Suikerziekte: Heb ik diabetes?

Suikerziekte: Heb ik diabetes? Diabetes, ook wel suikerziekte, komt steeds vaker voor. In Nederland hebben een miljoen mensen diabetes; minstens een kwart daarvan is zich daar niet van bewust. Niet alleen ouderen kunnen lijden aan suikerziekte, maar ook jonge mensen. Dat kan te maken hebben met erfelijkheid, maar vaak ook met ongezonde leefgewoonten. Diabetes geeft vage klachten, die ook makkelijk op andere kwalen kunnen duiden. Suikerziekte is dus niet altijd makkelijk te herkennen. Heb je het idee dat je diabetes hebt, neem dan contact op met de huisarts. Diabetes, ook wel suikerziekte, is een ziekte waarbij er iets mis gaat met de aanmaak van insuline in het lichaam. Het hormoon insuline regelt de hoeveelheid suiker in het lichaam. Bij mensen met diabetes komt er teveel suiker in het bloed, waardoor bloedvaten kunnen beschadigen. Hierdoor hebben diabetespatiënten grotere kans op hart- en vaatziekten. Maar ook hebben mensen met diabetes een verhoogde kans op depressies. Diabetes is een chronische ziekte (en dus niet te genezen).

Twee typen diabetes

Er zijn twee typen diabetes:
  • Bij type 1 maakt het lichaam te weinig insuline aan. Deze vorm van diabetes ontstaat vaak al op jongere leeftijd. Erfelijkheid speelt hierbij een belangrijke rol.
  • Bij type 2 maakt het lichaam wel voldoende insuline aan, maar heeft dit niet het gewenste effect op de hoeveelheid suiker in het bloed. Het lichaam lijkt ongevoeliger voor insuline. Diabetes type 2 komt vooral voor onder ouderen, maar kan ook voorkomen bij jongere mensen. Meestal heeft dit te maken met een ongezonde levensstijl, maar ook erfelijkheid speelt een rol.

Symptomen van diabetes

In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen suikerziekte. Ongeveer een kwart daarvan (250.000 mensen!) weten niet dat ze diabetes hebben. Diabetes is dan ook niet altijd makkelijk te herkennen. Klachten zijn vaak vaag, kunnen ook duiden op andere aandoeningen, en treden vaak langzaam op.

De volgende kenmerken kunnen duiden op diabetes:
  • Een droge mond, altijd dorst en veel plassen
  • Vermoeidheid die niet te verklaren is
  • Rode, branderige ogen, wazig zien of dubbel kijken
  • Langzaam genezende wondjes
  • Pijn in de benen tijdens het lopen en bewegen
  • Infecties die steeds weer terugkomen

Verhoogde kans op diabetes

Bepaalde factoren kunnen de kans op diabetes aanmerkelijk verhogen. De mensen die voldoen aan één of meer van de volgende kenmerken hebben een verhoogd risico. Hoe meer kenmerken er aanwezig zijn, hoe groter het risico:
  • Mensen die roken
  • Mensen waarvan ouders, broers of zussen diabetes hebben (vanwege erfelijkheid)
  • Mensen die te zwaar zijn
  • Mensen die veel vet op de buik hebben
  • Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad

Of je wel of geen diabetes hebt is lang niet altijd eenvoudig vast te stellen. Wanneer je last hebt van verschillende symptomen duidt dat vaak op diabetes, maar het kan ook iets anders zijn. Wanneer je tot één van de risicogroepen behoort, is het aannemelijker dat het inderdaad om diabetes gaat.

Wil je zeker weten of je diabetes hebt en wat je eraan kunt doen, raadpleeg dan de huisarts of een specialist.
© 2013 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes/suikerziekte: Wanneer loop je risico?Veel mensen denken dat ze niet zo snel diabetes zullen krijgen, en blijven doorgaan met een slechte levensstijl. Toch is…
Diabetes herkennenDiabetes herkennenHoe herken je diabetes? Diabetes type 1 en type 2, oftewel suikerziekte. Deze ziekte komt bij 1 op de 20 tot 25 mensen v…
Is suikerziekte erfelijk?Is suikerziekte erfelijk?Is suikerziekte, diabetes, erfelijk van vader of moeder? U wilt de oorzaak van deze ziekte weten en begrijpen plus de ri…

Operatie Live, niertransplantatieOperatie Live, niertransplantatieOp 31 oktober 2012 heeft omroep MAX voor de derde keer op rij een operatie live op televisie uitgezonden. In het program…
Operatie Live: KeizersnedeOperatie Live: KeizersnedeOp 30 oktober 2013 om 22.32 uur is het babymeisje Billy door middel van een natuurlijke keizersnede onder het oog van 1,…
Bronnen en referenties
  • http://www.diabetesfonds.nl
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 03-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.