Waarom moet ik vaak plassen? Plasproblemen

Waarom moet ik vaak plassen? Plasproblemen 'Waarom moet ik vaak plassen?' is een vraag die veel mensen zich stellen. Vaak heeft vaak moeten plassen te maken met ouderdom, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Vooral wanneer plassen gepaard gaat met bijvoorbeeld pijn, irritatie of bloed in de urine, is het van belang om goed te onderzoeken waar de plasproblemen vandaan komen. Veel urineren kan zijn oorzaak vinden in onder andere een blaasontsteking, prostaatproblemen, gebruik van medicijnen, overactieve blaas of hormonen.

Vaak plassen

Veel mensen moeten vaker plassen dan dat ze eigenlijk zouden willen. Wanneer je ouder wordt is dit een natuurlijk proces: het lichaam krijgt steeds meer moeite om grote hoeveelheden urine binnen te houden. Daarom wordt de drang om te gaan plassen steeds groter. Wanneer je hier al op jonge leeftijd last van hebt, wanneer je echt heel vaak moet plassen of wanneer het plassen samengaat met pijn of irritatie is er mogelijk wat anders aan de hand. er zijn diverse oorzaken van vaak plassen. Veel daarvan zijn tamelijk onschuldig, anderen vragen om behandeling door een specialist of in ieder geval een bezoek aan de huisarts.

Urineweginfectie of blaasontsteking

Eén van de meest voorkomende blaasproblemen bij zowel mannen als vrouwen is een urineweginfectie. Normaal gesproken zijn de urinewegen en de blaas steriel, maar wanneer je bacteriën in terechtkomen en zich gaan hechten kan een infectie ontstaan. Als dit in de plasbuis gebeurt gaat het om een urineweginfectie; dezelfde infectie in de blaas is een blaasontsteking.

Bij een urineweginfectie of blaasontsteking heb je het gevoel dat je vaak moet plassen, maar veelal is dit een loze aandrang. Een urineweginfectie of blaasontsteking gaat nogal eens gepaard met een flinke pijn in de onderbuik. Ook kan er bloed in de urine zitten. Een lichte urineweginfectie of blaasontsteking kan genezen wanneer je veel water drinkt. Wanneer de infectie blijft bestaan of wanneer je er (veel) last van hebt dan is antibiotica vaak de beste oplossing.

Plasproblemen door Interstitiële Cystitus

Interstitiële Cystitus is een ontsteking van de urineblaas die lijkt op een steeds terugkerende blaasontsteking. Deze heeft in eerste instantie ook dezelfde kenmerken en geeft dezelfde problemen en ongemakken. De ontsteking bij Interstitiële Cystitus wordt echter niet veroorzaakt door bacteriën. Daardoor is deze ook niet te behandelen met antibiotica.

De oorzaak van Interstitiële Cystitus is niet bekend. Medici vermoeden dat het gaat om een auto-immuunziekte. Interstitiële Cystitus kan alleen vastgesteld worden door een uroloog. Voor huisartsen en specialisten is het moeilijk om Interstitiële Cystitus te constateren. Vaak zijn zij ook niet goed met de ziekte bekend.

Plasproblemen door diabetes

Veel plassen kan ook veroorzaakt worden door diabetes of suikerziekte. Wanneer het suikergehalte in het bloed te hoog is, proberen de nieren zoveel mogelijk suikers af te voeren. Dat gaat gepaard met veel plassen. Diabetes is te behandelen met medicijnen. Maar daarnaast is gezond eten en voldoende bewegen ook belangrijk. Als je denkt dat je diabetes hebt, kun je best een afspraak maken met de huisarts.

Veel plassen als symptoom van zwangerschap

Veel plassen kan ook een symptoom zijn van zwangerschap. Doordat de baarmoeder groeit komt er meer druk op de blaas te staan en moet je vaker naar de wc. Hier is weinig aan te doen. Na de bevalling zal het probleem snel weer verdwijnen.

Plasproblemen door prostaatproblemen

Wanneer je last hebt van een vergrote prostaat, kan deze de urinebuis (gedeeltelijk) afknijpen. Daardoor wordt de urinestraal minder krachtig. De urine komt minder makkelijk naar buiten, het plassen duurt langer en je moet vaker naar het toilet. Alleen mannen hebben een prostaat, dus dit is een typisch mannenkwaaltje. Een vergrote prostaat komt vooral voor bij mannen boven de 50. De kans op prostaatproblemen neemt steeds verder toe naarmate je ouder wordt.

Vaak plassen door medicijnen

Soms kan veel plassen ook één van de bijwerkingen zijn van medicijnen. Als het goed is, is dit in de bijsluiter terug te vinden. Over het algemeen zal het vele plassen weer minder worden wanneer je de medicijnen niet meer slikt.

Overactieve blaas

Wanneer je last hebt van een overactieve blaas, trekt je blaas extra vaak samen, waardoor je een prikkel krijgt dat je naar de wc moet. Een overactieve blaas geeft geen pijn of irritaties. Wel moet je vaak plassen, ook 's nachts. De hoeveelheid die je plast is (door de hoge frequentie) vaak klein.

Vaak plassen door hormonen

het Antidiuretisch Hormoon (ADH) of vasopressine is een hormoon dat o.a. de hoeveelheid vocht reguleert die je in je lichaam vasthoudt. Bij een teveel aan ADH houdt je vocht vast. Bij een tekort aan ADH verdwijnt er juist teveel vocht uit je lichaam (in de vorm van urine). Een tekort aan ADH kan veroorzaakt worden door het drinken van cafeïne of alcohol. Er kunnen echter ook andere meer structurele medische oorzaken zijn.
© 2015 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
Pijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandelingPijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandelingPijn bij het plassen is een probleem waar een heleboel vrouwen regelmatig last van hebben. Plasklachten bij de vrouw bes…
BlaasontstekingBlaasontstekingWanneer je een blaasontsteking hebt is het zo dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is. Ook de urinebuis kan hierbij…

Jeugdige epilepsie, schokken: syndroom van DooseJeugdige epilepsie, schokken: syndroom van DooseHet hebben van epilepsie of epileptische aanvallen kan veel overlast veroorzaken. Bij het syndroom van Doose gaat het om…
Aandoeningen van de galAandoeningen van de galTeneinde het lichaam in staat te stellen vetten te kunnen verteren wordt door samentrekking van de galblaas galvloeistof…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rizzidesigns, Pixabay
  • http://www.gezondheidsnet.nl/de-prostaat/vaak-plassen-door-prostaatvergroting (gezondheidsnet)
  • http://www.slotervaartziekenhuis.nl/diabetes/WatisDiabetes/SymptomenvanDiabetesMellitus.aspx
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/overactieve-blaas/item41559
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 04-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.