelijk geslachtsorgaan. Prostaat problemen komen vaak voor bij mannen met de leef…
Prostaatvergroting: klachten, behandelingProstaatvergroting: klachten, behandelingBij veel mannen groeit in de loop van de jaren de prostaat. Sommigen krijgen daardoor problemen met plassen, maar bij an…
Pijn als je moet plassenPijn als je moet plassenNiets zo vervelend als pijn tijdens het plassen, of pijn voelen wanneer er aandrang is tot plassen. Pijn is altijd een t…

Gerstekorrel, een klein wit korreltje op het ooglidGerstekorrel, een klein wit korreltje op het ooglidEen gerstekorrel is een klein wit korreltje net onder de huid wat is ontstaan als gevolg van een verstopping van een zwe…
Haarnestcyste, ontsteking van de huidHaarnestcyste, ontsteking van de huidEen haarnestcycte of een sinus pilonidalis komt het vaakst voor bij mannen (in 6 procent van de gevallen) en meestal op…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Prostaat
  • http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0101320#close
  • http://www.medisch-fitness.com/documents/Wereldwijdkankeronderzoekaantallenensoorten.pdf
Bucket (12 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.