Pijn als je moet plassen

Pijn als je moet plassen Niets zo vervelend als pijn tijdens het plassen, of pijn voelen wanneer er aandrang is tot plassen. Pijn is altijd een teken dat er iets mis is in het lichaam. Dit hoeft niet altijd ernstig te zijn. Soms is de pijn kortdurend of tijdelijk en verdwijnt vanzelf weer. Wanneer de pijn telkens blijft terug keren of heviger wordt, kan dit een oorzaak hebben. Bij vrouwen gaat het vaak om een blaasontsteking, bij mannen om klachten met de prostaat. Ook kunnen er andere redenen zijn voor pijn als je moet plassen.

Pijn bij aandrang

Er zijn twee vormen van pijn als je moet plassen. Ten eerste is er de pijn die ontstaat bij aandrang. Dit komt vooral voor wanneer je heel nodig moet plassen. De blaas is dan overvol en je hebt het gevoel dat je in je broek moet plassen. Volwassen mensen kunnen de urine goed ophouden maar dit wordt pijnlijk wanneer de blaas het signaal geeft wanneer deze te vol is. Pijn bij aandrang kan ook een andere oorzaak hebben. Bij mannen gaat het vaak om prostaatklachten, bij vrouwen ligt de oorzaak vaak bij de blaas of de vrouwelijke geslachtsorganen.

Mensen met een zwakke blaas hebben vaker pijn bij aandrang. Het is dan ook sterk aan te raden om bij aandrang naar het toilet te gaan. Ook is het belangrijk om helemaal en goed de blaas leeg te plassen. Vrouwen die boven een toilet gaan hangen in plaats van te gaan zitten, krijgen sneller last van blaasproblemen.

Plassen is pijnlijk

Pijn tijdens het plassen hoeft niet samen te hangen met pijn bij aandrang. Pijn bij aandrang kan verdwijnen tijdens het plassen. Wanneer plassen pijnlijk is, kan dit gepaard gaan met een branderig gevoel. Soms zit er wat bloed bij de urine. Het plassen kan moeilijk gaan, lang duren of er druppelsgewijs uitkomen. Soms blijft er aandrang bestaan, zelfs als de blaas helemaal leeg is geplast. De klachten zijn erg verschillend en hebben ook nu weer diverse oorzaken. Niet altijd ligt de oorzaak direct bij de blaas.

Blaasontsteking

Een van de meest voorkomende oorzaak van pijn bij het plassen is een blaasontsteking. Bij vrouwen komt een blaasontsteking vaker voor dan bij mannen. Dit komt omdat de plasbuis bij vrouwen korter is, waardoor bacteriën makkelijker de kans krijgen de blaas te bereiken. Ook is de ruimte tussen anus en plasbuis bij vrouwen kleiner, waardoor bacteriën vanuit de anus de weg naar de plasbuis makkelijker vinden. Een blaasontsteking is herkenbaar aan pijn bij het plassen, kleine beetjes plassen, loze aandrang, branderig gevoel tijdens en na het plassen en soms wat bloed bij de urine. Veel drinken spoelt de blaas en daarmee de bacteriën weg. Een antibioticakuur zorgt ervoor dat de bacteriën gedood worden.

Prostaatklachten

Alleen mannen hebben een prostaat. Het is een klier die om de urinebuis heen ligt. De prostaat kan ontstoken raken, waardoor plassen pijnlijk en moeilijk wordt. Ook ontstaat er een branderig gevoel. Een vergrote prostaat zorgt soms voor pijn bij het plassen. Daarnaast zorgt een vergrote prostaat ook soms voor pijn bij aandrang of een loze aandrang. Prostaatkanker komt voornamelijk bij oudere mannen voor. Een van de klachten is pijn bij het plassen en een pijnlijke of loze aandrang. Klachten ontstaan meestal pas in een gevorderd stadium. Prostaatkanker zal in de meeste gevallen zeer traag groeien.

Schimmelinfectie

Bij vrouwen is een schimmelinfectie soms de oorzaak van pijn bij het plassen. De afscheiding is vaak abnormaal: anders van kleur en ook de hoeveelheid is meer. Ook kan de geur nogal sterk zijn. Vaak is de afscheiding brokkelig en dik, soms erg waterig. Bijkomende klachten zijn jeuk, een branderig gevoel en pijn bij het plassen. Een schimmelinfectie ontstaat gemakkelijk na een antibioticakuur. De infectie moet behandeld worden. De arts zal vaak een crème voorschrijven.

Endometriose

Een veelgehoorde klacht bij vrouwen is endometriose. Hierbij komen er stukjes baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder terecht en hechten zij op bijvoorbeeld de eierstokken, eileiders, buikholte of andere organen. Het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder blijft gewoon actief en zal iedere maand groeien. Tijdens de menstruatie kan het gegroeide baarmoederslijmvlies niet weg en zal daardoor steeds meer of de weefsels gaan drukken en verklevingen veroorzaken. Belangrijke symptomen zijn veel moeten plassen en pijn bij het plassen. Daarnaast zien we klachten als lage rugpijn, verstopping of diarree, onregelmatig bloedverlies, vermoeidheid en algehele buikpijn. Endometriose is moeilijk te behandelen. Na de overgang verdwijnen de klachten vaak vanzelf weer.

Reactieve artritis

Bij reactieve artritis ontstaat er ergens een ontsteking in het lichaam. Als reactie daarop raken de gewrichten ontstoken. De blaas kan ontstoken raken met pijn bij het plassen als gevolg. Wanneer drie tot vier weken later de gewrichten pijn gaan doen, kan dit een teken zijn van reactieve artritis. Na ongeveer zes maanden verdwijnen de ontstekingen vanzelf weer, maar kunnen later weer terug komen. Behandeling bestaat uit het verminderen van de klachten.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Symptomen van blaasontsteking behandelenSymptomen van blaasontsteking behandelenEen blaasontsteking veroorzaakt een branderige pijn in de onderbuik en/of de schaamstreek. Het maakt ook eveneens het pl…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
Een blaasontsteking hebbenKen je dat zeurderige gevoel in je onderbuik en dat je regelmatig naar de wc moet wat ook nog eens wat branderig aanvoel…

De Gegeneraliseerde AngststoornisAngststoornissen, je hebt ze in verschillende soorten en maten. Alle soorten hebben een ding gemeen: Angst. Iedereen is…
Ziekte van Sanfilippo: fatale hersenziekte, kinderdementieZiekte van Sanfilippo: fatale hersenziekte, kinderdementieDe kleinste cellen in het lichaam maken intern afvalstoffen aan, welke ook door die cellen worden verwerkt. Normaal bete…
Bronnen en referenties
  • http://www.socialezekerheid.nl/smartsite.dws?id=57158
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Prostaat
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.