Wat is Gamma-Aminoboterzuur?

GABA is een afkorting, van Gamma-aminoboterzuur. Het is een remmende neurotransmitter in de hersenen. Het heeft invloed op de persoonlijkheid en kan stress verminderen. Wat doet GABA precies? Kan je een tekort aan GABA hebben en wat doet het dan met je? Hieronder krijgt u op al deze vragen het antwoord.

GABA, onmisbaar voor het brein

In het hectische leven van anno 2014, zijn wij allemaal druk in de weer met ons werk, gezin, sociale verplichtingen etc. Dit levert vaak stress op. Stress kan leiden tot angst ook kan je jezelf minder goed concentreren. Je hebt zelfs sneller kans op ziektes! In dit geval kan het soms ook een symptoom zijn van een GABA tekort.

Wat is GABA precies?

In 1959 hebben Eugene Roberts en J. Awapara GABA ontdekt, wat dus een remmende neurotransmitter is. GABA is een aminozuur dat van nature al voorkomt in de hersenen. Het is een niet-essentieel aminozuur dat een normale hersenfunctie bevordert. Stress-gerelateerde boodschappen worden door GABA geblokkeerd. GABA wordt aangemaakt uit glutamaat. Als je ouder wordt neemt de hoeveelheid af. GABA wordt geproduceerd via een ander aminozuur, glutaminezuur. Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar zowel GABA als L-Glutamine omdat dit bevorderend zou werken bij mensen met ADHD, Angst of epilepsie. Mensen met te weinig GABA kunnen lijden aan angststoornissen.

Symptomen voor een tekort aan GABA:

 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaarheid
 • Hartkloppingen
 • Angst
 • Geen zin in sex

GABA kenmerken:

 • Beter slapen
 • Goed bij drukke gedachtes
 • Geeft rust
 • Bij stress

Bron: Ben Mills and Jynto, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Ben Mills and Jynto, Wikimedia Commons (Publiek domein)

GABA en angst

GABA wordt vaak als alternatief gebruikt tegen angst, het is een soort benzodiazepine, maar dan op een alternatieve manier.
Benzodiazepines zorgen ervoor dat de angst vermindert omdat zij interactie hebben met de GABA receptoren.

Hoe verkrijg ik GABA?

GABA is te koop op internet. Zover bekend is het ook gewoon veilig te gebruiken. Daarnaast is GABA niet verslavend en geeft het ook geen bijwerkingen. Veel mensen gebruiken GABA als sportmiddel om mee te fitnessen. Sommige studies geven aan dat GABA het menselijk groeihormoon verhoogt. Dit leidt tot een grotere spiermassa en afname van vet. Het is te koop in capsules en poedervorm. De aanbevolen hoeveelheid is 1 capsule (500MG) of 1/4 theelepel 1 tot tweemaal daags.

GABA en vitamine B

Het innemen van GABA en vitamine B is een goede combinatie. Zoals al gezegd zorgt GABA voor minder angsten en spanningen en vitamine B heeft een goede ontspannende werking op de hersenen. Een combinatie van beide supplementen kan er dus voor zorgen dat je minder stress hebt!

Lees verder

© 2014 - 2024 Ince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effecten van alcohol op het menselijk lichaamEffecten van alcohol op het menselijk lichaamAlcohol zorgt ervoor dat je je ontspant en rustig voelt, maar ook je geheugen gaat minder goed werken. Alcohol heeft inv…
Beter slapen en tot rust komen met phenibutBeter slapen en tot rust komen met phenibutPhenibut is een middel dat oorspronkelijk ontwikkeld is om mee te gaan in de medische kit van Russische astronauten. Het…
Slaapmutsje, een slaapopwekkend papavertjeSlaapmutsjes. We kennen ze allemaal wel, die sierlijke eenjarige papaverplantjes met de tongbrekende Latijnse naam Eschs…

De hersenen en het toetsen van gedachtenDe hersenen en het toetsen van gedachtenElektronen cirkelen in de hersenen rondom hun kern en creëren zo het atoom en de erdoor ingenomen ruimte. Op soortgelijk…
Endorfine aanmaken, hoe doe je dat?Endorfine aanmaken, hoe doe je dat?Endorfine is een stof die door het lichaam wordt aangemaakt om pijn te onderdrukken, de eigenschappen van deze lichaamse…
Bronnen en referenties
 • www.corpushealth.nl
 • Afbeelding bron 1: Ben Mills and Jynto, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Lydie Cornelis, 08-06-2018
Vraag
Mag ik gaba aminoboterzuur gebruiken me L carnosine? Lcanosine werkt zeer goed voor mindervalide zoon, doch zou er graag Gaba bijdoen wegens stress en angst.
Graag een klein antwoordje.
Met dank Reactie infoteur, 09-07-2018
In het centrale zenuwstelsel komt vooral homocarnosine (combinatie van GABA en carnosine) voor. Ik wil niet beweren dat het samen niet of wel kan maar in je lichaam komt deze combinatie dus al samen voor en kan het naar mijn inzien geen kwaad.

Lonewolf, 29-05-2017
Werkt dit net zo goed als benzodiapines? Reactie infoteur, 30-06-2017
Net zo goed zou ik niet durven beweren, maar ik heb er voornamelijk zelf baat bij om deze in de avond voor het slapen te nemen. Het zorgt wel voor rust, maar de 'rush' die je voelt bij benzodiazepinen krijg ik er niet van!

Ince (31 artikelen)
Laatste update: 28-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.