Een blaasontsteking hebben

Ken je dat zeurderige gevoel in je onderbuik en dat je regelmatig naar de wc moet wat ook nog eens wat branderig aanvoelt tijdens het plassen? Mogelijk heb je dan een blaasonsteking. Wat is het, hoe voorkom je het, hoe ontstaat het en hoe kom je er weer vanaf? Lees het hieronder

Wat is een blaasontsteking?

De binnenkant van de wand van de blaas is bij een blaasontsteking ontstoken. De urinebuis is hierbij ook soms ontstoken.

Klachten bij een blaasontsteking

Bij een blaasontsteking heb je meestal pijn bij het plassen. Wanneer je plast voelt het branderig aan, zeker bij het laatste beetje urine dat je uit plast. Je blaas lijkt regelmatig of blijvend vol te zitten en je moet voor je gevoel nodig naar het toilet, meestal vrij snel achter elkaar, maar je plast vaak maar een klein beetje per keer. Bij een blaasontsteking kun je ook wat pijn in onderbuik voelen. Ook onderin je rug kun je een zeurderig gevoel hebben. De urine ruikt soms wat vies of ziet er troebel uit. Soms zit er ook wat bloed bij de urine. Ook rillingen en koorts kunnen symptomen zijn die bij een blaasontsteking voorkomen.

Hoe kun je een blaasontsteking oplopen?

Bacteriën zijn vrijwel altijd de oorzaak van een blaasontsteking. Vrouwen hebben vaker blaasontsteking dan mannen, omdat de urinebuis van de vrouw korter is dan die bij de man. Daardoor kunnen bacteriën van buitenaf bij vrouwen gemakkelijker de blaas binnen komen. Er zijn mensen die hun blaas niet goed leeg kunnen plassen, bijvoorbeeld mannen waarbij de prostaat wat vergroot is of vrouwen waarbij de blaas wat verzakt is, hebben meer kans op een ontsteking. Bij hen blijft er telkens een laagje urine in de blaas achter. Bacteriën kunnen zich hier goed in vermenigvuldigen. Regelmatig wordt gedacht dat je van toch en kou een blaasontsteking kan krijgen. Dit is niet waar.

Wat kun je zelf doen om een blaasontsteking te voorkomen?

  • Je moet iedere dag voldoende drinken. Dan praat je over zo'n twee liter. Water is bij een blaasontsteking de beste vloeistof. Op die manier blijf je de blaas goed doorspoelen en zullen bacteriën met de urine uit de blaas mee weg spoelen.
  • Ga geregeld naar het toilet en plas je blaas altijd goed leeg.
  • Voor vrouwen: ga even naar het toilet na het vrijen. Op die manier plas je de bacteriën die tijdens de seks overgedragen zijn en mogelijk je blaas kunnen bereiken eruit.
  • Drink regelmatig (iedere dag een borrelglaasje) cranberrysap. Dit is zeker aan te raden wanneer je regelmatig een blaasontsteking hebt of aan voelt komen. Cranberrysap zorgt ervoor dat de PH-waarde (zuurtegraad) van je blaas zó is dat bacteriën zich er niet goed in kunnen vermenigvuldigen.
  • Slik regelmatig cranberrycapsules (o.a. te verkrijgen in de reformwinkel) met dezelfde reden als het cranberrysap.
  • Veeg na de toiletgang je billen nooit van achter naar voren af. Doe dit van voor naar achter zodat je de bacteriën niet richting urinebuis veegt.

Wat te doen wanneer je een blaasontsteking hebt?

  • Ga naar je huisarts. Deze zal je urine (ochtend urine) onderzoeken en mogelijk een kuurtje voorschrijven wanneer er inderdaad sprake is van een blaasontsteking. Voor een urineweginfectie zoals een blaasontsteking krijg je een antibiotica kuur.
  • Blijf goed drinken, zodat je je blaas doorspoelt.
  • Drink cranberrysap en/of slik cranberrycapsules zodat de zuurtegraad van je blaas onaangenaam wordt en blijft voor de bacteriën die er zich bevinden.

Een blaasontsteking altijd laten behandelen?

Als je een blaasontsteking niet laat behandelen zal deze meestal na verloop van ongeveer drie weken vanzelf genezen. Je kunt een blaasontsteking dus niet verwaarlozen en er blijven schade/klachten aan overhouden.
© 2010 - 2024 Wuppie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Symptomen van blaasontsteking behandelenSymptomen van blaasontsteking behandelenEen blaasontsteking veroorzaakt een branderige pijn in de onderbuik en/of de schaamstreek. Het maakt ook eveneens het pl…
Blaasontsteking (urineweginfectie)Een blaasontsteking is een infectie in de blaas. De klachten die hier bij horen zijn pijn of branderig gevoel bij het pl…

Tips voor senioren tegen uitglijden bij gladheidTips voor senioren tegen uitglijden bij gladheidAls de dagen korter worden, de herfststormen woeden of sneeuw en ijzel de straten en stoepen onveilig maken, lezen en ho…
SlijmbeursontstekingRegelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ont…
Bronnen en referenties
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenfolders/NHGPatientenfolder/PF31.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Blaasontsteking
  • http://www.kiesbeter.nl/medische-informatie/medische-encyclopedie/blaasontsteking/
Wuppie (35 artikelen)
Laatste update: 25-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.