Blaasontsteking (urineweginfectie)

Een blaasontsteking is een infectie in de blaas. De klachten die hier bij horen zijn pijn of branderig gevoel bij het plassen, vaker moeten plassen, elke keer maar kleine beetjes plassen en soms zit er wat bloed in de urine. Vaak hebben mensen ook een krampende pijn in de onderbuik. Meestal blijft de ontsteking beperkt tot de blaas en heeft men er ook geen koorts bij.
  1. Sommige vrouwen hebben ontzettend vaak een blaasonteking terwijl anderen hier nog nooit last van heeft gehad. Het is onbekend waarom de één hier erg vaak last van heeft en de ander nooit.
  2. De kans dat een vrouw een blaasontsteking krijgt is ook veel groter dan bij mannen. Doordat de plasbuis bij vrouwen dicht in de buurt van de anus zit, kunnen hier makkelijk bacteriën overlopen. Bij mannen is die plasbuis langer en vandaar hebben ze niet makkelijk een blaasontsteking.
  3. Als kinderen een blaasontsteking hebben is onderzoek door een arts nodig. Een kind kan een aangeboren afwijking hebben.

Gecompliceerde infectie

Wanneer er klachten van een blaasontsteking zijn en er is koort boven de 38.5, evt met koude rillingen, pijn in de rug en misselijkheid spreken we van een nierbekkenontsteking. De ontsteking in de blaas is opgestegen naar de nieren. Wanneer mensen echt pijnaanvallen hebben met veel bewegingsdrang is het ook mogelijk dat ze last hebben van nierstenen.

Vaak een blaasontsteking

Als vrouwen vaker dan driemaal per jaar een blaasontsteking heeft is het nodig om bij de huisarts op het spreekuur te komen, en kan dan gaan om onderliggende afwijking. Een kind moet altijd onderzocht worden op een aangeboren afwijking omdat kinderen geen blaasontsteking horen te hebben.

Hoe wordt de urine nagekeken

In een huisartsenpraktijk kunnen ze op verschillende manieren de urine controleren op tekenen van een blaasontsteking.

Nitriettest
Hierbij wordt een stikje in de urine gedompeld en als er een rozevlakje op het stikje verschijnt, betekent dit dat er nitriet in de urine aanwezig is. Dit de bacterie die voor de blaasontsteking zorgt. Met hetzelfde stikje zijn ook meerdere dingen in de urine te zien, zoals de aanwezigheid van bloed,suiker, vetten en eiwitten.

Dipslide
Dit is een stick die in de urine wordt gedompeld en daarna 18 uur in een broedstoof wordt gestopt. Daarna kunnen ze aan de groei van de bacteriën op de stick zien om hoeveel bacteriën het gaat.

Sediment
Hier wordt een druppel urine onder de microscoop bekeken. Eerst wordt de urine gecentrifugeerd, zodat de zwaardere bestanddelen naar de bodem zakken (bezinksel). Daarna wordt de rest van de urine afgegoten en houdt je het bezinksel over. Hier wordt één druppel van op een glasplaatje gelegd en wordt bekeken onder de microscoop.

Behandeling

Bij vrouwen die heel enkel een blaasontsteking hebben kan het ook vanzelf genezen en hoeft (als de vrouw dit wil) niet direct met een antibiotica behandeld te worden. Er wordt wel vaak een antibiotica gegeven omdat je dan veel sneller van je klachten af bent.
Verder moet je er goed aan denken dat je voldoende blijft drinken. Moet je plassen, dan dit zeker niet uitstellen en zorgen dat de blaas goed leeggeplast wordt, zo zorg je dat de bacteriën weggeplast wordt en er niks achterblijft in de blaas.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
Waarom moet ik vaak plassen? PlasproblemenWaarom moet ik vaak plassen? Plasproblemen'Waarom moet ik vaak plassen?' is een vraag die veel mensen zich stellen. Vaak heeft vaak moeten plassen te maken met ou…
Oorzaken van bloed in urineOorzaken van bloed in urineWanneer u dit voor de eerst keer bloed in uw urine ziet, zal u misschien wel schrikken. Het komt redelijk vaak voor. Er…

Voedselvergiftiging: oorzaak en behandelingVoedselvergiftiging: oorzaak en behandelingAls je een voedselvergiftiging hebt opgelopen ben je ziek als gevolg van het eten van voedsel dat besmet is met (levende…
Roseola: de zesde ziekte (kinderziekte)Roseola: de zesde ziekte (kinderziekte)Roseola, ook wel de zesde ziekte genoemd, is een veel voorkomende virusinfectie bij kinderen. Na een symptoomloze incuba…
Mirjam (91 artikelen)
Laatste update: 04-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.