Gegeneraliseerde angststoornis

Iedereen is weleens angstig. Angst is een normale reactie bij dreigend gevaar. Maar sommige mensen zijn bijna voortdurend angstig, zonder dat hier een goede reden voor is. Dit noemen ze gegeneraliseerde angststoornis.

Gegeneraliseerde angststoornis

Iemand met een gegeneraliseerde angststoornis maakt zich ongeveer de hele dag erge zorgen over allerlei dingen in het dagelijks leven, terwijl dit (meestal) helemaal niet nodig is. Mensen met deze stoornis maken zich voortdurend zorgen over wát er kan gaan gebeuren, en dan vooral over mensen die hun dierbaar zijn. Bijvoorbeeld of de kinderen wel goed thuis komen van school, of druk maken over je partner die vijf minuten te laat thuis is. En vaak ook over financiële dingen, en vooral over de toekomst. Deze mensen zitten voortdurend te piekeren over de kleinste dingen, en willen het liefst ook alles gelijk hebben uitgezocht. Ze leven een druk en hectisch leven, met veel stress en pieker momentjes, terwijl het vaak helemaal niet nodig is. Mensen die hier last van hebben willen vaak omgevingen, die problemen zouden kunnen veroorzaken, het liefst vermijden, zodat ze daarover in ieder geval geen angst hoeven te hebben. Veel mensen met deze stoornis blijven dan ook het liefst dicht bij hun eigen vertrouwde plek.

Verschijnselen van een gegeneraliseerde angststoornis

Mensen met deze stoornis zijn erg prikkelbaar, gespannen en rusteloos. Klachten aan de spieren en slaapproblemen komen ook vaak voor. Als de angst te erg overheerst, kunnen de volgende klachten ontstaan:
  • Koude rillingen, transpireren, beven, duizeligheid.
  • Droge mond, misselijk, maagpijn, diarree en soms zelfs braken.Deze mensen maken zich dan zo druk dat al deze klachten vaak tegelijk kunnen komen, en ze zich dan al helemaal geen raad meer weten. Deze mensen kunnen ook absoluut niet werken in een stressvolle omgeving.
  • Hoofdpijn, rood worden en zelfs flauwvallen. Het zelfde verhaal als hier boven. Een stressvolle baan kunnen deze mensen nooit volhouden en ook nooit kunnen doen, omdat ze hier veel te chaotisch voor zijn.
  • Tintelingen in de vingers, handen, armen, tenen, voeten en benen.
  • Het gevoel hebben dat je niet meer weet wie je bent en waar je bent, en het gevoel hebben dat je gek wordt en doodgaat.
  • Deze mensen kunnen zich zo ellendig en bang voelen, dat ze zelfs kunnen denken dat ze doodgaan.

Hoe ontstaat een gegeneraliseerde angststoornis

Dit is helaas niet duidelijk. Wel is bekend dat als mensen het in je familie hebben, je meer kans hebt op deze stoornis. Erfelijkheid speelt dus zeker een rol. Ook kan het vanaf de opvoeding worden aangeleerd door de ouders. Als je ouders zelf al erg chaotisch en druk en/of onzeker zijn, wordt dat overgedragen door jezelf en kun je zelf ook zo worden en deze angststoornis creëren.

Adviezen om de klachten te verminderen

Aan een gegeneraliseerde angststoornis kun je zelf heel wat doen. Op angstige momenten komen vaak gedachten die je angst juist doen versterken en doen verergeren. Probeer deze gedachten eens te veranderen, voordat je de angst gaat overheersen. Je maakt vaak een angst veel erger door wat je allemaal in je hoofd haalt. Leer met je angsten omgaan, in plaats van dat de angst overheerst.

Het kan helpen als je deze gevoelens opschrijft. Schrijf elke dag eens op wat je hebt meegemaakt, wanneer je angstig werd en hoe je dat hebt ervaren. Wat je reacties waren en hoe je het hebt aangepakt, wat je hebt gedaan, hoe anderen hebben gereageerd, enzovoort. Schrijf dit dagelijks op, en probeer dan eens terug te kijken op de momenten dat je angstig was en hoe je dit hebt aangepakt. Zo kun je leren van jezelf.

Het is vooral goed om te weten dat angst meestal zestig tot negentig minuten duurt, en daarna een stuk minder wordt. Dit kan je moed geven om niet alles te vermijden wat je angst kan veroorzaken, maar het gewoon aan te gaan en je te proberen er overheen te zetten. Als je deze moed vindt, en de angstige situaties evengoed doorstaat, zul je inzien dat er toch niet zoveel reden was om angstig te zijn of te worden. Zo kan de angst langzaam minder worden of zelfs weg gaan.

Als je er echt niet zelf uitkomt, en de klachten komen dagelijks terug en/of worden zelfs erger, kun je nog altijd medicijnen gebruiken. Maar dit is echt alleen verstandig als je al het bovenstaande hebt geprobeerd, omdat medicijnen ook weer bijwerkingen hebben. Anti-depressiva kan goed helpen tegen een angststoornis. Na ongeveer zes weken werkt een anti-depressiva goed. Je bent rustiger en voelt je meer op je gemak.
© 2013 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Gegeneraliseerde AngststoornisAngststoornissen, je hebt ze in verschillende soorten en maten. Alle soorten hebben een ding gemeen: Angst. Iedereen is…
Abnormale ontwikkeling kind: angst bij kinderenAbnormale ontwikkeling kind: angst bij kinderenAngst bij kinderen komt dikwijls voor. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen abnormale angst en normale angst. An…
Angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoeningAngststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoeningDe angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoening is één van de twaalf angststoornissen die door de DSM-IV…

KZ-syndroom, oorlogsslachtofferKZ-syndroom, oorlogsslachtofferHet KZ-syndroom is een posttraumatische stressstoornis die voorkomt bij oorlogsslachtoffers. Het uit zich in lichamelijk…
Hondsdolheid in NederlandHondsdolheid in NederlandIn 1962 werd Nederland geteisterd door hondsdolheid. Er vielen ten minste vier doden en het land was in paniek. Maar hoe…
Stacey (42 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.