Roseola: de zesde ziekte (kinderziekte)

Roseola: de zesde ziekte (kinderziekte) Roseola, ook wel de zesde ziekte genoemd, is een veel voorkomende virusinfectie bij kinderen. Na een symptoomloze incubatietijd van vijf tot twaalf dagen, treedt plotseling hoge koorts op, die drie tot vijf dagen kan duren. Gedurende deze tijd kan het kind prikkelbaar worden en soms treden koortsstuipingen op.

Roseola: De zesde ziekte

Op de vierde of vijfde dag van de ziekte zakt de koorts snel en ontstaat de huiduitslag. Deze bestaat uit kleine, rode, platte vlekjes, van ongeveer twee millimeter in doorsnede. Deze kunnen zich snel uitbreiden naar hals, gezicht en ledematen.

De uitslag verdwijnt na een dag of twee, soms zelfs binnen een paar uur. Als de uitslag optreedt, is het kind meestal weer wat opgeknapt en niet meer besmettelijk. Roseola komt vrijwel alleen voor bij kinderen tussen de zes maanden en twee jaar en vaker in het voorjaar en de herfst. De ziekte is niet gevaarlijk en complicaties komen niet voor als de infectie over is. De behandeling is gericht op de verlichting van de symptomen. Zie daarvoor de volgende paragraaf.

Symptomen roseola

Wat zijn de symptomen?
  • Plotseling optredende koorts, soms tot boven de 40 graden.
  • Prikkelbaarheid.
  • Huiduitslag die zich van de romp uitbreidt naar hals, gezicht en ledematen.
  • Keelpijn.
  • Opgezette klieren in de hals.
  • Soms stuipen.

Oorzaken roseola of de zesde ziekte

Roseola wordt veroorzaakt door het humane herpesvirus 6 (HHV 6). Een besmet kind met HHV 6 kan de infectie overbrengen op andere kinderen.

Preventie van roseola

Een goed advies is om juiste hygiënische maatregelen te treffen, door bijvoorbeeld de kinderen de handen te laten wassen na het toilet en voor het eten gaan. Hoewel het in sommige gevallen moeilijk is waar te nemen, moet men proberen contact met besmette kinderen te vermijden.

Behandeling van de zesde ziekte

Paracetamol wordt vaak gebruikt tegen de koorts, maar let op. Gebruik geen aspirine, omdat het kind risico loopt op de ziekte van Reye. Dit is een zeldzame maar gevaarlijke ontsteking bij kinderen. Middelen zijn verkrijgbaar bij de gangbare drogisten. Ook kan tegen de koorts het kind worden afgesponsd met lauw water om de koorts te laten zakken. Probeer bij hoge koorts lichamelijke inspanning te voorkomen.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Ga naar een arts als uw kind hoge koorts krijgt, met of zonder gezwollen lymfeklieren. Deze hoge koorts kan ook optreden bij een aantal ernstige ziekten waarvoor medische hulp noodzakelijk is. Er is sprake van een spoedgeval als uw kind stuipen krijgt. Roep dan onmiddellijk medische hulp in of ga naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zesde ziekte: symptomen & besmettelijk kind en volwassenenZesde ziekte: symptomen & besmettelijk kind en volwassenenDe zesde ziekte is een milde vlekjesziekte en wordt veroorzaakt door het herpesvirus (type 6 en 7). Meestal treedt de zi…
Kinderziekte - De zesde ziekteVlekjesziekten komen regelmatig voor bij kinderen. De ene is gevaarlijker dan de andere. De zesde ziekte is een ongevaar…
Vijfde en zesde ziekte: oorzaken, symptomen, behandelingVijfde en zesde ziekte: oorzaken, symptomen, behandelingDe vijfde ziekte en de zesde ziekte. De namen klinken wat geheimzinnig, maar wat houden de ziekten nu eigenlijk in. Hoe…
Zesde ziekte of driedaagse koorts, symptomen en behandelingDe zesde ziekte wordt ook wel de driedaagse koorts of Roseola infantum genoemd. Deze ziekte komt enkel voor bij jonge ki…

Blaasontsteking (urineweginfectie)Een blaasontsteking is een infectie in de blaas. De klachten die hier bij horen zijn pijn of branderig gevoel bij het pl…
Bronnen en referenties
  • Geneeswijzer
  • http://www.healthcentral.com/images/ency/fullsize/17255.jpg
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.