De Gegeneraliseerde Angststoornis
Angststoornissen, je hebt ze in verschillende soorten en maten. Alle soorten hebben een ding gemeen: Angst. Iedereen is wel eens angstig of bang. De een is bang van het donker de ander van een spin. Maar wat als de angst ongegrond is? Wat als je niet meer rationeel kan nadenken, en de angst het overneemt? Hieronder leest u wat meer informatie over een specifieke angststoornis namelijk de gegeneraliseerde angststoornis. Hoe ontstaat het? Welke symptomen heeft het? Hoe ga je hiermee om?
Als alledaagse dingen je angstig maken
Bezorgd en angstig zijn, we hebben het allemaal wel eens. Maar als dit een dagelijks terugkerend ritueel is, is dat niet normaal.
De angst is er constant, en is er niet door een bepaalde gebeurtenis. Je bent continue alert en vaak ben je met je hoofd bij dingen die mis zouden kunnen gaan. Tobben en piekeren zijn sleutelwoorden die bij deze stoornis passen. Bang voor dingen die misgaan, die nog moeten gebeuren in de toekomst. Je kunt ook bang zijn om mensen kwijt te raken. Het piekeren is niet goed te stoppen. De ene is bang om gek te worden, de ander vermijd hierdoor weer situaties. Het is voor jezelf erg belangrijk om juist de dingen te blijven doen, anders heb je kans dat je in een isolement terecht komt.
De gegeneraliseerde angststoornis lijkt veel op een depressie, het verschil is dat je met de angsten ook erg veel last kunt hebben van hartkloppingen en zweten. Daarnaast is deze stoornis ook in combinatie met andere stoornissen mogelijk. Je kunt last hebben van paniekaanvallen of agorafobie (angst voor openbare situaties als naar het winkelcentrum gaan).
Wat gebeurt er in de hersenen?
Er is weinig bekend over deze stoornis, maar daarom juist is het van belang dat hier onderzoek naar gedaan wordt. Men zegt dat sommige 'boodschappers in de hersenen' sommige stoffen, niet in balans zijn. Bijvoorbeeld het serotonine niveau en gamma-aminoboterzuur, ook wel GABA genoemd. Ook de hersencellen lijken anders te reageren bij mensen met angst dan mensen zonder angst. De hersenen zijn minder gevoelig voor de boodschappersstof GABA en het sneller en heviger reageren in bepaalde situaties dan bij mensen die dit niet hebben, valt ook op.
Waar komt dit nou vandaan?
Ingrijpende levensgebeurtenissen als veel stress of een bevalling kunnen leiden tot deze stoornis. De klachten die hieronder beschreven staan, zijn langdurig aanwezig. Het is lastig om een specifieke oorzaak aan te wijzen, het is vooral een combinatie van factoren. Erfelijkheid speelt absoluut een rol dit is ook door diverse onderzoeken aangetoond. Dit gebeurt niet altijd maar de gevoeligheid voor het ontwikkelen ervan kan je mee krijgen als kind. De omgeving is een tweede factor, door veel stress kan je bijvoorbeeld de stoornis de 'kans' geven om zichzelf te ontwikkelen. Ook is bekend dat als mensen het in je familie hebben, je meer kans hebt op deze stoornis. Daarnaast kan het worden
aangeleerd door je ouders als zij bijvoorbeeld onzeker zijn dragen zij dit over naar jou.
Hieronder de symptomen die bij een gegeneraliseerde angststoornis kúnnen horen:
- Hartkloppingen
- Zweten
- Koude rillingen
- Paniekerig
- Gespannen/pijnlijke spiergen
- Lastig kunnen ademen
- Wazig zicht hebben
- Extreem alert zijn
- Prikkelbaar
Behandeling
De behandeling van deze stoornis is met cognitieve gedragstherapie en medicatie goed te noemen. Omdat bij veel mensen na de behandeling vaak de klachten weer terugkomen, is het aan te raden om bijvoorbeeld zelf een dagboek bij te houden en hier elke dag of om de dag positieve dingen in op te schrijven die gebeurt zijn die dag.
Voor meer informatie over andere alternatieven:
GABA, alternatief middel tegen angst
Tot slot
Schroom niet hulp te zoeken als jij jezelf hierin herkent of als je denkt dat de symptomen vaak voorkomen bij jezelf. Ook als jij denkt dat een naaste hier misschien last van kan hebben, ga ermee in gesprek. Doorbreek het taboe en práát erover!
Lees verder