Diabetes herkennen
Hoe herken je diabetes? Diabetes type 1 en type 2, oftewel suikerziekte. Deze ziekte komt bij 1 op de 20 tot 25 mensen voor. Dat is best veel! Daarom is het belangrijk om diabetes bij jezelf te herkennen. Er zijn een aantal symptomen die verraden dat je diabetes hebt.
De symptomen van diabetes
Diabetes, oftewel suikerziekte, komt bij ongeveer 4 tot 5 procent van de mensen voor. bij oudere mensen vaker dan bij jonge mensen. Het is wel belangrijk om diabetes te herkennen, want met behandelingen kan erger vaak voorkomen worden. Wanneer diabetes niet behandeld wordt kan dit zelfs gevaarlijk worden en op de lange duur sterfte tot gevolg hebben. 40% van de hartinfarcten is een gevolg van diabetes. 80% van de bevolking denkt dat met diabetes goed te leven is. Tijd om diabetes te ontdekken en te herkennen!
De symptomen van diabetes zijn in het begin vaak veel dorst hebben en ook vaak moeten plassen. Ook kan er vermoeidheid optreden. Mensen met diabetes hebben ook vaak oogklachten zoals ontstekingen of rode ogen. Ook kan je wazig gaan zien. Verder voel je je eigenlijk altijd hongerig, maar eten helpt niet om van de flauwte af te komen. Daardoor kan je je aardig beroerd gaan voelen. Vaak val je ook nog eens flink af zonder dat je op dieet bent.
Heb je een van deze klachten?
Indien je een van deze klachten hebt, is dit nog geen teken dat je ook diabetes hebt. Vaak moeten plassen kan ook door een blaasontsteking veroorzaakt worden, en een oogontsteking kan ook een andere oorzaak hebben. Bij diabetes komen bovenstaande klachten vaak gelijktijdig voor. Indien je nou wel heel erg vaak dorst hebt en slecht gaat zien, je vaak flauwtjes voelt en je soms het zweet uitbreekt, dan kan je best wel langs de huisarts gaan.
Diabetes komt voor bij mensen van alle leeftijden. Hou ouder de persoon is, hoe meer kans op het ontstaan van diabetes. Kinderen met diabetes stuiten vaak op onbegrip en soms herkennen artsen de klachten bij kinderen niet als zijnde diabetes. Mensen met overgewicht en weinig beweging hebben ook eerder kans op diabetes. Verder ontstaat er ook nog een zwangerschapsdiabetes die bij zwangere vrouwen voorkomt. Zwangerschapsdiabetes verdwijnt vaak na de zwangerschap maar kan ook overgaan in een 'vaste' diabetes. Daarnaast kan diabetes ook erfelijk bepaald zijn.
Diabetes is erfelijk
Type 1 van diabetes is niet tot nauwelijks erfelijk, diabetes type 2 echter wel. Zit er dus diabetes type 2 in de familie, blijf dan altijd goed op eventuele klachten letten. Treden bovengenoemde klachten op en zit diabetes in de familie, twijfel dan niet om langs de huisarts te gaan.
Wanneer een van beide ouders of je broer of zus diabetes heeft, heb je zelf 10 tot 20 procent kans om ook diabetes te ontwikkelen. Wanneer je beide ouders diabetes hebben, is voor jou de kans nog groter: 20 tot 40 procent. De kans op diabetes wordt groter naarmate meer familieleden diabetes hebben. Zo kan de kans wel oplopen tot 90 procent. Altijd belangrijk om dus jezelf goed in de gaten te blijven houden bij diabetes binnen de familie.
Onderzoek
De huisarts kan heel simpel je bloed onderzoeken op diabetes door middel van een vingerprik, maar ook kan de urine onderzocht worden. Een testje is dus heel gemakkelijk te doen en doet geen pijn. De vingerprik kan wel heel even prikken indien de arts een ouder apparaatje hiervoor gebruikt, de nieuwere versies voel je nauwelijks. Wanneer de diagnose diabetes is vastgesteld dan kan diabetes behandeld worden. Naar gelang de ernst kan dit met een dieet volstaan of moet er insuline toegediend worden. Insuline wordt via een injectiespuit toegediend. Patiënten die dit dagelijks moeten doen leren van de arts/ verpleger hoe ze dit zelf thuis kunnen uitvoeren.
Reacties
N. A., 05-10-2012
Ik moet ook heel vaak plassen en heb ook vaak droge mond. Ik ben ook vaak moe. Ik krijg heel soms nadat ik al gegeten heb hongergevoel (maar dat is echt zelden) en ik ben tot nu toe niet afgevallen. Ik heb tot nu toe geen oogklachten gehad (ik heb al slechte ogen dus ik weet niet of ik dingen wazig zie). Maar ik moet wel heel vaak plassen. Ook als ik helemaal geen water drink…
Zou ik diabetes hebben? Ik dacht zelf dat mijn nieren misschien te goed werken :P
Reactie infoteur, 14-10-2012
Vaak moeten plassen heeft niet altijd met diabetes te maken: blaasstenen, nierstenen, een blaasontsteking, een zwakke blaas, slechte bekkenbodemspieren, zwangerschap etc kunnen allemaal vaak plassen veroorzaken. Het is bij aanhoudende klachten altijd verstandig om even langs een arts te gaan.
Anoniemm, 12-04-2011
Ik (15 jaar) moet best vaak plassen, en voordat ik moet plassen soms een branderig gevoel en soms ook een beetje last van buikpijn. maar ik drink ook veel. dus heb ik dan blaasontsteking of misschien diabetes?
Reactie infoteur, 12-04-2011
Ik zou bij jou eerder aan een blaasonsteking denken, maar ga gewoon even langs je huisarts.